Connect with us

Actualitate

Seceta face ravagii în România: Suprafaţa afectată de secetă creşte de la zi la zi. Botoșaniul, cap de listă între 20 de județe

Publicat

Publicitate

Seceta face ravagii în România, iar suprafaţa afectată de secetă a urcat la 154.773 de hectare în 20 de judeţe, a anunţat joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Situaţia suprafeţelor la culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.

Astfel, până în prezent, au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele: Botoşani, Arad, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 28 iulie – 3 august, în cultura de porumb neirigat, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia, Transilvania şi Oltenia.

Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, local în nordul şi sud-vestul Olteniei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, izolat sudul, sud-vestul şi estul Transilvaniei, nordul Moldovei.

„Menţinerea temperaturilor ridicate din aer, asociate cu deficitele accentuate de umiditate în sol, vor determina deprecierea accentuată a stării de vegetaţie la culturile prăşitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui), îndeosebi pe suprafeţele agricole din sud-estul, sudul, estul şi local vestul ţării.

Publicitate

Creşte de la zi la zi suprafaţa afectată de secetă: Fenomenul de ofilire și răsucire a frunzelor

Ca urmare, în aceste zone se va generaliza fenomenul de ofilire şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, uscarea aparatului foliar, forţarea proceselor vegetative mergând până la stagnarea acestora. Astfel, pe arealele unde ofilirea plantelor va fi ireversibilă se vor putea extinde suprafeţele agricole compromise”, se arată în prognoza ANM.

Specialiştii spun că lucrările de recoltare la grâul de toamnă se vor putea finaliza, pe aproape întreg teritoriul agricol.

„La floarea-soarelui, datorită condiţiilor nefavorabile din perioadele anterioare (secetă pedologică, arşiţă) se va generaliza forţat faza de maturitate ceară, îndeosebi pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării. În restul zonelor, va predomina înflorirea şi creşterea capitulului (10-100%). Cultura de porumb va parcurge apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea (50-100%) pe majoritatea suprafeţelor, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea în lapte (10-60%).

În majoritatea bazinelor specializate, sfecla de zahăr îşi va continua fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile (30-100%), iar cartoful, formarea şi creşterea tuberculilor.

Pe suprafeţele afectate de seceta pedologică se va semnala uscarea prematură a vrejilor la cartof, tuberculii având totodată dimensiuni reduse.

La pomii fructiferi predominante vor fi creşterea rodului şi acumularea zahărului

La pomii fructiferi predominante vor fi creşterea rodului şi acumularea zahărului, precum şi maturarea fructelor şi recoltarea. Viţa-de-vie va parcurge fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor. Local în podgoriile din jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de masă se va putea declanşa coacerea boabelor”, subliniază agrometeorologii.

În general, condiţiile meteorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la fructe şi cereale, precum şi a celor de întreţinere la prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa-de-vie.

În această perioadă se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, chiar caniculară, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17 – 30 grade Celsius la nivelul întregii ţări, valori mai ridicate cu 1 – 5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale.

Creşte de la zi la zi suprafaţa afectată de secetă: Temperatura maximă a aerului se va încadra între 23 – 37 grade Celsius

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 23 – 37 grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între 10 – 23 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină. Izolat, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mircea Cărtărescu NU a fost admis ca membru corespondent în Academia Română. Cel mai cunoscut scriitor român a căzut la vot

Publicat

Publicitate

Mircea Cărtărescu NU a fost admis ca membru corespondent în Academia Română: i-a lipsit un vot în cadrul procedurii de admitere care s-a desfășurat, miercuri, în Adunarea Generală a forului, scrie alba24.ro.

Membrii corespondenți ai Academiei Române sunt, teoretic, aleși dintre personalitățile cu activitate de creație de mare valoare, apreciată după impactul asupra dezvoltării științei, culturii, vieții sociale și economice a societății.

Mircea Cărtărescu este scriitorului român contemporan cu cea mai mare notorietate națională și internațională, dar

acest lucru nu pare a fi suficient.

Mai mult, de numele lui s-a vorbit și în contextul premiului Nobel, fiind considerat singurul scriitor român cu șanse să îl obțină în prezent.

Edupedu.ro a vorbit cu șefa secției de Filologie a Academiei, prof. univ. dr. Rodica Zafiu, care a spus că Mircea Cărtărescu obținuse, în urmă cu aproximativ o lună, 9 din 9 voturi în cadrul acestei secții, pentru o nominalizare ca membru corespondent, în cadrul procedurilor de desemnare a noilor membri.

Publicitate

„Din păcate, a căzut la votul Adunării generale, astăzi, la distanță de un vot. Trebuia să ia 74 de voturi ca să aibă două treimi din numărul votanților și a obținut numai 73. Este o mare părere de rău pentru noi, pentru că a fost susținut cu multă căldură de secție, dar…” a spus Zafiu.

Cine este Mircea Cărterescu

Mircea Cărtărescu este unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani români, cunoscut pentru stilul său complex, oniric și profund metaforic. S-a născut pe 1 iunie 1956 la București și este poet, prozator, eseist și profesor universitar.

Cărțile sale cele mai cunoscute includ:

  • „Nostalgia” (1993) – o colecție de proze fantastice
  • „Orbitor” (1996-2007) – o trilogie monumentală formată din Aripa stângăCorpul și Aripa dreaptă
  • „Solenoid” (2015) – considerat de mulți capodopera sa
  • „Melancolia” (2019) – un volum de proză scurtă introspectivă
  • „Theodoros” (2023) – un roman amplu cu elemente istorice și fantastice

Stilul lui Cărtărescu combină realismul magic, suprarealismul și literatura de factură autobiografică. A primit numeroase premii internaționale și este adesea menționat ca posibil laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (324)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„Cafeneaua literară” nr. 1 din 2025. Liviu Mățăoanu publică un articol însoțit  de o bogată iconografie și având titlul ”O ilustrare a debutului în literature română a lui Mihai Eminescu”. Rețin: „Ca un poet născut sub o stea norocoasă, Mihai Eminescu se luptă și azi cu data debutului său în literature română.  Unii istorici literari consideră că debutul real este publicarea poeziei „De-aș avea”, în Revista „Familia” din 25 februarie / 9 martie 1866, alții că debutul absolut a fost cel din revista gimnaziștilor din Cernăuți, care au străns șapte poezii pe care le-au publicat (probabil) în ianuarie 1866.  (Chiar mai mult, unii consider că a debutat în 1865, cu „Viața” și ”Stele-n cer”).  (,,,) „Poezia de debut a lui Mihai Eminescu, în Revista „Familia”, nr. 6, 25 februarie / 9 martie (stil nou), An 2, 1866, p. 11 (68), prin care  Eminescu devine, pentru totdeauna, Eminescu”;

„Cafeneaua literară” nr. 1 din 2025. Ion Simuț, adoptând un stil polemic, publică „Confesiunile unui opinioman”, având ca țintă pe Ștefan Borbely. Voi reține,însă,  un punct de vedere al lui Simuț despre revista  „România literară”: „Pe de altă parte, „România literară” își afirmă în ultima vreme un spirit mai deschis, ieșind treptat de sub zodia sectarismului și exclusivismelor. E ca un muribund, intolerant și antipatic până de curând, care,  aflat în declin de vitalitate, mulțumește tuturor pentru asistență și generozitate, face daruri în dreapta și în stânga (adică publică) peste orice așteptări”;

 

„Cafeneaua literară” nr. 1 din 2025.  Jean Dumitrașcu își continuă serialul său despre  ”Generația 60 – generația socialismului”.  Episodul 40 o are în vizor pe Victoria Ana Tăușan, văzută ca o proletcultistă păstrătoare a cadențelor comunismului.  Voi reține, și aici, doar punctual de vedere privind revista „România literară”: „… aceasta e o revistă  atemporală, de grup, care nu ține cont de scriitorii comuniști (îi publică pe Blandiana, Genaru, Zilieru etc.)”;

Publicitate

 

„Cafeneaua literară” nr. 1 din 2025. Dosarul revistei este semnat de Virgil Diaconu. Eseul se numește „Eminescizarea și dezeminescizarea poeziei și a criticii literare” și face parte din volumul în lucru „Arta poetică a lui Mihai Eminescu”. Rețin: 1. „Ca urmare a influențelor exercitate de marile modele literare, poetul a fost numit pe rând, fie GENERAȚIONIST – proletcultist, șaizecist, șaptezecist, optzecist, postmodernist, douămiist etc.; fie poet „CURENTIST” – neoclasic, romantic, naturalist, simbolist, poet purist, suprarealist, dadaist,  futurist, cubist, lettrist, postmodernist etc.; fie poet EMINESCIAN, ARGHEZIAN, BLAGIAN, BACOVIAN, MINULESCIAN, STĂNESCIAN, SORESCIAN etc.”; 2. Titu Maiorescu: „Tânăra generație română se află astăzi sub influența operei poetice a lui Eminescu.”;  3. Dobrogeanu-Gherea și G. Ibrăileanu), „eminescianism servil” (G. Ibrăileanu) sau „curent eminescian” (Alexandru Vlahuță). Cât despre poeții care imit„Poezia inspirată de Eminescu, dar și de alți poeți a primit numele de poezie „epigonică”, poezie „influențată”, poezie „mimetică” sau „pastișată”, poezie „textualistă”, iar poezia care imită în mod special poezia lui Eminescu i s-a spus  poezie „eminescizată” (C. ă poezia lui Eminescu, aceștia au primit numele de „epigoni”, „emuli”, poeți „eminescieni”, poeți „servil eminescieni” sau poeți „eminescizați”.”; 4. Alexandru Vlahuță: „ așa-numitul curent eminescian în poezia noastră actuală se mărginește numai la o combinare de cuvinte și de forme ale maestrului, care-a suferit în adevăr și a gamut pe coardele lirei, iată pentru ce ne și lasă reci vaietele atâtor tineri, cari se încearcă a cânta dureri străine de ei pe forme împrumutate.”; 5. Coonstantin V. Vasiliu, student în drept, ales de către Titu Maiorescu  să vorbească celor prezenți la Botoșani, la dezvelirea bustului lui Eminescu: „… privim zbuciumările neroade ale acelor pleiade ridicole de bocitori  fără lacrimi în versuri fără idei, cari au răsărit de pe urma lui Eminescu. Cine nu știe însă că aceeași ploaie, care poate împodobi câmpiile cu holde bogate, poate da viață efemeră și la sute de ciuperci. E chestier de teren.”;  

Citeste mai mult

Eveniment

Metoda ACCIDENTUL face în continuare victime. Percheziții în Botoșani și Vrancea, la persoane care au orchestrat înșelătoriile

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Iași, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au efectuat, luni, trei percheziții domiciliare, în județul Vrancea și două percheziții domiciliare, în județul Botoșani, în cadrul unor dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și introducerea în mod ilicit de telefoane mobile în penitenciar.

Din investigațiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că, în perioada octombrie – noiembrie 2024, doi tineri, de 25, respectiv 27 de ani și o femeie, de 44 de ani, toți din județul Vrancea, împreună cu persoane aflate în stare privativă de libertate, ar fi indus în eroare mai multe persoane, cărora, sub pretextul unui accident rutier în care ar fi fost implicate victime ale persoanelor vătămate, le-ar fi solicitat diferite sume de bani, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 100.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă.

De asemenea, trei persoane au fost conduse la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, acestea au fost reținute pentru 24 de ore.

La data de 11 februarie a.c., cele trei persoane reținute au fost prezentate, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași și Judecătoriei Iași, instanță care a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea și Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Publicitate

Pentru a nu deveni victima unei înșelăciuni, vă recomandăm:

• Fiţi prudenţi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate;
• Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.), decât după ce solicitaţi prezentarea actului de identitate şi a legitimaţiei de serviciu;
• Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci;
• În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
• Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;

În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!!!

Este vorba despre o anchetă a polițiștilor din Iași care a vizat și persoane din județul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Locuri de muncă în Europa pentru botoșăneni. Salarii de mii de euro

Publicat

Publicitate

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 175 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Austria – 11 locuri de muncă pentru : vopsitor industrial, maistru vopsitor, tinichigiu . Se solicită cunostințe de limba germană, nivel A2;

Danemarca – 2 locuri de muncă vacante pentru operator mașină cu comandă numerică(strungar/frezor). Experiență 3-5 ani. Cunostințe de limba engleză;

Finlanda – 16 locuri de muncă vacante pentru: lucrator in metalurgie, lucrator in metalurgie, sudor TIG, montator de interior/ instalator in santier naval, muncitor la demolari, Sudor MIG/MAG. Se solicită experienţă şi cunostințe bune de limba engleză;

Germania – 50 locuri de muncă vacante pentru: muncitor în producţie, operator stivuitor, lucrător ajutor la prelucrarea metalelor, electrician, sudor MAG. Calificare și experienţa în domeniu. Cunoştinţe de limbă germană;

Irlanda – 1 loc de muncă vacant pentru îngrijitor persoane. Se solicită experiență de minim un an.

Se solicită nivel bun de limba engleză vorbită;

Publicitate

Italia – 65 locuri de muncă vacante pentru :  lucrători în domeniul sportului și al pregătirii fizice – animator/animatoare centru de vacanță și șofer autobuz. Se solicită cunoștințe de limba engleză și italiană.

Malta – 5 locuri de muncă vacante pentru: tehnician BMS, consultant trafic, administratot IT și (Senior) Dezvoltator software – BAS (Business Administration Systems). Se solicită calificare, experienţă şi cunostințe foarte bune de limba engleză;

Norvegia – 15 locuri de muncă vacante pentru: montator pardoseli, electrician, electrician offshore, pizzar, bucătar și bucătar șef. Se solicită calificare și experienţă şi cunostințe de limba engleză/ limbă scandinavă;

Slovacia – 6 locuri de muncă vacante pentru dulgher/tâmplar. Se solicită experiență și cunostințe de slovaca, limba germana sau limba engleza.

Spania – 4 locuri de muncă vacante pentru zidar. Se solicită cel putin 5 ani experienta in domeniu și limba engleză sau spaniolă.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând https://www.anofm.ro/legaturi-eures/

Informaţii suplimentare la Consilierul EURES, telefon 0231.536791/0231.536792  sau e-mail gabriela.drobota.bt@anofm.gov.ro .

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending