Connect with us

Eveniment

Senatorul PNL Botoșani Cristian Achiței: Se caută vinovați pentru incompetența primarului Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

“Eșec după eșec, este descrierea cea mai exactă a primilor ani din mandatul de primar al lui Cosmin Andrei”, susține senatorul liberal de Botoșani, Cristian Achiței.

Concluziile acestuia vin după ce ieri, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a precizat într-o conferință de presă, că bugetul municipiului Botoșani a fost afectat de o hotărâre judecătorească, iar administra locală va trebui să plătească nu mai puțin de 16 milioane de euro către fosta societate de termoficare de la Botoșani, în timp ce alte investiții nu se mai pot derula.

Incapacitatea primarului de a face lucruri concrete, de a derula proiecte de dezvoltare a orașului se răsfrânge asupra tuturor botoșănenilor. Ratăm cu toții șanse de dezvoltare, de a ne putea asigura un trai mai bun și pierdem ani din viață ascultând explicațiile ridicole ale lui Cosmin Andrei de ce NU POATE el să facă nimic și de ce sunt mereu alții vinovați pentru asta, precum și promisiuni fără număr, cai verzi pe pereți, despre ce va face el CÂNDVA. Oricând, numai NU ACUM!

Orice botoșănean ar fi fost un primar mai bun decât Cosmin Andrei în acești ani! Trebuia doar să nu pună bețe în roate proiectelor de peste 100 de milioane de euro, bani europeni, primiți gratis, proiecte pe care le-a găsit pe birou la instalarea în funcție. Și mai trebuia, de asemenea, să decidă ce va face și cu grămada de bani pe care nu sconta nimeni în 2020 și care se revarsă asupra municipiului prin PNRR. Atât! Nimic mai mult! Iar mersul înainte al municipiului ar fi fost asigurat.

Nu este cazul pentru că se demonstrează din plin că primarul Cosmin Andrei devine, cu fiecare zi care trece, etalonul maxim de incompetență administrativă cunoscut vreodată la Botoșani, peste cel căruia i-a fost ucenic, Ovidiu Portariuc. Credeam cu toții că mai rău nu se poate. Ei, iată că se poate! Ne-o demonstrează, din nefericire pentru Botoșani, Cosmin Andrei”, e explicat senatorul PNL de Botoșani Cristian Achiței.

Acesta mai susține că acțiunile lui Cosmin Andrei sunt un atentat la patrimoniul orașului.

Publicitate

ȚMenirea elementară a unui primar este aceea de a face, de a dezvolta, atât cât poate, comunitatea. Iar dacă nu poate, măcar să nu o distrugă, sărăcind patrimoniul moștenit de la generațiile care au muncit înainte pentru a ne fi nouă, tuturor, un pic mai bine.

Un primar normal, așa cum sunt toți ceilalți din țară care beneficiază în această perioadă de proiecte identice, nu poate da cu piciorul la 80 de milioane de euro, primiți gratis pentru a rezolva pentru zeci de ani, adică pentru minim două generații, problema transportului în comun.

Foarte bine, ia de la zero și proiectul autobuzelor electrice (dacă poți, ceea ce nu ai demonstrat până acum!), dar pune în operă și proiectele de modernizare a tramvaiului moștenite, gata semnate și cu finanțare asigurată! Nu poți da vrabia din mână pe cioara din par nici măcar dacă ești Cosmin Andrei și singura ta grijă este să nu cumva să transformi orașul într-un șantier la viitoarele alegeri, în 2024! Nu-ți mai bate capul cu asta, oricum nu te va mai alege nimeni niciodată!

Scuze inventate pentru a NU face

Cât despre scuza puerilă că ”nu mai este timp” pentru implementarea proiectelor în valoare de 80 de milioane de euro, acesta este doar un pretext ridicol, invocat de un primar fricos, incapabil să ia decizii ferme, corecte pentru binele comunității. Toate proiectele importante cu finanțare europeană de până acum au fost fazate, adică s-au finalizat în exercițiul financiar următor, dacă nu au putut fi duse la bun sfârșit în calendarul programat inițial.

Dar aici este vorba doar de scuze inventate pentru a-și masca propria incompetență! Primarul lucrărilor mici, minuscule, microscopice nu are cum să se ia la trântă cu o realizare într-adevăr majoră, cu un proiect important pentru comunitate! NU POATE!

Distrugere mai scumpă decât construirea

Cosmin Andrei preferă să ia în calcul distrugerea patrimoniului municipiului Botoșani prin demolarea unor structuri existente, rod al muncii generațiilor anterioare, liniile de tramvai, chiar dacă acestea au o valoare contabilă de patrimoniu de zeci de milioane, chiar dacă eliminarea lor presupune cheltuieli mai mari pentru bugetul local decât ar fi cota de cofinanțare a proiectelor de modernizare, chiar dacă în ultimii zece ani aleșii locali ai tuturor partidelor au votat în unanimitate, în frunte cu el, aproape 30 de hotărâri de consiliu pentru varianta modernizării tramvaielor, chiar dacă planul urbanistic al orașului prevede altceva decât vrea Cosmin Andrei pentru viitorul acestui oraș.

Iar atunci când i se atrage atenția că legea nu îi permite (pe bună dreptate!) să facă distrugerile imaginate, pentru incompetentul primar al Botoșaniului asta înseamnă o ”amenințare”. Nu, domnule primar Cosmin Andrei, a respecta legea este obligație și o datorie pentru orice cetățean, de la vlădică la opincă, nu o amenințare!

Declinul municipiului se suprapune cu apariția lui Cosmin Andrei

De 10 ani, de când a apărut în peisajul politic local Cosmin Andrei, iar PSD a beneficiat încontinuu de o majoritate în consiliul municipal, orașul Botoșani a intrat într-un declin vizibil. Nu doar o stagnare a dezvoltării din perioada 2004-2012, ci un declin! Cu chiu, cu vai, a reușit Cătălin Flutur, în ciuda opoziției politicianiste din consiliu, să mai salveze ce mai putea fi salvat, finalizând proiectul Cornișa, reasigurând finanțarea europeană pentru teatru și întocmind proiectele pe bani europeni pe care ar fi trebuit să le implementeze astăzi Cosmin Andrei. Cosmin Andrei își încununează în acest mandat eforturile continue de distrugere.

Declinul acestui oraș nu va putea fi stopat – devine tot mai clar pentru orice botoșănean – până când Cosmin Andrei, fost viceprimar timp de două mandate, între 2012 și 2020, actualmente primar ales cu voturile a mai puțin de unul din zece botoșăneni, nu va mai avea nicio legătură cu destinele municipiului Botoșani și ale celor care locuim aici”,  a mai adăugat Cristian Achiței.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Slujbă arhierească la Biserica din Manolești Vale. PS Nichifor îl va hirotoni pe diaconul Ionuț Cașcaval, care va fi noul paroh

Publicat

Publicitate

Duminică, 2 martie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ilie” Coștiugeni, Protopopiatul Botoșani, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul îl va hirotoni și  instala pe noul preot al acestei comunități, diaconul Ionuț Cașcaval.

De altfel, teologul Ionuț Cașcaval, fiul părintelui Ioan Cașcaval, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” din Costești, Răchiți, a trăit joi, 20 februarie, momente emoționante la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a fost hirotonit diacon, în prezența rudelor și prietenilor.

Hirotonia întru preot are loc îndată după momentul ieșirii cu Cinstitele Daruri, când candidatul este condus în mijlocul bisericii de unde citește un formular-tip de angajament pentru îndeplinirea cu cinste a dregătoriei preoțești la care este chemat. După acest moment este adus în fața arhiereului care se află între ușile împărătești, slujitorii prezentându-l prin formula: „Porunceşte, Preasfinţite Stăpâne, pe cel ce vi se aduce înaine, spre a fi hirotonit preot”.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: 24 misiuni de salvare a vieții și bunurilor pe zi ale pompierilor botoșăneni, în 2024

Publicat

Publicitate

568 de botoşăneni au fost salvaţi/evacuați de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 5 729 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, 9 069 de botoşăneni au chemat în ajutor forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, ceea ce înseamnă o medie de 24 de misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu 2023, numărul celor care au apelat la sprijinul pompierilor a crescut cu peste 16%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 582 incendii (157 incendii de vegetație uscată), 5 916 intervenţii SMURD și 2 571 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanare muniţie neexplodată, degajare persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocare uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, transport apă menajeră în localitățile afectate de secetă, etc.).

În 431 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

Peste 36% mai multe incendii în 2024, față de anul anterior

În 2024, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 582 de incendii din care 157 de vegetație uscată, cu 36,61% mai multe față în anul precedent (426 incendii în 2023, din care 75 de vegetație uscată).

Publicitate

Mai bine de jumătate dintre acestea au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Citeste mai mult

Educație

Ministerul Educației cere directorilor de școli să verifice dacă sunt respectate regulile privind utilizarea telefoanelor mobile

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației cere inspectorilor școlari și directorilor de școli să verifice dacă sunt respectate regulile privind utilizarea telefoanelor mobile. Ministrul Daniel David spune că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală, scrie alba24.ro.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală. Însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să fie asigurat un control ”riguros” în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și pentru a evita ”interferența perturbatoare” cu actul educațional.

”Toți actorii sistemului de educație – elevi, profesori, părinți – trebuie să cunoască aceste reglementări și să le implementeze riguros și curajos, inclusiv pe linia sancțiunilor existente. În cazul specific al telefoanelor mobile, așa cum am mai declarat, nu susțin interzicerea totală a acestora în școală.

Însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să asigurăm un control riguros în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și mai ales pentru a evita interferența perturbatoare cu actul educațional”, a declarat ministrul Daniel David, citat într-un comunicat al ministerului, potrivit Agerpres.

Ministerul Educației și Cercetării solicită tuturor inspectorilor și directorilor de unități școlare examinarea regulamentelor proprii privind prevenirea, controlul și sancțiunile impuse în astfel de situații, inclusiv evaluarea modalității de implementare a acestora.

”Obiectivul este protejarea contextului educațional și a intereselor educaționale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic”, a transmis MEC.

Publicitate

Reprezentanții ministerului reamintesc că, în cazul concret al telefoanelor mobile, există – prin lege și prin alte norme legale subsecvente – reglementări privind interdicția utilizării acestora pe durata orelor de curs, cu excepția situațiilor în care sunt folosite cu acordul cadrului didactic în scop educațional.

Citeste mai mult

Eveniment

Rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Botoșani în luna ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii ianuarie 2025, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.971 șomeri (din care 2.091 femei), rata șomajului fiind de 4,52%.

Din totalul de 4.971 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 1.066 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.905 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.672 șomeri provin din mediul rural și 1.299 sunt din mediul urban.

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.971
< 25 ani    306
între 25-29    201
între 30-39    762
între 40-49       1.294
între 50-55 1.138
peste 55 ani       1.270

 

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 44,82%. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 21,52% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 13,22%,  cei cu învățământ profesional 16,68%,cei cu studii superioare sunt 2,72% iar cei cu învățământ postliceal  1,05% .

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 306 persoane foarte greu ocupabile, 3.377 greu ocupabile,1.264 mediu ocupabile, iar 24 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Publicitate

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa : https://www.anofm.ro/botosani/programe-statistici/.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending