Connect with us

Actualitate

Se apropie Sf. Valentin şi Dragobetele. Recomandări ANPC:Cumpărați ciocolată, cosmetice şi bijuterii numai din locuri autorizate

Publicat

Publicitate

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să achiziţioneze produsele care se dăruiesc cu ocazia zilelor de „Sf. Valentin” şi ” Dragobete”, respectiv ciocolată, cosmetice şi bijuterii, numai din locuri autorizate şi să citească cu atenţie etichetele pentru că există riscul să îşi pună sănătatea în pericol sau să cumpere produse contrafăcute, relatează agerpress.ro.

„Sfătuiesc consumatorii să ţină cont de următoarele recomandări: la cumpărarea diverselor sortimente de bomboane şi ciocolată, care să nu le afecteze sănătatea, să aibă în vedere faptul că achiziţionarea acestor produse se face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, a scris duminică, pe Facebook, Paul Anghel.

Etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

„Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, astfel: ” cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. (…). În cazul produselor din ciocolată turnate şi goale în interior, această indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului”, atenţionează comisarul ANPC.

Potrivit sursei citate, la achiziţionarea produselor cosmetice, consumatorii trebuie să fie atenţi la o serie de detalii care le certifică faptul că produsele cumpărate sunt de calitatea dorită, nu sunt periculoase pentru sănătate, iar informarea/etichetarea lor respectă întocmai prevederile legale în vigoare.

Astfel, consumatorii trebuie să achiziţioneze cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în cazul în care doresc să facă o reclamaţie.

Publicitate

„Atenţionez asupra faptului că produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice „cu sacoşă”; să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, produsele provenind cu siguranţă din filiere paralele; să verifice dacă calitatea ambalajului corespunde valorii produsului. Sunt şanse mari ca un produs zis „de lux”, ambalat într-o cutie de carton sau de plastic banală, să fie de fapt o contrafacere”, atrage atenţia Paul Anghel.

Cumpărătorii trebuie să examineze cu atenţie eticheta, deoarece o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere, să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.

De asemenea, consumatorii trebuie să ştie că unii producători şi importatori „de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii, iar pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului, a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE.

Anghel mai scrie că anumite produse, precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni de exemplu), dar sunt şi produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi atunci aceasta nu se mai menţionează (cazul recipientelor sub presiune cum sunt deodorantele).

În ceea ce priveşte bijuteriile, este foarte important locul de unde sunt achiziţionate, având în vedere faptul că bijuteriile se vând peste tot, de la tarabe până la supermarket-uri, magazine de bijuterii şi în târgurile de cadouri.

„Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpăram numai din magazine autorizate care vând astfel de produse. O bijuterie „din argint” vândută la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint! Oferirea drept cadou a unei bijuterii din metal preţios, cu sau fără pietre preţioase, a devenit din ce în ce mai obişnuită, astfel că piaţă metalelor preţioase oferă o gama foarte largă de produse. Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă”, a mai scris directorul general al ANPC pe pagina de socializare.

În opinia sa, cel mai important lucru, care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este încrederea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri. De exemplu, unul dintre lucrurile de care trebuie să se ţină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizaţia eliberată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului, ia relatează sursa citată.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un nou val de praf saharian ajunge în România. Impactul pe care fenomenul îl poate avea asupra sănătății

Publicat

Publicitate

Un nou val de praf saharian va afecta România începând de luni 24 martie, conform datelor furnizate de sistemul european de monitorizare Copernicus. Fenomenul, care se va intensifica marți, presupune transportul unei mase de aer încărcată cu particule fine de praf din nordul Africii către sud-estul Europei, inclusiv România, scrie alba24.ro.

Nu este prima dată când România se confruntă cu acest fenomen natural spectaculos, țara noastră fiind afectată recent și între 11 și 14 martie. Potrivit specialiștilor, aceste episoade de praf saharian sunt destul de frecvente.

În medie, România este afectată anual de aproximativ 3 până la 5 valuri semnificative de praf saharian, însă numărul exact poate varia de la an la an, fiind influențat de intensitatea vânturilor și condițiile atmosferice din Sahara și Europa.

Cele mai frecvente perioade în care se produce acest fenomen sunt primăvara și vara, când curenții atmosferici sunt mai favorabili transportului prafului din nordul Africii către Europa.

În ultimii ani, aceste episoade au devenit mai mediatizate și mai monitorizate, datorită interesului crescut față de calitatea aerului și schimbările climatice.

Impactul prafului saharian asupra vremii și sănătății

Praful saharian influențează microclimatul local prin reducerea temporară a luminozității și a transparenței atmosferice, determinând scăderea ușoară a temperaturilor maxime în timpul zile

Publicitate

Acesta mai poate contribui și la formarea ploilor „murdare”, atunci când particulele de praf sunt „spălate” de ploi și ajung la sol sub formă de pete maronii pe vehicule, ferestre sau alte suprafețe.

Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. Se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.

Cum ajunge praful Saharian în România

Fenomenul se produce atunci când vânturile puternice din deșertul Sahara ridică în atmosferă cantități mari de nisip și praf. Particulele astfel mobilizate pot parcurge distanțe impresionante, chiar și de mii de kilometri, ajungând în final deasupra continentului european.

Un nou val de praf saharian va afecta România: efecte

În România, prezența prafului saharian poate duce temporar la o calitate mai scăzută a aerului, mai ales în orașe.

Medicii recomandă persoanelor sensibile, în special celor cu afecțiuni respiratorii, să limiteze expunerea prelungită în aer liber în perioada de vârf a fenomenului.

Pe lângă disconfortul resimțit de populație, praful saharian creează uneori peisaje spectaculoase la răsărit și apus, colorând cerul în tonuri roșiatice sau portocalii. Specialiștii continuă monitorizarea fenomenului și vor oferi actualizări despre evoluția acestuia în zilele următoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Dorohoi. Au dat foc la gunoaie și au fost la un pas să rămână fără locuințe. Pompierii au salvat două case

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

✔️ Curtești – a ars vegetația uscată de pe aproximativ 100 de metri pătrați.

Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii din cadrul Detaşamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere. Au fost protejate de foc două case.

✔️ Dorohoi – a ars vegetația uscată dintr-o gospodărie de pe strada Nicolae Titulescu.

Pompierii de la Detașamentul Dorohoi au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la construcții.

✔️ Cristinești – au ars vegetația uscată și stuful de pe o suprafață de aproximativ 3,5 hectare.

Publicitate

Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi.

Cauza probabilă a celor trei incendii a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente facem apel la responsabilitate din partea cetățenilor.

Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului.

„ Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime”, au transmis pompierii într-un comunicat remis redactiei.

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Ziua Poeziei, organizată de Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

S-a încheiat o nouă ediție a Zilei Poeziei, organizată de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”.

Douăzeci și doi de poeți și doi editori au răspuns invitației Memorialului: Gheorghe Prini, Mircea V. Ciobanu, Vasile Romanciuc (Chișinău), Domnica Drumea, Denisa Duran, Ionel Ciupureanu (București), Lucian Vasiliu, Mariana Stancu, Valeriu Stancu (Iași), Ana Andrei, Nicolae Coande (Craiova), Victor Nicolae Ciobanu (Târgu Secuiesc), Mihai Babei, Cezar Florin Ciobîcă, Oana Hemen, Vasile Iftime, Marius Irimia, Stelorian Moroșanu, Mircea Oprea, Cristina Prisăcariu Șoptelea, Dan Sociu, Victor Teișanu, Nina Viciriuc, Dumitru Necșanu (Botoșani).

Lecturi de poezie și discuții la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoșani, Liceul „Regina Maria” Dorohoi, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona în zilele de 20 și 21 aprilie. Elevii Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani au discutat cu editorii și poeții pe tema De la manuscris la carte. Poate fi poezia o afacere?

Prima zi dedicată poeziei s-a încheiat cu un recital de poezie contemporană și muzică orientală Lumină intermediară, susținut de Dan Sociu și Victor Nicolae Ciobanuva și lecturi de poezie susținute de poeții invitați și discuți cu autorii la Wenge Bistro.

Speed dating literar s-a desfășurat pe 21 martie, începând cu ora 16.00, la Uvertura Mall Botoșani, implicându-i pe tinerii jurnaliști de la BUZZ Media Botoșani, coord. Ioana Cristina Matfeev. Iar membrii Clubului de lectură Unde fugim de-acasă? (Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani), coord. Dana Carcea, au avut parte de o vânătoare de carte. Cofetăria Papillon le-a oferit participanților activităților de la Mall dulciuri cu surprize poetice.

La Memorialul Ipotești a fost inaugurată cartea Versul meu preferat din Mihai Eminescu, în care toți vizitatorii vor putea scrie versurile eminesciene preferate. Începând cu 21 martie, vizitatorii Memorialului Ipotești și a Lacului cu nuferi au parte și de două expoziții stradale: „Eminescu. Cărți poștale ilustrate – Leonard Salmen” (pe aleea de la Lac) și „Poeme dedicate lui Eminescu (pe aleea cu trandafiri de la Memorial)

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Împreună spre Înviere”. Concert într-o parohie din Botoșani, în Duminica Sfintei Cruci

Publicat

Publicitate

Parohia „Izvorul Tămăduirii” Coșula, organizează în Duminica Sfintei Cruci, 23 martie 2025, de la ora 16:00, Concertul de cântări specifice perioadei Postului Mare, „Împreună spre Înviere”.

Vor interpreta:

 

– Corala „Biruitorii” a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani;

– Corul psaltic „Filotheos” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani;

– Corul „Roman Melodul” al cântăreților bisericești din Protopopiatul Săveni;

Publicitate

– Corul Parohiei „Sf. Dumitru” Avrămeni.

„Acest eveniment este organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Coșula și va avea loc în sala de spectacole a Centrului Cultural Coșula”, a transmis Pr. Adrian Achițenei, parohul comunității din Coșula.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending