Connect with us
Publicitate

Eveniment

Școala de vară „Maica Domnului – ocrotitoarea copiilor”, ediția I, la Protopopiatul Dorohoi

Publicat

Publicitate

În perioada 29 iulie – 9 august, în Protopopiatul Dorohoi s-a desfășurat prima ediție a Școlii de vară „Maica Domnului, ocrotitoarea copiilor”.

Școla de vară a fost organizată la inițiativa pr. prof. Ioan-Ștefan Apetrei, protopop de Dorohoi, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi prin pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, directorul instituției de învățământ, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Activitățile au avut un grup-țintă de 25-30 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani din zona municipiului Dorohoi și s-au desfășurat la sediul Protopopiatului pe durata a două săptămâni, cu ateliere și activități tematice zilnice (teatru, cateheză, literatură și muzică), desfășurate în intervalul orar 10.00 – 14.00, cuprinzând și două activități extrașcolare, în fiecare zi de vineri.

Publicitate

Activitățile educative, susținute de prof. Anamaria Onofrei (Micul actor, Recitare de poezii, Teatru de păpuși), pr. prof. Cosmin Pristavu (Călătorie în lumea icoanelor Maicii Domnului, Să vorbim cu Maica Domnului în rugăciune), prof. Gabriela Munteanu (Eu și Maica Domnului, Viața Maicii Domnului, Maica Domnului în poezie și literatură), prof. Marilena Ciucur (Fericiți numai cei cu gând curat, Ceasul muzical, Prohodul Maicii Domnului și pricesne), sprijiniți de tineri voluntari (Maria și Ștefan Onofrei, Maria Apetrei, Eliza Munteanu, Iasmina Ababei, Alexandra Damian, Alexia Ifrim, Doroșincu Marian, Ionuț Clompei), au reprezentat pentru copii o sanșă de petrecere cu folos a timpului liber din vacanță, o oportunitate de a lega noi prietenii, de a se apropia de Maica Domnului într-o perioadă dedicată ei, respectiv Postul Adormirii Maicii Domnului și o lumină pentru dezvoltarea lor armonioasă, într-un climat confortabil și educativ.

Cele patru ateliere au culminat în prima zi de vineri, prin participarea la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gorovei, copiii primind Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei, realizând o drumeție pe drumul de întoarcere spre casă, cu binecuvântarea și implicarea pr. arhim. Teofil Timișag, starețul mănăstirii și în a doua zi de vineri, prin vizitarea Centrului de echitație „Pe Cai la Mitoc”, unde copiii au avut oportunitatea să petreacă o experiență de neuitat în natură și în compania cailor și închinare cu servirea cinei la Sfânta Mănăstire Dragomirna.

„Școala de vară este un gând de dragoste îndreptat către sufletele copiilor. Mi-aș dori să cultivăm în mod deosebit trei lucruri: prietenia între voi, cu voluntarii și cu profesorii, mi-aș dori să avem foarte multă bucurie în toate activitățile și să ne deschidem sufletește unii față de alții, să vorbim unii cu alții, să fim curioși și să ne implicăm. Dacă vom reuși să ne împrietenim, să sporim bucuria și să ne deschidem sufletește, înseamnă că școala de vară îți va atinge scopul. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântarea acordată, părintelui profesor Cătălin Ifrim pentru găzduirea festivității de deschidere și a sesiunilor desfășurate în bisericuța de lemn, colegilor profesori coordonatori și voluntarilor. Toate le facem pentru Dumnezeu și cu ajutorul Maicii Domnului!”, a subliniat pr. protopop Ioan-Ștefan Apetrei.

Publicitate

„Vă felicit că ați ales să participați la școala de vară și sunt convins că va fi o experiență interesantă și duhovnicească pentru voi. Școala de vară vă scoate din monotonia în care ajungem la mijlocul vacanței și e nevoie să ne exersăm practicarea virtuților creștine, prietenia, toleranța, iubirea față de semeni, pe care veți avea ocazia să le exersați și, pe deasupra, să învățați și ceva nou. Vă felicit pentru alegerea pe care ați făcut-o și mă bucur că sunt implicați ca voluntari și absolvenți ai Seminarului. Mult succes tuturor!”, a precizat pr. director Petru-Georgel Chichioacă.

Mulțumim în mod deosebit partenerilor, Seminarul Teologic Loceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și părintelui director prof. Petru-Georgel Chichioacă, Parohiei Vârgolici din Dorohoi și părintelui paroh prof. Cătălin Ifrim, părinților copiilor pentru încrederea acordată, doamnelor profesoare pentru susținerea activităților, părinților profesori implicați (pr. Teodor-Cătălin Budacă, pr. Marius Onofrei, pr. Florin Pleșca, pr. Marian Iftodi), voluntarilor pentru asigurarea bunei-dispoziții, a jocurilor de comunicare și a materialelor foto-video, Sfintelor Mănăstiri Gorovei și Dragomirna pentru ospitalitate, Centrului de echitație, Pe Cai la Mitoc”, societății de transport SC Unitrans SRL Dorohoi, tuturor binefăcătorilor și ostenitorilor proiectului. Să ajute Maica Domnului să așezăm sămânță bună în sufletele copiilor participanți, care să rodească frumos și nobil, aducând bucurie și speranță, lumină și iubire de frumos și de valori netrecătoare, exprimate pe înțelesul lor! (Pr. Prof. Cosmin Pristavu)

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani! Un incendiu a alertat locatarii. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-un apartament situat la etajul III al unui bloc de pe Calea Națională din municipiul Botoșani.

Mai multe materiale combustibile dintr-o încăpere s -au aprins de la un reșou electric în funcțiune. Vecinii au observat fumul dens și au sunat după ajutor.

 

Publicitate

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardea lenjeria de pe un pat, cu degajări mari de fum și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul camerei. Proprietarul, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit în apartament. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, întrucât a suferit o ușoară intoxicație cu fum.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Municipiului Botoșani dă startul sezonului de sărbătoare

Publicat

Publicitate

Începând cu seara de 30 noiembrie, când în credința ortodoxă este cinstit Sfântul Andrei, cel Întâi Chemat, Apostolul românilor, va fi deschis iluminatul festiv în municipiul Botoșani.

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, după ceremonialul religios și militar organizat pentru eroii neamului, municipalitatea va oferi 1.000 de porții de fasole cu cârnați, ceai și suc, în Centrul Istoric, începând cu ora 12:00.
Ca în fiecare an, produsele vor fi pregătite la Cantina de ajutor social din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS).
Porțiile oferite botoșănenilor vor fi asigurate din sponsorizări.
Municipalitatea asigură bucatele tradiționale, de Ziua Națională a României, începând cu anul 2005.
În seara de 1 decembrie, clădirea Primăriei Municipiului Botoșani va fi iluminată în culorile drapelului național.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană

Publicat

Publicitate

Cultura reprezintă un pilon fundamental al identității județului Botoșani, un element esențial care reflectă valorile și tradițiile unei comunități. Patrimoniul cultural bogat, atât material, cât și imaterial, constituie o resursă valoroasă care nu doar că păstrează memoria colectivă, dar contribuie și la dezvoltarea economică și turistică a regiunii.

 

„Încă din prima zi de mandat, am anunțat că, împreună cu echipa mea, punem un accent deosebit pe cultură, care este un adevărat brand pentru județul nostru. Investițiile în sectorul cultural au un impact semnificativ asupra întregii comunități, nu doar prin conservarea și promovarea tradițiilor, dar și prin stimularea educației, dezvoltarea turismului și crearea unor noi oportunități economice”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

 

Emblematice sunt investițiile pe care administrația Federovici le-a derulat în ultimii ani:

  • Modernizarea și redeschiderea Muzeului „Ștefan Luchian” Ștefănești – singurul muzeu dedicat „poetului plastic al florilor”;
  • Reabilitarea și restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni;
  • Modernizarea și reabilitarea Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu” de la Ipotești;
  • Reabilitarea Muzeului Județean de Istorie – primul mare proiect derulat de CNI în domeniul muzeal;
  • Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi – cel mai mare proiect derulat de Institutul Național al Patrimoniului;
  • Modernizarea Centrului Național de Studii – Memorialul Ipotești – unul dintre cele două proiecte din Regiunea de Nord-Est care îndeplinește principiile New European Bauhaus (NEB) și declarat a fi eligibil pentru finanțare;
  • Reabilitarea și restaurarea Casei Goilav în vederea transformării ei în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională – proiect pregătit pentru finanțare din Programul Regional;
  • Reabilitarea și restaurarea Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” – proiect inclus pe lista sinteză a CNI;
  • Construirea Monumentului de la Huțani în memoria victimelor celui mai tragic accident rutier din istoria României.
  • Casa Moscovici – achiziționată pentru a deveni noul sediu al Consiliului Județean

Pentru prima dată în istorie, autoritatea județeană a achiziționat o clădire importantă de patrimoniu, Casa Moscovici, cu intenția de a o restaura și muta aici sediul Consiliului Județean Botoșani. Documentația este pregătită pentru a fi depusă la finanțare pe Programul Regional, când se vor deschide axele de guvernare”, a mai spus Doina Federovici.

Publicitate

La începutul secolului trecut, Casa Moscovici i-a găzduit pe Regele Carol I, care a obținut independența României, și Regele Ferdinand I, artizanul Marii Uniri.

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

Publicitate

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Administratie

Guvernul adoptă majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

Guvernul adoptă în ședința de miercuri, 27 noiembrie, un proiect privind majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar. Această măsură va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025 și va avea un impact direct asupra a peste 1,8 milioane de români, scrie alba24.ro.

„Adoptăm astăzi majorarea salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, de la 3.700 de lei, la 4.050 de lei lunar. Validăm defapt o decizie luată de Guvern prin consultare cu sindicatele și patronatele care fac parte din Consiliul Național tripartit pentru dialog social

Majorarea salariului minim cu 9,46% se aplică începând cu 1 ianuarie 2025 și vor beneficia peste 1,8 milioane de români”, a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.

Publicitate

Publicitate

Majorarea salariului minim brut la 4.050 lei, de la 1 ianuarie 2025

Prin actul normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 4.050 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 9,46 %, față de luna decembrie 2024.

În luna decembrie 2024 tariful orar este de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru 168 ore pe lună.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending