Connect with us

Eveniment

Senatorul PNL Botoșani Cristian Achiței: Se caută vinovați pentru incompetența primarului Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

“Eșec după eșec, este descrierea cea mai exactă a primilor ani din mandatul de primar al lui Cosmin Andrei”, susține senatorul liberal de Botoșani, Cristian Achiței.

Concluziile acestuia vin după ce ieri, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a precizat într-o conferință de presă, că bugetul municipiului Botoșani a fost afectat de o hotărâre judecătorească, iar administra locală va trebui să plătească nu mai puțin de 16 milioane de euro către fosta societate de termoficare de la Botoșani, în timp ce alte investiții nu se mai pot derula.

Incapacitatea primarului de a face lucruri concrete, de a derula proiecte de dezvoltare a orașului se răsfrânge asupra tuturor botoșănenilor. Ratăm cu toții șanse de dezvoltare, de a ne putea asigura un trai mai bun și pierdem ani din viață ascultând explicațiile ridicole ale lui Cosmin Andrei de ce NU POATE el să facă nimic și de ce sunt mereu alții vinovați pentru asta, precum și promisiuni fără număr, cai verzi pe pereți, despre ce va face el CÂNDVA. Oricând, numai NU ACUM!

Orice botoșănean ar fi fost un primar mai bun decât Cosmin Andrei în acești ani! Trebuia doar să nu pună bețe în roate proiectelor de peste 100 de milioane de euro, bani europeni, primiți gratis, proiecte pe care le-a găsit pe birou la instalarea în funcție. Și mai trebuia, de asemenea, să decidă ce va face și cu grămada de bani pe care nu sconta nimeni în 2020 și care se revarsă asupra municipiului prin PNRR. Atât! Nimic mai mult! Iar mersul înainte al municipiului ar fi fost asigurat.

Nu este cazul pentru că se demonstrează din plin că primarul Cosmin Andrei devine, cu fiecare zi care trece, etalonul maxim de incompetență administrativă cunoscut vreodată la Botoșani, peste cel căruia i-a fost ucenic, Ovidiu Portariuc. Credeam cu toții că mai rău nu se poate. Ei, iată că se poate! Ne-o demonstrează, din nefericire pentru Botoșani, Cosmin Andrei”, e explicat senatorul PNL de Botoșani Cristian Achiței.

Acesta mai susține că acțiunile lui Cosmin Andrei sunt un atentat la patrimoniul orașului.

Publicitate

ȚMenirea elementară a unui primar este aceea de a face, de a dezvolta, atât cât poate, comunitatea. Iar dacă nu poate, măcar să nu o distrugă, sărăcind patrimoniul moștenit de la generațiile care au muncit înainte pentru a ne fi nouă, tuturor, un pic mai bine.

Un primar normal, așa cum sunt toți ceilalți din țară care beneficiază în această perioadă de proiecte identice, nu poate da cu piciorul la 80 de milioane de euro, primiți gratis pentru a rezolva pentru zeci de ani, adică pentru minim două generații, problema transportului în comun.

Foarte bine, ia de la zero și proiectul autobuzelor electrice (dacă poți, ceea ce nu ai demonstrat până acum!), dar pune în operă și proiectele de modernizare a tramvaiului moștenite, gata semnate și cu finanțare asigurată! Nu poți da vrabia din mână pe cioara din par nici măcar dacă ești Cosmin Andrei și singura ta grijă este să nu cumva să transformi orașul într-un șantier la viitoarele alegeri, în 2024! Nu-ți mai bate capul cu asta, oricum nu te va mai alege nimeni niciodată!

Scuze inventate pentru a NU face

Cât despre scuza puerilă că ”nu mai este timp” pentru implementarea proiectelor în valoare de 80 de milioane de euro, acesta este doar un pretext ridicol, invocat de un primar fricos, incapabil să ia decizii ferme, corecte pentru binele comunității. Toate proiectele importante cu finanțare europeană de până acum au fost fazate, adică s-au finalizat în exercițiul financiar următor, dacă nu au putut fi duse la bun sfârșit în calendarul programat inițial.

Dar aici este vorba doar de scuze inventate pentru a-și masca propria incompetență! Primarul lucrărilor mici, minuscule, microscopice nu are cum să se ia la trântă cu o realizare într-adevăr majoră, cu un proiect important pentru comunitate! NU POATE!

Distrugere mai scumpă decât construirea

Cosmin Andrei preferă să ia în calcul distrugerea patrimoniului municipiului Botoșani prin demolarea unor structuri existente, rod al muncii generațiilor anterioare, liniile de tramvai, chiar dacă acestea au o valoare contabilă de patrimoniu de zeci de milioane, chiar dacă eliminarea lor presupune cheltuieli mai mari pentru bugetul local decât ar fi cota de cofinanțare a proiectelor de modernizare, chiar dacă în ultimii zece ani aleșii locali ai tuturor partidelor au votat în unanimitate, în frunte cu el, aproape 30 de hotărâri de consiliu pentru varianta modernizării tramvaielor, chiar dacă planul urbanistic al orașului prevede altceva decât vrea Cosmin Andrei pentru viitorul acestui oraș.

Iar atunci când i se atrage atenția că legea nu îi permite (pe bună dreptate!) să facă distrugerile imaginate, pentru incompetentul primar al Botoșaniului asta înseamnă o ”amenințare”. Nu, domnule primar Cosmin Andrei, a respecta legea este obligație și o datorie pentru orice cetățean, de la vlădică la opincă, nu o amenințare!

Declinul municipiului se suprapune cu apariția lui Cosmin Andrei

De 10 ani, de când a apărut în peisajul politic local Cosmin Andrei, iar PSD a beneficiat încontinuu de o majoritate în consiliul municipal, orașul Botoșani a intrat într-un declin vizibil. Nu doar o stagnare a dezvoltării din perioada 2004-2012, ci un declin! Cu chiu, cu vai, a reușit Cătălin Flutur, în ciuda opoziției politicianiste din consiliu, să mai salveze ce mai putea fi salvat, finalizând proiectul Cornișa, reasigurând finanțarea europeană pentru teatru și întocmind proiectele pe bani europeni pe care ar fi trebuit să le implementeze astăzi Cosmin Andrei. Cosmin Andrei își încununează în acest mandat eforturile continue de distrugere.

Declinul acestui oraș nu va putea fi stopat – devine tot mai clar pentru orice botoșănean – până când Cosmin Andrei, fost viceprimar timp de două mandate, între 2012 și 2020, actualmente primar ales cu voturile a mai puțin de unul din zece botoșăneni, nu va mai avea nicio legătură cu destinele municipiului Botoșani și ale celor care locuim aici”,  a mai adăugat Cristian Achiței.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Hidroelectrica a modificat perioada de transmitere a INDEXULUI pentru luna decembrie: Iată noul interval

Publicat

Publicitate

Hidroelectrica a anunțat că a schimbat perioada de transmitere a indexului în luna decembrie.

Mai exact, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, a anunțat recent că perioada pentru transmiterea indexului autocitit a fost extinsă în luna decembrie, relatează alba24.ro.

Mai concret, în această lună, clienții Hidroelectrica vor putea comunica indexul în intervalul 20 – 26 decembrie.

De regulă, perioada de transmitere a indexului este stabilită între zilele de 24 și 28 a fiecărei luni, însă în lunile cu evenimente speciale calendarul este ajustat.

Potrivit reprezentanților Hidroelectrica, comunicarea indexului se poate face:

  • prin telefon – 0800 800 359 (apel gratuit)
  • online prin portalul client, rubrica autocitire
  • utilizând aplicația mobilă iHidro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

ASTĂZI: Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” revine pe străzile din Botoșani. Programul manifestărilor

Publicat

Publicitate

Botoșaniul găzduiește astăzi cea de-a XLIX-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, un eveniment dedicat păstrării și promovării tradițiilor de iarnă organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de la Botoșani.

Festivalul are loc duminică, 22 decembrie 2024, în centrul municipiului, și promite o experiență de neuitat pentru toți participanții.

Spectacol impresionant cu 36 de formații și 1200 de participanți

Evenimentul va reuni 36 de formații de datini și obiceiuri de iarnă, dintre care 30 din județul Botoșani și 6 din județele vecine, însumând aproximativ 1200 de participanți. Parada tradițiilor va include momente artistice autentice și va oferi ocazia publicului de a redescoperi frumusețea și unicitatea obiceiurilor moldovenești.

Modificări în traficul din centrul orașului

Pentru buna desfășurare a festivalului, traficul va suferi câteva modificări semnificative:

  • Strada Cuza Vodă va fi închisă între orele 9:30 și 22:00.
  • În intervalul 11:00 – 12:00, traficul va fi restricționat pe traseul paradei: Primăria Municipiului Botoșani – Str. Cuza Vodă – Casa Sindicatelor – Liceul „A.T. Laurian” – Podul de Piatră – Calea Națională – Direcția Muncii – Hotel Rapsodia – Str. Cuza Vodă.

Organizatorii recomandă evitarea utilizării autovehiculelor personale în zona centrală a municipiului pe durata evenimentului.

Recomandări pentru siguranța publicului

Publicitate

Parada va fi însoțită de două trăsuri cu cai, iar participanții sunt rugați să respecte următoarele reguli pentru siguranță:

  • Evitați apropierea de cai, pentru a preveni reacții neașteptate.
  • Nu utilizați obiecte pirotehnice.
  • Evitați consumul de substanțe psihoactive sau alcoolice pe domeniul public.

Parteneri și organizatori

“Evenimentul este posibil datorită sprijinului oferit de Consiliul Județean Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, precum și de instituțiile de ordine publică și siguranță din județ: Inspectoratul de Poliție, Jandarmeria, Poliția Locală, Poliția Rutieră și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Vă așteptăm cu drag să celebrăm împreună tradițiile strămoșești și să întâmpinăm sărbătorile de iarnă cu bucurie!”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

O casă din Săveni, pe punctul de a lua foc după ce proprietarul a pus preparatele din carne la afumat și a plecat

Publicat

Publicitate

A pus preparatele din carne la afumat, dar a lăsat focul nesupravegheat. În lipsa lui, grăsimea scursură s-a aprins. Un vecin a observat flăcările și a dat alarma, a anunțat ISU Botoșani.

Evenimentul a avut loc în această noapte, într-o gospodărie din orașul Săveni.

La caz au ajuns pompierii militari din cadrul Stației  Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la o anexă.

Până la sosirea pompierilor, proprietarul a reușit să își scoată carnea din afumătoare.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, ISU Botoșani a transmis că trebuie să țineți cont de următoarele recomandări:

▪️ afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile.

Publicitate

▪️se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale incombustibile.

▪️este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului.

▪️curațați afumatoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe preparatele din carne în locurile fierbinți  sau în contact cu sistemul de producere a fumului.

Citeste mai mult

Eveniment

La un pas de dezastru! O casă din Sârbi în pericol noaptea trecută din cauza unui incendiu la coșul de fum

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Sârbi a fost în pericol, seara trecută, din cauza unui incendiu care a izbucnit în jurul coșului de fum.   

Pompierii din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum neprotejat față de materialele combustibile din care este construit acoperișul casei.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:

▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişul;

Publicitate

▪️verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisuridle unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending