Connect with us

Actualitate

Se încălzește, dar revin ploile abundente! Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022

Publicat

Publicitate

Prima săptămână de toamnă aduce o vreme mai rece decât normalul perioadei, dar care treptat, se încălzește. În a doua parte a săptămânii vom avea temperaturi de peste 30 de grade. Ploile sunt prezente zilnic, dar weekendul vine din nou cu precipitații abundente prin vest, centrul și nord.

Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022. Temperaturi minime:
Începem săptămâna cu temepraturi minime care se vor situa, LUNI,  la nivelul întregii țări, între 12 – 14 grade, ușor mai coborâte în depresiunile Transilvaniei, psre 10 – 11 grade, în timp ce la munte nu urcă mai sus de 8 – 9 grade, cu 4 – 5 grade pe creste.

Începând cu ziua de MARȚI avem parte de o încălzire, la început prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Banat și Crișana (se vor atinge 16 – 17 grade și doar prin Moldova, depresiunile Transilvaniei rămânem cu temperaturi de 12 – 14 grade. Â

De VINERI încălzirea face ca prin Banat să readucem în discuție termenul de nopți tropicale (20 – 22 de grade), în timp ce SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ avem astfel de valori ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce în nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana minimele rămân la valori de 13 – 15 grade, cu 7 – 9 grade la munte.

Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022. Temperaturi maxime:
Regimul diurn de temperatură nu va suferi modificări importante în primele trei zile ale săptămânii, astfel de LUNI – MIERCURI vom avea maxime de la 23 – 25, 26 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, respectiv 19 – 21 de grade în restul zonelor, cu 13 – 15 grade la munte.

Începând de JOI se încălzește și mai mult, maximele ajung prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și la 27 – 28 de grade, cu 24 – 26 de grade în restul zonelor.

Publicitate

WEEKENDUL aduce temperaturi și de 30, 31 de grade prin sudul Olteniei, Munteniei. Ziua de DUMINICĂ vine cu o răcire consistentă prin Banat, Crișana, mare parte din Oltenia, nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, unde ne oprim la 17 – 19 grade, cu 13 – 14 grade la munte (8 – 9 grade pe creste).

Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022. Precipitații:
Pe parcusul zilei de LUNI ploile sunt prezente prin zonele montane, prin Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin nordul Munteniei și al Olteniei. Nu se vor acumula mai mult de 3 – 5, 7 l/mp, doar pe crestele Meridionalilor fiind posibile cantități spre 10 – 15 l/mp.

MARȚI ploile preferă tot zonele montane (15 – 20 de l/mp prin Meridionali, Apuseni), dar ploi slabe pot să cadă și prin nordul Munteniei, al Olteniei, Transilvania.

MIERCURI, ploile, consistente de data aceasta (15 – 20, izolat 25 de l/mp) vor fi prezente în Transilvania, Crișana, Meridionali și Apuseni, dar, izolat, și prin Moldova și estul Munteniei. JOI, ploile aleg Dobrogea, zonele montane și Transilvania (sub 5 l/mp) pentru ca weekendul următor să ne pregătească o nouă repriză de ploi consistente, abundente.

Acestea încep VINERI prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și NE extrem al Munteniei (20 – 30, izolat 40 de l/mp), sâmbătă vor fi ploi mai ales prin zonele montane (5 – 10 l/mp), și izolat și prin estul Munteniei, Transilvania (1 – 3 l/mp) pentru ca DUMINICĂ să plouă abundent în toată țara. Vorbim de cantități care vor ajunge și la 30 – 40 l/mp prin Banat, Maramureș, Meridionali, respectiv 15 – 20 de l în restul țării.

O săptămână bogată în precipitații, mai ales în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Olteniei, al Moldovei, unde se pot acumula 40 – 50, izolat chiar 70 – 80 de l.

În restul regiunilor (Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia se pot acumula între 10  15 l/mp. Sudul extrem al Olteniei și al Munteniei vor fi cele mai văduvite de precipitații, aici șansele să nu cadă niciun strop fiind destul de mari.

Prognoza meteo pentru săptămâna 05 – 11 septembrie 2022.. Context sinoptic:
Am început acest septembrie cu un context sinoptic care a făcut posibilă apariția ploilor mult așteptate de agricultori în toate regiunile țării, iar săptămâna care urmează ne pregătește și ea un scenariu asemănător. Astfel, deși în primele zile ne vom afla sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon care va pleca din nordul extrem al Europei și se va extinde în mare parte a regiunii, un Atlantic extrem de cald și de activ, vizitat și de uraganul (care va fi coborât la nivelul de furtună tropicală) Danielle, trimite din nou spre continentul european, iar începând cu ziua de joi și spre regiunea țării noastre, un talveg depresionar care va permite și avansul unor fronturi atmosferice și apariția, din nou, și a unor linii de convergență.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, aerul rece polar marin care a determinat răcirea consistentă pe care o resimțim deja la nivelul temperaturilor minime și maxime de la noi persistă în regiunile estice, sudice și sud-estice până la mijlocul săptămânii, când, pe o circulație atlantică spre țara noastră este trimis aer cald, care va face ca abaterile termice pozitive să ajungă și la +4, +6 grade peste normalul perioadei.

Lucrurile se vor schimba din nou odată cu ziua de duminică, când o nouă coborâre polară și o circulație NV – SE va aduce o nouă răcire consistentă la nivelul țării noastre.

Sursa: prognozemeteo.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD GALBEN: Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe pe râul Jijia și afluenții acestuia

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instruit Cod galben, valabil de astăzi, de la ora 12:00, până mâine, la ora 12:00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Informare preventivă:

Publicitate

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

– nu atingeți firele electrice;

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

* curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

* drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

* regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

* crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

* deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

* curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

* achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

* executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

* întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

* achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru județul Botoșani valabil de astăzi, de la ora 10:00, până mâine, la ora 06:00.

În intervalul menționat, vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijeli ( rafale de 50…70 km/h) și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de 30 – 50 l/mp.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești: „Cum îl mai citim pe Eminescu?”

Publicat

Publicitate

După un dialog, mai mult decât benefic și instructiv, cu Liviu Papadima și Ioan Pârvulescu, organizată în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din ianuarie 2025, Memorialul Ipotești și Casa Corpului Didactic Botoșani invită profesorii de limba și literatura română și publicul interesat la un nou dialog cu genericul „Cum îl mai citim pe Eminescu?”, la care vor participa Mihai Zamfir și Mihaela Mancaș.

Dialogul va avea loc, cu prilejul Zilelor Eminescu, ediția iunie, în data de 14 iunie 2025, începând cu ora 13:00, în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” de la Ipotești.

 

Mihai ZAMFIR este profesor emerit al Facultății de Litere a Universității din București. Este specialist în stilistică, istorie literară și literatură comparată.

A fost profesor la Universitatea din Lisabona (1972-1975), cofondator al Secției de Portugheză de la Universitatea din București (1975), Subsecretar de Stat la Ministerul Educației și Cercetării (1990-1993), Ambasador al României în Portugalia (1997-2001) și în Brazilia (2007-2012).

A publicat numeroase articole și  sinteze de specialitate: Proza poetică românească în secolul al XIX-lea (1971), Introducere în opera lui Al. Macedonski (1972), Imaginea ascunsă. Structura narativă a romanului proustian (1976), Poemul românesc în proză (1981), Formele liricii portugheze (1985), Cealaltă față a prozei (1988), Din secolul romantic (1989), Discursul anilor ’90 (1997), Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române (vol. I, 2011, 2012; vol. II, 2017). Este autorul romanelor Poveste de iarnă (1987), Acasă (1992), Educație târzie (2 vol., 1998-1999), Fetița (2003), Se înnoptează. Se lasă ceață (2006), În așteptare (2020). O selecție a articolelor sale de după 1990 a apărut în volumele Jurnalul indirect (2 vol., 2015) și Alt jurnal indirect (2020).

Publicitate

„Literatura e o superviață. E o viață la pătrat sau chiar la cub. E ceea ce ne face unici în Univers. Suntem ființe care știm că vom dispărea, care știm că Universul însuși va dispărea, care știm că nu însemnăm nimic în raport cu dimensiunile Universului. Cu toate acestea, ne încăpățânăm să facem lucrul cel mai inutil, aparent. Ne încăpățânăm să oferim o mică șansă celor din jurul nostru. Numesc această mică șansă – literatura. Ea reprezintă un fel de superviață, pentru că, de fapt, contrazice frontal tot ceea ce viața «reală»  înseamnă”, afirma într-un interviu Mihai Zamfir.

 

Mihaela Mancaș este profesor emerit al Facultății de Litere a Universității din București. Este specialistă în stilistică literară, istoria limbii române literare, poetică, retorică și traducătoare din limba franceză.

A contribuit la elaborarea unor volume colective și a unor dicționare fundamentale din domeniul lingvisticii. Este membră a Societății Române de Lingvistică și a Societății de Științe Filologice. A publicat numeroase articole în reviste de specialitate din țară și din străinătate, precum și numeroase studii: Stilul indirect liber în româna literară (1972); Istoria limbii române literare (1974); Limbajul artistic românesc în secolul al XIX-lea (1983); Limbajul artistic românesc în secolul XX (1991); Limbajul artistic românesc modern. Schiță de evoluție (2005); Tablou și acțiune. Descrierea în proza narativă românească (2005); Lexicul afectivității și poezia românească din secolul XX (2014); Metafora afectivității în poezia românească (2020); Stil și stilistică, vol. I-II (2022); volume în colaborare: Structuri tematice și retorico-stilistice în romantismul românesc (1976); Dicionário romeno-português (1977), Dicționar general de științe. Dicționarul științelor limbii (1997); ed. a 2-a, revăzută și adăugită, Dicționar de științe ale limbii (2001; 2005).

Activitatea științifică și universitară a Mihaelei Mancaș este omagiată în volumele: Text și discurs. Omagiu Mihaelei Mancaș (2011) și Limbă, societate, cultură. In honorem Liliana Ionescu-Ruxăndoiu și Mihaela Mancaș, vol. I-II (2021).

Citeste mai mult

Eveniment

Prognoza meteo până pe 23 iunie: Când revine căldura și cât vor urca temperaturile în următoarele 4 săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea rămâne schimbătoare la început de vară, dar meteorologii anunță o încălzire treptată în următoarele patru săptămâni. Până pe 23 iunie, temperaturile vor crește constant în cea mai mare parte a țării, iar zilele cu soare vor deveni din ce în ce mai frecvente.

Luna iunie începe cu vreme frumoasă și caldă. Cu excepția primelor două zile, în care este posibil să plouă, în centru, sud și nord-est, următoarele zile vor fi mai mult însorite. Temperaturile urcă până în 26-28 de grade Celsius, în perioada 4-7 iunie.

Din 8 iunie sunt anunțate zile cu furtuni. Până la finalul lunii, vor alterna perioadele cu soare și cele în care se vor manifesta condițiile de instabilitate atmosferică.

Temperaturile vor alterna între 22 și 28 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 23 iunie.

 

Publicitate

Vremea în săptămâna 26 mai – 1 iunie

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va fi excedentar în estul, sudul și centrul țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal.

Vremea în săptămâna 2-8 iunie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali.

Vremea în săptămâna 9-15 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va ușor deficitar în cea mai mare parte a teritoriului.

Vremea în săptămâna 16-23 iunie
Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în cele vestice.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending