Connect with us
Publicitate

Eveniment

Schimbări la moștenire începând din acest an. Mai multe condiții pentru succesiune după o persoană decedată. Lista actelor

Publicat

Publicitate

Schimbări la moștenire începând din acest an. Lista actelor a fost actualizată pentru anul 2024 și prevede mai multe condiții de îndeplinit pentru succesiune după o persoană decedată.

Succesiunea este reglementată de Codul Civil și reprezintă modalitatea prin care familia poate beneficia în mod legal de bunurile rămase după decesul unui membru al ei.

Schimbări la moștenire. Cine are dreptul la succesiune

Publicitate

Moștenitori legali Legea din Dreptul Civil prevede că moștenitorii legali sunt, în ordine:

Clasa I – soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului, copiii copiilor acestora și așa mai departe, fără limitare cu privire la gradul de rudenie)

Clasa a II-a și a III-a – ascendenții (părinții, bunicii și așa mai departe)

Publicitate

Clasa a IV-a – colateralii până la gradul al patrulea inclusiv (unchi, mătuși ai defunctului, veri primari și frații și surorile bunicilor defunctului).

Taxele pentru succesiune sunt compuse din onorariu notarial, taxa pentru cartea funciara și impozitul către stat. Onorariul notarial se achita întotdeauna și se calculează în funcție de valoarea bunurilor pe care le avea defunctul în momentul decesului.

Taxa pentru cartea funciara se achita doar daca defunctul avea imobile în proprietate și acestea sunt intabulare în cartea funciara. Impozit se datorează daca succesorii nu au dezbătut succesiunea în primii doi ani de la deces, perioada în care statul oferă că beneficiu aceasta scutire de plata.

Publicitate

El este în cuantum de 1% din valoarea imobilelor defunctului, conform newsweek.ro

În cazul în care valoarea bunurilor moștenite este până în suma de 6.000 de lei, taxa de succesiune este de 2,7%, dar nu mai puţin de 150 lei pe certificat de moştenitor.

Dacă valoarea bunurilor moștenite se află între 6.001 și 30.000 de lei, taxa de succesiune este de 162 de lei+ 1,35%.

De exemplu, dacă bunurile moștenite includ un apartament, o mașină și un cont în banca, taxele sunt în funcție de valoarea apartamentului+ valoarea mașinii + valoarea sumei din cont.

Este important de menționat că fiecare birou notarial poate practica tarife variabile. Tariful pentru certificatul de calitate de moștenitor este 300 lei+tva, iar pentru succesiune începe de la 500lei+tva, în funcție de valoarea bunurilor moștenite. Tarifele pot varia în funcție de notariat și de fiecare succesiune în parte.

Procedura fiecărei succesiuni diferă în funcție de numărul moștenitorilor, valoarea și tipul bunurilor moștenite, perioada de la deces, starea civila, ultimul domiciliu etc. Având în vedere că fiecare succesiune este diferita actele necesare variază de la caz la caz.

De exemplu, daca defunctul a avut conturi bancare sunt necesare extrase de cont. Daca nu a avut mașînă, nu sunt necesare talonul și cartea auto.

Acte necesare succesiune:

1. Certificat de deces

2. Acte de stare civila moștenitori – certificate de naștere, căsătorie, divorț (daca este cazul)

3. Acte de identitate moștenitori + procura de reprezentare succesiune și act de identitate mandatar (daca este cazul)

4. Acte de proprietate imobile (daca este cazul)

5. Extrase de cont bancare (daca este cazul)

6. Certificate de acționar (daca este cazul)

7. Talon și carte auto (daca este cazul)

8. Act de concesiune loc de veci (daca este cazul)

9. Certificat de atestare fiscala ANAF de la localitatea/sectorul unde a avut domiciliul

10. Certificat de atestare fiscala DITL (pentru imobilele care sunt incluse în masa succesorala)

Sursa: Mediaflux.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Atelierul de Muzică Psaltică, ediția a II-a. Va fi prezent lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, fondatorul corului psaltic „Byzantion”

Publicat

Publicitate

Săptămâna aceasta va avea loc la Botoșani un eveniment de o aleasă trăire spirituală, încununat de prezența lect. univ. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fondatorul și dirijorul corului psaltic „Byzantion”. Îndrăgitul profesor va oferi șansa celor prezenți, prin audiții și exemplificări, să aprofundeze câteva noțiuni legate de tehnica vocală psaltică, în cadrul Atelierului de Muzică Psaltică, ediția a II-a.

Evenimentul care se va desfășura joi, 14 noiembrie, este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”, și cu Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Atelierul de psaltică va debuta joi dimineață, la ora 8.00, cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, după care vor urma mai multe cursuri sub îndrumarea îndrăgitului profesor Adrian Sârbu, după care, de la ora 18.00 va începe slujba privegherii în cinstea Sfântului Paisie de la Neamț, la care botoșănenii sunt așteptați numeroși.

Publicitate

Prima ediție a Atelierului de psaltică a avut loc la Biserica Vovidenia, anul trecut și a reprezentat o adevărată oază duhovnicească pentru comunitatea ortodoxă din Botoșani.

Îndrăgitul cadru universitar a cerut  credincioșilor ,la finalul cursului de anul trecut, să se apropie de strană, unde cu smerenie și cu iubire să cânte lui Dumnezeu, pentru că acel loc nu aparține unui profesionist care primește sarcina de a da răspunsurile la slujbe, ci este locul unde poți să ajungi mai aproape de divinitate prin duhul rugăciunii, pentru că muzica psaltică unește. Nu cu cântări, cu tropare și glasuri, ci cu rugăciunea cea cu inima zdrobită și cu post, prin care și frica lui Dumnezeu în inimă se face necontenit!

„Strana nu este pentru cei inițiați, care din egoism și plafonare refuză orice colaborare și ei acolo își execută niște triluri într-un mod elitist. Dumnezeu nu vrea să executăm perfect, pe nu știu care glas, ci vrea să ne unim și să îi cântăm din inimă LUI. Și aceasta trebuie să fie prima investiție în viața unei parohii. Dacă aveți copii, ai preotului, ai psaltului, ai enoriașilor, aduceți-i la strană. Faceți repetiții cu ei, atât cât se poate. Și atunci acești copii vor trece de perioada adolescenței la strană, lângă Împărtășanie, într-un duh de echilibru, în discuții cu ceilalți tineri. Și aceștia vor fi adulții de mâine care tot pe lângă parohie vor fi”, a mai adăugat profesorul ieșean, Adrian Sîrbu.

Publicitate

Muzica bisericească este de la cel care gângurește, de la ce cel care tace și se roagă la profesionistul care conduce corul unei parohii. Toți suntem un glas: Toată suflarea să laude pe Domnul. Și tot prin muzică se transmit învățăturile de credință.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Trupa CARGO va susține un concert gratuit la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani

Publicat

Publicitate

Liberalii botoșăneni organizează evenimentul “Tinerii votează! Tinerii contează!”. Pe data de 17 noiembrie la orele 18.30 trupa CARGO va susține un concert la Casa de Cultură a Sindicatelor prin care va încerca să fie vocea celor tineri care-și doresc un viitor acasă.

Alături de Cargo, președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime va fi prezent pentru a ne conștientiza despre importanța implicării tinerilor pentru schimbarea în bine a meleagurilor noastre.

Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: Aproximativ 60 de permise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști, weekendul trecut

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat17 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la aproximativ 90 evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind legitimate aproximativ 750 de persoane și controlate 570 de autovehicule.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 546 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 300.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 44 de permise de conducere și 12 certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr de 31 de ani, din Copălău, care s-a urcat la volan cu toate că avea permisul suspendat

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță rutieră, pe raza de competență.

 

În cadrul activităților desfășurate a fost surprins în flagarant delict, un tânăr de 31 de ani, din  comuna Copălău, în timp ce conducea un autoturism, pe DE 58, având exercitarea dreptului de a conduce autovehicule suspendată.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsuri legale.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending