Connect with us

Eveniment

Schimbare majoră la buletinele cu cip. O rubrică esențială dispare, primele 5 milioane vor fi gratis

Publicat

Publicitate

Peste 5 milioane de români îşi pot lua de acum buletinul cu cip, în mod gratuit. În ședința de marți, Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care  cărţi de identitate electronice vor fi plătite din fonduri alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Părinții vor putea solicita cartea electronică de identitate pentru minori chiar de la naștere, scrie romania24.ro.

Primele 5 milioane de cărți electronice de identitate, gratuite, pentru români
Noile cărți de identitate vor avea dimensiunea permisului auto sau al cardului bancar.

„Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat, suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărţii electronice de identitate pentru minim cinci milioane de cărţi electronice emise. Primele cinci milioane vor fi cu siguranţă suportate prin PNRR„, a anunţat şeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Cătălin Giulescu, potrivit observatornews.ro.
Oficialitățile spun că primele cinci milioane de cărți electronice de identitate va fi suportat din fondurile PNRR, ulterior urmând să fie găsite alte surse de finanțare, inclusiv de la buget, pentru ca cetățenii să nu dea bani pe prima emitere a unui buletin.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un tânăr de 29 de ani din Republica Moldova, care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României, a primit interdicție pe cinci ani

Publicat

Publicitate

Polițiștii de imigrări din Botoșani au depistat zilele trecute (18 februarie a.c.), un tânăr de 29 de ani din Republica Moldova care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României.

 

Ca urmare a celor constatate, polițiștii au emis pe numele său o decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile.

 

De asemenea, la ieșirea din România, acestuia i se va interzice accesul în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

Publicitate

Respectarea regulilor privind șederea în România este esențială pentru toți străinii.

 

Polițiștii rămân în continuare vigilenți pentru a preveni astfel de situații.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 12.000 de elevi botoșăneni vor beneficia de Programul „Masă Sănătoasă”

Publicat

Publicitate

Programul guvernamental „Masă Sănătoasă” continuă și în acest an. Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a aprobat fondurile necesare derulării programului și în acest an.

 „Grija pentru copii a fost și este în centrul preocupărilor noastre. Ne dorim ca toți copiii, indiferent de clasa socială sau de zona județului din care provin, să aibă șanse de a crește frumos și de a se dezvolta, pentru că ei reprezintă viitorul nostru. Programul «Masă sănătoasă» continuă și în acest an. 12.334 de elevi din județul Botoșani vor beneficia zilnic, la școală, de o masă caldă, dacă școlile au cantină, sau de un pachet alimentar livrat în sistem de catering. Vom continua demersurile pentru ca acest program guvernamental să includă cât mai multe școli din județ”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Școlile din județ incluse în Program sunt: Liceul cu Program Sportiv, Liceul Plopenii Mari – Ungureni, Liceul Tehnologic Bucecea, Liceul Tehnologic Coțușca,  Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla și școlile din Hudești, Curtești, Ungureni, Tudora, Mileanca, „Spiru Haret” Dorohoi, Școala 12 Botoșani, „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Cristești, Cordăreni, Albești, Drăgușeni, Leorda, Mihălășeni, Cristinești, Hilișeu-Horia, Bălușeni, Ibănești, Ripiceni, „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi, Școala 1 Săveni, Lunca și Viișoara.

 

Citeste mai mult

Economie

Schimbare pentru clienții Băncii Transilvania. Autentificarea în sucursale și agenții se poate face inclusiv cu aplicația BT Pay

Publicat

Publicitate

Clienții Băncii Transilvania se pot autentifica în sucursale și agenții inclusiv cu aplicația BT Pay, au anunțat joi reprezentanții băncii. BT Pay simplifică modalitatea de identificare a clienților la bancă prin lansarea unei funcționalități în premieră pe piață, Autentificarea cu BT Pay în sucursalele și agențiile Băncii Transilvania, informează alba24.ro

Ecosistemul BT Pay se extinde, cuprinzând atât soluții de banking de zi cu zi, cât și pentru autentificarea în Call Center și în unități. Autentificarea cu BT Pay în unitățile băncii este o funcționalitate unică pe piață.

Noua funcționalitate completează modalitatea de autentificare de până acum în cele peste 500 de sedii BT, cu ajutorul cărții de identitate/pașaportului, și a fost dezvoltată folosind platforma de tehnologie FLOWX.AI, bazată pe inteligență artificială, cu implicarea Endava, respectiv Code Crafters, compania de tehnologie a Grupului Banca Transilvania.

Impactul lansării este experiența pozitivă prin componenta digitală pentru persoanele care vizitează banca – peste 80.000/zi –, precum și pentru clienții OTP Bank România care vor deveni clienți BT la începutul lunii martie 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Coșmar pentru o femeie de 67 de ani din Ripiceni. A rămas sub cerul liber, după ce casa în care locuia a ars din temelii

Publicat

Publicitate

În plină iarnă, o femeie din localitatea Ripiceni a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs în această dimineață. Când a izbucnit incendiu, femeia, în vârstă de 67 de ani, era în locuiță. A reușit să iasă din interior și a sunat după ajutor.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ripiceni. Aceștia au constatat faptul că locuința femeii ardea în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la casa vecinilor.

Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor, pompierii au intervenit aproape două ore. Aceștia au eliminat și riscul de explozie, din interiorul casei fiind scoasă o butelie.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending