Connect with us

Actualitate

Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş

Publicat

Sfânta muceniţa Filofteia s-a născut în anul 1206 la Târnovo, dintr-o familie creştină de agricultori. De la mama sa a învăţat să meargă la biserică şi să facă fapte de milostenie. Dar mama ei s-a mutat la Domnul, lăsând-o singură.
Cu toate acesta ea a continuat să facă faptele creştineşti. Tatăl ei, adesea o certa datorita milosteniilor pe care le făcea. El s-a căsătorit cu o femeie care era departe de vieţuirea creştină. Ea nu era de acord cu mersul copilei la biserică şi încerca prin tot felul de mijloace să o îndepărteze de tatăl sau.
Între multe alte treburi la care o punea pe fetiţă, era şi aceea de a duce mâncare părintelui său, ce se afla în câmp la lucru. Văzând că în multe rânduri nu i-a ajuns hrana, tatăl a certat-o pe soţie. Aceasta a răspuns că, în fiecare zi pune mâncare destulă. Auzind unele ca acestea, omul şi-a pus în gând să stea la pânda în zilele următoare. Văzând-o cu câta bucurie împarte săracilor, tatăl a aruncat cu barda spre copilă, rănind-o grav la un picior.
Filofteia, care avea 12 ani, a căzut la pământ, dându-şi sufletul în mâinile Părintelui ceresc.
Speriat de fapta săvârşită, tatăl s-a dus în cetate şi i-a spus arhiereului toate cele întâmplate. Însoţit de preoţi şi de mulţi credincioşi au venit la locul unde se afla sfânta, cântând şi dând slavă lui Dumnezeu. După ce au săvârşit slujba prohodului, au dorit să ridice trupul sfânt pentru a-l duce în cetate, dar nu l-au putut ridica. Toţi s-au înspăimântat şi au înălţat rugăciuni către Dumnezeu, dar cu nici un preţ, trupul sfintei n-a putut fi clintit.
Dându-şi seama că este voia sa să nu fie dusă la Tîrnovo, au început să rostească nume ale diferitelor oraşe, biserici şi mănăstiri, atât din sudul Dunării, cât şi din nordul ei.
În momentul în care a fost rostit numele „Bisericii Domneşti cea din Târgul Argeşului”, trupul sfintei s-a uşurat mai mult decât greutatea ei firească. Imediat a fost anunţat, prin scrisoare, credinciosul domn al Ţării Româneşti, Radu Vodă, care s-a arătat foarte bucuros să primească odorul acela de preţ.
În acest sens a trimis o delegaţie de episcopi, clerici si credincioşi, care cu cântări sfinte şi cu făclii au adus, de la Dunare cinstitul trup, pe care l-au aşezat în „Biserica Domneasca din vechea cetate a Argeşului”.
De aici a fost mutat în paraclisul Mănăstirii Argeşului, după ce aceasta a fost construită de evlaviosul domn, Neagoe Basarab. Sfânta Filofteia a fost canonizată oficial în anul 1955 de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Risc de inundații pe râul Jijia, anunță hidrologii. Este COD GALBEN

Publicat

Hidrologii au anunțat că, există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instituit Cod Galben până astăzi, la ora 24.00.
Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.
În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.
Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult

Educație

Calculele Ligiei Deca. Ce salarii au de fapt profesorii și învățătorii. Precizări oficiale ale ministrului

Publicat

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține o conferință de presă vineri, 2 iunie, la ora 12, în privința aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din 1 iunie 2023, potrivit unei anunț al instituției, relatează alba24.ro.

Contextul este acela că sindicatele din Învățământ au respins oferta Guvernului de majorare a salariilor și au decis să continue greva.

 

”Ultimele săptămâni reprezintă un semnal de alarmă pe care l-am înțeles, apreciem solidaritatea profesorilor.

Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și mai mult respect din partea guvernului și a întregii societăți. Întreaga societate își dorește ca sistemul educațional să se așeze pe cu totul alte baze.

Toate salariile cresc, nici un salariu nu scade. Garantăm o creștere de 1,000 de lei brut pe lună pentru profesori, 400 de lei brut pentru personalul nedidactic” a transmis Ligia Deca.

Aceasta a făcut și câteva simulări, în care a prezentat salariile profesorilor, cu bonificații și sporuri, după majorarea salariilor.

Calcul în cazul unui debutant cu studii superioare:

Calcule pentru învățători și educatoare – grad didactic I, Liceul Pedagogic

Citeste mai mult

Eveniment

Revin ploile! Județul Botoșani este sub COD GALBEN

Publicat

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20-25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Astăzi, între orele 12:00 și 23:00, județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Se anunță ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
nu atingeți firele căzute la pământ.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de șoferi verificați și permise reținute, în urma unei razii de două ore la Bucecea

Publicat

Joi, în intervalul orar 07:00-09:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu cei ai Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare conducerea sub influența alcoolului.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 48 de autovehicule, fiind efectuate 24 de testări cu aparatul etilotest, prilej cu care doi conducători auto au fost depistați sub influența alcoolului.

 

De asemenea, în urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 5.000 de lei și au fost reținute 2 permise de conducere.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending