Connect with us

Economie

Scăpați de restricțiile Covid, românii au început să cheltuiască dublu pe vacanțele din străinătate

Publicat

Publicitate

Românii au cheltuit pe deplasările în străinătate 446 milioane de euro în ianuarie anul acesta, sumă în creştere faţă de 190 milioane de euro în ianuarie anul anterior, când erau impuse restricţii de călătorie pe fondul pandemiei de Covid-19, arată cele mai recente date publicate de BNR.

Spre comparaţie, străinii au cheltuit în ţară doar 214 milioane de euro în ianuarie anul acesta, faţă de 100 de milioane de lei în aceiaşi lună anul anterior, arată aceeaşi sursă, citată de ZF.

În ianuarie s-au cazat 52.000 de străini în unităţile turistice, faţă de 19.000 de străini în luna similară a anului trecut, arată datele de la Statistică. Spre comparaţie, în 2019, anul de referinţă în turism, ajungeau în hotelurile şi pensiunile din ţară 139.000 de străini în ianuarie.

Apetitul românilor pentru călătorii este în creştere

Apetitul românilor pentru călătorii este în creştere iar ridicarea restricţiilor va stimula şi mai mult călătoriile în străinătate. Ultimele date arată că traficul de pasageri pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare aeroport din ţară, a ajuns la aproape 6,8 milioane de pasageri anul trecut, faţă de 4,4 mi­lioane de pasageri anterior, potrivit oficialilor companiei. Pentru acest an este estimat un trafic în creştere, la care contribuie şi cursele charter lansate de agenţii spre destinaţii de vacanţă.

Anul trecut traficul aerian s-a prăbuşit pe fondul restricţiilor impuse în pandemia de Covid-19, industria aeriană fiind una din cele mai afectate de pandemie. Companiile aeriene au fost nevoite să anuleze bilete de avion şi să acorde vouchere pentru deplasări viitoare.

Publicitate

România continuă să aibă o balanţă pe deficit în turism

România continuă să aibă o balanţă pe deficit în turism, de 232 mil. euro în ianuarie, potrivit BNR. Nici înainte de pandemia de Covid-19 ţara noastră nu reuşea să atragă de la străini mai mulţi bani decât suma lăsată de români în străinătate, pentru că nu exista o strategie de poziţionare ca destinaţie pe harta turistică europeană, aşa cum are Praga, ce atrăgea înainte de pandemie 9 milioane de vizitatori anual. Mai mult, marile agenţii de turism din ţară îşi asigură veniturile din activitatea de outgoing, respectiv trimiterea românilor în deplasări în străinătate. Foarte puţini jucători s-au dezvoltat pe segmentul de aducere străini în ţară.

Mai mult, războiul din Ucraina îşi va pune amprenta asupra turismului de incoming, aducerea turiştilor străini în ţară va fi o provocare în condiţiile în care România este percepută ca destinaţia turistică de la graniţă cu războiul. Operatorii din turism afirmau că deşi premisele erau pozitive şi se aştepta o revenire a incomingului, războiul de la graniţă vine ca o nouă lovitură în turism.

Anul trecut în România s-au cazat 840.000 de turişti străini în unităţile de cazare

Anul trecut în România s-au cazat 840.000 de turişti străini în unităţile de cazare, faţă de 453.000 de străini în 2020, arată datele de la Statistică. În anul de referinţă 2019, cel mai bun din turism, se cazau în unităţile turistice 2,6 milioane de străini, arată datele publice.

Străinii au cheltuit anul trecut 2,7 miliarde de euro în România, faţă de 1,2 miliarde de euro anul anterior, arată datele de la BNR. Balanţa din turism este oricum pe deficit, în condiţiile în care românii au cheltuit în străinătate 4,4 miliarde de euro, faţă de 2,7 miliarde de euro anul anterior, arată datele publice.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

(sursa: Mediafax)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Gramul de aur s-a scumpit și a atins o valoare record. La ce preț a ajuns

Publicat

Publicitate

Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotație de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunțase marți Banca Națională a României (BNR). Este o nouă valoare record, informează alba24.ro.

Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9768 lei, în creștere cu 0,04 bani (+0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9764 lei.

În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7609 lei, în scădere cu 4,65 bani (-0,97%), comparativ cu marți, când s-a situat la 4,8074 lei, potrivit Agerpres.

De asemenea, moneda națională s-a apreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,2692 lei, în scădere cu 0,86 bani (-0,16%), față de 5,2778 lei, cotația anterioară.

Citeste mai mult

Economie

Declarația unică. Modificările din 2025 pentru persoanele fizice. Cum se fac raportările către ANAF

Publicat

Publicitate

Declarația unică. În 2025, au intrat în vigoare mai multe modificări la Formularul 212 privind raportările veniturilor obținute de către persoanele fizice, din activități independente, chirii și alte surse, scrie alba24.ro.

Termenul pentru depunerea Declarației unice – Formular 212 este 25 mai, însă anul acesta va fi 23 mai (vineri).

Aceasta trebuie depusă de către persoanele fizice cu venituri obținute din:

  • activități independente
  • chirii
  • drepturi de autor
  • investiții
  • alte surse similare (de exemplu criptomonede, dobânzi)

Formularul trebuie completat și de cei care nu au venituri, dar aleg să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate

Declarația unică. Noutăți în 2025

A fost eliminată obligația de estimare a veniturilor și contribuțiile pentru anul curent. Contribuabilii declară doar veniturile realizate în anul precedent.

Publicitate

Persoanele care înregistrează pierderi sau venituri zero nu mai datorează CASS. Acestea pot opta pentru asigurare.

Veniturile din chirii vor fi calculate simplificat, deducând 20% din venitul brut.

ANAF va introduce anul viitor Declarația precompletată. Redirecționarea impozitului de până la 3,5% va fi posibilă doar pentru veniturile din salarii și pensii, potrivit ziare.com.

Citeste mai mult

Eveniment

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Inițiativă legislativă la Parlament

Publicat

Publicitate

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Înregistrările vor fi stocate cel puțin 30 de zile. Un proiect în acest sens a fost depus la Parlament, scrie alba24.ro.

Inițiativa vine în contextul în care, recent, în patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș au fost semnalate probleme grave.

Proiectul vizează o mai bună protecție și monitorizare a beneficiarilor și a angajaților, reiese dintr-un comunicat transmis miercuri de Uniunea Salvați România.

”E nevoie ca în toate centrele de asistență medico-socială din România care îngrijesc copii, adulți si vârstnici – atât de stat, cât și private – să fie amplasate obligatoriu camere video. Monitorizarea, care va respecta cu strictețe legislația GDPR, va oferi autorităților instrumente obiective de măsurare și supraveghere a calității îngrijirii beneficiarilor din aceste centre”, a precizat Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților, potrivit Agerpres.

Proiectul modifică și completează Legea privind reforma în protecția și promovarea drepturilor copilului și Legea privind asistența socială în sensul introducerii obligației de instalare și menținere în stare de funcționare a unor sisteme de supraveghere video.

Camerele vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităților, dar fără a compromite intimitatea persoanelor, în conformitate cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile copiilor, se mai arată în comunicat.

Publicitate

Înregistrările video, stocate cel puțin 30 de zile

Înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, maximum 6 luni. Vor putea fi accesate doar de personalul autorizat și doar în scopul monitorizării calității activității, investigării unor incidente sau pentru asigurarea securității persoanelor.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 lei, în funcție de gravitatea abaterii și de impactul asupra securității și siguranței persoanelor.

Ungureanu a subliniat că ”marea problemă” a copiilor îngrijiți în aceste centre nu este atât ‘spațiul înghesuit unde supraviețuiesc, ci faptul că nu există personal specializat, multidisciplinar și aparatura aferentă” pentru tratarea bolilor lor extrem de grave.

Deputatul lucrează și la o propunere legislativă prin care să fie înființate centre medico-sociale pentru îngrijiri paliative pentru copiii cu afecțiuni grave, potrivit sursei citate.

Citeste mai mult

Cultura

Volumul semnat de Cătălin Mihai Alexa va fi lansat duminică, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 26 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea unui volum semnat de Cătălin Mihai Alexa. Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea ,,Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturalăˮ, prezentată de Traian Apetrei.

Actuala carte, cu titlul ,,Jurnalul unui călătorˮ, este urmarea firească a însemnărilor făcute de autor după vizitarea Greciei și a impresiilor deosebite pe care le are despre insula elenă Creta. Volumul se dorește a fi un omagiu adus de către autor tatălui său, acesta fiind cel care i-a sugerat atât vizitarea spațiului geografic deosebit, cât și consemnarea lucrurilor care îi vor atrage atenția în călătoria nu doar turistică, ci și spirituală. Cartea, apărută în ianuarie 2025, la Editura Quadrat din Botoșani, va fi prezentată de ziaristul Traian Apetrei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending