Connect with us

Educație

Şcoala din nordul Moldovei unde copiii învaţă pe rupte pentru un job plătit chiar și cu 1000 de euro în România

Publicat

Publicitate

În satul Vlăsineşti, din judeţul Botoşani, se află una dintre cele mai căutate şcoli profesionale din România. Aici, s-au format două generaţii de tractorişti, relatează adevărul.ro, majoritatea copii nevoiaşi din mediul rural, care ajung acum să câştige chiar şi 1.000 de euro lunar.

Comuna Vlăsineşti este o zonă exclusiv agrară, situată la peste 40 de kilometri de municipiul Botoşani. În anul 2015, aici a fost înfiinţată o şcoală profesională, cu un singur profil, acela de mecanizator agricol, altfel spus, o şcoală de tractorişti, singura din judeţ pentru pregătirea exclusivă a mecanicilor şi conducătorilor de utilaje agricole.

Dacă la început reprezentanţii şcolii au mers din poartă-n poartă să adune şcolari, acum se organizează concurs de admitere, pentru că sunt prea mulţi candidaţi pentru locurile existente. Succesul acestei şcoli se datorează mai ales faptului că oferă o meserie foarte căutată şi bine plătită pe piaţa muncii, copiilor din familii nevoiaşe care trăiesc în satele din nordul judeţului. „Pentru mulţi este o şansă nesperată de a-şi câştiga pâinea”, spune Radu Andronache, unul dintre profesorii şcolii de tractorişti de la Vlăsineşti, mai relatează adevărul.

Locul unde copiii învaţă pentru a-şi câştiga existenţa

Şcoala Profesională „Gheorghe Burac” s-a înfiinţat acum şase ani tocmai pentru a răspunde nevoilor sociale şi profesionale presante, în satele din nordul României: sărăciei şi lipsei locurilor de muncă, dar şi lipsei mari de profesionişti în domeniul mecanizării agricole. „Şcoala cu acest profil de mecanic agricol a fost înfiinţată aici tocmai fiindcă este o meserie căutată. Sunt foarte multe firme de profil în zonă care au nevoie de oameni calificaţi. Pe de altă parte, erau mulţi elevi care renunţaseră să mai continue studiile din motive financiare. Abandonau pur şi simplu fiindcă nu aveau cu ce să-şi plătească internatul, traiul la un liceu în oraş. Era o şansă, mai ales pentru cei din familiile nevoiaşe, să aibă o calificare căutată pe piaţa muncii şi să-şi câştige existenţa”, spune Lidia Macsiniuc, directorul Şcolii Profesionale din Vlăsineşti.

Şcoala are, la acest moment, trei clase, pe trei niveluri, a IX-a,  a X-a şi a XI-a, cu 80 de elevi. Pe lângă clădirea principală unde învaţă noţiunile teoretice, şcoala de tractorişti de la Vlăsineşti are şi un atelier pentru practică mecanică. În prezent, au fost accesate fonduri europene şi se construieşte un atelier de mecanică agricolă la ultimele standarde. Practica agricolă, în brazdă, toţi elevii o parcurg cu utilaje de ultimă generaţie. „Agenţii economici parteneri au utilaje foarte moderne”, spune Lidia Macsiniuc.

Publicitate

Bursă şi şansa unui loc de muncă bine plătit

Fiecare elev care urmează cursurile Şcolii Profesionale de la Vlăsineşti primeşte o bursă lunară de 200 de lei. Pe lângă bursă, elevii beneficiază de şcolarizare gratuită pentru obţinerea permisului de conducere categoria B. dar şi Tr. ( n.red. tractor). Totodată, cei care sunt silitori, mai ales în practica agricolă, sunt remarcaţi imediat de către fermieri şi sunt angajaţi imediat după terminarea studiilor, pe salarii fabuloase pentru mediul rural. „Sunt foşti elevi cu care m-am întâlnit şi îmi spuneau că lucrează la o firmă mare din judeţ şi ajung la un salariu de 4.000 de lei, pe lună. Este extraordinar, mai ales pentru sat, acolo unde veniturile sunt foarte mici”, spune directoarea şcolii.

La rândul lor, profesorii de specialitate spun că de când s-a auzit de aceste avantaje, vin tineri din comune îndepărtate numai pentru a se califica ca tractorist şi poate pentru a fi remarcaţi de vreun mare fermier. În plus, cei care ajung la Vlăsineşti învaţă pe brânci. „Din 1990 în regiunea Săveni nu s-au mai şcolarizat elevi în această calificare. Este la mare căutare. Iar aceşti copii se acomodează foarte bine, sunt pricepuţi, înţeleg noile tehnologii. Sunt dedicaţi efectiv acestei meserii”, spune profesorul Marcel Smântână.

„Eu vreau să muncesc, să-mi câştig pâinea”

Unul dintre cei mai silitori elevi ai şcolii de tractorişti de la Vlăsineşti este Robert Bilibău. Şi-a dorit mult să ajungă tractorist, cum a fost şi bunicul său. În plus, doreşte să-şi câştige pâinea, aşa că la 18 ani a fost deja angajat ca tractorist şi mecanic, part-time, la o fermă din judeţ. În fiecare zi, străbate 14 kilometri numai pentru a învăţa totul despre tractoare. „Este o şcoală bună fiindcă-mi dă o meserie. Eu asta vreau, să muncesc, să-mi câştig pâinea. În plus, bunicul meu a făcut această meserie şi am decis să o practic şi eu”, mărturiseşte Robert.

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cartel ALFA invită toate organizațiile sindicale la un marș în jurul Parlamentului, în după-amiaza zilei de luni

Publicat

Publicitate

CNS Cartel ALFA face un apel către toate organizațiile sindicale să i se alăture la un marș în jurul Parlamentului, care să aibă loc luni, de la ora 14:30, ”pentru a acționa în comun împotriva atacurilor asupra lucrătorilor și pensionarilor și a celor mai vulnerabili dintre cetățeni”.

Potrivit apelului confederației sindicale, marșul reprezintă un ”prim demers de unitate și luptă sindicală”.

”Așa cum, la acțiunea declanșată de sindicatele din învățământ în data de 7 iulie la Parlament s-au solidarizat sindicate și membrii acestora din alte structuri sindicale, precum și elevi sau cetățeni neafiliați, la fel invităm toate organizațiile sindicale, indiferent de apartenența lor confederală, la marșul de protest organizat în jurul Parlamentului, în data de luni, 14 iulie 2025, între orele 14:30 – 18:30”, se arată în demersul CNS Cartel ALFA.

Astfel, confederația sindicală consideră că este momentul unei acțiuni unite, ferme și neîntârziate, pentru a apăra interesele generale ale lucrătorilor din toate sectoarele de activitate, bugetar și privat deopotrivă, ”în baza acordului confederațiilor sindicale în vederea organizării de acțiuni coordonate și concertate la nivel național, conștienți de gravitatea situației actuale și de faptul că politicile sociale și economice promovate de către actuala clasă politică reprezintă un atac direct asupra demnității și drepturilor salariaților”.

CNS Cartel ALFA susține că marșul este momentul simbolic și necesar ”pentru a transmite un semnal puternic împotriva ipocriziei guvernamentale și a atacurilor sistematice asupra celor care, cu profesionalism și responsabilitate, își desfășoară activitatea în toate sectoarele de activitate”.

”Unitatea este cea mai puternică armă pe care o avem în fața abuzurilor și a disprețului decidenților politici față de munca cinstită, iar CNS Cartel ALFA rămâne ferm angajată în construirea unui front comun sindical, care să apere demnitatea, drepturile și viitorul salariaților din România”, se mai arată în punctul de vedere al confederației sindicale. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

A început înscrierea pentru sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat. Calendarul probelor scrise din luna august

Publicat

Publicitate

Elevii care nu au promovat prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2025 se pot înscrie la cea de-a doua, care va avea loc în luna august, scrie alba24.ro.

Înscrierea la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat începe luni, 14 iulie şi se încheie pe 21 iulie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Potrivit calendarului, proba A – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc în zilele de 4 și 5 august.

Marți, 5 august este programată proba B – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Miercuri, 6 august va loc evaluarea competențelor digitale, iar joi, 7 august și vineri, 8 august, vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Prima probă scrisă – cea la Limba şi literatura română peste programată luni, 11 august, iar marți, 12 august, va avea loc proba obligatorie a profilului.

Publicitate

Miercuri, 13 august va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi, 14 august, proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Când vor fi afișate rezultatele la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2024

Potrivit calendarului, afişarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor vor avea loc luni, 18 august.

În zilele de marți, 19 august şi miercuri, 20 august va continua vizualizarea lucrărilor scrise şi se vor putea depune contestaţii.

Afișarea rezultatelor finale este programată marți, 26 august.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Peste 70 de permise de conducere reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Publicat

Publicitate

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 13 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 120 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste de sancțiuni contravenționale, în valoare de 360.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 72 de permise de conducere, 38 dintre acestea fiind reținute pentru viteză excesivă.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de șoferi sancționați pentru viteză excesivă, la Darabani

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 07:00-12:00, prilej cu care au fost depistați 42 de conducători auto care nu au respectat regimul legal de viteză. Doi dintre aceștia au depășit viteza legală cu peste 50 de km/h, motiv pentru care au rămas fără permis de conducere.

 

În total, au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 32.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending