Connect with us

Actualitate

Se încălzește, dar revin ploile abundente! Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022

Publicat

Publicitate

Prima săptămână de toamnă aduce o vreme mai rece decât normalul perioadei, dar care treptat, se încălzește. În a doua parte a săptămânii vom avea temperaturi de peste 30 de grade. Ploile sunt prezente zilnic, dar weekendul vine din nou cu precipitații abundente prin vest, centrul și nord.

Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022. Temperaturi minime:
Începem săptămâna cu temepraturi minime care se vor situa, LUNI,  la nivelul întregii țări, între 12 – 14 grade, ușor mai coborâte în depresiunile Transilvaniei, psre 10 – 11 grade, în timp ce la munte nu urcă mai sus de 8 – 9 grade, cu 4 – 5 grade pe creste.

Începând cu ziua de MARȚI avem parte de o încălzire, la început prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Banat și Crișana (se vor atinge 16 – 17 grade și doar prin Moldova, depresiunile Transilvaniei rămânem cu temperaturi de 12 – 14 grade. Â

De VINERI încălzirea face ca prin Banat să readucem în discuție termenul de nopți tropicale (20 – 22 de grade), în timp ce SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ avem astfel de valori ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce în nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana minimele rămân la valori de 13 – 15 grade, cu 7 – 9 grade la munte.

Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022. Temperaturi maxime:
Regimul diurn de temperatură nu va suferi modificări importante în primele trei zile ale săptămânii, astfel de LUNI – MIERCURI vom avea maxime de la 23 – 25, 26 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, respectiv 19 – 21 de grade în restul zonelor, cu 13 – 15 grade la munte.

Începând de JOI se încălzește și mai mult, maximele ajung prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și la 27 – 28 de grade, cu 24 – 26 de grade în restul zonelor.

Publicitate

WEEKENDUL aduce temperaturi și de 30, 31 de grade prin sudul Olteniei, Munteniei. Ziua de DUMINICĂ vine cu o răcire consistentă prin Banat, Crișana, mare parte din Oltenia, nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, unde ne oprim la 17 – 19 grade, cu 13 – 14 grade la munte (8 – 9 grade pe creste).

Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022. Precipitații:
Pe parcusul zilei de LUNI ploile sunt prezente prin zonele montane, prin Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin nordul Munteniei și al Olteniei. Nu se vor acumula mai mult de 3 – 5, 7 l/mp, doar pe crestele Meridionalilor fiind posibile cantități spre 10 – 15 l/mp.

MARȚI ploile preferă tot zonele montane (15 – 20 de l/mp prin Meridionali, Apuseni), dar ploi slabe pot să cadă și prin nordul Munteniei, al Olteniei, Transilvania.

MIERCURI, ploile, consistente de data aceasta (15 – 20, izolat 25 de l/mp) vor fi prezente în Transilvania, Crișana, Meridionali și Apuseni, dar, izolat, și prin Moldova și estul Munteniei. JOI, ploile aleg Dobrogea, zonele montane și Transilvania (sub 5 l/mp) pentru ca weekendul următor să ne pregătească o nouă repriză de ploi consistente, abundente.

Acestea încep VINERI prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și NE extrem al Munteniei (20 – 30, izolat 40 de l/mp), sâmbătă vor fi ploi mai ales prin zonele montane (5 – 10 l/mp), și izolat și prin estul Munteniei, Transilvania (1 – 3 l/mp) pentru ca DUMINICĂ să plouă abundent în toată țara. Vorbim de cantități care vor ajunge și la 30 – 40 l/mp prin Banat, Maramureș, Meridionali, respectiv 15 – 20 de l în restul țării.

O săptămână bogată în precipitații, mai ales în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Olteniei, al Moldovei, unde se pot acumula 40 – 50, izolat chiar 70 – 80 de l.

În restul regiunilor (Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia se pot acumula între 10  15 l/mp. Sudul extrem al Olteniei și al Munteniei vor fi cele mai văduvite de precipitații, aici șansele să nu cadă niciun strop fiind destul de mari.

Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022.. Context sinoptic:
Am început acest septembrie cu un context sinoptic care a făcut posibilă apariția ploilor mult așteptate de agricultori în toate regiunile țării, iar săptămâna care urmează ne pregătește și ea un scenariu asemănător. Astfel, deși în primele zile ne vom afla sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon care va pleca din nordul extrem al Europei și se va extinde în mare parte a regiunii, un Atlantic extrem de cald și de activ, vizitat și de uraganul (care va fi coborât la nivelul de furtună tropicală) Danielle, trimite din nou spre continentul european, iar începând cu ziua de joi și spre regiunea țării noastre, un talveg depresionar care va permite și avansul unor fronturi atmosferice și apariția, din nou, și a unor linii de convergență.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, aerul rece polar marin care a determinat răcirea consistentă pe care o resimțim deja la nivelul temperaturilor minime și maxime de la noi persistă în regiunile estice, sudice și sud-estice până la mijlocul săptămânii, când, pe o circulație atlantică spre țara noastră este trimis aer cald, care va face ca abaterile termice pozitive să ajungă și la +4, +6 grade peste normalul perioadei.

Lucrurile se vor schimba din nou odată cu ziua de duminică, când o nouă coborâre polară și o circulație NV – SE va aduce o nouă răcire consistentă la nivelul țării noastre.

Sursa: prognozemeteo.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un pompier din Botoșani reprezintă România la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de salvare, în Spania

Publicat

Publicitate

Un pompier botoșănean se află în aceste zile în Sevilla, Spania, unde reprezintă România la una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate salvatorilor de la înălțime – Rescue Great Day 2025.

Plutonierul adjutant șef Ionuț Honciuc, angajat al Detașamentului de Pompieri Botoșani, face parte din echipa formată din 12 alpiniști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Alături de colegi din județele Alba, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Hunedoara, Sibiu și Timiș, Ionuț își testează abilitățile în perioada 24 – 27 aprilie, într-o serie de probe tactice dificile, care simulează intervenții reale de salvare de la înălțime, utilizând corzi și alte echipamente specifice. România concurează în acest an cu 41 de echipe profesioniste din întreaga lume, fiecare dintre ele demonstrând nivelul ridicat de pregătire al salvatorilor.

Ionuț Honciuc este pompier de 17 ani, iar în 2019 a intrat pentru prima dată în contact cu alpinismul de intervenție, în cadrul unui curs organizat de IGSU. De atunci, a continuat să se antreneze constant, atât alături de colegii săi de la ISU Botoșani, cât și în cadrul taberelor naționale de pregătire. A fost remarcat rapid pentru seriozitate, putere fizică și stăpânire de sine în condiții extreme.

În ultimele luni, membrii lotului național al IGSU au participat la un program intensiv de pregătire, desfășurat între februarie și aprilie 2025, care a presupus sesiuni de antrenamente în medii simulate de risc – de la înălțimi periculoase, la puțuri, structuri metalice sau traversări dificile.

Competiția Rescue Great Day este considerată una dintre cele mai exigente din lume în domeniul salvărilor de la înălțime și oferă participanților ocazia de a-și valida pregătirea în fața celor mai buni specialiști din domeniu.

Publicitate

„Hai România! Hai Ionuț!” – este mesajul transmis de colegii de la ISU din Botoșani, mândri de participarea unui reprezentant local în elita salvatorilor internaționali.

Citeste mai mult

Eveniment

Decizia CCR de anulare a ALEGERILOR prezidențiale din 2024 a fost SUSPENDATĂ. Decizie la Curtea de Apel Ploiești

Publicat

Publicitate

Curtea de Apel Ploiești a decis, joi, suspendarea executării hotărârii prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024, măsură valabilă până la soluționarea definitivă a cauzei aflate pe rol.

Decizia instanței a stârnit reacții din partea unor specialiști în drept constituțional, care o consideră neobișnuită. Aceștia susțin că o hotărâre a CCR produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial și nu poate fi suspendată, întrucât are caracter definitiv și general obligatoriu.

În prezent, situația generează incertitudine juridică și politică, fiind așteptată o clarificare printr-o soluție definitivă a instanțelor competente.

Curtea de Apel Ploiești a decis joi să suspende executarea hotărârii prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat alegerile prezidențiale din 2024. Judecătorii au decis suspendarea hotărârii, până la soluționarea definitivă a cauzei.

„Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”, este se precizează în soluția pe scurt a Curții de Apel Ploiești.

Decizia Curții de Apel Ploiești este cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare.

Publicitate

În același timp, juriștii cu experiență afirmă că nu este posibil ca o Curte de Apel să decidă peste Curtea Constituțională. „Decizia definitivă va fi la ICCJ, care deja s-a pronunțat, a respins cereri similare”, afirmă aceștia, potrivit mediafax.ro.

Cristi Dănileț: O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie CCR

Institutul Național al Magistraturii trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în Drept administrativ și Drept constitutional, spune fostul judecător Cristi Danileț după decizia Curții de Apel Ploiești de suspendare și anulare a hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale.

„O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja în aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat?

Desigur, dacă se decide altfel avem de a face cu o aberație judiciară, care produce următoarele consecințe:

  • judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credință a legii;
  • soluția va fi corectată de ICCJ;
  • INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în drept administrativ și drept constituțional”, a scris Cristi Dănileț, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 900 de persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în perioada ianuarie-martie  2025

Publicat

Publicitate

În perioada ianuarie-martie 2025, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani un număr total de 915 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 martie 2025, 459 au peste 45 de ani,    134 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 37  au între 30 și 35 de ani, 78 au între 25 și  30 de ani, iar 207 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 285 sunt tineri NEETs.

Grupa de vârstă Total raportat
Total general 915
< 25 ani     207
Între 25 şi 30 ani     78
Între 30 şi 35 ani   37
Între 35 şi 45 ani     134
  Peste 45 ani     459

Numărul femeilor încadrate este de 367, iar al bărbaţilor de 548, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 40,10%, respectiv de 59,89 %.

În funcţie de rezidenţă, 397 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 519 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul  de  pregătire  al  persoanelor  pentru  care  a  fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (315), profesionale (251), gimnaziale (237),  postliceale (16) iar (68) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul AJOFM Botoșani la data de 31.03.2025,  un număr de 221 persoane fac  parte  din  categoria  celor    greu şi foarte greu           ocupabile .

Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

Publicitate

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 2.555  persoane.

 

Citeste mai mult

Educație

Ministerul Educației a anunțat organizarea unei sesiuni speciale a examenului de Evaluare Națională 2025,

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a transmis că, în luna iulie 2025, va avea loc o sesiune specială a Evaluării Naționale. Aceasta este destinată elevilor care nu pot susține examenul în sesiunea obișnuită din iunie, scrie alba24.ro.

 

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Sorin Ion. Potrivit acestuia, pe 2 iulie va avea loc proba de Limba și literatura română, iar pe 3 iulie proba la Matematică. Elevii din partea minorităților naționale vor susține pe 4 iulie proba de limba și literatura maternă.

”Ceea ce putem anunța astăzi este că, analizând necesitatea, o să organizăm o sesiune specială de Evaluare Națională. În perioada Evaluării Naționale (sfârșitul lunii iunie – n.r.) avem câțiva copii la competiții internaționale, atât științifice cât și sportive.

Prin urmare, după evaluarea mare și înainte de repartizarea la liceu, ca să putem să le dăm aceleași șanse, mai precis în 2 iulie – Limba și literatura română și 3 iulie – Matematică, respectiv 4 iulie – limba și literatura maternă. La începutul lunii iulie organizăm o sesiune specială.

Nu este vorba de foarte mulți copii, dar este vorba despre un principiu – să le dăm aceleași șanse. Probabil că vor fi de ordinul zecilor (copii – n.r.)”, a spus secretarul de stat, potrivit Agerpres.

Publicitate

Evaluare Națională 2025 – examenul din iunie. Calendar

Sesiunea propriu-zisă a examenului va fi în luna iunie. Elevii vor putea să-și vadă lucrările, înainte să depună contestații.

  • 10 – 13 iunie: înscrierea la examen
  • 23 iunie: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 iunie: Matematică – probă scrisă
  • 27 iunie: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie: afișarea rezultatelor inițiale (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14:00 – 18:00)
  • 4 – 5 iulie: vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor
  • 6 – 9 iulie: soluționarea contestațiilor
  • 10 iulie: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending