Connect with us
Publicitate

Eveniment

Schimbări de ultimă oră decise de Guvern în Ghidul de finanțare al programului Casa Verde Fotovoltaice

Publicat

Publicitate

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă aprobarea Ordinul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor privind modificarea Ghidului de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, care va introduce o nouă etapă, informează alba24.ro,  prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili conform documentelor depuse de aceştia în vederea constituirii unor liste centralizatoare în baza noilor reglementări menţionate în Dispoziţia preşedintelui AFM nr. 488/28.12.2021.

Noile schimbări în Ghidul de Finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost aprobate de guvern în 28 decembrie.

Mai exact este vorba despre o etapă prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili conform documentelor depuse de aceştia în vederea constituirii unor liste centralizatoare.

Totodată listele trebuie făcute în termen de 7 zile, începând din 29 decembrie 2021. Guvernul a făcut  și precizări clare privind documentelor depuse care își pot pierde valabilitatea.

Noi schimbări în Ghidul de Finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost aprobate de guvern în 28 decembrie.

Mai exact este vorba despre o etapă prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili conform documentelor depuse de aceştia în vederea constituirii unor liste centralizatoare.

Publicitate

Totodată listele trebuie făcute în termen de 7 zile, începând din 29 decembrie 2021. Guvernul a făcut  și precizări clare privind documentelor depuse care își pot pierde valabilitatea.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă aprobarea Ordinul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor privind modificarea Ghidului de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, care va introduce o nouă etapă prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili conform documentelor depuse de aceştia în vederea constituirii unor liste centralizatoare în baza noilor reglementări menţionate în Dispoziţia preşedintelui AFM nr. 488/28.12.2021.

Casa Verde Fotovoltaice: Listele centralizatoare se fac de instalatorii validați în termen de 7 zile

Potrivit sursei citate, transmiterea listelor centralizatoare se realizează de instalatorii validaţi în perioada 29 decembrie 2021 – 4 ianuarie 2022, precizează agerpres.ro.

Publicitate

„Precizăm că după centralizarea tuturor listelor transmise de către instalatorii validaţi, AFM va publica un calendar de încărcare a documentelor în aplicaţia informatică, asigurându-se astfel un mod organizat şi eficient de utilizare a acesteia, menit să scadă riscul apariţiei unor blocaje tehnice.

De asemenea, în cadrul procesului de evaluare şi potrivit prevederilor art. 22, alin. (8) din Ghidul de finanţare, valabilitatea documentelor prezentate de persoanele fizice se va raporta la data transmiterii listelor centralizatoare la AFM.

Precizăm, de asemenea, că, potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ‘valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări‘;

efectul acestor prevederi legale este acela că, dacă un document era valabil până la data de 22 decembrie 2021, îşi păstrează valabilitatea şi după această dată, pe toată perioada stării de alertă.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale  care doresc să acceseze credite bancare

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând de astăzi, 24 iulie 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru:

ü  PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
ü  PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
ü  PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
ü  PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine

 

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol.

Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA.

 

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2024, a Cererii de plată pentru intervențiile în sectorul zootehnic indicate mai sus, conform procedurilor aprobate și transmise spre aplicare Centrelor Județene ale APIA.

Publicitate

Valoarea finanțării va fi de până la 90% din valoarea calculată prin înmulțirea cuantumului unitar minim planificat conform Planului Național Strategic PS 2023-2027, pentru anul de cerere 2024, cu numărul de  animale confirmate prin adeverință pentru fiecare intervenție în sectorul zootehnic, gestionat de APIA și menționate în convenție.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Reamintim fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

Publicitate

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tichete de activităţi casnice: Ce oferă platforma electronică de evidență a activităților casnice și cum se face accesul

Publicat

Publicitate

Tichete de activităţi casnice. Platforma electronică pentru gestionarea tichetelor de activități casnice este disponibilă la adresa tichete.anofm.ro. Aceasta oferă un mod eficient de a conecta beneficiarii casnici cu prestatorii de servicii, facilitând remunerarea activităților casnice ocazionale, scrie alba24.ro.

Potrivit AJOFM, prin acumularea și preschimbarea a minimum 85 de tichete/lună, prestatorii casnici beneficiază de asigurări de sănătate și pensie.

Angajatorii pot acorda propriilor angajaţi, sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit, tichete de activităţi casnice, suportând valoarea nominală a acestora.

Ce oferă platforma?

Gestionare simplificată a tichetelor: Tichetele pot fi achiziționate în format fizic sau electronic și sunt utilizate exclusiv pentru plata prestatorilor de servicii casnice.

Facilitarea interacțiunii dintre beneficiar și prestatorul casnic: Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.
Ghiduri de utilizare a platformei pentru prestatori, beneficiari și angajatori:Prestator – https://tichete.anofm.ro/provider-guid
Beneficiar – https://tichete.anofm.ro/beneficiary-guid
Angajator – https://tichete.anofm.ro/company-guid
Acces la platformă
Beneficiarii, prestatorii și angajatorii sunt invitați să își creeze un cont pe platforma https://tichete.anofm.ro pentru a putea utiliza și gestiona tichetele.

Publicitate

Platforma este ușor de utilizat și accesibilă oricărui utilizator cu acces la internet.

Pentru întrebări utilizatorii pot contacta Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, tel. 0258/811470.

„Platforma de tichete pentru activități casnice este o oportunitate excelentă de a organiza și de a remunera în mod eficient serviciile casnice, contribuind totodată la securitatea socială a celor implicați”, au transmis reprezentanții AJOFM Alba.

Publicitate

Tichetele de activităţi casnice pot fi utilizate sau valorificate în termen de 12 luni
Tichetele de activităţi casnice pot fi utilizate sau valorificate în termen de 12 luni de la achiziţionare, în cazul beneficiarilor, respectiv timp de 12 luni de la primire, în cazul prestatorilor casnici, potrivit unei Hotărâri adoptate recent de Guvern.

Tichetele de activităţi casnice nevalorificate în acest termen vor fi anulate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în platforma electronică, în termen de 30 de zile de la data expirării celor 12 luni, precizează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Pentru a acorda tichete de activităţi casnice angajaţilor sub formă de bonus sau primă, angajatorii trebuie să încheie un contract cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au sediul/sediul social sau punctul de lucru.

Poate fi prestator casnic orice persoană fizică care a împlinit 16 ani care doreşte să aibă sau să-şi suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activităţi casnice necalificate, fie că este şomer, pensionar, elev, student sau angajat.

În total, au fost stabilite 34 de activităţi care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice şi care vizează îngrijirea locuinţelor sau a grădinilor, a animalelor de companie sau sprijinirea persoanelor dependente.

LISTA activităților casnice

Lista activităților eligibile, stabilite prin Legea nr.111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, modificată și completată prin OUG nr. 38/2024:

Nr.crt – Activitatea casnică

Curățenia /igienizarea locuinței
Strângerea resturilor vegetale din gradină
Întreținerea spațiilor verzi
Întreținerea și irigarea răsadurilor și a plantelor
Toaletarea pomilor
Plantarea pomilor, arborilor și arbuștilor
Plantarea răsadurilor
Călcatul rufelor
Spălarea rufelor manual sau la mașina de spălat
Spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual)
Prepararea hranei
Aranjarea și servirea mesei
Debarasarea și spălarea vaselor
Hrănirea și/sau îngrijirea animalelor de companie
Plimbarea câinilor sau a altor animale de companie
Transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar
Curățirea și întreținerea piscinei/ a acvariilor
Realizarea de cumpărături
Tăierea și despicarea lemnelor pentru foc
Căratul lemnelor și a materialelor pentru foc
Încărcatul-descărcatul de obiecte casnice
Spălarea și curățarea autovehiculelor
Recoltarea fructelor și a legumelor
Spălarea geamurilor și a tâmplăriei
Văruirea pomilor
Efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente
Îmbrăcarea şi dezbrăcarea persoanelor dependente
Hrănirea şi hidratarea persoanelor dependente
Efectuarea igienei eliminărilor persoanelor dependente
Transferul şi mobilizarea persoanelor dependente
Facilitarea comunicării persoanelor dependente cu alte persoane
Facilitarea deplasării persoanelor dependente în interior
Facilitarea deplasării și însoţirea persoanelor dependente în exterior
Acompanierea persoanele dependente la activități de socializare şi/sau socializarea cu persoanele dependente

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Copiii din Tabăra Militară de Airsoft din Agafton au fost instruiți de pompieri cum să evite situațiile critice

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni au fost și astăzi în mijlocul copiilor, oferindu-le acestora o experiență educativă și de neuitat. De această dată, salvatorii au răspuns invitației Direcției Județene pentru Sport și Tineret, participând la Tabăra Militară de Airsoft din Agafton. Evenimentul a reunit peste 50 de copii, tineri și instructori din toată țara, oferindu-le ocazia de a forma abilități esențiale pentru siguranța lor.

Pompierii le-au explicat acestora cum să evite situațiile critice și cum să reacționeze corect în diverse scenarii de urgență. Prin demonstrații practice, aceștia au învățat cum să acorde primul ajutor medical, au fost instruiți și sfătuiți cum să reacționeze în caz de incendiu.

Un alt punct important al instruirii a fost recunoașterea și gestionarea pericolelor legate de descoperirea munițiilor neexplodate. Pompierii le-au explicat participanților riscurile asociate acestor obiecte și importanța solicitării de ajutor prin apel 112.

Pe lângă aspectul educativ, activitățile desfășurate au avut și un caracter interactiv și distractiv. Copiii au avut ocazia să interacționeze cu echipamentele de intervenție ale pompierilor, dar și să învețe despre funcționarea acestora.

Componenta preventivă este tratată de salvatori cu o atenție deosebită și asta pentru că ea poate contribui la formarea unui comportament responsabil în rândul copiilor și a tinerilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: 2481 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost admiși în învățământul liceal de stat

Publicat

Publicitate

2481 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost admiși în învățământul liceal de stat (anul școlar 2024-2025) în prima etapă de repartizare computerizată în județul Botoșani.

Ministerul Educației a publicat astăzi, 24 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a (anul școlar 2024-2025).

La nivelul județului Botoșani, au fost repartizați 2481 de elevi (99,32%) în învățământul liceal de stat din totalul elevilor cu opțiuni completate: 1693 de candidați au fost repartizați la filiera teoretică, iar 788 de candidați la filiera tehnologică.

Au fost admiși în etape anterioare repartizării computerizate:

·         268 de elevi la specializări vocaționale;

·         32 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaților de etnie romă;

Publicitate

·         16 elevi în învățământul special.

Alți 671 de elevi s-au înscris pe locurile alocate rutelor de școlarizare în învățământul profesional.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 25-30 iulie 2024, candidații repartizați în prima etapă vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

Publicitate

17 elevi nu au putut fi admiși în prima etapă, întrucât nu au completat suficiente opțiuni.

Aceștia vor intra în a doua etapă de admitere,  pentru care se vor depune cereri în perioada 12-14 august 2024, iar repartizarea candidaților va avea loc în perioada 19-20 august 2024.

În intervalul 31 iulie – 2 august 2024, comisia județeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

În județul Botoșani au rămas disponibile pentru etapa a doua 221 de locuri.

„Felicitări tuturor candidaților care au fost admiși la liceu prin repartizarea computerizată de astăzi! Vă încurajez să abordați această nouă etapă cu entuziasm și dedicare. Amintiți-vă că succesul nu este doar despre note, ci și despre experiențele și lecțiile învățate! Vă doresc ani de liceu cu vise împlinite!” a transmis domnul Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending