Connect with us
Publicitate

Eveniment

Până la finele 2024, schimbarea proprietarului unei MAŞINI se va face integral ONLINE. Precizările MAI

Publicat

Publicitate

Până la sfârşitul anului 2024, cererile pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul (schimbarea proprietarului unui vehicul înmatriculat în România) vor putea fi adresate integral online prin intermediul platformei dgpci.mai.gov.ro, informează Ministerul de Interne, citat de mediafax.ro.

În urma acestui demers, într-o primă etapă, doar persoana care înstrăinează vehiculul va trebui să se adreseze organului fiscal local pentru a obţine certificatul de atestare fiscală sau viza care să ateste că aceasta nu are datorii la bugetul local. După îndeplinirea acestei condiţii, dobânditorul autentificat în platformă va putea solicita transcrierea integral online, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul serviciului public comunitar competent sau la cel al organului fiscal local în vederea înscrierii mijlocului de transport în evidenţele fiscale, prin instituirea unui mecanism de schimb de date între autorităţile implicate.

Ulterior, în etapa a doua a acestui proiect, DGPCI intenţionează să implementeze soluţii care să permită şi eliminarea deplasării persoanei care înstrăinează vehiculul la sediul organului fiscal pentru obţinerea certificatului de atestare fiscală, prin efectuarea de interogări automate în evidenţele organelor fiscale locale, cu condiţia ca acestea să fie înrolate în sistemul informatic PATRIMVEN administrat de ANAF, transmite, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat.

De asemenea, proprietarii de vehicule autentificaţi în platforma dgpci.mai.gov.ro vor putea solicita integral online emiterea unui duplicat al documentului de înmatriculare, în situaţia în care acesta a fost furat sau pierdut.

Alte iniţiative

Totodată, pentru societăţile care comercializează vehicule noi şi pentru societăţile de leasing va fi dezvoltat un portal de înmatriculări, cu rolul de a reducere numărul de solicitări de înmatriculare depuse la ghişeu şi implicit a timpului de aşteptare pentru persoanele interesate.

În anul 2025, structura MAI cu competenţe în domeniul permiselor de conducere şi al înmatriculării vehiculelor îşi propune să livreze plăcile cu număr de înmatriculare la orice adresă din România, prin servicii de curierat.

Publicitate

Un alt proiect în sprijinul cetăţeanului vizează încheierea online a contractelor de vânzare-cumpărare a vehiculelor şi eliminarea deplasărilor la organul fiscal prin transmiterea automată a datelor ca urmare a utilizării platformei dgpci.mai.gov.ro sau Hub.

MAI reaminteşte faptul că, în prezent, timpul mediu de aşteptare la ghişeu a fost redus la 5 minute, în urma implementării programărilor online şi a modernizării sistemului informatic.

Permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare se eliberează în 2 ore (Bucureşti şi Ilfov), respectiv dovezile înlocuitoare în celelalte judeţe, iar transmiterea acestora la orice adresă din România se realizează în maximum 2 zile lucrătoare.

Publicitate

În acelaşi timp, au fost eliminate copiile de pe documente, iar plăţile se realizează online pentru toate operaţiunile, fiind vizibile în sistemele proprii, fără prezentarea dovezii plăţii.

În acest moment, cetăţenii au posibilitatea de a verifica online starea de emitere a documentelor, disponibilitatea numărului de înmatriculare, starea înmatriculării, au acces la mediu de testare pentru proba teoretică şi pot solicita radierea online a unui vehicul pentru dezmembrare sau export, precum şi păstrarea combinaţiei numărului de înmatriculare.

Totodată, programarea la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere se realizează online, prin intermediul şcolilor de şoferi

De asemenea, cetăţenii sunt notificaţi prin SMS şi e-mail cu privire la expirarea valabilităţii documentelor.

Până în anul 2020, toate operaţiunile din domeniul permiselor de conducere şi înmatriculări erau efectuate numai în baza solicitărilor depuse fizic, la ghişeele SPCRPCIV, iar timpul de aşteptare la ghişee era de peste 10 minute.

Plăţile erau efectuate numai în numerar, la ghişeu sau prin intermediul anumitor instituţii bancare, toate acestea aspecte contribuind la timpi mari de aşteptare şi lipsă de predictibilitate pentru cetăţeni, care puteau aştepta 2-3 zile pentru emiterea unei dovezi înlocuitoare a permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prezidenţiale 2024: Diana Iovanovici-Şoşoacă, respinsă pentru a doua oară. BEC a respins înregistrarea candidaturii

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central a decis, în şedinţa de duminică seara, respingerea înregistrării mai multor candidaturi depuse în ultimele 48 de ore, între care şi pe cea de a doua depusă de Diana Iovanovici-Şoşoacă.

După ce Curtea Constituţională a admis, sâmbătă, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidenţiale, aceasta şi-a depus din nou candidatura, sâmbătă seara, la ora 23,50, în condiţiile în care termenul limită de depunere a candidaturilor urma să expire la ora 24,00.

Însă, duminică seara, Biroul Electoral Central a respins ca inadmisibilă înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă.

Tot în şedinţa de duminică seara, BEC a adoptat următoarele decizii:

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Elenei Tufecciu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii lui Gheorghe Ghelcea, candidat independent la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

Publicitate

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Ion Popa la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Cristinei Tufănoiu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Oanei Creţu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

Publicitate

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Ciprian Romeo Mega la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Petru Mîndru la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii lui Răzvan-Nicolae Constantinescu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Mariei Marcu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah

Publicat

Publicitate

Sfinții mucenici Serghie și Vah au trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). Chiar dacă erau tineri, împăratul le-a acordat funcții înalte în Școala Centiliilor: Serghie a fost „primicer” (al cărui nume este scris primul pe lista oficial recunoscută a conducătorilor, așadar persoană marcantă, prima înscrisă) și Vah „secundicer” (al doilea într-o castă). Școala Centiliilor, constituită pe vremea lui Dioclețian, a format diviziuni de elită ale armatei române, care îndeplineau ordinele împăratului însuși și funcționau de asemenea în calitate de corp de instruire a ofițerilor.

Mai târziu, aceste diviziuni de elită au fost transformate în gardă imperială și detașament de onoare. Serghie și Vah erau creștini în ascuns, căci împăratul era un persecutor al creștinilor. Au fost descoperiți lui Maximian că se închinau lui Hristos, motiv pentru care li s-a cerut să jertfească idolilor. Aceștia, refuzând să aducă jertfe zeilor, au fost lipsiți de însemnele demnității militare, îmbrăcați în haine femeiești și purtați prin cetate, în semn de batjocoră. Pentru că nu au lepădat credința în Hristos nici după această batjocorire, au fost duși în cetatea Varvalisa, spre a fi supuși chinurilor de împăratul Antioh.

În drum spre această cetate, li s-a descoperit îngerul și le-a vestit: „Pentru nevoința voastră veți lua cununile biruinței de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alături de voi în suferința voastră, dându-vă ajutorul Său până ce îl veți călca pe vrăjmașul diavol sub picioarele voastre“. În această cetate, Sfântul Vah și-a dat duhul în urma torturilor, iar Sfântul Serghie a fost decapitat.
Ocrotitorii Olteniei
Sfinții mari mucenici Serghie și Vah sunt ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinți au fost aduse în țara noastră de Domnitorul Neagoe Basarab. Ele au fost depuse în Mănăstirea Curtea de Argeș, însă, prin hotărârea Sfântului Sinod, ele au fost aduse în catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, pe 25 octombrie 1949, în vremea IPS Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Citeste mai mult

Actualitate

AMENZILE pentru lipsa ROVINIETEI, eliminate. Ce termen vor avea șoferii pentru a plăti taxa de drum

Publicat

Publicitate

Vești bune pentru șoferii români: amenzile automate pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea deveni istorie, relatează alba24.ro.

Un proiect de lege care a primit deja aviz favorabil prevede ca șoferii să beneficieze de un termen de 24 de ore pentru a plăti taxa de drum după ce au intrat pe un tronson unde este necesară rovinieta.

Această propunere a primit deja aviz favorabil din partea Comisiei de Transport și Infrastructură și urmează să fie discutată în plen, scrie digi24.ro

24 de ore termen pentru plata rovinietei

Proiectul prevede introducerea unui sistem similar cu cel folosit pentru taxa de pod de la Fetești-Cernavodă, unde șoferii au la dispoziție un interval de timp pentru a achita taxa după trecerea podului.

Astfel, dacă vor intra pe un drum național fără rovinietă, șoferii vor avea 24 de ore pentru a plăti online sau la punctele autorizate.

Publicitate

În prezent, legislația impune achiziționarea rovinietei înainte de a circula pe drumurile naționale și pe autostrăzi.

Rovinieta poate fi cumpărată pentru diverse perioade de timp iar sumele pot varia în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care este cumpărată.

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 6 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 6 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 6 octombrie 2024:

Loto 6 din 49: 31, 5, 30, 4, 22, 26

Loto 5 din 40: 11, 1, 35, 10, 4, 17

Joker: 15, 42, 4, 18, 28 + 17

Noroc: 8 3 1 4 1 0 2

Publicitate

SuperNoroc: 5 8 3 1 1 8

Noroc Plus: 5 0 9 2 2 8

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending