Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sărăcia și singurătatea îi bagă în depresie pe țăranii vârstnici. „Ne ucide! Parcă se lasă casa pe tine, asta nu-i viață”

Publicat

Publicitate

Bolile și singurătatea, dar mai ales sărăcia le distrug pensionarilor sănătatea mintală. Medicii spun că aproximativ jumătate dintre pacienții de vârsta a treia sunt afectați de anxietate și depresie. Mulți provin din mediul rural, acolo unde lipsurile sunt și mai multe, și mai greu de îndurat. Depresia este boala secolului, fiind cea mai răspândită afecțiune psihică în prezent. Specialiști ai Organizației Mondiale a Sănătății, pe baza unui raport de acum trei ani, spun că, la nivel mondial, peste 350 de milioane de persoane suferă din cauza depresiei, care cauzează peste 800.000 de sinucideri pe an, scrie Adevărul.

De multe ori, depresia este asociată cu anxitetatea, o altă tulburare psihică debilitantă dacă nu se intervine. În România, medicii din nordul Moldovei spun că tot mai mulți seniori au ajuns să fie afectați de boala secolului.
La Botoșani, de exemplu, cauza principală o reprezintă sărăcia și singurătatea, care afectează mai ales pensionarii din mediul rural. Fenomenul este cu siguranță și mai extins decât arată statisticile, având în vedere că mulți bătrâni de la țară nu vin la medic și confundă depresia cu o simplă tristețe.

Măcinați de singurătate, sărăcie și boală

Publicitate

Medicul specialist în gerontologie și geriatrie, Laura Puiu, de la Spitalul Județean „Mavromati”, din Botoșani, spune că aproximativ jumătate dintre pacienții care-i trec pragul suferă de depresie sau anxietate. Numărul acestora a crescut, ba chiar l-a depășit și pe cel din pandemie, când teama de boală și moarte a complicat starea psihică a multor vârstnici.

„Afectarea la nivel psihic este mult mai mare. Sunt multe persoane cu sindrom anxios-depresiv sau cu depresii și au nevoie de tratament. Sunt persoane cu tulburări de somn și nu sunt bine deloc. Numărul lor a crescut foarte mult. În ultimii ani, jumătate din cei care ajung la cabinet, în Ambulatoriu, sunt cu depresie. Mi se pare îngrijorător. Niciodată  nu am fost pusă în situația de a prescrie atât de multe medicamente împotriva depresiei ca în ultima perioadă”, precizează Laura Puiu.

Medicii spun că principalele cauze sunt problemele apăsătoare pe care le au vârstnicii, dar mai ales singurătatea. Din cauza sărăciei și lipsei de perspectivă din mediul rural, tinerii au migrat masiv, iar bătrânii au rămas singuri, ba chiar și cu nepoți în grijă, în multe cazuri.

Publicitate

„Este și o frică de boală inseminată odată cu COVID-19 dar singurătatea de care suferă majoritatea pacienților este o problemă. În numeroase cazuri, copiii sunt plecați fie în străinătate, fie în alte orașe și nu au la cine apela pentru a discuta măcar despre problemele care-I apasă”, adaugă medicul botoșănean.

Într-adevăr, statisticile și realitatea lumii rurale, cel puțin în județul Botoșani, le dau dreptate medicilor. Satele se depopulează constant, tinerii pleacă chiar și sezonier la muncă în străinătate, iar acasă rămân bătrânii tot mai neajutorați.

În comuna Adășeni, de exemplu, 80% dintre localnici sunt persoane în vârstă, iar cei mai mulți suferă de boli cronice.

Publicitate

„Tinerii au plecat de mult să-și găsească un rost, fiindcă nu aveau din ce să trăiască. Ne ducem toți, unul câte unul. Înainte, ulița era plină. Am rămas mulți bătrâni. Și mai ales fără ajutor de la cei tineri. Sunt mulți bolnavi, dar spitalele sunt departe și trăiesc și ei cât le-o da Dumnezeu”, spune moș Leonte, un localnic din Adășeni.

Situația este recunoscută și de către autorități. „Tinerii au plecat, asta este problema de fapt. Toți care pleacă nu au pentru ce să se întoarcă. Nu au serviciu și este greu”, precizează Dumitru Dresleucă, viceprimarul din Adășeni.

„Ne ucide sărăcia!”
Dincolo de singurătate și teama de boală cauzată de pandemia de COVID-19, bătrânii din satele Botoșaniului sunt măcinați de sărăcie. Lipsurile, combinate cu singurătatea se dovedesc a fi un cocktail ucigător pentru psihic. În județul Botoșani, sunt peste 90.000 de pensionari, majoritatea, cu pensii mici de CAP, în jur de 1.000 de lei pe lună, bani din care ar trebui să-și cumpere medicamente, mâncare, dar și lemne.

„M-am nenorocit la câmp la CAP. Bărbatul s-a prăpădit, copiii au plecat. Ne ucide sărăcia! Stai zile în șir supărat și disperat și parcă-ți vine să o iei pe uliță înainte și să nu mai vii. Se lasă casa pe tine, parcă. Asta nu-i viață”, mărturisește o localnică din Unțeni.

O vecină trecută de 75 de ani spune că parcă mai greu ca în ultimii ani nu a fost.

„Nu știu ce să mai zic. Era greu și înainte, dar parcă mai aveam o găinuță, un oușor. O scăpare. Acum, parcă tot mai scump și mai greu. Mă bușește plânsul câteodată și ies la poartă că nu mai rezist în ogradă”, mărturisește femeia.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Primării din Botoșani, avertizate de comisarii Gărzii de Mediu

Publicat

Publicitate
Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori şi arbuşti, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare.
Administrarea spaţiilor verzi proprietate publică este exercitată de autorităţile administraţiei publice locale şi de alte organe împuternicite în acest scop.
În această perioadă s-a verificat la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale:
– dacă este/nu este constituit registrul local al spatiilor verzi conform prevederilor art. 16 alin. (1) si alin (3) din Legea nr. 24/2007 republicată privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.
-dacă Registrul local al spațiilor verzi este constituit corespunzator pe baza NORMELOR TEHNICE din 4 decembrie 2008 pentru elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor prvăzute de Ordin 1549/2008 modificat prin Ordinul MDLP nr. 1466/2010 (anexa 1).
Au fost verificate 71 de Unități Administrativ Teritoriale și au fost aplicate un număr 10 avertismente pentru nerespectarea obligaţiei autorităţilor administraţiei publice locale să ţină evidenţa spaţiilor verzi, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi și să actualizeze ori de câte ori intervin modificări.

Citeste mai mult

Economie

Aplicarea Legii privind salariul minim european înseamnă locuri de muncă mai bine plătite (ministru)

Publicat

Publicitate

Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru o mai mare stabilitate economică şi socială, susţine ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.

„Odată cu adoptarea acestei legi vom avea o mai bună protecţie a lucrătorilor din România. Creşterea salariilor este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite dar şi pentru o mai mare stabilitate economică şi socială. Prin aplicarea acestei legi urmărim reducerea sărăciei în muncă şi protejarea puterii de cumpărare. Este un angajament pe care ni l-am asumat să nu lăsăm pe nimeni în urmă şi să îmbunătăţim condiţiile de muncă şi de viaţă”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.
 

Legea prin care se asigură un nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim, potrivit prevederilor unei directive europene în domeniu, a fost promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis. Actul normativ transpune în legislaţia naţională Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, iar demersul are ca scop asigurarea unui trai decent pentru toţi lucrătorii din România şi reducerea inegalităţilor salariale, se arată în postarea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Publicitate

Ministerul Muncii, împreună cu partenerii sociali – sindicate şi patronate – a creat un mecanism de stabilire a salariului minim care să ţină cont de puterea de cumpărare a populaţiei, de salariul mediu şi de productivitatea muncii, oferind astfel o creştere reală şi sustenabilă a veniturilor pentru lucrătorii români.

„Legea garantează că salariile mici vor creşte după indicatori economici clari, încurajează negocierile colective între angajatori şi sindicate, consolidând dialogul social”, se menţionează în postarea ministerului.

Potrivit sursei citate, România a înregistrat, în ultimul deceniu, cea mai ridicată rată de creştere a salariului minim din Uniunea Europeană atât în termeni nominali cât şi reali.

Publicitate

Actul normativ asigură transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Acesta cuprinde reglementări pentru asigurarea unui nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim. Salariaţii au acces la o protecţie a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii şi condiţii decente de muncă stabilite în temeiul unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.

„Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, (…) corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului şi se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, cu actualizarea periodică o dată pe an, după consultarea confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional”, stipulează legea.

Publicitate

Potrivit acesteia, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la data încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

„Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pedepseşte cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”, mai prevede actul normativ.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală fapta persoanei care, în mod repetat, stabileşte pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului de bază minim brut prevăzut în această lege. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

14 noiembrie: Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului. Cum a pierdut Paulescu, premiul Nobel pentru descoperirea insulinei

Publicat

Publicitate

Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului este marcată pe 14 noiembrie în fiecare an. Ziua este dedicată creșterii gradului de conștientizare a diabetului și a impactului său asupra sănătății la nivel global, scrie alba24.ro.

Această zi a fost stabilită de Federația Internațională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 1991, iar data de 14 noiembrie a fost aleasă în onoarea lui Sir Frederick Banting, considerat descoperitor al insulinei, care s-a născut în această zi.

Acesta a primit premiul Nobel în dauna lui Nicolae Constantin Paulescu, românul care a descoperit de fapt insulina.

Publicitate

Cei 30 de ani de muncă și stăruință în laborator ai profesorului au fost furați de doi tineri canadieni , care luaseră cunoștință de muncă romanului din publicațiile vremii. În baza articolelor acestuia, ei au reușit să izolelze insulină și să o folosească în tratarea unui pacient.

Cu 8 luni înainte, Paulescu publicase într-o revista de specialitate belgiană rezultatele cercetărilor sale sub titlul „Recherches sur le rôle du pancréaș dans l’assimilation nutritive”.

Doar că n-o numise insulină, ci pancreina.
Pe lângă asta, pătrunderea trupelor naziste în București, a făcut ca acesta să își amâne proclamarea descoperirii pe care a făcut-o.

Publicitate

Paulescu, un om de știință român și profesor de fiziologie, a studiat în profunzime diabetul și pancreasul și a realizat cercetări în încercarea de a găsi o soluție pentru tratamentul acestei afecțiuni.

În 1921, Paulescu a publicat o lucrare în revista belgiană de specialitate Archives Internationales de Physiologie, în care descria un extract pancreatic pe care l-a numit pancreină, cu efecte în reducerea glicemiei la câini diabetici.

În esență, Paulescu descoperise o metodă de a izola o substanță din pancreas, ce avea să fie precursoarea insulinei moderne, care poate scădea glicemia.

Publicitate

Tot în 1921, Frederick Banting și Charles Best, în colaborare cu profesorul J.J.R. Macleod la Universitatea din Toronto, au început să lucreze la izolarea unei substanțe din pancreas, iar rezultatele lor au condus la descoperirea insulinei și la producerea acesteia în scop terapeutic.

Banting și Macleod au fost recunoscuți în mod oficial pentru această descoperire și au primit Premiul Nobel în 1923.

Controversa vine din faptul că Paulescu și-a publicat cercetările înainte ca Banting și Best să obțină primele rezultate notabile, iar metoda și concluziile sale au indicat în mod clar efectul extractului de pancreas asupra glicemiei.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
Scopul principal al Zilei Mondiale a Diabetului este de a aduce în atenția publicului riscurile și complicațiile diabetului, precum și importanța prevenției, diagnosticării precoce și tratamentului corect al bolii.

Diabetul este o afecțiune cronică, caracterizată prin nivele ridicate de zahăr în sânge, care poate duce la complicații severe, precum boli de inimă, insuficiență renală, orbire și amputații, dacă nu este gestionat corespunzător.

Simbolul zilei este un cerc albastru, care reprezintă unitatea și solidaritatea în lupta globală împotriva diabetului. Fiecare an are o temă specifică, care poate varia, acoperind aspecte precum accesul la tratament, diabetul la copii, prevenția și educația legată de diabet.

Diabetul este o problemă majoră de sănătate publică, afectând peste 500 de milioane de oameni la nivel mondial, iar incidența continuă să crească.

De aceea, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului joacă un rol esențial în educarea publicului și mobilizarea comunității medicale în fața acestei provocări.

Citeste mai mult

Eveniment

Până când mai pot fi depuse dosarele în cadrul programului de susținere a natalității

Publicat

Publicitate

Ministerul Familiei a anunțat termenul limită pentru depunerea dosarelor în cadrul Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure pentru creşterea natalităţii (FIV2).

Dosarele încă mai pot fi depuse în cadrul programului de susținere a natalității

Potrivit ministerului, termenul limită de depunere a dosarelor este 30 noiembrie, până la ora 23,59.În perioada 1 – 31 decembrie, dosarele depuse până la termenul de 30 noiembrie vor intra în etapa de evaluare şi reevaluare, urmând a se realiza şi procesul de contractare şi comandă a voucherelor destinate beneficiarilor eligibili, se arată într-un comunicat transmis miercuri.

Publicitate

Acest interval va asigura o procesare eficientă a tuturor dosarelor, astfel încât persoanele care au depus documente să primească sprijinul necesar cât mai rapid, precizează Ministerul Familiei.

Până în prezent, au fost depuse 6.394 de dosare, dintre care 5.542 au fost declarate eligibile şi au fost comandate 3.750 de vouchere.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, a declarat că Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure pentru creşterea natalităţii va continua şi în anul 2025, reafirmând astfel angajamentul de a promova şi sprijini iniţiativele care contribuie la dezvoltarea unei societăţi echilibrate.

Publicitate

De asemenea, Natalia Intotero a subliniat că ministerul rămâne dedicat susţinerii familiilor în eforturile lor de creştere a copiilor, oferind astfel un sprijin important pentru consolidarea familiei şi creşterea natalităţii în România.

Proiectul FIV 1 a fost demarat în anul 2018, cu 1.000 de locuri (dupa numai 6 luni au fost ocupate toate locurile din program), iar în anul următor Primăria Capitalei a decis continuarea proiectului, prin aprobarea FIV2, prevăzut a fi derulat în perioada 2019-2020 (cu câte 1.000 de locuri pe an).

Proiectele sunt realizate împreună cu specialiştii de la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. Panait Sîrbu” – unitate sanitară aflată în administrarea Primăriei Capitalei, prin ASSMB.

Publicitate

FIV 1 a avut un buget de circa 3 milioane de euro, iar FIV 2 beneficiază de o finanţare de 6 milioane de euro.

Proiectul „O şansă pentru cuplurile infertile” – FIV 2 – a început în iunie 2019, iar locurile alocate exerciţiului financiar 2019 au fost ocupate în mai puţin de 5 luni.

Sprijinul financiar se acordă numai dacă ambii membri ai cuplului solicitant figurează fără datorii la bugetul local, la momentul depunerii solicitării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending