Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia

Publicat

Sfânta Muceniță Iuliana s-a năsut din părinți păgâni, într-o familie bogată în Nicomidiei (în Bitinia, regiune din nord-vestul Asiei Mici), la sfârșitul secolului al III-lea. Tatăl muceniței, Africanus, era demnitar roman și avea legături la curtea împăratului Maximin (285-305).

La vârsta de 9 ani, Sfânta Mucenița Iuliana, a fost logodită cu senatorul elin Eleusie de către tatăl ei. Toți cei din jurul ei îi admirau frumusețea, cumințenia și înțelepciunea. Iuliana, auzind cuvântul lui Dumnezeu de la creștinii, a crezut în Hristos. Mama să, în acest timp, nici nu o împiedica, dar nici nu o încuraja prea mult, ea însăși neputându-se hotărî să treacă deplin la credința creștină. Iar pe măsură ce creștea, sfânta vedea că se apropia tot mai mult ziua nunții ei cu Eleusie. Și pentru că pentru că nu vroia cu nici un chip să se căsătorească ea cu un păgân, căuta să scape de promisiunea făcută de tatăl ei.

Trecând șapte ani de când se logodise și apropiindu-se ziua nunții, Iuliana s-a gândit să pună o condiție soțului ei, spunându-i: „Nu fac nuntă până nu vei fi prefect al cetății”. Deși condiția era destul de grea, căci funcția de prefect (conducător al unei întregi provincii) era una foarte înaltă și greu de obținut, împăratul i-a acordat această funcție lui Eleusie, după multe străduințe. Astfel tânărul s-a întors acasă pentru a o înștiința pe Iuliana de această mare bucurie. De  data aceasta Iuliana i-a spus adevărul și i-a mărturisit că este creștină, și că nu are să se mărite cu el decât dacă va refuza să mai aducă jertfă idolilor și se va boteza creștin. Eleusie spune toate acestea lui Africanus, tatălui Sfintei. Acesta a încercat, când cu blândețe și cu rugăminți, când cu amenințări și cu bătăi să o facă să se lepede de credința creștină sau măcar să se mărite cu Eleusie.

Dar pentru că fecioara nu s-a înduplecat, a dat-o pe mâna logodnicului ei, că s-o înduplece el sau să o judece după legile romane. Încercând și acesta s-o înduplece să se mărite cu el, chiar fără să se lepede de Hristos, Iuliana nu l-a ascultat, rămânând hotărâtă să nu se mărite cu logodnicul păgân. Astfel respins și vrând să se răzbune, Eleusie a decis să o judece pentru lepădarea de credința în zei, poruncind să o chinuie până ce ar fi acceptat să aducă jertfe zeilor păgâni, pe care fecioara îi disprețuia că pe niște idoli fără putere. Văzând că în nici așa nu poate să o înduplece, a poruncit să fie întemniță.

În temnița, când stăruia în rugăciune, Sfintei Iuliana, i s-a arătat un diavolul în chip de înger de lumină și, spunându-i ce chinuri va avea de suferit mai departe, o îndemna că în ziua următoare să aducă jertfă idolilor, că să scape de chinuri. Sfânta Iuliana, înțeleaptă cum era, a cerut Domnului să o lumineze. Atunci s-a auzit glas de sus, întărind-o în nevoințele ei și dând de vileag pe vrăjmaș. Și, cu puterea lui Dumnezeu, l-a făcut pe ispititor să mărturisească singur cine era. Atunci Domnul i-a tămăduit rănile trupului ei, iar lanțurile cu care era legată s-au desfăcut.

Pe diavol l-a legat sfânta, cu puterea rugăciunii, și l-a bătut până dimineața, când, fiind din nou dusă spre judecată și chinuri, l-a abandonat pe un maldăr de gunoi. Iar când a stat din nou în fața prefectului, toți s-au mirat de vindecarea ei minunată peste noapte. Dar neînțelegând minunile lui Dumnezeu, Eleusie a poruncit că sfânta să fie arsă de vie. Însă focul din cuptor nu a putut-o atinge. Apoi a poruncit să fie chinuită aruncând-o într-o căldare cu plumb, dar pentru ea era ca o baie minunată, focul arzându-i pe cei din jurul ei. Înfuriindu-se Eleusie a început a-și smulge părul și a-i huli pe zei, pentru că nu aveau nici o putere asupra Sfintei, încât și diavolul din el se spăimânta de muceniță.

Văzând minunile ce se făceau cu această fecioară, în vârstă doar de 18 ani, au crezut în Hristos încă 500 de bărbați și 130 de femei și, mărturisind că sunt creștini, Eleusie a poruncit să li se taie capetele, ei primind astfel botezul sângelui și cununa muceniciei. Atunci prefectul a poruncit în cele din urmă să i se taie capul Sfintei Iuliana. Iar ea mergea cu bucurie la aceasta, lăudând pe Hristos și știind că se va afla curând înaintea Mirelui ei ceresc. Pe Eleusie l-a ajuns pedeapsa lui Dumnezeu, căci în timpul unei furtuni pe mare a fost aruncat într-un ostrov și a sfârșit mâncat de fiare.

După moartea martirică trupul Sfintei Mucenițe Iuliana a fost luat de o femeie de rang nobiliar din Roma, pe nume Sofia, care l-a dus în casa să, în Campania. După o vreme, zidindu-se o biserică în cinstea Sfintei Iuliana la Cumae (Como, Italia), au fost așezate aici sfintele sale moaște.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

InfoCons: O simplă masă de 1 Decembrie poate conține chiar și 68 de aditivi alimentari

Publicat

Ziua de 1 Decembrie este un prilej de sărbătoare pentru românii de pretutindeni, astfel că de pe masă nu vor lipsi preparatele traditionale precum fasole cu cârnați sau poate chiar mici cu muștar.

Potrivit reprezentanților organizației de protecția consumatorilor InfoCons, chiar și de 1 Decembrie trebuie să fim atenți la ce consumăm.

O simplă masa compusă din: fasole și cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc tip ceai, bomboane poate ajunge până la 68 de aditivi alimentari (E-uri), 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs.

„Pentru o simplă masă de 1 Decembrie putem consuma până la 68 de aditivi alimentari, cei mai frecvent întâlniți fiind E330, E300 și E950.

Prin scanarea produselor care compun masa de 1 Decembrie, Aplicația InfoCons redă direct pe telefonul mobil numărul E-urilor, dar și explicitarea acestora pentru fiecare produs în parte.

Mai mult, prin adăugarea produselor care alcătuiesc masa de 1 Decembrie în lista de produse salvate, avem posibilitatea printr-o simplă bifare a produselor, să aflăm cantitatea totală de sare, cantitatea totală de zahăr, numărul total de aditivi alimentari (E-uri), dar și de câte ori se repetă aceștia în produsele selectate.

De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în aplicația InfoCons, putem seta cantitatea de produs pe care urmează să o consumăm, iar aplicația InfoCons ne va dezvălui cantitatea de sare, cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată.

În acest context, aplicația InfoCons ne ajută să realizăm meniul pentru masa de 1 Decembrie conform nevoilor și preferințelor noastre de consum.

Mai departe, pentru același meniu compus anterior din fasole cu cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc și bomboane, vom consuma până la 164,7 grame de zahăr pentru 100 de grame de produs, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 25 grame de zahăr.

Meniul de 1 Decembrie poate ajunge până la 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 5 grame de sare pe zi.

Pentru a nu depăși cantitatea de zahăr și sare recomandată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Aplicația InfoCons ne ajută să ne setăm preferințele de consum precum cantitatea maximă de zahăr, sare, calorii, numărul maxim de aditivi alimentari, precum și tipul de alergeni pe care ne dorim să îi eviăm în produsele pe care le consumăm”, au transmis într-un comunicat reprezentații InfoCons.

Aplicația InfoCons este disponibilă pentru orice sistem de operare IOS, Android și Huawei.

Citeste mai mult

Eveniment

Ce drepturi vor avea persoanele care călătoresc cu avionul, autobuzul, trenul sau vaporul. Noi reguli în Uniunea Europeană

Publicat

Drepturile pasagerilor care călătoresc în UE vor fi consolidate printr-o serie de propuneri adoptate de Comisia Europeană.

Actualizările propuse ale legislației existente privind mobilitatea vor consolida mecanismele de punere în aplicare.

De asemenea, vor îmbunătăți normele privind rambursarea pentru pasagerii care călătoresc cu avionul.

Noi drepturi pentru călătorii în UE

Regulamentul revizuit privind drepturile pasagerilor și Directiva din 2015 privind pachetele de servicii de călătorie vizează:

  • persoanele cu handicap care călătoresc pe calea aerului: în cazul în care compania aeriană le obligă să călătorească însoțiți, persoana care le însoțește ar călători gratuit
  • biletele de avion achiziționate prin intermediari (cum ar fi agențiile de turism): pasagerii vor avea mai multă claritate care le vor rambursa: operatorul de transport sau intermediarul
  • călătorii multimodale: pasagerii care utilizează diferite tipuri de transport vor avea dreptul la o mai bună informare și protecție
  • plăți în avans pentru pachetele de călătorie în momentul rezervării sau „plăți în avans”: limitare la maximum 25 % din prețul pachetului până la 28 de zile înainte de plecare
  • rambursare prin vouchere: rambursare automată dacă nu este utilizată înainte de sfârșitul perioadei lor de valabilitate și protecție împotriva insolvenței companiei de turism
  • dreptul de a fi rambursat în termen de 14 zile este reafirmat

Spațiu european comun al datelor privind mobilitatea

Comisia propune, de asemenea, crearea unui „spațiu european comun al datelor privind mobilitatea”.

Acesta va facilita accesul și partajarea datelor privind transportul atât pentru întreprinderi, cât și pentru pasageri.

Noile norme propuse vor încuraja statele membre să monitorizeze în mod proactiv problemele legate de călătorii și nu doar să răspundă atunci când există plângeri.

Dacă va fi adoptată, Comisia ar putea solicita țărilor UE să investigheze și să ia măsuri acolo unde este necesar.

Călătoria multimodală

Propunerea privind drepturile pasagerilor în contextul călătoriilor multimodale stabilește, pentru prima dată, noi norme de protecție a pasagerilor care utilizează diferite tipuri de transport, cum ar fi:

  • autobuzele, trenurile și avioanele, toate în cadrul unei singure călătorii.

Pasagerii se vor bucura de drepturi de informare mai bune înainte și în timpul acestor călătorii, inclusiv în ceea ce privește duratele minime de legătură între diferitele servicii de transport.

În plus, în cazul în care au cumpărat călătoria multimodală în cadrul unui contract de transport, aceștia vor avea dreptul la asistență din partea transportatorului în cazul pierderii legăturilor.

  • informații în timp real cu privire la diferite moduri de transport
  • accesul la actualizări în timp real în timpul călătoriei, de exemplu cu privire la întârzieri și anulări
  • vor fi disponibile noi tipuri de informații, cum ar fi dacă bicicletele pot fi transportate în tren

Rambursări

Călătorii vor avea în continuare dreptul la rambursare în termen de 14 de zile.

Organizatorii de pachete, dintre care majoritatea sunt întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), vor avea dreptul la o rambursare din partea prestatorilor de servicii în termen de 7 de zile.

overlay-clever

Faptul că aceștia primesc rambursarea în termen de o săptămână le permite, la rândul lor, să își ramburseze clienții în termen de două săptămâni în total.

Plăți în avans

Aconturile efectuate de călători pentru pachete nu pot depăși 25 % din prețul pachetului.

Excepție este cazul în care organizatorii se confruntă cu costuri care justifică un acont mai mare, de exemplu, deoarece aceștia trebuie să plătească în avans companiei aeriene prețul integral al biletului.Organizatorii nu pot solicita plata totală mai devreme de 28 de zile înainte de începerea derulării pachetului.

Vouchere

Călătorii cărora li se oferă un voucher vor primi informații clare cu privire la faptul că pot solicita rambursarea și vor fi informați cu privire la caracteristicile voucherului înainte de a-l accepta.

Aceste vouchere vor fi rambursate automat dacă nu sunt utilizate înainte de sfârșitul perioadei lor de valabilitate. În plus, titlurile valorice și drepturile de rambursare vor fi acoperite de protecția în caz de insolvență.

Informații mai clare

Turiștii vor primi informații clare cu privire la măsura în care o combinație de servicii de călătorie:

  • constituie un pachet
  • cine este răspunzător în caz de probleme
  • ce drepturi au în calitate de călători care achiziționează pachete de servicii.

13 miliarde de pasageri

Aproximativ 13 miliarde de pasageri care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu autocarul, cu autobuzul sau cu feribotul în fiecare an în UE beneficiază de drepturile pasagerilor din UE.

Mulți alții utilizează transportul local, constată Comisia.

Se preconizează că această cifră va ajunge la 15 miliarde până în 2030 și la aproape 20 miliarde până în 2050.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un gospodar din Corlăteni care pierduse o vacă de o săptămână a găsit -o în beciul vecinului. Au scos-o pompierii

Publicat

Dispărută de o aproape o săptămână, o bovină a fost găsită, în această după-amiază, într-un beci din curtea vecinului. Proprietarul își pierduse orice speranță că o va mai găsi în viață. Când a fost anunțat că animalul este viu și nevătămat în groapa adâncă de aproximativ doi metri, a încercat să îl scoată din captivitate, dar eforturile lui au fost zadarnice și a sunat după ajutor, la pompieri. S-a întâmplat în localitatea Corlăteni.

Un echipaj din cadrul Detașamentului Dorohoi a ajuns, în cel mai scurt timp, la caz. Pompierii au legat bovina cu mai multe furtunuri şi au reuşit să o aducă la suprafaţă. Aceasta nu a fost rănită.

Intervenţia, care s-a încheiat în urmă cu puțin timp, a durat aproape o oră.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă, acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate și salvarea animalelor din medii ostile vieții.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații referitoare la modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Economie

De la 1 ianuarie 2024, agenții economici trec obligatoriu pe facturarea electronică

Publicat

De la 1 ianuarie 2024, se instituie facturarea electronică obligatorie pentru toți agenții economici din Romania în relația cu instituțiile statului (B2G) şi ceilalți agenți economici (B2B), inclusiv pentru PFA, II, IF, Profesii Liberale, indiferent de înregistrarea destinatarilor în Registrul RO e-Factura.

Deoarece toate tranzacțiile între companii trebuie să utilizeze exclusiv sistemul RO e-Factura pentru transmiterea facturilor, fiecare firma trebuie să se pregătească din timp pentru îndeplinirea acestor obligaţii.

Acest demers este crucial, având în vedere că începând cu 1 iulie 2024, facturile pe hârtie sau în vechiul format electronic nu vor mai fi acceptate din punct de vedere fiscal. Unicul tip de facturi acceptat în scopul exercitării dreptului de deducere a TVA vor fi cele emise electronic, în format XML, şi transmise beneficiarilor prin sistemul RO e-Factura.

Beneficiarii de facturi B2B care, după data de 1 iulie 2024, primesc şi înregistrează în evidenţa contabilă facturi care nu sunt emise în format electronic şi nu sunt trimise prin sistemul RO e-Factura sunt sancţionaţi cu amenzi egale cu suma TVA înscrisă pe factură.

Unul dintre parametrii esențiali pentru transmiterea facturilor prin sistemul RO e-Factura este contul bancar sau de Trezorerie. Una dintre erorile posibile la salvarea, descărcarea sau trimiterea e-Facturii atrage atenția asupra faptului că nu există conturi IBAN în fișierul .XML sau că, cel completat nu este adecvat. Este important de menționat că trimiterea e-Facturii nu poate fi efectuată atâta timp cât există cel puțin o eroare în sistem.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending