Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou – 22 – 28 octombrie. Program detaliat

Publicat

Publicitate

Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează, în perioada 22-28 octombrie, o serie de manifestări pentru a marca sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, prăznuit la 27 octombrie, informează news.ro.

”Bucuria pelerinajului din acest an la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, va fi sporită de aducerea din Mitropolia de Veria (Grecia) a Sfintelor Moaşte ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama şi se va desfăşura în perioada 22-28 octombrie”, a transmis, marţi seară, Patriarhia Română.

Sursa citată a precizat că, în zilele de 22 şi 23 octombrie, credincioşii vor putea să se închine la Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie în interiorul Catedralei Patriahale.

Luni, 24 octombrie 2022, începând cu ora 12.30, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama, precum şi cu icoana Sfântului Ierarh Grigorie Palama şi a părinţilor săi, după cum urmează:

Prima coloană va pleca de la Catedrala Patriarhală cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pe traseul: Catedrala Patriarhală – Str. Patriarhiei – B-dul Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei (Piaţa Unirii);

A doua coloană va pleca de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie pe traseul: Calea Şerban Vodă – Str. Bibescu Vodă, baza Dealului Patriarhiei (Piaţa Unirii).

Publicitate

Ambele coloane se vor întâlni la baza Dealului Patriarhiei cu delegaţia Mitropoliei din Veria (Grecia) şi vor urca în procesiune spre Catedrala Patriarhală.

Patriarhia anunţă că, în intervalul orar 13.00 – 13.45, la Catedrala Patriarhală, va avea loc primirea Sfintelor Moaşte de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul Mare de Vară şi săvârşirea slujbei Polihroniului. Sfintele Icoane şi Sfintele Moaşte vor fi depuse apoi spre închinare în Baldachinul Sfinţilor de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstite de pelerini.

După închinarea la Sfintele Moaşte, pelerinii vor putea părăsi esplanada Catedralei Patriarhale pe traseul unic: Str. Patriarhiei – Str. 11 Iunie.

Publicitate

Programul liturgic în perioada 22-28 octombrie 2022 se va desfăşura după cum urmează:

Sâmbătă, 22 octombrie 2022:

07:00 – 11:00 – Sfânta Liturghie oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;

16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;

Catedrala Patriarhală se va închide după închinarea ultimului credincios la Sfintele Moaşte (aprox. ora 22:00).

Duminică, 23 octombrie 2022:

07:00 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;

16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;

Catedrala Patriarhală se va închide după închinarea ultimului credincios la Sfintele Moaşte (aprox. ora 22:00).

Luni, 24 octombrie 2022:

07:00 – 11:00 – Sfânta Liturghie oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;

17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale.

Marţi, 25 octombrie:

07:00 – 12:00 – Sfânta Liturghie oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;

17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară.

Miercuri, 26 octombrie, la Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir:

07:00 – 12:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei (Grecia), înconjurat de preoţi şi diaconi, în Altarul Mare de Vară;

07:30 – 11:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură, lângă Altarul Mare de Vară;

17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară.

Joi, 27 octombrie 2022, la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor:

07:00 – 13:00 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei, înconjuraţi de Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi, în Altarul Mare de Vară;

07:30 – 11:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură, lângă Altarul Mare de Vară;

17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale.

Vineri, 28 octombrie:

07:00 – 12:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;

16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale.

Sfintele Moaşte vor fi reaşezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin (aprox. ora 22:00).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Medalie de bronz și locul al III-lea pentru CS Unirea Săveni la Campionatul național de Beach-Handbal

Publicat

Publicitate

Organizat în perioada 02-05 septembrie 2024 de Federația Română de Handbal!Echipele de handbal – junioare III de la CS Unirea Săveni, antrenor Gabriela Răducanu și coordonator sportiv Andreea Mariana Scutariu, au obținut locul al III-lea și medalie de bronz  la Campionatul Național de Beach-Handbal.

„Rezultatele sunt remarcabile ținând cont că acești minunați sportivi, componenți ai echipelor de handbal din cadrul CS Unirea Săveni și-au început activitatea sportivă acum 2 ani în cadrul – Olimpiadei Sportului Săveni, inițiată și cu acest scop, de către Primăria orașului Săveni, reprezentată de domnul primar Relu Petru Tîrzioru și domnul viceprimar Bogdan Ilie Catruc, mereu implicați și atenți la nevoile sportivilor, asigurând totodată condiții optime pentru antrenamentele săptămânale și deplasările la competițiile județene, naționale și internaționale. Felicitări doamnelor, Răducanu Gabriela, antrenor și Andreea mariana Scutariu, coordonator sportiv în cadrul CS Unirea Săveni! Felicitări părinților și firmelor susținătoare a întegului parcurs sportiv”, a menționat Flavius Damean, CEO Asociația „Arlechin” și coordonator al programului cu desfășurare anuală – Olimpiada Sportului Săveni.
Competiția sportivă a fost organizată de Federația Română de Handbal la Constanța în perioada 2-5 septembrie 2024 și a reunit echipe din toată țara Programul Campionatului National de Beach Handball 2024 – 03.09.2024(1)

„C.S.Unirea Săveni, locul al III-lea și medalie de bronz la Campionatul național de beach-handbal! Echipa de junioare III aduce prima medalie la un Campionat național la Săveni, după 2 ani de handbal. Doi ani de când copiii din orașul Săveni au descoperit acest minunat joc despre care nu știau nimic. Doi ani de muncă intensă, în care au muncit la propriu, cât alții în 7, ca să poată concura cot la cot cu jucătorii de la categoria de vârstă a lor.
Felicitări junioarelor noastre, dar și juniorilor care au avut și ei o evoluție frumoasă!
Jucătoarea noastră, Iustina Palaghia a obținut și titlul de golgheter al competiției la categoria junioare III. Mulțumim Primăriei Orașului Săveni, sponsorului West Agro SRL și părinților care au făcut tot posibilul să putem fi prezenți la această competiție.
Felicitări Federației Române de Handbal pentru organizare și pentru cupele și medaliile oferite echipelor câștigătoare!” a declarat doamna Răducanu Gabriela, antrenor CS Unirea Săveni.
Info line: www.saveni7days.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Bebeluş de doar 23 de zile bătut cu cruzime de mama sa, la Suceava

Publicat

Publicitate

Un bebeluş de numai 23 de zile din judeţul Suceava a suferit răni grave şi a fost internat în Spitalul pentru copii “Sfânta Maria” din Iaşi, după ce a fost agresat de mama sa, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Cătălina Ionescu.

Potrivit sursei citate, nou-născutul este internat pe Secţia de terapie intensivă cu leziuni la cap şi la membre.

“Nou născutul, în vârstă de 23 de zile, a fost transferat în cursul zilei de ieri de la Suceava, fiind victima unei agresiuni intrafamiliale. Copilul prezintă multiple mărci traumatice, craniane, la nivelul membrelor, la nivelul pielii, în urma agresiunii exercitate de către mamă. Este internat în serviciul de terapie intensivă. A fost tratată ortopedic trauma de la nivelul humerusului, este în urmărire de către neurochirurg. Starea generală a pacientului este influenţată”, a afirmat Ionescu.

Atât Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, cât şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) desfăşoară anchete în acest caz. Părinţii au primit interdicţia de a se apropia de copil şi probabil vor fi decăzuţi din drepturi.

“Micuţa este, în prezent, la Terapie Intensivă şi se va menţine legătura cu Spitalul din Iaşi în vederea preluării în sistemul de protecţie, cu plasament în regim de urgenţă la un asistent maternal profesionist, în momentul în care starea ei va permite externarea”, precizează oficialii DGASPC. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Polițiștii din județul Botoșani sunt cu ochii pe începerea noului an școlar. „Au fost stabilite activitățile care urmează a fi desfășurate pentru siguranța elevilor”

Publicat

Publicitate

În contextul începerii noului an școlar, polițiștii botoșăneni, în cooperare cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice acționează pe raza județului Botoșani, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.

Astăzi, la nivelul la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a avut loc o ședință în sistem integrat, prilej cu care au fost stabilite activitățile care urmează a fi desfășurate pentru siguranța elevilor.

Totodată, polițiștii rutieri vor verifica autovehiculele destinate transportului școlar, în scopul asigurării unui climat de siguranță rutieră pe traseele de deplasare a acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Incendiu la Tudora! O casă a fost mistuită de foc, cauza stabilită fiind o lumânare lăsată nesupravegheată

Publicat

Publicitate

O casa a ars aproape în totalitate în localitatea Tudora din cauza unei lumânări aprinse, lăsată nesupravegheată. Incidentul a avut loc în această după-amiază, iar alarma a fost dată de vecini.

 

La fața locului au intervenit Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță de prim ajutor SMURD, precum și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. Ajunși la locul evenimentului, aceștia au constatat că incendiul se manifesta violent la două din cele patru camere ale locuinței și la acoperiș. Datorită intervenției rapide a fost evitată extinderea incendiului la un magazin din apropiere și la o anexă din gospodăria învecinată. Proprietarul nu era acasă însă, în interiorul locuinței se afla un prieten al acestuia, care a a ieșit singur când a simțit mirosul de fum.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost o lumânare lăsată nesupravegheată care a aprins materialele combustibile.

 

Pentru prevenirea unor tragedii, ISU Botoșani vă recomandă să:

Publicitate

 

– nu lăsați lumânările aprinse, nesupravegheate. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră;

 

Publicitate

– vă asigurați că lumânarea se află în poziţie verticală şi este fixată într-un suport special, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

 

– așezați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă, rezistentă la căldură;

 

– nu puneți lumânările aproape de lucrurile care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.), în locuri în care pot ajunge copiii mici şi animalele de companie, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending