Prima săptămână de toamnă aduce o vreme mai rece decât normalul perioadei, dar care treptat, se încălzește. În a doua parte a săptămânii vom avea temperaturi de peste 30 de grade. Ploile sunt prezente zilnic, dar weekendul vine din nou cu precipitații abundente prin vest, centrul și nord.
Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022. Temperaturi minime:
Începem săptămâna cu temepraturi minime care se vor situa, LUNI, la nivelul întregii țări, între 12 – 14 grade, ușor mai coborâte în depresiunile Transilvaniei, psre 10 – 11 grade, în timp ce la munte nu urcă mai sus de 8 – 9 grade, cu 4 – 5 grade pe creste.
Începând cu ziua de MARȚI avem parte de o încălzire, la început prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Banat și Crișana (se vor atinge 16 – 17 grade și doar prin Moldova, depresiunile Transilvaniei rămânem cu temperaturi de 12 – 14 grade. Â
De VINERI încălzirea face ca prin Banat să readucem în discuție termenul de nopți tropicale (20 – 22 de grade), în timp ce SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ avem astfel de valori ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce în nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana minimele rămân la valori de 13 – 15 grade, cu 7 – 9 grade la munte.
Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022. Temperaturi maxime:
Regimul diurn de temperatură nu va suferi modificări importante în primele trei zile ale săptămânii, astfel de LUNI – MIERCURI vom avea maxime de la 23 – 25, 26 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, respectiv 19 – 21 de grade în restul zonelor, cu 13 – 15 grade la munte.
Începând de JOI se încălzește și mai mult, maximele ajung prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și la 27 – 28 de grade, cu 24 – 26 de grade în restul zonelor.
WEEKENDUL aduce temperaturi și de 30, 31 de grade prin sudul Olteniei, Munteniei. Ziua de DUMINICĂ vine cu o răcire consistentă prin Banat, Crișana, mare parte din Oltenia, nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, unde ne oprim la 17 – 19 grade, cu 13 – 14 grade la munte (8 – 9 grade pe creste).
Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022. Precipitații:
Pe parcusul zilei de LUNI ploile sunt prezente prin zonele montane, prin Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin nordul Munteniei și al Olteniei. Nu se vor acumula mai mult de 3 – 5, 7 l/mp, doar pe crestele Meridionalilor fiind posibile cantități spre 10 – 15 l/mp.
MARȚI ploile preferă tot zonele montane (15 – 20 de l/mp prin Meridionali, Apuseni), dar ploi slabe pot să cadă și prin nordul Munteniei, al Olteniei, Transilvania.
MIERCURI, ploile, consistente de data aceasta (15 – 20, izolat 25 de l/mp) vor fi prezente în Transilvania, Crișana, Meridionali și Apuseni, dar, izolat, și prin Moldova și estul Munteniei. JOI, ploile aleg Dobrogea, zonele montane și Transilvania (sub 5 l/mp) pentru ca weekendul următor să ne pregătească o nouă repriză de ploi consistente, abundente.
Acestea încep VINERI prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și NE extrem al Munteniei (20 – 30, izolat 40 de l/mp), sâmbătă vor fi ploi mai ales prin zonele montane (5 – 10 l/mp), și izolat și prin estul Munteniei, Transilvania (1 – 3 l/mp) pentru ca DUMINICĂ să plouă abundent în toată țara. Vorbim de cantități care vor ajunge și la 30 – 40 l/mp prin Banat, Maramureș, Meridionali, respectiv 15 – 20 de l în restul țării.
O săptămână bogată în precipitații, mai ales în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Olteniei, al Moldovei, unde se pot acumula 40 – 50, izolat chiar 70 – 80 de l.
În restul regiunilor (Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia se pot acumula între 10 15 l/mp. Sudul extrem al Olteniei și al Munteniei vor fi cele mai văduvite de precipitații, aici șansele să nu cadă niciun strop fiind destul de mari.
Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022.. Context sinoptic:
Am început acest septembrie cu un context sinoptic care a făcut posibilă apariția ploilor mult așteptate de agricultori în toate regiunile țării, iar săptămâna care urmează ne pregătește și ea un scenariu asemănător. Astfel, deși în primele zile ne vom afla sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon care va pleca din nordul extrem al Europei și se va extinde în mare parte a regiunii, un Atlantic extrem de cald și de activ, vizitat și de uraganul (care va fi coborât la nivelul de furtună tropicală) Danielle, trimite din nou spre continentul european, iar începând cu ziua de joi și spre regiunea țării noastre, un talveg depresionar care va permite și avansul unor fronturi atmosferice și apariția, din nou, și a unor linii de convergență.
În ceea ce privește circulația maselor de aer, aerul rece polar marin care a determinat răcirea consistentă pe care o resimțim deja la nivelul temperaturilor minime și maxime de la noi persistă în regiunile estice, sudice și sud-estice până la mijlocul săptămânii, când, pe o circulație atlantică spre țara noastră este trimis aer cald, care va face ca abaterile termice pozitive să ajungă și la +4, +6 grade peste normalul perioadei.
Lucrurile se vor schimba din nou odată cu ziua de duminică, când o nouă coborâre polară și o circulație NV – SE va aduce o nouă răcire consistentă la nivelul țării noastre.
Sursa: prognozemeteo.ro
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News