Connect with us
Publicitate

Eveniment

Schimbări la moștenire începând din acest an. Mai multe condiții pentru succesiune după o persoană decedată. Lista actelor

Publicat

Publicitate

Schimbări la moștenire începând din acest an. Lista actelor a fost actualizată pentru anul 2024 și prevede mai multe condiții de îndeplinit pentru succesiune după o persoană decedată.

Succesiunea este reglementată de Codul Civil și reprezintă modalitatea prin care familia poate beneficia în mod legal de bunurile rămase după decesul unui membru al ei.

Schimbări la moștenire. Cine are dreptul la succesiune

Publicitate

Moștenitori legali Legea din Dreptul Civil prevede că moștenitorii legali sunt, în ordine:

Clasa I – soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului, copiii copiilor acestora și așa mai departe, fără limitare cu privire la gradul de rudenie)

Clasa a II-a și a III-a – ascendenții (părinții, bunicii și așa mai departe)

Publicitate

Clasa a IV-a – colateralii până la gradul al patrulea inclusiv (unchi, mătuși ai defunctului, veri primari și frații și surorile bunicilor defunctului).

Taxele pentru succesiune sunt compuse din onorariu notarial, taxa pentru cartea funciara și impozitul către stat. Onorariul notarial se achita întotdeauna și se calculează în funcție de valoarea bunurilor pe care le avea defunctul în momentul decesului.

Taxa pentru cartea funciara se achita doar daca defunctul avea imobile în proprietate și acestea sunt intabulare în cartea funciara. Impozit se datorează daca succesorii nu au dezbătut succesiunea în primii doi ani de la deces, perioada în care statul oferă că beneficiu aceasta scutire de plata.

Publicitate

El este în cuantum de 1% din valoarea imobilelor defunctului, conform newsweek.ro

În cazul în care valoarea bunurilor moștenite este până în suma de 6.000 de lei, taxa de succesiune este de 2,7%, dar nu mai puţin de 150 lei pe certificat de moştenitor.

Dacă valoarea bunurilor moștenite se află între 6.001 și 30.000 de lei, taxa de succesiune este de 162 de lei+ 1,35%.

Publicitate

De exemplu, dacă bunurile moștenite includ un apartament, o mașină și un cont în banca, taxele sunt în funcție de valoarea apartamentului+ valoarea mașinii + valoarea sumei din cont.

Este important de menționat că fiecare birou notarial poate practica tarife variabile. Tariful pentru certificatul de calitate de moștenitor este 300 lei+tva, iar pentru succesiune începe de la 500lei+tva, în funcție de valoarea bunurilor moștenite. Tarifele pot varia în funcție de notariat și de fiecare succesiune în parte.

Procedura fiecărei succesiuni diferă în funcție de numărul moștenitorilor, valoarea și tipul bunurilor moștenite, perioada de la deces, starea civila, ultimul domiciliu etc. Având în vedere că fiecare succesiune este diferita actele necesare variază de la caz la caz.

De exemplu, daca defunctul a avut conturi bancare sunt necesare extrase de cont. Daca nu a avut mașînă, nu sunt necesare talonul și cartea auto.

Acte necesare succesiune:

1. Certificat de deces

2. Acte de stare civila moștenitori – certificate de naștere, căsătorie, divorț (daca este cazul)

3. Acte de identitate moștenitori + procura de reprezentare succesiune și act de identitate mandatar (daca este cazul)

4. Acte de proprietate imobile (daca este cazul)

5. Extrase de cont bancare (daca este cazul)

6. Certificate de acționar (daca este cazul)

7. Talon și carte auto (daca este cazul)

8. Act de concesiune loc de veci (daca este cazul)

9. Certificat de atestare fiscala ANAF de la localitatea/sectorul unde a avut domiciliul

10. Certificat de atestare fiscala DITL (pentru imobilele care sunt incluse în masa succesorala)

Sursa: Mediaflux.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Polițiștii botoșăneni au primit ajutoare. 22 de absolvenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie Câmpina au primit astăzi posturile

Publicat

Publicitate

Astăzi, la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, 22 de absolvenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina și ai Școlii de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj, promoţia aprilie 2024, au avut o zi plină de emoţii, odată cu parcurgerea procedurii de repartizare pe funcţii.

Repartizarea s-a efectuat în ordinea mediilor de absolvire, pe funcţiile vacante existente, avându-se în vedere situaţia operativă înregistrată, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

Cei 22 de agenți de poliție au fost repartizaţi în cadrul structurilor de ordine publică, din mediul urban și rural.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Femeie din Suceava, amendată și lăsată fără transportul de lemne la Dersca

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 291B, în comuna Dersca, un autoturism condus de o femeie, de 35 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta nu deținea documente legale pentru materialul lemnos pe care îl transporta, în cantitate de aproximativ 2 metri cubi.

Publicitate

 

Conducătoarea auto a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Prima Bursă a locurilor de muncă, din anul 2024. Când va avea loc

Publicat

Publicitate

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Munca Botoşani pregăteste prima Bursa a locurilor de munca  din  anul 2024,  care va avea loc în data de 17.05.2024, evenimentul se va  desfăşura  începând cu ora 9.00, în incinta SĂLII POLIVALENTE “ELISABETA LIPĂ” din Municipiul Botoșani, B-dul M.Eminescu nr15A .

Obiectivele principale ale evenimentului sunt creşterea gradului de ocupare pentru toate categoriile de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi crearea de noi oportunităţi pentru angajatori în identificarea potenţialilor viitori angajaţi, care prin experienţa şi abilităţile lor pot contribui la succesul activităţii economice.

Este cea mai importantă măsură activă privind cresterea gradului de ocupare a forței de muncă aflata într-o formă de evidență și plată reprezentând o oportunitate pentru angajatori, pentru a-și recruta forța de muncă necesară.

Publicitate

Evenimentul se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, viitorilor absolventi, șomeri, persoane care doresc să își schimbe locul de muncă sau care doresc îmbunătățirea poziției profesionale.

Participarea la bursă va oferi participanților posibilitatea de a obţine un loc de muncă sau de a obţine informaţii suplimentare privind : cursurile de formare profesională derulate de către A.J.O.F.M. Botoșani, facilităţi acordate în cazul angajării , condiții de acces pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate prin intermediul reţelei EURES.

Agenții economici, interesaţi să participe la bursă, sunt asteptaţi să ne contacteze  și să transmită  ofertele de locuri de muncă, pe adresa de e-mail ajofm.bt@anofm.gov.ro, în care să specifice opțiunea participării la bursă precum și numărul locurilor de muncă vacante.

Publicitate

Informaţii suplimentare se pot obţine şi la numărul de telefon 0231536791.

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi pe capete, zeci de permise reținute, după ultima acțiune BLOCADA a polițiștilor din Botoșani

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 15 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 126 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 507 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 240.000 de lei.

Publicitate

 

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 35 de permise de conducere și 18 certificate de înmatriculare.ultima

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending