Connect with us

Eveniment

Școala de elită a textiliștilor români. Fac practica la fabrici care produc pentru mari branduri din Europa

Publicat

Publicitate

Botoșani se poate lăuda cu una dintre cele mai bune școli de meseriași confecționeri din România. Elevii învață să lucreze pe utilaje clasice, dar și de ultimă generație și fac practică la cele mai puternice fabrici din industria textilă din nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Județul Botoșani are o tradiție de peste șapte decenii în industria textilă. Chiar și după 1990, unica ramură industrială care a supraviețuit și chiar prosperat la Botoșani a fost industria textilă. Și astăzi în județ funcționează zeci de fabrici, multe cu capital străin, în care lucrează mii de oameni.

Ceea ce a atras ca un magnet investitorii străini în domeniul confecțiilor este forța de muncă calificată din Botoșani. Aici sunt cei mai buni textiliști și filatori din România. Majoritatea au fost pregătiți, de-a lungul timpului, la o școală de meseriași cu tradiție în domeniul confecțiilor.

Este vorba despre Liceul „Alexandru cel Bun”, din municipiul Botoșani sau Liceul Textil, așa cum era cunoscut în perioada comunistă. Și astăzi, acești meseriași de top în domeniul confecțiilor continuă să se pregătească, mai ales că există o cerere constantă de angajați în domeniul confecțiilor, cu precădere în Botoșani.

„Regina industriei ușoare românești”
„Industria textilă din Botoşani a fost regina industriei uşoare româneşti. Cei care i-au adus faima au fost chiar muncitorii care lucrau în halele de producţie. Cei mai buni textilişti din România au învăţat meserie la Botoşani”, spune Vasile Chiru, sindicalist și fost angajat al unei fabrici de confecții din Botoșani.

În perioada comunistă, la Botoșani funcționau numeroase întreprinderi de confecții, mai ales că în zonă există tradiție. Prima fabrică de confecții s-a deschis în 1948. Au urmat și altele la Botoșani, Dorohoi, Darabani sau Flămânzi.

Publicitate

Una dintre cele mai mari, Uzinele Textile Moldova, avea pe vremuri peste 10.000 de angajați. Tocmai de aceea, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri din 1974 lua naștere la Botoșani Liceul Textil, o școală de elită pentru pregătirea confecționerilor și filaturiștilor.

Citește și: 160 de salariaţi ai unei fabrici de confecţii din Motru, în izolare după ce o angajată a fost confirmată cu coronavirus
„La vremea aceea, la examenul de admitere, la Liceul Textil erau 14 pe loc, așa de mare era concurența”, spune Vasile Chiru

După 1990, odată cu industria textilă, a supraviețuit și școala de meseriași de la Liceul Textil, devenit Liceul „Alexandru cel Bun”. Profilurile s-au diversificat, inclusiv cu cele teoretice, dar baza rămâne școala de confecționeri. Totul a fost conceput pe niveluri care să răspundă cerințelor de pe piața muncii. Altfel spus, Liceul „Alexandru cel Bun” este unul dintre puținele din țară care oferă întreg procesul de calificare în industria textilă, de la școala profesională și până la post-liceală.

„Oferim calificări în industria textilă și pielărie începând cu învățământul profesional nivel III. Absolvenții nivelului profesional pot continua studiile liceale, în același domeniu, pe industrie textilă și pielărie, unde avem profilul de tehnician în industria textilă și tehnician designer vestimentar. Iar absolvenții de liceu cu sau fără examenul de bacalaureat pot urma studiile învățământului post-liceal nivelul V”, spune Mihaela Achihăiței, director al liceului.

Practică pe utilaje de ultimă generație, în colaborare cu agenții economici
Profesorii care predau la aceste profiluri sunt ingineri textiliști cu experiență, care îi învață pe elevi toate operațiunile necesare.

„În primul rând, îi pregătim pentru a se angaja și a intra în producție. După aceea, și pentru ei. Chiar dacă nu vor lucra în domeniu, eu le arăt cum se fac și fermoarul, și betelia, să se descurce singuri acasă. Pot lucra oricând și în străinătate. Acolo trebuie să știi să coși, iar noi asta-i învățăm aici”, spune Maria Baida, profesor de specialitate.

Elevii beneficiază de practică la fabricile de confecții din județ, multe dintre acestea lucrând, mai ales în sistem lohn, pentru mari branduri din Europa. Avantajul este dublu, pe de o parte, elevii învață meserie, iar patronii de fabrici fac rost de angajați calificați.

Pentru profilul de filator, liceul botoșănean face învățământ dual în parteneriat cu o fabrică de confecții. În orele de practică, de învățare, la liceu, elevii lucrează mai ales pe utilaje de ultimă generație.

„Chiar și la postliceală îi învățăm să proiecteze utilizând ultimele tehnologii”, spune directoarea.

După minimum trei ani de studii, adică cel puțin ciclul profesional, elevii primesc certificate de calificare valabile în toată Uniunea Europeană.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Taxele judiciare de timbru vor putea fi încasate și în numerar, la ghișeele deschise la instanțele de judecată

Publicat

Publicitate

Taxele judiciare de timbru vor putea fi încasate în numerar la ghișeele deschise la instanțele de judecată din țară, începând din 21 februarie 2025. Legea nr. 324/2024 pentru completarea art. 40 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru a fost publicată în Monitorul Oficial pe 23 decembrie, scrie alba24.ro.

Potrivit acesteia, taxele judiciare de timbru vor putea fi încasate în numerar de la debitorul taxei la ghișeele deschise la sediile oricărei instanțe judecătorești. Taxele se transferă, până la sfârșitul următoarei zile lucrătoare, în contul distinct de venituri al bugetului local „Taxe judiciare de timbru și alte taxe de timbru”, al unității administrativ-teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reședința ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social.

Noile reglementări vor intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv începând cu data de 21 februarie 2025.

În prezent, taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei, în numerar, prin virament bancar sau printr-un sistem electronic de plată la distanță/online, într-un cont distinct de venituri al bugetului local, „Taxe judiciare de timbru și alte taxe de timbru”, al unității administrativ-teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reședința ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social. Costurile operațiunilor de transfer, al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt în sarcina debitorului taxei.

Dacă persoana care datorează taxa judiciară de timbru nu are nici domiciliul, nici reședința ori, după caz, sediul în România, taxa judiciară de timbru se plătește în contul bugetului local al unității administrativ-teritoriale în care se află sediul instanței la care se introduce acțiunea sau cererea.

În cazul în care plata a fost efectuată prin virament bancar, ordinul de plată semnat de debitor și vizat de instituția de credit, extrasul de cont emis de instituția de credit plătitoare sau orice alt document care atestă viramentul recunoscut de lege prezumă efectuarea plății, până la proba contrară.

Publicitate

Dacă viramentul bancar a fost efectuat prin ordin de plată electronic, documentul emis de bancă prin care se atestă viramentul prezumă efectuarea plății, până la proba contrară.

Dacă plata a fost efectuată printr-un sistem electronic de plată la distanță/online și confirmarea plății este transmisă de sistemul informatic direct debitorului sau/și instanței de judecată, aceasta prezumă efectuarea plății, până la proba contrară. În toate cazurile, debitorul trebuie să individualizeze dosarul sau cererea pentru care a fost făcută plata.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 40 de ani, din municipiul Botoșani, care s-a urcat beat la volan, scos din trafic la Ibănești

Publicat

Publicitate

Ieri, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dorohoi au identificat în trafic, pe drumul national DN 24 A, in comuna Ibănești, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 40 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a indicat o valoare de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Fotografia are caracter generic

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din Trușești s-a urcat la volan cu toate că nu avea permis. Polițiștii l-au depistat la Lunca

Publicat

Publicitate

În prima zi de Crăciun, polițiștii din Hlipiceni au identificat în trafic, pe drumul public, din comuna Lunca, un autoturism condus de un bărbat, de 40 de ani, din comuna Trușesti.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

S-a ales cu dosar penal.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Trei morţi, între care şi un copil, în maşina care a ars după ciocnirea cu o cisternă, pe DN2 la Suceava

Publicat

Publicitate

Trupurile neînsufleţite a trei persoane au fost găsite în autoturismul care a luat foc, joi, în a doua zi de Crăciun, pe drumul naţional DN 2, după coliziunea cu o cisternă, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit acestora, printre victimele accidentului de pe raza localităţii Forăşti se află şi un copil.

„Până în momentul de faţă, din autoturism au fost identificate trei victime, respectiv, un bărbat, o femeie şi un copil, toţi trei cu leziuni incompatibile cu viaţa”, au transmis oficialii ISU.

Un grav accident rutier s-a produs, joi, pe drumul naţional DN 2, pe raza localităţii Forăşti din judeţul Suceava. În accident au fost implicate o cisternă care transporta lapte şi un autoturism, acesta din urmă luând foc.

Potrivit poliţiştilor, în primă fază nu se ştia câte persoane se aflau în autoturism în momentul impactului.

„În urma impactului dintre cele două vehicule, autoturismul a luat foc. Din primele verificări s-a constatat că autocisterna circula pe direcţia Roman către Suceava şi era încărcată cu produse lactate. În autocisternă se aflau şoferul şi soţia acestuia, care au suferit leziuni minore, fiind transportaţi la o unitate medicală. Autoturismul ar fi circulat din sens opus, însă în momentul impactului a luat foc, până la acest moment incendiul neputând fi stins astfel încât nu se poate preciza cu exactitate numărul victimelor”, au transmis oficialii IPJ Suceava.

Publicitate

Traficul a fost deviat pe rute ocolitoare, cu dirijare prin echipaje de poliţie din cadrul IPJ Iaşi şi IPJ Suceava.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending