Connect with us
Publicitate

Eveniment

Școala de vară „Maica Domnului – ocrotitoarea copiilor”, ediția I, la Protopopiatul Dorohoi

Publicat

Publicitate

În perioada 29 iulie – 9 august, în Protopopiatul Dorohoi s-a desfășurat prima ediție a Școlii de vară „Maica Domnului, ocrotitoarea copiilor”.

Școla de vară a fost organizată la inițiativa pr. prof. Ioan-Ștefan Apetrei, protopop de Dorohoi, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi prin pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, directorul instituției de învățământ, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Activitățile au avut un grup-țintă de 25-30 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani din zona municipiului Dorohoi și s-au desfășurat la sediul Protopopiatului pe durata a două săptămâni, cu ateliere și activități tematice zilnice (teatru, cateheză, literatură și muzică), desfășurate în intervalul orar 10.00 – 14.00, cuprinzând și două activități extrașcolare, în fiecare zi de vineri.

Activitățile educative, susținute de prof. Anamaria Onofrei (Micul actor, Recitare de poezii, Teatru de păpuși), pr. prof. Cosmin Pristavu (Călătorie în lumea icoanelor Maicii Domnului, Să vorbim cu Maica Domnului în rugăciune), prof. Gabriela Munteanu (Eu și Maica Domnului, Viața Maicii Domnului, Maica Domnului în poezie și literatură), prof. Marilena Ciucur (Fericiți numai cei cu gând curat, Ceasul muzical, Prohodul Maicii Domnului și pricesne), sprijiniți de tineri voluntari (Maria și Ștefan Onofrei, Maria Apetrei, Eliza Munteanu, Iasmina Ababei, Alexandra Damian, Alexia Ifrim, Doroșincu Marian, Ionuț Clompei), au reprezentat pentru copii o sanșă de petrecere cu folos a timpului liber din vacanță, o oportunitate de a lega noi prietenii, de a se apropia de Maica Domnului într-o perioadă dedicată ei, respectiv Postul Adormirii Maicii Domnului și o lumină pentru dezvoltarea lor armonioasă, într-un climat confortabil și educativ.

Cele patru ateliere au culminat în prima zi de vineri, prin participarea la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gorovei, copiii primind Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei, realizând o drumeție pe drumul de întoarcere spre casă, cu binecuvântarea și implicarea pr. arhim. Teofil Timișag, starețul mănăstirii și în a doua zi de vineri, prin vizitarea Centrului de echitație „Pe Cai la Mitoc”, unde copiii au avut oportunitatea să petreacă o experiență de neuitat în natură și în compania cailor și închinare cu servirea cinei la Sfânta Mănăstire Dragomirna.

„Școala de vară este un gând de dragoste îndreptat către sufletele copiilor. Mi-aș dori să cultivăm în mod deosebit trei lucruri: prietenia între voi, cu voluntarii și cu profesorii, mi-aș dori să avem foarte multă bucurie în toate activitățile și să ne deschidem sufletește unii față de alții, să vorbim unii cu alții, să fim curioși și să ne implicăm. Dacă vom reuși să ne împrietenim, să sporim bucuria și să ne deschidem sufletește, înseamnă că școala de vară îți va atinge scopul. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântarea acordată, părintelui profesor Cătălin Ifrim pentru găzduirea festivității de deschidere și a sesiunilor desfășurate în bisericuța de lemn, colegilor profesori coordonatori și voluntarilor. Toate le facem pentru Dumnezeu și cu ajutorul Maicii Domnului!”, a subliniat pr. protopop Ioan-Ștefan Apetrei.

Publicitate

„Vă felicit că ați ales să participați la școala de vară și sunt convins că va fi o experiență interesantă și duhovnicească pentru voi. Școala de vară vă scoate din monotonia în care ajungem la mijlocul vacanței și e nevoie să ne exersăm practicarea virtuților creștine, prietenia, toleranța, iubirea față de semeni, pe care veți avea ocazia să le exersați și, pe deasupra, să învățați și ceva nou. Vă felicit pentru alegerea pe care ați făcut-o și mă bucur că sunt implicați ca voluntari și absolvenți ai Seminarului. Mult succes tuturor!”, a precizat pr. director Petru-Georgel Chichioacă.

Mulțumim în mod deosebit partenerilor, Seminarul Teologic Loceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și părintelui director prof. Petru-Georgel Chichioacă, Parohiei Vârgolici din Dorohoi și părintelui paroh prof. Cătălin Ifrim, părinților copiilor pentru încrederea acordată, doamnelor profesoare pentru susținerea activităților, părinților profesori implicați (pr. Teodor-Cătălin Budacă, pr. Marius Onofrei, pr. Florin Pleșca, pr. Marian Iftodi), voluntarilor pentru asigurarea bunei-dispoziții, a jocurilor de comunicare și a materialelor foto-video, Sfintelor Mănăstiri Gorovei și Dragomirna pentru ospitalitate, Centrului de echitație, Pe Cai la Mitoc”, societății de transport SC Unitrans SRL Dorohoi, tuturor binefăcătorilor și ostenitorilor proiectului. Să ajute Maica Domnului să așezăm sămânță bună în sufletele copiilor participanți, care să rodească frumos și nobil, aducând bucurie și speranță, lumină și iubire de frumos și de valori netrecătoare, exprimate pe înțelesul lor! (Pr. Prof. Cosmin Pristavu)

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Temperaturile se prăbușesc începând de duminică: De la 34 de grade la cel mult 15 grade. Vin ploile

Publicat

Publicitate

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat, joi seară, că, începând de duminică, se va înregistra o prăbuşire a regimului de temperaturi, de la 34 de grade, la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, cele mai mari cantităţi de precipitaţii fiind aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, relatează agerpres.ro.

“Dacă astăzi, mâine, vineri, şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri, mâine, vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână cu 33 – 34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă 26 – 33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică când, de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a afirmat directorul ANM, la şedinţa convocată, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu pentru a analiza măsurile ce se impun în condiţiile avertizărilor meteorologice emise de specialişti.

 

Elena Mateescu a explicat că acest lucru înseamnă că urmează fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor.

“Ce înseamnă acest lucru, o spunem de fiecare dată – un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a punctat ea.

Publicitate

Potrivit directorului general al ANM, pe baza următoarelor date, în cadrul Consilului de prognoză se va emite o alertă generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării.

“La început în partea de vest, nord-vest probabil cu siguranţă un Cod galben având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment de până la 30 – 40 l/mp, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă deosebit de accentuat să avem zone în ţară de Cod galben, posibil toată ţara, şi chiar şi aereale de Cod portocaliu”, a explicat Elena Mateescu.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, a spus ea.

Publicitate

“Cele mai mari cantităţi de 60 – 80 litri/mp, posibil de peste 90 de litri/mp le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în 24 de ore valori de peste 100 litri/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie Cod roşu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a adăugat directorul general ANM.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 26 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 26 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 26 septembrie 2024:

Loto 6 din 49: 32, 15, 1, 39, 41, 40

Loto 5 din 40: 30, 2, 24, 32, 10, 27

Noroc: 5 7 9 3 8 1 2

Noroc Plus: 1 1 8 5 9 1

Publicitate

Super Noroc: 8 4 2 2 3 5

Joker: 29, 20, 27, 31, 36 + 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime continuă întâlnirile cu locuitorii din cartierele din Botoșani

Publicat

Publicitate

Noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, alături de candidații PNL la Parlamentul României, continuă întâlnirile cu botoșănenii în cartierele din municipiul reședință de județ Botoșani, iar astăzi, a transmis un nou mesaj către electorat.

“Astăzi vreau să vă pun și vouă aceeași întrebare pe care le-am pus-o botoșănenilor care au fost alături de mine, în stradă, zilele acestea. Voi ce așteptări aveți de la președintele Consiliului Județean? Ce ar trebui, concret, să facă un lider care ar trebui să vă reprezinte interesele?

Pentru mine, un președinte trebuie să fie constant printre oameni, pe stradă, de vorbă cu ei, la curent cu tot ce mișcă în comunitate. Ar trebui să dea dovadă de transparență, muncă lipsită de interese ascunse, onestitate și autenticitate, să încurajeze discuții și întâlniri cu botoșănenii înainte de luarea oricăror decizii.

Vreau să promovăm județul, să atragem atenția investitorilor asupra potențialului nostru și să facem din Botoșani un adevărat punct de interes pe harta României”, a transmis noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani,  Valeriu Iftime.

Citeste mai mult

Educație

În sfârșit: Din anul școlar 2024-2025 și ELEVII din clasele PRIMARE vor putea primi PREMII

Publicat

Publicitate

O nouă prevederea inclusă în noul Statut al Elevului arată că și elevii din clasele primare vor putea primi premii, din anul școlar 2024-2025.  Condiția este ca acești elevi să aibă calificativul ”Foarte bine”, relatează alba24.ro.

 

Până acum, luau premii doar elevii claselor gimnaziale, liceale și profesionale, potrivit edupedu.ro.

”Elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional pot obține premii dacă:

  • au obținut primele medii generale pe clasă și acestea nu au valori mai mici de 9.00, respectiv calificativul Foarte bine — în cazul elevilor din ciclul primar; pentru următoarele medii se pot acorda mențiuni conform reglementărilor interne ale unității de învățământ
  • s-au distins la una sau la mai multe discipline/module de studiu
  • au obținut performanțe la concursuri, festivaluri, expoziții și la alte activități extrașcolare desfășurate la nivel local, județean/al municipiului București, național sau internațional
  • s-au remarcat prin fapte de înaltă ținută morală și civică”, se arată în document.

Excepție vor fi elevii din clasele pregătitoare, pentru că aceștia nu primesc calificative.

Cum se stabilesc calificativele

Potrivit ROFUIP 2024, la clasele I-IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu.

Publicitate

Se aleg două calificative cu frecvența cea mai mare, acordate în timpul anului școlar

În perioadele de recapitulare și de consolidare a materiei, în urma aplicării unor probe de evaluare sumativă, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele două calificative, în baza următoarelor criterii:

  • progresul sau regresul elevului
  • raportul efort-performanță realizată
  • creșterea sau descreșterea motivației elevului
  • realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregătire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic și care au fost aduse la cunoștința părintelui/reprezentantului legal.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending