Connect with us

Actualitate

Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş

Publicat

Sfânta muceniţa Filofteia s-a născut în anul 1206 la Târnovo, dintr-o familie creştină de agricultori. De la mama sa a învăţat să meargă la biserică şi să facă fapte de milostenie. Dar mama ei s-a mutat la Domnul, lăsând-o singură.
Cu toate acesta ea a continuat să facă faptele creştineşti. Tatăl ei, adesea o certa datorita milosteniilor pe care le făcea. El s-a căsătorit cu o femeie care era departe de vieţuirea creştină. Ea nu era de acord cu mersul copilei la biserică şi încerca prin tot felul de mijloace să o îndepărteze de tatăl sau.
Între multe alte treburi la care o punea pe fetiţă, era şi aceea de a duce mâncare părintelui său, ce se afla în câmp la lucru. Văzând că în multe rânduri nu i-a ajuns hrana, tatăl a certat-o pe soţie. Aceasta a răspuns că, în fiecare zi pune mâncare destulă. Auzind unele ca acestea, omul şi-a pus în gând să stea la pânda în zilele următoare. Văzând-o cu câta bucurie împarte săracilor, tatăl a aruncat cu barda spre copilă, rănind-o grav la un picior.
Filofteia, care avea 12 ani, a căzut la pământ, dându-şi sufletul în mâinile Părintelui ceresc.
Speriat de fapta săvârşită, tatăl s-a dus în cetate şi i-a spus arhiereului toate cele întâmplate. Însoţit de preoţi şi de mulţi credincioşi au venit la locul unde se afla sfânta, cântând şi dând slavă lui Dumnezeu. După ce au săvârşit slujba prohodului, au dorit să ridice trupul sfânt pentru a-l duce în cetate, dar nu l-au putut ridica. Toţi s-au înspăimântat şi au înălţat rugăciuni către Dumnezeu, dar cu nici un preţ, trupul sfintei n-a putut fi clintit.
Dându-şi seama că este voia sa să nu fie dusă la Tîrnovo, au început să rostească nume ale diferitelor oraşe, biserici şi mănăstiri, atât din sudul Dunării, cât şi din nordul ei.
În momentul în care a fost rostit numele „Bisericii Domneşti cea din Târgul Argeşului”, trupul sfintei s-a uşurat mai mult decât greutatea ei firească. Imediat a fost anunţat, prin scrisoare, credinciosul domn al Ţării Româneşti, Radu Vodă, care s-a arătat foarte bucuros să primească odorul acela de preţ.
În acest sens a trimis o delegaţie de episcopi, clerici si credincioşi, care cu cântări sfinte şi cu făclii au adus, de la Dunare cinstitul trup, pe care l-au aşezat în „Biserica Domneasca din vechea cetate a Argeşului”.
De aici a fost mutat în paraclisul Mănăstirii Argeşului, după ce aceasta a fost construită de evlaviosul domn, Neagoe Basarab. Sfânta Filofteia a fost canonizată oficial în anul 1955 de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Administratie

VIDEO. Cosmin Andrei despre lucrările de la Teatrul Mihai Eminescu: Avem parte de un constructor foarte serios

Publicat

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că a inspectat astăzi șantierul deschis în urmă cu aproximativ 3 luni de la Teatrul Mihai Eminescu pentru a analiza ritmul lucrărilor și evoluția acestora, și dă asigurări că lucrările sunt în grafic.

Întrucât termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2023, pentru a se asigura că această dată va fi respectată, constructorii erau la datorie și astăzi în ciuda temperaturilor scăzute și a vremii nefavorabile, desfășurându-și  activitatea cu precădere în interior, a explicat municipalitatea de la Botoșani.

Cosmin Andrei spune lucrările sunt în grafic iar până acum s-a finalizat aproape în totalitate etapa de decapare, atât pe interior cât și pe exterior, în timp ce la etajul al doilea s-au executat lucrările de tencuire și execuție instalație electrică în proporții mari.

De asemenea, cupola exterioară este refăcută în totalitate și pregătită pentru a fi acoperită când vremea va permite, în timp ce instalația electrica de la subsol este făcută în totalitate. De asemenea, se lucrează la restul acoperișului și la refacerea sălii de spectacole, ajunsă într-un grad ridicat de degradare!

“Avem parte de un constructor foarte serios, care astăzi este în grafic cu lucrările, organizând șantierul de așa natură încât vremea să nu reprezinte un factor de stopare a acestora. Vom susține aceste vizite în mod regulat pentru a informa botoșănenii și pentru a-i asigura că vom termina acest șantier așa cum ne-am asumat, la sfârșitul anului 2023”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Edilul botoșănean a dat asigurări că va depune toate diligențele pentru ca toate plățile să fie efectuate la timp, astfel ca lucrările să se desfășoare fără întreruperi.

Citeste mai mult

Eveniment

“Pirat” auto, blocat în trafic de polițiști la Botoșani: Transporta șapte pasageri și nu avea nici măcar asigurare obligatorie

Publicat

Un pirat auto a fost sancționat pentru transport public neautorizat iar mașina i-a fost blocată în trafic de polițiștii rutieri după ce a fost prins transportând nu mai puțin de șapte pasageri și nici măcar nu avea asigurare obligatorie.

La data de 27 ianuarie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea pirateriei auto și pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație.

Citește și Prins de polițiști: Botoșănean cu permisul ANULAT și 0,73 mg/l alcool pur “la bord”, “zbura” pe șoseaua din Corlăteni

Astfel, în timp ce se aflau pe drumul național D.N. 29 D, în municipiul Botoșani, polițiștii au oprit pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta 7 persoane, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

Mai mult decât atât, acesta nu deținea polița de asigurare obligatorie pentru autoturismul pe care îl conducea.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, totodată fiind dispusă suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului.

Citeste mai mult

Eveniment

Prins de polițiști: Botoșănean cu permisul ANULAT și 0,73 mg/l alcool pur “la bord”, “zbura” pe șoseaua din Corlăteni

Publicat

Un botoșănean cu permisul anulat și 0,73 mg/l alcool pur “la bord” care zburda pe șoseaua din Corlăteni a fost prins de polițiștii dorohoieni.

La data de 27 ianaurie 2023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Corlăteni, un autoturism condus de un bărbat, de 58 de ani, din municipiul Botoșani.

Citește și: 240 de autovehicule verificate și peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiștii de la Botoșani în ultimele 24 de ore

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are permisul de conducere anulat, din luna mai 2022.

Totodată, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

240 de autovehicule verificate și peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiștii de la Botoșani în ultimele 24 de ore

Publicat

Peste 100 de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii Serviciului Rutier de la Botoșani în urma unor acțiuni desfășurate ieri în județ.

La data de 27 ianuarie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune, pe raza întregului județ, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au ca principală cauză generatoare nerespectarea limitei legale de viteză.

Citește și: Bărbat din Hilișeu Horia, dus la Penitenciar după o condamnare pentru ucidere din culpă și conducere sub influența alcoolului

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 240 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 43.000 de lei.

Dintre acestea, 64 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză.

Totodată, au fost reținute 4 permise de conducere și 4 certificate de înmatriculare, au mai adăugat polițiștii de la Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate