Connect with us

Eveniment

Senatorul PNL Botoșani Cristian Achiței: Se caută vinovați pentru incompetența primarului Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

“Eșec după eșec, este descrierea cea mai exactă a primilor ani din mandatul de primar al lui Cosmin Andrei”, susține senatorul liberal de Botoșani, Cristian Achiței.

Concluziile acestuia vin după ce ieri, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a precizat într-o conferință de presă, că bugetul municipiului Botoșani a fost afectat de o hotărâre judecătorească, iar administra locală va trebui să plătească nu mai puțin de 16 milioane de euro către fosta societate de termoficare de la Botoșani, în timp ce alte investiții nu se mai pot derula.

Incapacitatea primarului de a face lucruri concrete, de a derula proiecte de dezvoltare a orașului se răsfrânge asupra tuturor botoșănenilor. Ratăm cu toții șanse de dezvoltare, de a ne putea asigura un trai mai bun și pierdem ani din viață ascultând explicațiile ridicole ale lui Cosmin Andrei de ce NU POATE el să facă nimic și de ce sunt mereu alții vinovați pentru asta, precum și promisiuni fără număr, cai verzi pe pereți, despre ce va face el CÂNDVA. Oricând, numai NU ACUM!

Orice botoșănean ar fi fost un primar mai bun decât Cosmin Andrei în acești ani! Trebuia doar să nu pună bețe în roate proiectelor de peste 100 de milioane de euro, bani europeni, primiți gratis, proiecte pe care le-a găsit pe birou la instalarea în funcție. Și mai trebuia, de asemenea, să decidă ce va face și cu grămada de bani pe care nu sconta nimeni în 2020 și care se revarsă asupra municipiului prin PNRR. Atât! Nimic mai mult! Iar mersul înainte al municipiului ar fi fost asigurat.

Nu este cazul pentru că se demonstrează din plin că primarul Cosmin Andrei devine, cu fiecare zi care trece, etalonul maxim de incompetență administrativă cunoscut vreodată la Botoșani, peste cel căruia i-a fost ucenic, Ovidiu Portariuc. Credeam cu toții că mai rău nu se poate. Ei, iată că se poate! Ne-o demonstrează, din nefericire pentru Botoșani, Cosmin Andrei”, e explicat senatorul PNL de Botoșani Cristian Achiței.

Acesta mai susține că acțiunile lui Cosmin Andrei sunt un atentat la patrimoniul orașului.

Publicitate

ȚMenirea elementară a unui primar este aceea de a face, de a dezvolta, atât cât poate, comunitatea. Iar dacă nu poate, măcar să nu o distrugă, sărăcind patrimoniul moștenit de la generațiile care au muncit înainte pentru a ne fi nouă, tuturor, un pic mai bine.

Un primar normal, așa cum sunt toți ceilalți din țară care beneficiază în această perioadă de proiecte identice, nu poate da cu piciorul la 80 de milioane de euro, primiți gratis pentru a rezolva pentru zeci de ani, adică pentru minim două generații, problema transportului în comun.

Foarte bine, ia de la zero și proiectul autobuzelor electrice (dacă poți, ceea ce nu ai demonstrat până acum!), dar pune în operă și proiectele de modernizare a tramvaiului moștenite, gata semnate și cu finanțare asigurată! Nu poți da vrabia din mână pe cioara din par nici măcar dacă ești Cosmin Andrei și singura ta grijă este să nu cumva să transformi orașul într-un șantier la viitoarele alegeri, în 2024! Nu-ți mai bate capul cu asta, oricum nu te va mai alege nimeni niciodată!

Scuze inventate pentru a NU face

Cât despre scuza puerilă că ”nu mai este timp” pentru implementarea proiectelor în valoare de 80 de milioane de euro, acesta este doar un pretext ridicol, invocat de un primar fricos, incapabil să ia decizii ferme, corecte pentru binele comunității. Toate proiectele importante cu finanțare europeană de până acum au fost fazate, adică s-au finalizat în exercițiul financiar următor, dacă nu au putut fi duse la bun sfârșit în calendarul programat inițial.

Dar aici este vorba doar de scuze inventate pentru a-și masca propria incompetență! Primarul lucrărilor mici, minuscule, microscopice nu are cum să se ia la trântă cu o realizare într-adevăr majoră, cu un proiect important pentru comunitate! NU POATE!

Distrugere mai scumpă decât construirea

Cosmin Andrei preferă să ia în calcul distrugerea patrimoniului municipiului Botoșani prin demolarea unor structuri existente, rod al muncii generațiilor anterioare, liniile de tramvai, chiar dacă acestea au o valoare contabilă de patrimoniu de zeci de milioane, chiar dacă eliminarea lor presupune cheltuieli mai mari pentru bugetul local decât ar fi cota de cofinanțare a proiectelor de modernizare, chiar dacă în ultimii zece ani aleșii locali ai tuturor partidelor au votat în unanimitate, în frunte cu el, aproape 30 de hotărâri de consiliu pentru varianta modernizării tramvaielor, chiar dacă planul urbanistic al orașului prevede altceva decât vrea Cosmin Andrei pentru viitorul acestui oraș.

Iar atunci când i se atrage atenția că legea nu îi permite (pe bună dreptate!) să facă distrugerile imaginate, pentru incompetentul primar al Botoșaniului asta înseamnă o ”amenințare”. Nu, domnule primar Cosmin Andrei, a respecta legea este obligație și o datorie pentru orice cetățean, de la vlădică la opincă, nu o amenințare!

Declinul municipiului se suprapune cu apariția lui Cosmin Andrei

De 10 ani, de când a apărut în peisajul politic local Cosmin Andrei, iar PSD a beneficiat încontinuu de o majoritate în consiliul municipal, orașul Botoșani a intrat într-un declin vizibil. Nu doar o stagnare a dezvoltării din perioada 2004-2012, ci un declin! Cu chiu, cu vai, a reușit Cătălin Flutur, în ciuda opoziției politicianiste din consiliu, să mai salveze ce mai putea fi salvat, finalizând proiectul Cornișa, reasigurând finanțarea europeană pentru teatru și întocmind proiectele pe bani europeni pe care ar fi trebuit să le implementeze astăzi Cosmin Andrei. Cosmin Andrei își încununează în acest mandat eforturile continue de distrugere.

Declinul acestui oraș nu va putea fi stopat – devine tot mai clar pentru orice botoșănean – până când Cosmin Andrei, fost viceprimar timp de două mandate, între 2012 și 2020, actualmente primar ales cu voturile a mai puțin de unul din zece botoșăneni, nu va mai avea nicio legătură cu destinele municipiului Botoșani și ale celor care locuim aici”,  a mai adăugat Cristian Achiței.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Consultant economic, despre măsurile anunțate de Bolojan: „Se pot implementa reforme numai dacă suntem cu cuțitul la os”

Publicat

Publicitate

Consultantul economic Adrian Negrescu consideră că măsurile de reformare a autorităților locale anunțate de Guvern sunt binevenite. Referitor la obligativitatea de plată a amenzilor si a taxelor, specialistul menționează că „este un comportament absolut elementar”, relatează ADEVĂRUL.

Adrian Negrescu: Este normal ca toți românii să-și plătească la timp taxele.

Referitor la propunerea prin care românii nu vor mai putea să cumpere mașini, să obțină autorizații de construcție sau să își recupereze permisul dacă nu își achita datoriile, Adrian Negrescu menționează că „este normal ca toți românii să își plătească la timp taxele”.

„Este un comportament absolut elementar menit să ajute statul și să ne ajute pe noi. Pentru că din taxele și impozitele pe care noi trebuie să le plătim avem bani din care să construim drumuri, asigurăm iluminat public, asigurăm servicii de sănătate, educație pentru copiii noștri tot ceea ce ține de viața noastră de zi cu zi.

În condiționarea eliberării unor acte administrative de plata impozitelor mi se pare un lucru salutar și aș extinde-o inclusiv la zona asigurărilor obligatorii de locuințe care în România sunt ignorate în continuare cu o nonșalanță și o iresponsabilitate ieșită din comun. Sunt doar 30% din locuințele din România asigurate împotriva unor dezastre. În condițiile în care vedem fenomene meteo din ce în ce mai grave. Aș condiționa acest lucru, asigurarea obligatorie a locuinței”, a declarat consultantul economic pentru Adevărul.

În ceea ce privește condiționarea asigurării fondurilor pentru administrațiile locale de performanță, Negrescu arată că aceasta măsură este esențială:

Publicitate

„Și cred că va veni de la sine acest fenomen pentru că primăriile odată cu debutul anului 2026 își vor vedea veniturile scăzând semnificativ, de la bugetul central, probabil, nu vor mai primi alocări cum au primit în anii anteriori iar din încasările din taxe și impozite, în condițiile scăderii economiei, probabil vor încasa mai puțini bani. Singura șansă a primăriilor este să-și restructureze activitatea, administrația locală să fie mai eficientă, să cheltuiască mai puțin și în felul acesta să ofere servicii mai de calitate. Numai împinși de la spate de realitatea economică vom putea face reforme. În România se pot implementa reforme numai dacă suntem cu cuțitul la os, ca să zic așa, din punct de vedere financiar”.

„Românii vor înțelege”

Întrebat cum vor fi percepute de români măsurile anunțate de Guvern, specialistul a afirmat:

„Românii, cred eu, vor înțelege fiindcă suntem într-o situație cum n-am mai avut în ultimii 14 ani și că trebuie să strângem cureaua. Dacă mai avem de unde până să nu ne asfixiem din cauza acestor curbe de sacrificiu. Pentru mulți români va fi un fel de misiune imposibilă să se descurce financiar, dar asta este realitatea economică. Singura veste bună este Comisia Europeană care ne va monitoriza de acum încolo odată la șase luni în privința economiei. Deci nu vor mai fi posibile derapajele financiare care s-au făcut în anii trecuți. Mai mult decât atât, la Summit-ul EcoFeed, miniștrii de finanțe din Europa au impus un mecanism de alertă care prevede ca în cazul în care vom depăși cheltuielile statului cu un anumit procent în următorii cinci ani de zile, se va aprinde becul roșu la Bruxelles. Din această perspectivă vom fi întrebați ce se întâmplă la București. Altfel spus, nu vom mai putea cheltui deșănțat banul public în funcție de interesele electorale”.

Premierul Ilie Bolojan și ministrul Dezvoltării Cseke Attila au anunțat, joi, pachetul de măsuri pentru administrația locală. Astfel, primăriile vor primii bugete în funcție de performanțǎ, proiectul Anghel Salingy va fi finanțat doar pentru proiectele în faza avansatǎ, vor exista grile noi de salarizare la primării și consilii județene, iar numărul de posturi se va diminua.

Alte măsuri se referă la ridicarea permisului de conducere dacǎ amenzile rutiere nu sunt plătite în 90 de zile, imposibilitatea de a achiziționa o mașina, de a radia una sau de a obține autorizații de construcție fără plata datoriilor. De asemenea, autoritățile vor sǎ folosească drone pentru depistarea construcțiilor ilegale.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Administratie

Guvernul anunță folosirea dronelor pentru identificarea proprietăților nedeclarate și externalizarea recuperării taxelor către executori

Publicat

Publicitate

Guvernul anunță noi măsuri: drone pentru identificarea proprietăților nedeclarate, executori pentru recuperarea taxelor și publicarea listelor cu datornici la bugetul local, anunță alba24.ro.

Dronele vor putea fi utilizate pentru identificarea clădirile și pentru a măsura suprafața lor.

Pe baza acestor măsurători se va deschide rol fiscal pentru cetățenii care nu și-au declarat clădirea respectivă, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vineri, într-o conferință de presă susținută alături de premierul Ilie Bolojan.

O altă măsură pentru a crește nivelul de încasare a taxelor este aceea că autoritățile locale vor putea externaliza încasarea debitelor scadente prin firme de executare fiscală.

Cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina debitoriului, adică a celui care are restanțe.

De asemenea, Guvernul Bolojan vrea să ofere posibilitatea administrațiilor locale să facă publice listele datornicilor la buget.

Publicitate

Asta s-a putea face prin modificarea codului de procedură fiscală, care azi spune că sunt informații de secret fiscal natura și cuantumul obligațiilor fiscale.

”Vom propune eliminarea de la secretul fiscal a acestor informații. Autoritățile locale și centrale vor putea publica aceste informații, care să devină publice” a spus Cseke Attila.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare

Publicat

Publicitate

Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa, s-a născut în anul 327, primind la botez numele bunicii sale. A primit o educație aleasă de la mama ei, Emilia, care era o bună creștină.

Tatăl ei, Vasile dorea ca fiica sa să își întemeieze o familie prin Taina Nunții, însă tânărul cu care trebuia să se căsătorească Sfânta Macrina a murit la scurt timp după logodnă, fapt pentru care sfânta a refuzat să se se mai căsătorească, închinându-și viața în totalitate lui Dumnezeu. Îmbrățișează viața monahală (în vremurile acelea viața monahală se putea desfășura în sânul familiei), transformând astfel casa părintească într-un adevărat loc de asceză.

Până când frații ei au ajuns la vârsta maturității, Sfânta Macrina s-a dedicat creșterii și educării lor, apoi, împreună cu mama ei, cu alte câteva rude și foste servitoare s-au retras la o proprietate din Pont, unde au întemeiat o comunitate cu viața de obște, a cărei cârmuitoare a fost Sfânta Macrina până când sufletul ei a plecat la Domnul, în anul 379.

Citeste mai mult

Actualitate

Permisul de conducere ar putea fi suspendat pentru neplata amenzilor. Noi reguli și la achiziția unei mașini

Publicat

Publicitate

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat vineri că Guvernul Bolojan intenționează să adopte măsuri ferme pentru combaterea neplății amenzilor și taxelor, relatează alba24.ro.

Una dintre cele mai importante propuneri este suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care nu își achită amenzile de circulație în termen de 90 de zile.
„Permisul va putea fi restituit doar după ce se face dovada achitării tuturor obligațiilor restante. Dacă mai există datorii, permisul rămâne suspendat”, a explicat ministrul.

Reguli noi pentru radierea și cumpărarea autovehiculelor
Radierea unui vehicul va fi posibilă doar cu prezentarea unui certificat de atestare fiscală, care să confirme absența datoriilor către bugetul local.

De asemenea, cumpărarea unei mașini va fi condiționată de lipsa restanțelor fiscale ale cumpărătorului — o schimbare importantă față de situația actuală, în care doar vânzătorul trebuie să prezinte acest document.

Autorizațiile de construire, legate de plata datoriilor
Guvernul mai pregătește o măsură care va condiționa eliberarea autorizațiilor de construire de plata integrală a tuturor taxelor și amenzilor de către solicitant.

În plus, va fi introdus un cadru legal care va permite utilizarea dronelor pentru identificarea clădirilor și a suprafețelor acestora, în vederea actualizării și verificării bazei de date fiscale.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending