Connect with us

Eveniment

Până la finele 2024, schimbarea proprietarului unei MAŞINI se va face integral ONLINE. Precizările MAI

Publicat

Publicitate

Până la sfârşitul anului 2024, cererile pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul (schimbarea proprietarului unui vehicul înmatriculat în România) vor putea fi adresate integral online prin intermediul platformei dgpci.mai.gov.ro, informează Ministerul de Interne, citat de mediafax.ro.

În urma acestui demers, într-o primă etapă, doar persoana care înstrăinează vehiculul va trebui să se adreseze organului fiscal local pentru a obţine certificatul de atestare fiscală sau viza care să ateste că aceasta nu are datorii la bugetul local. După îndeplinirea acestei condiţii, dobânditorul autentificat în platformă va putea solicita transcrierea integral online, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul serviciului public comunitar competent sau la cel al organului fiscal local în vederea înscrierii mijlocului de transport în evidenţele fiscale, prin instituirea unui mecanism de schimb de date între autorităţile implicate.

Ulterior, în etapa a doua a acestui proiect, DGPCI intenţionează să implementeze soluţii care să permită şi eliminarea deplasării persoanei care înstrăinează vehiculul la sediul organului fiscal pentru obţinerea certificatului de atestare fiscală, prin efectuarea de interogări automate în evidenţele organelor fiscale locale, cu condiţia ca acestea să fie înrolate în sistemul informatic PATRIMVEN administrat de ANAF, transmite, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat.

De asemenea, proprietarii de vehicule autentificaţi în platforma dgpci.mai.gov.ro vor putea solicita integral online emiterea unui duplicat al documentului de înmatriculare, în situaţia în care acesta a fost furat sau pierdut.

Alte iniţiative

Totodată, pentru societăţile care comercializează vehicule noi şi pentru societăţile de leasing va fi dezvoltat un portal de înmatriculări, cu rolul de a reducere numărul de solicitări de înmatriculare depuse la ghişeu şi implicit a timpului de aşteptare pentru persoanele interesate.

În anul 2025, structura MAI cu competenţe în domeniul permiselor de conducere şi al înmatriculării vehiculelor îşi propune să livreze plăcile cu număr de înmatriculare la orice adresă din România, prin servicii de curierat.

Publicitate

Un alt proiect în sprijinul cetăţeanului vizează încheierea online a contractelor de vânzare-cumpărare a vehiculelor şi eliminarea deplasărilor la organul fiscal prin transmiterea automată a datelor ca urmare a utilizării platformei dgpci.mai.gov.ro sau Hub.

MAI reaminteşte faptul că, în prezent, timpul mediu de aşteptare la ghişeu a fost redus la 5 minute, în urma implementării programărilor online şi a modernizării sistemului informatic.

Permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare se eliberează în 2 ore (Bucureşti şi Ilfov), respectiv dovezile înlocuitoare în celelalte judeţe, iar transmiterea acestora la orice adresă din România se realizează în maximum 2 zile lucrătoare.

În acelaşi timp, au fost eliminate copiile de pe documente, iar plăţile se realizează online pentru toate operaţiunile, fiind vizibile în sistemele proprii, fără prezentarea dovezii plăţii.

În acest moment, cetăţenii au posibilitatea de a verifica online starea de emitere a documentelor, disponibilitatea numărului de înmatriculare, starea înmatriculării, au acces la mediu de testare pentru proba teoretică şi pot solicita radierea online a unui vehicul pentru dezmembrare sau export, precum şi păstrarea combinaţiei numărului de înmatriculare.

Totodată, programarea la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere se realizează online, prin intermediul şcolilor de şoferi

De asemenea, cetăţenii sunt notificaţi prin SMS şi e-mail cu privire la expirarea valabilităţii documentelor.

Până în anul 2020, toate operaţiunile din domeniul permiselor de conducere şi înmatriculări erau efectuate numai în baza solicitărilor depuse fizic, la ghişeele SPCRPCIV, iar timpul de aşteptare la ghişee era de peste 10 minute.

Plăţile erau efectuate numai în numerar, la ghişeu sau prin intermediul anumitor instituţii bancare, toate acestea aspecte contribuind la timpi mari de aşteptare şi lipsă de predictibilitate pentru cetăţeni, care puteau aştepta 2-3 zile pentru emiterea unei dovezi înlocuitoare a permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Credincioșii din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Stăuceni au întâmpinat noul an în biserică

Publicat

Publicitate

„În biserica slavei Tale stând, în cer ni se pare a sta”…De acest lucru sunt convinși credincioșii din Botoșani care au ales să petreacă noaptea dintre ani în rugăciune, participând numeroși la slujbele rânduite de biserică.

Cu toții au mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile primite în anul care a trecut, dar și pentru biruința asupra ispitelor care au venit ca tăvălugul.

Au cerut binecuvântare pentru proiecte, întărire sufletească și îndrumare de la Dumnezeu și credincioșii din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Stăuceni, care au venit în număr mare la slujba de la miezul nopții, unde au trăit momente înălțătoare. Răspunsurile la strană au fost date de membri ai comunității, coordonați de dascălul bisericii amintite, completând rugăciunea părintelui Nicolae Cărăușu, bucurând sufletele celor prezenți cu daruri duhovniceşti.

Rugăciunile au început la ora 22.30 cu slujba Utreniei, urmată de Acatistul Sfântului Vasile, după care a urmat slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, la sfârșitul căreia copilașii au primit Sfânta Împărtășanie.

Predica de final a părintelui paroh Nicolae Cărăușu a fost de fapt o binecuvântare și un îndemn la stăruință în nădejdea în Dumnezeu și la importanța acumulării de timp liturgic care este arvună spre Împărăția cea veșnică a lui Dumnezeu.

„Anul care a trecut a fost și cu bune și cu rele, cu suișuri, cu coborâșuri, dar să dăm slavă lui Dumnezeu pentru timpul pe care ni l-a dăruit până acum. Să căutăm să adunăm cât mai mult timp liturgic în acest nou an, pentru că acesta este singurul timp care nu este pierdut”, a început părintele Nicolae Cărăușu în cuvântul de învățătură, urând celor prezenți și tuturor enoriașilor parohiei un an mai bun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum începem anul 2025: De astăzi au crescut prețurile și accizele la carburanți, dar și salariul minim. RO e-Factura a devenit obligatorie

Publicat

Publicitate

Anul 2025 vine cu scumpiri la carburanţi, în urma creşterii accizelor, dar şi cu o serie de măsuri fiscale prevăzute în ordonanţa „trenuleţ”.

Acciza pentru benzina fără plumb va creşte la 2.528 lei pentru 1.000 de litri (de la 2.019 lei în 2024), iar pentru motorină la 2.317 lei pentru 1.000 de litri (de la 1.850 lei), transmite Agerpres.

Pentru anul 2025, acciza la bere a fost stabilită la un nivel de 4,82 lei/hl/1 grad Plato, în creştere de la un nivel de 4,62 lei/hl/1 grad Plato pentru acest an.

Totodată acciza la vinuri spumoase creşte la 69,26 lei în 2025, de la 66,34 lei în 2024.

Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va creşte de la 8% la 10%, facilităţile de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii, agricultură şi industrie alimentară vor fi eliminate, plafonul pentru veniturile microîntreprinderilor va fi redus de la 500.000 de euro în prezent, la 250.000 de euro, şi se reinstituie impozitul pe construcţii, conform Ordonanţei privind unele măsuri fiscal-bugetare.

De la 1 ianuarie se reintroduce „taxa pe stâlp„, în valoare 1%. Normele de implementare a acestei măsuri urmează a fi elaborate în termen 90 de zile.

Publicitate

Potrivit ministrului Finanţelor, Tanczos Barna, prima plată ar urma să fie făcută după data de 1 iulie şi a doua după 1 octombrie, urmând ca detaliile să fie stabilite în norme.

Totodată, studenţii vor beneficia de reducerea de 90% la călătoria cu trenul doar la traseul dintre localitatea de domiciliu şi centrul universitar, conform prevederilor din ordonanţa trenuleţ.

Anterior, studenţii aveau reducere pe orice rută internă. Studenţii vor avea reducere de 90% la transportul în comun şi la metrou doar în localitatea în care se află instituţia de învăţământ.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 4.050 lei lunar începând cu 1 ianuarie 2025, de la 3.700 lei în prezent.

Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată de la 3.700 lei la 4.050 lei reprezintă o creştere de 9,46%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 350 de lei în sumă brută.

Astfel, în valoare netă, salariul va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar creşterea pe net de circa 9%.

La jumătatea acestui an, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se extinde utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între companii şi consumatorii finali.

Astfel, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

Măsura a fost opţională până la finalul lui 2024 an şi devine obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum ne recuperăm după petrecerea de Revelion: Sfaturi ca să scăpăm de mahmureală, durere de cap și greață

Publicat

Publicitate

Mulți dintre noi abia ne-am trezit după o seară de pomină, așa că cel mai bun lucru de care avem nevoie este un ghid pentru refacere după Revelion, sau măcar 10 sfaturi pentru a învinge mahmureala. După o noapte de sărbătoare plină de mese bogate și băuturi pe măsură, mulți se confruntă cu efectele neplăcute ale excesului – dureri de cap, greață, oboseală și o stare generală de epuizare, iar colegii noștri de la alba24.ro au făcut o listă care, cel puțin astăzi, poate fi extrem de utilă.

În aceste momente, corpul are nevoie de ajutor pentru a se recupera. Iată câteva sfaturi simple pentru a te simți mai bine și a te reface rapid.

Sfaturi pentru a depăși mahmureala

Hidratarea

Primul pas este să te hidratezi bine. Alcoolul deshidratează organismul, iar acest lucru poate duce la senzația de oboseală și moleșeală. Consumul de apă ajută la eliminarea alcoolului din corp și susține funcționarea normală a organelor.

Mic dejun echilibrat

La prima masă a zilei, optează pentru un mic dejun consistent, care să-ți ofere nutrienții de care ai nevoie pentru a-ți recăpăta energia. De exemplu, două ouă ochiuri sau o omletă, cu șuncă, sunt o alegere bună.

Publicitate

Acestea sunt surse excelente de proteine și grăsimi sănătoase, care ajută la restabilirea energiei.

Ceaiul verde, o alternativă la cafea 

Dacă simți nevoia de o băutură care să te revigoreze, alege ceaiul verde. Acesta ajută mai mult decât o cafea tare și contribuie la eliminarea mai rapidă a simptomelor de mahmureală.

Poți prepara un ceai dintr-un pliculeț sau două de ceai verde, sucul unei lămâi, o linguriță de miere și 500 ml de apă fierbinte. Lasă-l să infuzeze timp de 5 minute și bea-l încet.

Odihnește-te suficient

Somnul este esențial pentru recuperarea completă a organismului. Dacă ai consumat alcool în exces, este important să te odihnești cel puțin 8 ore. Acest lucru va ajuta organismul să-și revină și să elimine toxinele acumulate.

Aspirină pentru durerile de cap

Dacă ai dureri de cap severe, aspirina poate fi o soluție eficientă. Medicii recomandă să o iei înainte de culcare pentru a preveni migrenele de dimineață. Dacă ai uitat, o poți lua și dimineața, dar este important să o consumi cu multă apă.

Atenție, însă, pentru persoanele care au ulcer, aspirina poate irita mucoasa stomacală. În acest caz, este recomandat paracetamolul.

Mănâncă pâine prăjită 

O altă metodă eficientă de a ajuta digestia este să consumi pâine prăjită. Aceasta ajută la filtrarea impurităților din stomac și restabilește nivelul glicemiei, care este adesea scăzut după o noapte de petrecere.

Poți însoți pâinea prăjită cu miere sau fructe pentru un plus de energie.

Evită alimentele grele

După o noapte de excese, este important să eviți alimentele grele, cum ar fi carnea grasă sau brânza grasă. Acestea pot suprasolicita sistemul digestiv și pot agrava starea de rău.

Evită cafeaua

Cafeaua poate părea o soluție tentantă pentru a-ți reveni rapid, dar aceasta îngustează vasele de sânge și poate crește tensiunea arterială. Dacă simți neapărat nevoia de o cafea, limitează-te la o singură ceașcă, dar numai după ce ai băut suficientă apă.

Murăturile, un remediu tradițional

Murăturile sunt o soluție perfectă pentru mahmureală, deoarece au un conținut ridicat de potasiu și ajută la refacerea echilibrului electrolitic al organismului.

În plus, gustul lor acrișor ajută la ameliorarea senzației de greață. Zeama de varză murată este, de asemenea, o opțiune bună.

Regula celor trei mese principale

După o noapte de Revelion cu excese alimentare și băuturi, organismul are nevoie de timp și de o alimentație adecvată pentru a se regenera. O alimentație echilibrată pe parcursul zilei este esențială pentru a ajuta corpul să se recupereze rapid.

Respectarea celor trei mese principale ale zilei este un pas important în acest proces, iar fiecare dintre ele joacă un rol important în refacerea energiei și a echilibrului nutritional al organismului.

Citeste mai mult

Eveniment

Fotografia zilei. Semne bune anul are: Botoșănenii nu mai sparg sticlele și paharele de șampanie pe stradă în seara de Anul Nou

Publicat

Publicitate

Botoșănenii par să fi făcut un pas spre civilizația europeană chiar din primele minute ale anului 2025 iar acest lucru se vede și după seara de Revelion petrecută în stradă la inițiativa Primăriei Municipiului Botoșani.

Dacă în ultimul deceniu Pietonalul Unirii era martor al haosului cu sute de sticle și pahare de șampanie sparte pe trotuare de participanții la Concertul de Anul Nou, anul acesta a adus o schimbare remarcabilă. Fără sticle distruse, fără cioburi împrăștiate, atmosfera a fost una de sărbătoare autentică, dar respectuoasă. Chiar dacă nu au încăput în coșuri, sticlele de șampanie care nu au mai putut fi luate acasă au fost lăsate frumos lângă coșurile de gunoi stradal, dar nu sparte, nu aruncate și nu distruse pe beton.

Imaginile surprinse imediat după spectacolul de Revelion oferit de municipalitate spun o poveste diferită – una a unei seri frumoase, fericite și surprinzător de curate, în contrast puternic cu peisajul dezolant din anii anteriori, care părea mai degrabă scena unui conflict decât o sărbătoare.

Ne alăturăm și noi celor care au remarcat această evoluție pozitivă și le transmitem botoșănenilor mesajul auzit pe străzi: „Așa DA!” Felicitări pentru că ați demonstrat că civilizația începe cu fiecare dintre noi!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending