Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia

Publicat

Publicitate

Sfânta Muceniță Iuliana s-a năsut din părinți păgâni, într-o familie bogată în Nicomidiei (în Bitinia, regiune din nord-vestul Asiei Mici), la sfârșitul secolului al III-lea. Tatăl muceniței, Africanus, era demnitar roman și avea legături la curtea împăratului Maximin (285-305).

La vârsta de 9 ani, Sfânta Mucenița Iuliana, a fost logodită cu senatorul elin Eleusie de către tatăl ei. Toți cei din jurul ei îi admirau frumusețea, cumințenia și înțelepciunea. Iuliana, auzind cuvântul lui Dumnezeu de la creștinii, a crezut în Hristos. Mama să, în acest timp, nici nu o împiedica, dar nici nu o încuraja prea mult, ea însăși neputându-se hotărî să treacă deplin la credința creștină. Iar pe măsură ce creștea, sfânta vedea că se apropia tot mai mult ziua nunții ei cu Eleusie. Și pentru că pentru că nu vroia cu nici un chip să se căsătorească ea cu un păgân, căuta să scape de promisiunea făcută de tatăl ei.

Trecând șapte ani de când se logodise și apropiindu-se ziua nunții, Iuliana s-a gândit să pună o condiție soțului ei, spunându-i: „Nu fac nuntă până nu vei fi prefect al cetății”. Deși condiția era destul de grea, căci funcția de prefect (conducător al unei întregi provincii) era una foarte înaltă și greu de obținut, împăratul i-a acordat această funcție lui Eleusie, după multe străduințe. Astfel tânărul s-a întors acasă pentru a o înștiința pe Iuliana de această mare bucurie. De  data aceasta Iuliana i-a spus adevărul și i-a mărturisit că este creștină, și că nu are să se mărite cu el decât dacă va refuza să mai aducă jertfă idolilor și se va boteza creștin. Eleusie spune toate acestea lui Africanus, tatălui Sfintei. Acesta a încercat, când cu blândețe și cu rugăminți, când cu amenințări și cu bătăi să o facă să se lepede de credința creștină sau măcar să se mărite cu Eleusie.

Dar pentru că fecioara nu s-a înduplecat, a dat-o pe mâna logodnicului ei, că s-o înduplece el sau să o judece după legile romane. Încercând și acesta s-o înduplece să se mărite cu el, chiar fără să se lepede de Hristos, Iuliana nu l-a ascultat, rămânând hotărâtă să nu se mărite cu logodnicul păgân. Astfel respins și vrând să se răzbune, Eleusie a decis să o judece pentru lepădarea de credința în zei, poruncind să o chinuie până ce ar fi acceptat să aducă jertfe zeilor păgâni, pe care fecioara îi disprețuia că pe niște idoli fără putere. Văzând că în nici așa nu poate să o înduplece, a poruncit să fie întemniță.

În temnița, când stăruia în rugăciune, Sfintei Iuliana, i s-a arătat un diavolul în chip de înger de lumină și, spunându-i ce chinuri va avea de suferit mai departe, o îndemna că în ziua următoare să aducă jertfă idolilor, că să scape de chinuri. Sfânta Iuliana, înțeleaptă cum era, a cerut Domnului să o lumineze. Atunci s-a auzit glas de sus, întărind-o în nevoințele ei și dând de vileag pe vrăjmaș. Și, cu puterea lui Dumnezeu, l-a făcut pe ispititor să mărturisească singur cine era. Atunci Domnul i-a tămăduit rănile trupului ei, iar lanțurile cu care era legată s-au desfăcut.

Pe diavol l-a legat sfânta, cu puterea rugăciunii, și l-a bătut până dimineața, când, fiind din nou dusă spre judecată și chinuri, l-a abandonat pe un maldăr de gunoi. Iar când a stat din nou în fața prefectului, toți s-au mirat de vindecarea ei minunată peste noapte. Dar neînțelegând minunile lui Dumnezeu, Eleusie a poruncit că sfânta să fie arsă de vie. Însă focul din cuptor nu a putut-o atinge. Apoi a poruncit să fie chinuită aruncând-o într-o căldare cu plumb, dar pentru ea era ca o baie minunată, focul arzându-i pe cei din jurul ei. Înfuriindu-se Eleusie a început a-și smulge părul și a-i huli pe zei, pentru că nu aveau nici o putere asupra Sfintei, încât și diavolul din el se spăimânta de muceniță.

Publicitate

Văzând minunile ce se făceau cu această fecioară, în vârstă doar de 18 ani, au crezut în Hristos încă 500 de bărbați și 130 de femei și, mărturisind că sunt creștini, Eleusie a poruncit să li se taie capetele, ei primind astfel botezul sângelui și cununa muceniciei. Atunci prefectul a poruncit în cele din urmă să i se taie capul Sfintei Iuliana. Iar ea mergea cu bucurie la aceasta, lăudând pe Hristos și știind că se va afla curând înaintea Mirelui ei ceresc. Pe Eleusie l-a ajuns pedeapsa lui Dumnezeu, căci în timpul unei furtuni pe mare a fost aruncat într-un ostrov și a sfârșit mâncat de fiare.

După moartea martirică trupul Sfintei Mucenițe Iuliana a fost luat de o femeie de rang nobiliar din Roma, pe nume Sofia, care l-a dus în casa să, în Campania. După o vreme, zidindu-se o biserică în cinstea Sfintei Iuliana la Cumae (Como, Italia), au fost așezate aici sfintele sale moaște.

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Accident la Românești: Trei persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital în urma unui accident rutier

Publicat

Publicitate

Trei persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs în urmă cu puțin timp, în localitatea Dămideni. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care erau, în total, cinci persoane.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere, dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și două echipaje aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Trei dintre acestea, un bărbat, o femeie și o fetiță, care se aflau într-unul dintre autoturisme, au fost rănite. Victimele au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Înaltpreasfințitul Teofan va oficia slujba înmormântării părintelui Ioan Alupoaiei. Va sluji alături de un sobor de preoți

Publicat

Publicitate

După o lună de suferință, duhovnicul credincioșilor din Cartierul Parcul Tineretului și nu numai, Părintele Ionică a trecut la cele veșnice joi dimineața. Pentru el se oficiază slujbe și parastase la Biserica „Izvorul Tămăduirii”. Luni, 16 septembrie, la aniversarea zilei de naștere a preotesei Eusebia, după Sfânta Liturghie, în jurul orei 12:30, un sobor de preoți va săvârși Slujba înmormântării pentru clerici.

Va participa și Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Dumnezeu să-l odihnească cu drepții și sfinții în Împărăția Sa! Consiliul și comitetul parohial, au comunicat reprezentanții parohiei.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Zeci de credincioși s-au rugat împreună cu un sobor de preoți la primul parastas pentru pomenirea părintelui paroh Ioan Alupoaiei

Publicat

Publicitate

Joi, la Biserica „Izvorul Tămăduirii”  din municipiul Botoșani, zeci de credincioși s-au rugat împreună cu un sobor de preoți la primul parastas pentru pomenirea părintelui paroh Ioan Alupoaiei. În cadrul slujbei, preoții au citit rugăciuni de dezlegare din rânduiala specială a înmormântării preoților.  La sfârșit, părinte profesor Partenie Apostoaie de la Biserica Vovidenia a ținut un cuvânt de învățătură și de îmbărbătare pentru familie și enoriași.

Mâine dimineață, începând cu ora 7.00, se va oficia Sfânta Liturghie și pomenire pentru părintele Ioan. Vineri seară,începând cu ora 18.00 se va oficia din nou slujba parastasului.

Trupul părintelui va fi depus în biserica în care a slujit peste 20 de ani.

Sâmbătă și duminică, va fi oficiată sfânta și dumnezeiasca liturghie. De menționat că rânduiala liturgică se va desfășura în mod obișnuit.

Luni dimineață se va oficia sfânta liturghie, după care va urma slujba înmormântării.

Începând de marți, până la împlinirea a 40 de zile, în fiecare zi se va oficia sfânta liturghie în biserica ctitorită de părintele Ioan ALupoaie.

Publicitate

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii de la Botoșani au ARBORAT drapelul României pe Vârful Omu. Vineri este Ziua Pompierilor. Sărbătoare la Darabani

Publicat

Publicitate

În lupta pentru viață sau cu flăcările, fizic și emoțional, un pompier urca și coboară, într-o singură misiune, cei mai înalți munți din lume. Nu există suficiente cuvinte și nici înălțimea adecvată de a le mulțumi pentru efortul depus, spun pompierii ISU de la Botoșani.

Pentru al patrulea an consecutiv, salvatorii botoșăneni au ales să sărbătorească Ziua Pompierilor din România, la înălțime.

Anul acesta, plutonier adjutant șef Adrian Maghiar, plutonier adjutant șef Radu Sorlescu, plutonier adjutant șef Paul Dohotaru, plutonier adjutant Dragoș Zamfir, plutonier adjutant Paul Ciocan, plutonier adjutant Teodor Nedelcu, plutonier adjutant Iulian Ticu, sergent major Andrei Puiu și sergent major Cosmin Tîmpău au arborat drapelul României pe Vf. Omu, la o altitudine de peste 2 500 de metri. Au ajuns și la Crucea Caraiman, Babele și Sfinxul.

“Ei au considerat că aceste vârfuri muntoase sunt cele mai bune locuri de unde ar putea să le ureze colegilor un gând bun de ziua lor. La mulți ani tuturor pompierilor!”, au transmis pompierii ISU pe pagina lor de socializare.

Vineri, pompierii sărbătoresc împlinirea a 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii și Ziua Pompierilor din România, la Darabani.

“Vă invităm să fiți alături de noi”, au transmis pompierii ISU Botoșani.

Publicitate

Manifestările vor avea loc începând cu ora 12:00, în Parcul Central al orașului, unde se va desfășura un ceremonial militar, care se va încheia cu defilarea gărzii de onoare, a plutoanelor de pompieri și a tehnicii de intervenție.

De asemenea, între orele 13:00 – 15:00, tot în Parcul Central din orașul Darabani, vor fi organizate acțiuni de informare și educare preventivă, exerciții demonstrative și activități interactive, care presupun parcurgerea unui traseu aplicativ, plimbarea cu șenilata și coborârea pe tiroliană.

Activitățile vor fi organizate în colaborare cu Primăria Orașului Darabani.

Publicitate

În același timp, Vineri, 13 septembrie a.c., între orele 10:00 – 15:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești și Coțușca își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier militar.

Aceștia vor avea ocazia să vadă autospecialele folosite în misiunile operative și vor afla informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil, au transmis pompierii ISU Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending