Connect with us

Eveniment

Seceta a afectat major culturile de porumb şi floarea soarelui. Plata despăgubirilor va începe în perioada următoare

Publicat

Publicitate

Ministerul Agriculturii va începe, în perioada următoare, plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 2 miliarde de lei (circa 400 milioane euro). În acest an au fost afectate major îndeosebi culturile de porumb şi floarea soarelui, a declarat marţi Violeta Muşat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la o conferinţă de specialitate.

În această perioadă vom începe plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 2 miliarde de lei, reprezentând circa 400 de milioane de euro. Ieri (luni, 28 octombrie n.r.) s-a finalizat campania de depunere a cererilor pentru despăgubirile la secetă, urmând ca în următoarele 5 zile lucrătoare să fie transmise situaţiile centralizatoare după care Ministerul Agriculturii va efectua efectiv plăţile în conturile fermierilor”, a menţionat Violeta Muşat, la ZF Agrobusiness Summit 2024, citată de Agerpres.

Seceta a afectat major culturile de porumb și floarea soarelui

Ea a subliniat că seceta din acest an a afectat major îndeosebi culturile de porumb şi floarea soarelui.

„Anul 2024 a fost influenţat major de seceta instalată pe o mare parte a teritoriului agricol, al treilea an de secetă, care a afectat major îndeosebi culturile de porumb şi floarea soarelui. Deşi recoltele din acest an asigură necesarul intern, ele vor conduce la micşorarea aportului la export, cu influenţă semnificativă asupra balanţei comerciale de produse agroalimentare.

Publicitate

Precipitaţiile înregistrate au fost reduse cantitativ şi chiar absente în toate regiunile, exceptând unele areale agricole reduse din vestul, nordul şi centrul ţării, unde s-au înregistrat cantităţi de apă mai însemnate. Manifestarea acestor fenomene a avut efecte negative asupra culturilor agricole înfiinţate în toamna anului 2023, dar mai ales în primăvara anului 2024, care a fost caracterizată printr-o lipsă masivă de precipitaţii.

Înţelegem dificultăţile cu care se confruntă sectorul agricol şi ne concentrăm toate eforturile pentru a oferi soluţii rapide şi eficiente prin măsuri de sprijin concret şi de adaptare la noile realităţi”, a adăugat Violeta Muşat.

Măsuri luate de Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea fermierilor afectați de fenomenele meteo
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Guvernul României a acţionat pentru reducerea influenţei negative a acestor fenomene şi compensare a pierderilor fermierilor printr-o serie de măsuri însemnate şi continuă să sprijine fermierii români prin măsurile esenţiale de sprijin alocate din bugetul de stat. Măsurile de sprijin alocate de la bugetul de stat au însumat, anul acesta, până în prezent, 2,3 miliarde de euro. Zece măsuri de la bugetul de stat au fost ca ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi animal pentru campania 2023, în valoare de 214 milioane de euro”, a precizat Mușat.

Conform secretarului de stat, cinci măsuri de plăţi directe au fost pe cadrul Ucraina, suma acordată fiind de 472,3 milioane de euro. Circa 92,9 milioane de euro a reprezentat ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură.

Pentru două programe de investiţie în reproducţie în două sectoare importante suin şi avicol, cu 63 de obiective de investiţii, s-au plătit până în prezent 147,2 milioane de euro, urmând ca până la finalul anului 2024 să fie finalizate încă 31 de obiective.

„Tot de la bugetul de stat, mai avem două scheme de ajutor de stat sub formă de grant la creditele acordate, în valoare de 725,1 milioane de euro, din care programul Rural Plus şi schema de ajutor de stat Creditul fermierului. În acest moment facem plăţile pentru subvenţiile acordate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în valoare de 1,2 miliarde de euro, care reprezintă un procent de 70% din cuantumul intervenţiilor din Fondul European de Garantare Agricolă şi 85% din măsurile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală”, a mai precizat oficialul citat.

Ea a arătat că, de la 16 octombrie până la 1 decembrie, se acordă avansuri sub formă de subvenţii derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

„Tot în această perioadă am alocat 79,4 milioane de euro pentru plata motorinei pentru trimestrul trei. Toate aceste măsuri ne-au dat posibilitatea să sprijinim agricultorii pentru însămânţarea până în prezent a unei suprafeţe reprezentând 60% din suprafaţa preconizată la grâul de toamnă, 90% la orzul de toamnă – şi a unei suprafeţe mai mari cu 7% decât cea prevăzută la rapiţă, această acţiune fiind în desfăşurare. România caută să iasă dintr-un ciclu lung, de peste 3 ani la rând, de sub influenţa valului de secetă, a influenţei războiului pe care îl avem la graniţă, pentru că aceste două lucruri au influenţat structura noastră agricolă”, a mai spus secretarul de stat.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: „Hristos a înviat din morți” au cântat mii de botoșăneni pe străzile din Botoșani, la Procesiunea Învierii. În fruntea credincioșilor a stat ÎPS Teofan

Publicat

Publicitate

Mii de oameni au participat la procesiunea cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, un eveniment intens așteptat de credincioșii din Botoșani, care a avut loc astăzi, începând cu ora 18.00. Procesiunea Învierii va rămâne cu siguranță în istoria județului prin amploarea sa, la eveniment fiind prezenți preoți numeroși, dar și trei ierarhi. De remarcat numărul mare de tineri, care au mers în fruntea alaiului, îmbrăcați în costumul tradițional.

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani, a adus și anul acesta bucurii duhovnicești deosebite pentru credincioșii din oraș, dar și din întreg județul. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au fost rânduite spre închinare moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, de la Mănăstirea Văratec, aduse de stavrofora Iosefina Giosanu.

Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit, începând cu ora 17.00, slujba Vecerniei cu Litie cu un numeros sobor de preoți și diaconi. După un scurt cuvânt de învățătură al ÎPS, a urmat procesiunea cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul pe următorul traseu: Biserica Sf. Gheorghe – Str. Ion Pillat – Calea Naţională – Str. 1 Decembrie Biserica Uspenia- Str. Poştei- Biserica Sf. Gheorghe, la care au participat mii de botoșăneni care au cântat la unison „Hristos a înviat din morți”, ca o mărturisire a credinței vie și lucrătoare în Mântuitorul.

Miercuri, 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, lăcașul de cult din inima orașului va îmbrăca haină de sărbătoare, pregătit pentru o slujbă arhierească cu un sobor de ierarhi. Programul menționează că la ora 9.00 va avea loc primirea ÎPS Teofan și a celorlalți ierarhi invitați, după care va fi săvârșită  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, la care se va alătura ierarhilor pentru slujire un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

Cu binecuvântarea IPS Teofan, Sfintele Moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul vor rămâne spre venerare la biserica din municipiul Botoșani până pe 27 aprilie, ora 19:00.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului”. Zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc

Publicat

Publicitate

Guvernul României va declara zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc. Decizia Executivului ar urma să fie oficializată în ședința de joi, printr-o hotărâre de Guvern. În zilele de doliu național instituțiile arborează drapelul în bernă, relatează mediafax.ro. 

Papa Francisc spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului” și a fost extrem de îndrăgit atât în România cât și în celelalte țări cu mari comunități catolice și nu numai.

Zeci de lideri ai lumii vor participa la înmormântare. Printre ei se va numără și Ilie Bolojan, președintele interimar al României. De la ceremonie va lipsi Vladimir Putin, care a transmis, însă, un mesaj de condoleanțe.

Înmormântarea va avea loc la ora 11.00 a României. Trupul Papei se află în prezent în capela Reședinței Sfânta Marta, unde Papa Francisc locuise din 2013. Trupul Papei a fost depus în capela Reședinței luni seara.

Sicriul Papei Francisc va fi transferat în Bazilica Sfântul Petru din Roma miercuri la ora 9.00 (ora 10:00 ora României), într-o procesiune condusă de cardinali, permițând credincioșilor să-și aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.

Sursa foto ilustrativ: PressOne.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

10 icoane unice, expuse în această perioadă în premieră la Botoșani, în cadrul expoziției „Sacrul în artă”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică, Etnografie și Științele Naturii, a organizat în această perioadă a Sărbătorilor Pascale o amplă expoziție de excepție: „Sacrul în artă”, un eveniment dedicat sărbătorilor pascale, care a adus în prim-plan spiritualitatea, tradiția și creația artistică autentică.

Punctul de atracție al expoziției îl reprezintă cele 10 icoane pe lemn din patrimoniul etnografic al muzeului, expuse în premieră absolută la Botoșani.

Aceste lucrări valoroase, păstrate cu grijă în colecțiile instituției, sunt prezentate publicului pentru prima dată, oferind o ocazie rară de întâlnire cu arta sacră tradițională în forma ei autentică.

Alături de acestea, expoziția reunește și lucrări recente – icoane pe lemn și sticlă, dar și picturi contemporane – semnate de artiști consacrați: Constantin Alexa, Marcel Alexa, Alina și Anca Albătoaie, Elena Arcire, Robert Cobuz, Florin Grosu, Constantin Livadaru, Bebe Hetriuc, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia.

Vernisajul a avut loc la 13 aprilie 2025, în spațiul Colecției de Artă, dar expoziția va putea fi vizitată până pe 29 aprilie 2025, iar accesul este gratuit. Curatorul expoziției este Liviu Șoptelea, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de Ana Coșereanu, muzeograf.

În această perioadă a Sărbătorilor Pascale este un nou eveniment rar, o întâlnire cu sacralitatea și frumusețea artistică a icoanei.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Premieră la Teatrul „Vasilache”: „Întâmplări din Pădurea Veselă”. Un spectacol plin de emoție și lecții de viață pentru cei mici

Publicat

Publicitate

Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani anunță o nouă premieră dedicată celor mici: „Întâmplări din Pădurea Veselă”, un spectacol de păpuși regizat de Lenuș Teodora Moraru, după fabule cunoscute și îndrăgite. Reprezentațiile vor avea loc joi, 24 aprilie, de la ora 18:00, și duminică, 27 aprilie, de la orele 11:00 și 12:30.

Spectacolul îi invită pe copii într-o călătorie educativă și plină de aventură, în care personajul principal, Bebe Iepurașul, pornește alături de prietena sa Iza Barza în căutarea părinților pierduți. Pe drum, cei doi vor întâlni personaje simpatice și pline de învățăminte – de la o Vulpe pusă în fața modestiei, la o Broască ce descoperă propriile limite.

Distribuția reunește actori bine cunoscuți ai scenei botoșănene: Renata Voloșcu, Oana-Marilena Asofiei, Anamaria Chelaru, Ioana Buta, Ana Apetrei, Cosmin Tanasă, Pavel Petrași și Andrei Bordianu. Scenografia, construcția păpușilor, afişul și eclerajul sunt semnate de Gelu Rîșca, iar muzica poartă amprenta lui Toma Rîșca.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani, iar prețul unui bilet este de 24 de lei.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-urile entertix.ro și teatrulvasilache.ro, secțiunea „Cumpără Bilet”. De asemenea, biletele sunt disponibile și la casieria teatrului, de marți până vineri, între orele 10:30 și 12:30, precum și înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacol se face cu 30 de minute înainte de începere.

Publicitate

Organizatorii promit o experiență de neuitat pentru cei mici, dar și pentru părinți: o combinație de emoție, umor și lecții valoroase despre prietenie, curaj și descoperirea de sine.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending