Connect with us
Publicitate

Eveniment

Seara marilor iubiri: Finala EURO 2024. Anglia – Spania, echipele probabile

Publicat

Publicitate

Finala EURO 2024 se joacă în această seară de duminică, de la ora 22:00, de pe Olympiastadion din Berlin, unde mediul Anglia – Spania promite să fie unul istoric, indiferent de rezultat.

Spania caută să obțină al patrulea trofeu record la Campionatul European, în timp ce Anglia vizează primul său trofeu Euro, conform UEFA.

Cine transmite live finala UEFA Anglia – Spania: Meciul se va putea vedea live la Pro TV.

„Eu nu cred în basme, dar vreau să cred în vise”, a afirmat selecţionerul echipei Angliei, Gareth Southgate, dorind să transmită „absenţa fricii” jucătorilor săi înaintea finalei Campionatului European de fotbal – EURO 2024 cu Spania, relatează AFP.

Spania vrea „să scrie istorie” prin câştigarea competiţiei pentru a patra oară, a afirmat, de cealaltă parte, selecţionerul Luis de la Fuente, adăugând însă că echipa sa nu „este favorită” înaintea partidei.

Ambele echipe au învins cu 2-1 în semifinale. Spania a trecut de Franța la Munchen pe 9 iulie, grație golurilor marcate de Lamine Yamal, în vârstă de 16 ani – care a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Euro – și Dani Olmo.

Publicitate

24 de ore mai târziu, un gol marcat în minutul 90+1 de rezerva Ollie Watkins a adus victoria Angliei împotriva Olandei la Dortmund, după ce Harry Kane egalase din penalty în prima repriză.

  • Cele două naționale s-au întâlnit de 27 de ori, înregistrând 10 victorii ale Spaniei, 4 remize și 13 succese ale Angliei.

Finala EURO 2024 Anglia – Spania: Predicția UEFA pentru echipele de start ale ambelor naționale:

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Bellingham, Foden – Kane

Publicitate

Spania: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Ruiz, Rodri, Olmo – Yamal, Morata, Williams

Finala EURO 2024 Anglia – Spania. Traseul spre finală al celor două echipe

Spania:

Grupa B: 3-0 vs Croația (Morata 29, Fabián Ruiz 32, Carvajal 45+2); 1-0 vs Italia (Calafiori og 55): 1-0 vs Albania (Ferran Torres 13)

Optimi de finală: 4-1 vs Georgia (Rodri 39, Fabián Ruiz 51, Williams 75, Olmo 83; Le Normand og 18)

Sferturi de finală: 2-1 vs Germania, după prelungiri (Olmo 51, Merino 119; Wirtz 89)

Semifinale: 2-1 vs Franța (Yamal 21, Olmo 25; Kolo Muani 9)

Anglia:

Grupa C: 1-0 vs Serbia (Bellingham 13); 1-1 vs Danemarca (Kane 18; Hjulmand 34); 0-0 vs Slovenia

Optimi de finală: 2-1 vs Slovacia, după prelungiri (Bellingham 90+5, Kane 91; Schranz 25)

Sferturi de finală: 1-1 după prelungiri și 5-3 la penalty-uri vs Elveția (Saka 80; Embolo 75)

Semifinale: 2-1 Olanda (Kane 18p, Watkins 90+1; Simons 7)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Longhin sutașul – 16 octombrie

 

Sfântul Mucenic Longhin a fost un centurion din armata romană, căruia Pilat din Pont, procuratorul Palestinei, i-a încredințat comanda convoiului, păstrarea ordinii și împlinirea pedepsei Răstignirii Mântuitorului Iisus Hritos. Tot lui i s-a poruncit să păzească Mormântul Domnului cu soldații din garnizoana sa. Longhin era un om cinstit, cu suflet bun și milos. Când Mântuitorul Iisus Hristos nu a mai putut susține greutatea crucii, el a fost cel care i-a zis lui Simon din Cirene: ‘să-I ducă crucea’ (Matei 27, 32). El a fost de față când ‘îngerul Domnului, coborând din cer și venind, a prăvălit piatra și ședea deasupra ei’ (Matei 28, 2-4), iar după Înviere, el a fost cel care a spus lui Pilat minunea ce a avut loc. Longhin Sutașul nu a vrut să primească arginții cărturarilor și arhiereilor pentru ca unii din soldații săi să spună: ‘ucenicii Lui, venind noaptea, L-au furat, pe când noi dormeam’ (Matei 28, 13). El era încredințat de adevărul dumnezeirii și Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Aflând că din această cauză arhiereii și cărturarii vor să îl omoare, și-a lăsat averea și a luat cu el doi soldați care aveau și ei credință în Domnul nostru Iisus Hristos și au primit botezul de la Sfinții Apostoli. Au părăsit, apoi, Ierusalimul și s-au dus în Capadocia, țara de origine a lui Longhin, unde au propovăduit Cuvântul Domnului. Arhiereii l-au îndemnat pe Pilat să spună împăratului Tiberiu (14-37) că Longhin și cei doi prieteni ai săi au părăsit serviciul militar și propovăduiesc alt împărat. Astfel, Longhin și cei doi prieteni ai săi au fost osândiți la moarte, din porunca lui Tiberiu, fără judecată, fiind considerați trădători și dușmani ai Cezarului. Longhin a primit pe soldații trimiși de Pilat în casa sa și le-a mărturisit că el este cel căutat, iar cei doi prieteni ai săi vor ajunge în curând. S-a îmbrăcat în haină albă, după care a arătat soldaților un loc pe un deal din apropiere unde să fie îngropați și-au plecat capul spre tăiere. Soldații au luat cu ei capul lui Longhin pentru a-l arăta la Ierusalim, unde Pilat a poruncit să fie aruncat afară din oraș. Soldații l-au ascuns în locul unde se aruncau gunoaiele. Aflarea capului său s-a făcut prin suferința unei femei oarbe din Capadocia care nu găsise tămăduire la doctorii din Ierusalim, singura ei ‘lumină’ fiind singurul copil pe care îl avea. Femeia s-a închinat la Sfântul Mormânt, sperând în minunea tămăduirii, însă încercare și mai mare vine asupra ei prin moartea singurului copil. Atunci, Sfântul Longhin i se arată noaptea în somn, îndemnând-o să caute capul lui în mormanul de gunoi. A doua zi, femeia a cerut să fie dusă în locul unde se afla mult gunoi și acolo a găsit capul Sfântului Mucenic Longhin și imediat și-a recăpătat vederea. Noaptea i s-a arătat, din nou, Sfântul Mucenic Longhin împreună cu fiul ei și bucurându-se a pus capul Sfântului și trupul fiului ei într-o raclă și s-a întors în Capadocia unde a zidit o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Longhin.

Citeste mai mult

Eveniment

Dorohoian arestat și trimis în judecată după ce și-a ucis un vecin de bloc după o beție

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunat că a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului I.S.M., în vârstă de 45 de ani, din mun. Dorohoi, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „omor”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a precizat că s-a reţinut că, în noaptea de 15/16.08.2024, în jurul orei 00.15, în timp ce se aflau în fața scării de bloc în care locuia victima B.C.C., pe fondul unui conflict spontan și a consumului de alcool, inculpatul a lovit-o pe aceasta în mod repetat cu pumnii și picioarele, cauzându-i leziuni care au condus la deces, la data de 24.08.2024.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Cometa văzută de oamenii de Neanderthal acum 80.000 de ani poate fi văzută și în aceste zile pe cerul României

Publicat

Publicitate

O cometă care nu s-a mai apropiat de Pâmânt de foarte mult timp, pentru că ultimii care au privit-o au fost oamenii de Neanderthal, acum 80.000 de ani, poate fi văzută în aceste zile pe cerul României. Mai multe fotografii realizate de Ioan Lăpăduș, care au fost postate online, pe Facebook, arată imagini absolut fabuloase.

Cometa poate fi observată și în zilele următoare, imediat după apusul serii.

Cometa poate fi văzută începând cu ora 19 înspre partea de cer în care a apus Soarele. Nu departe de orizont se va vedea, pe măsură ce se întunecă, un astru foarte strălucitor punctiform care este planeta Venus.

În dreapta și sus față de Venus se va vedea un astru mai puțin strălucitor ca o linie difuză cu un capăt mai strălucitor, care este cometa.

„Strălucirea cometei scade, așa că priviți cât mai repede cu putință”, spun specialiștii de la Observatorul Astronomic, citați de alba24.ro.

Publicitate

Ioan Lăpăduș a răspuns în comentarii unei întrebări legate de ora la care se vede cel mai bine.

”Pe la ora 19:00. Dar cel mai bine se vede după ce se întunecă de tot. După ora 20:00. La început se vede șters, slab apoi din ce în ce mai clar. După ora 21:00 apune. Deci fereastra este destul de scurtă a transmis acesta.

Publicitate

Cometă pe cer la Alba Iulia. Foto: Ioan Lăpăduș

”Cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS și-a făcut apariția și deasupra orașului Alba Iulia. Chiar deasupra dealului Mamut, dacă te uiți dinspre Ciugud.

Vizibilă în această perioadă și cu ochiul liber, trebuie doar să aștepți să apună soarele și să fie cerul senin” a scris el pe Facebook.

Ce este și de unde vine C/2023 A3

Cometa Tsuchinshan-ATLAS a fost vizibilă ultima dată de pe Pământ atunci când pe planeta noastră încă trăiau oamenii de Neanderthal, potrivit Agerpres.

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) este o cometă descoperită în ianuarie 2023, prin colaborarea dintre două observatoare astronomice: Observatorul Purple Mountain (cunoscut și sub numele de Tsuchinshan) din China și ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) din Hawaii, un sistem de monitorizare a asteroizilor și cometelor potențial periculoase pentru Pământ.

Caracteristici cheie ale Cometei C/2023 A3:

  • Orbita: Cometa C/2023 A3 are o orbită eliptică și este pe cale să facă o trecere apropiată de Soare (periheliu) în toamna anului 2024, când a devenit vizibilă cu ochiul liber.
  • Viteza: Cometa se deplasează cu o viteză impresionantă de aproximativ 180.000 km/h.
  • Origine: Provine din Norul lui Oort, o regiune îndepărtată și misterioasă la marginea sistemului nostru solar, plină de corpuri înghețate care se transformă în comete când sunt perturbate și intră pe orbite mai apropiate de Soare.

Citeste mai mult

Eveniment

Vacanță pentru elevi în octombrie. Când începe Modulul 2 în anul școlar 2024-2025

Publicat

Publicitate

Modulul 1 de studiu din anul școlar 2024 – 2025 se încheie pe 25 octombrie. Din 26 octombrie, toți elevii din România intră în vacanță. Doar vacanța din februarie este diferită în funcție de județ.

Toți elevii vor avea vacanță o săptămână, între 26 octombrie – 3 noiembrie.

Modulul al II-lea de cursuri începe pe 4 noiembrie 2024 și se va încheia vineri, 20 decembrie 2024, când intră în vacanță. Vacanța de Crăciun ține până de Sfântul Ion.

Elevii se vor întoarce la școală luni, 8 ianuarie 2025, când va începe al treilea modul de studiu, astfel că elevii au 18 zile libere de Crăciun și Revelion.

Cursuri în anul școlar 2024-2025:
Modul 1: 9 septembrie 2024 – 25 octombrie 2024
Modul 2: 4 noiembrie 2024 – 20 decembrie 2024
Modul 3: 8 ianuarie 2025 – 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025 sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București;
Modul 4: 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025 sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz – 17 aprilie 2025
Modul 5: 28 aprilie 2025 – 20 iunie 2025.

Sursa: realitatea.net

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending