Connect with us

Educație

Școală reabilitată degeaba într-un sat de vârstnici. A costat 180.000 de euro, dar nu are cine să învețe acolo

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani sunt destule școli nou construite sau reabilitate, dar care la scurt timp au rămas fără elevi, din cauza depopulării satelor. Pe scurt, bani aruncați pe apa sâmbetei, fără să fie luată în calcul o banală statistică privind evoluția populației școlare și oportunitatea investiției în funcție de realitățile locale. Un caz de manual poate fi întâlnit în satul Puțureni, comuna Coțușca, relatează Adevărul.

În acest cătun sărac care nu are nici măcar drum asfaltat, autoritățile locale au reabilitat complet școala din localitate. Niciun elev nu a mai apucat să învețe însă în școala nouă. Cei câțiva școlari rămași în sat au fost relocați către școala din centru, fiindcă nu mai era rentabil să țină deschisă o unitate de învățământ pentru o mână de copii.
Școală pustie, de 180.000 de euro

Satul Puțureni, este o localitate în mijlocul câmpiei, cu doar câteva sute de suflete, majoritatea oamenii în vârstă. Sărăcia i-a alungat pe tineri în străinătate. Este satul tipic, din nordul Moldovei, sărac și depopulat, fără urmă de perspective. Din centrul comunei, situată la aproape 60 de kilometri de municipiul Botoșani, la Puțureni se ajunge pe un drum prăfuit, neasfaltat. Același drum străbate întregul cătun, înecând localnicii în valuri de praf atunci când trece o mașină sau un utilaj.

Cei care mai locuiesc în Puțureni se ocupă cu agricultura sau trăiesc din pensiile de CAP. În această localitate, autoritățile locale au hotărât încă de acum aproximativ 5 ani, reabilitarea școlii cu clasele I-IV. S-au cheltuit din fonduri guvernamentale în jur de 180.000 de euro pentru reabilitarea completă a școlii.

O școală sătească din județul Botoșani, abia reabilitată cu 180.000 de euro, zace închisă din lipsă de elevi. Culmea, autoritățile nici măcar nu au mai apucat să inaugureze și să deschidă școala reabilitată.Având în vedere că sunt prea puțini elevi, școala a fost însă desființată, însă, înainte de a fi folosită. Cei aproximativ 15-20 de elevi din Puțureni au fost relocați la școala din centrul comunei, la Coțușca. În fiecare zi, sunt duși cu microbuzul școlar. Unitatea de învățământ în care s-au băgat atâția bani a rămas pustie.

Sigla școlii zace căzută în fața intrării iar pe unul dintre garduri a apărut și un anunț la pompe funebre. Autoritățile locale din prezent, spun că au moștenit proiectul de la fosta administrație și că școala reabilitată nu va mai fi utilizată, cel mai probabil, niciodată. ” Nu sunt copii iar școlile modernizate rămân fără utilitate. Populația de bază a satului sunt bătrânii”, mărturisește primarul din Coțușca, Constantin Ciobanu.
„Școală nouă la sat de moșnegi”

Publicitate

Localnicii din Puțureni nu înțeleg nici până astăzi cine a gândit un asemenea proiect. Și asta în condițiile în care, în cătun nu mai sunt copii. „Dacă sunt 20 de copii de la clasa a I a și până la a VIII a. Restul numai bătrâni. Nu sunt locuri de muncă și tinerii au fugit care încotro. Iaca școală nouă la sat de moșnegi. De râsul lumii. Creșă ne mai trebuie”, spune o localnică din Puțureni.

Autoritățile locale spun că așteaptă să treacă termenul legal pentru schimbarea destinației clădirii și să o transforme, eventual, în centru de zi pentru bătrâni. „Nu știu exact la ce interval putem schimba destinația, o să mă interesez. Trebuie să găsim o formă de ajutor pentru vârstnici”, spune edilul din Coțușca.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atenție, șoferi! Meteorologii au anunțat COD GALBEN de ceață. Pe alocuri, vizibilitatea este redusă sub 50 de metri

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 09:00, pentru o parte din județul Botoșani.

 

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Brăești, Săveni, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni, Adășeni și Bucecea se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

 

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

 

Publicitate

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

 

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinţii 10 Mucenici din Creta

Publicat

Publicitate

  Aceşti sfinți au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, în insula Creta şi nu erau toţi din acelaşi oraş, ci din mai multe părţi. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, Agatopus; din Chionia Vasilide şi din Iraclia: Evarest şi Pompie.

Ei au fost daţi de necredincioşi ighemonului insulei, care a poruncit călăului să-i ducă la altarele idoleşti ca să jertfească. Vreme de treizeci de zile, Sfinţii au fost chinuiţi, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi, iar la 23 decembrie, au fost duşi la judecată. Au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa Lui Hristos.

După ce au fost chinuiţi, dregătorul a dat osânda de moarte, prin sabie. Ei au făcut rugăciune şi ziceau: „Iartă Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru, pentru noi, pentru rudeniile şi prietenii noştri şi pentru toată ţara, ca să scape de întunericul nerecunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă credinţa cea bună şi să te cunoască pe tine, lumina cea adevărată, veşnice Împărat.

Aşa rugându-se i s-a tăiat fiecăruia capul, iar după tăiere, cunoscuţii au adunat Sfintele trupuri şi le-au îngropat cu cinste.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cine sunt miniștrii propuși în NOUL Guvern Ciolacu. Care sunt propunerile de miniștri din partea PSD, PNL și UDMR

Publicat

Publicitate

Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.

Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.

Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.

Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.

Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele

PSD va avea opt ministere, după cum urmează:

  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Culturii – Natalia Intotero
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu

PNL va avea șase ministere, după cum urmează:

Publicitate
  • Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
  • Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
  • Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

UDMR va avea două ministere:

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce și-a bătut cu parul un cunoscut în Centrul Istoric din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending