În contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România, timp de o săptămână, la nivelul județului Botoșani au fost organizate o serie de activități menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor.
Mii de botoșăneni au participat la aceste acțiuni, fie că vorbim despre puncte de informare preventivă, exerciții de evacuare în caz de cutremur, incendii sau inudații, expoziții de tehnică de intervenție sau acțiuni tip „Ziua Porților Deschise”.
În toate localitățile din județ a fost reluată campania „Nu tremur la cutremur”, atât de către pompierii profesioniști, cât și prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.
Sub sloganul „Împreună mai pregătiți”, s-au desfășurat opt acțiuni de informare și educare preventivă cu tematică de protecție civilă în municipiile Botoșani și Dorohoi, orașele Darabani, Flămânzi, Bucecea, Ștefănești și Săveni, fiind abordate următoarele aspecte:
– pregătirea pentru situații deosebite, cum ar fi cutremurele sau inundațiile;
– folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze;
Publicitate
– verificarea sobelor și a coșurilor de fum, dar și curățarea periodică a acestora.
A fost reluat și exercițiul „Miercurea Alarmelor”, ce a avut ca scop testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
Exercițiile de evacuare în caz de cutremur s-au desfășurat în 28 de școli, instituții publice și fabrici de confecții. Acestea au urmărit verificarea modului de gestionare a unei situații de urgență provocate de cutremur. Totodată, s-a avut în vedere și instruirea elevilor și a cadrelor didactice, dar și a celorlalți cetățeni, cu privire la pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unui astfel de eveniment, pentru a fi în siguranță.
Pirotehnicienii botoșăneni au desfășurat trei acțiuni de informare la nivelul centrelor de colectare a materialelor feroase din orașul Flămânzi. Acestea au vizat măsurile ce trebuie adoptate în situația în care o persoană se prezintă la centre pentru a valorifica obiecte din fier ce par a fi elemente de muniție.
Specialiștii Centrului Operațional, ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și ai Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Botoșani au desfășurat la Coșula un exercițiu de alarmare publică și evacuare în caz de inundații.
Studenții Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București le-au explicat liceenilor pașii care trebuie urmați pentru a îmbrățișa meseria de salvator și le-au împărtășit din experiențele personale.
Duminică, a fost „Ziua Educației Preventive în lăcașurile de cult”. S-au desfășurat activități în 46 de biserici din județ, fiind distribuite materiale cu informare preventivă.
Acțiunea „Ziua Porților Deschise” a fost organizată în șapte dintre subunități: Dorohoi, Darabani, Coțușca, Flămânzi, Ștefănești, Trușești și Săveni și a reunit, în principal, elevi.
Totodată, pe timpul a 23 de activități de recunoaștere în teren, echipajele ISU Botoșani au distribuit materiale informative din cadrul campaniilor naționale și le-au oferit cetățenilor sfaturi despre cum să prevină o situație de urgență.
Pe timpul activităților organizate, botoșănenii au primit mii de pliante din cadrul campaniilor naționale „RISC„, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Împreună pentru siguranță”, „Un cămin sigur pentru copilul tău”, „Atenție la muniția rămasă neexplodată” și „Nu tremur la cutremur”.
Obiectivul a fost acela de a asigura educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de risc, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale.
Informații suplimentare
În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:
1. „Împreună pentru siguranță!” – inițiată în anul 2023, își propune să sublinieze importanța decisivă a măsurilor de prevenire care trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor în locuințe.
Clipuri video: https://youtu.be/Honyz6YTLV8
2. „Mie nu mi se poate întâmpla” – inițiată în anul 2023, are obiectiv conștientizarea adulților asupra pericolelor la care se expun în situația nerespectării măsurilor de prevenire în caz de inundații, respectiv pentru prevenirea înecului.
3. “Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” – iniţiată în anul 2020, are ca obiectiv conștientizarea adulților asupra importanței supravegherii copiilor și a respectării regulilor de siguranță în locuințe.
4. RISC. Proiectul I – „Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!” – iniţiată în anul 2013, are ca obiectiv reducerea numărului de incendii și explozii generate de improvizații la instalațiile electrice și de gaze naturale la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/p7zGgElCYOU
5. Campania RISC. Proiectul II – „Siguranța nu e un joc de noroc!” – iniţiată în anul 2014, are ca scop reducerea numărului de incendii generate de coșurile de fum la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY
6. Campania RISC. Proiectul III – „Siguranța NU e un joc de noroc!” – iniţiată în anul 2015, are ca obiectiv reducerea numărului de incendii generate de improvizații și de suprasolicitarea instalațiilor electrice la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/Q14728rKBAM
7. Campania RISC. Proiectul IV – „Mai bine previi, decât să nu fii!” – iniţiată în anul 2016, are ca obiectiv informarea preventivă a populației cu privire la montarea detectoarelor de incendiu în locuința proprie, în scopul reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe.
Clip video: https://youtu.be/zr5E3WqSQCk
8. Campania RISC. Proiectul V – „Scăpările de gaze” – iniţiată în anul 2018, are ca obiectiv informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația în care sesizează scăpări de gaze, în scopul reducerii numărului de victime și implicit a pagubelor materiale generate de scăpările de gaze.
Clip video: https://youtu.be/krX33sB8Qh8
9. Campania „Nu încărca butelia la stația GPL!”
Clip video: https://youtu.be/c8P6c0g1Cmk
10. Campania „Nu tremur la cutremur” – iniţiată în anul 2015, are ca scop de bază informarea, conștientizare și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.
11. F.O.C. – “Flăcările Omoară Copii” – iniţiată în anul 2012, are ca obiectiv reducerea numărului de incendii la locuinţe și, implicit, a victimelor din rândul copiilor.
Clip video: https://youtu.be/6i_AqMJ_TSw?t=2
12. Ziua Informării Preventive – Marți 13 – iniţiată în anul 2011, are ca scop conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Primarul comunei Vorona, Sergiu Dascălu, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
„Fie ca sfânta sărbătoare a învierii Domnului sa vă aducă cele patru taine divine: încredere, lumina, iubire, speranţa.
Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.
E ziua în care se naşte speranţa, iubirea şi gândul bun. E ziua în care iertăm şi dăruim. E ziua Învierii domnului.
Bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!
Un Paste Fericit!”, a transmis primarul comunei Vorona, Sergiu Dascălu.
Primarul comunei Roma, Cosmin Cîșlariu, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
„Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.
Hristos a înviat! Și asta se simte în orice are viața, în firul ierbii, în cantul păsărilor, în seninul cerului.
Învierea este un act divin ce dă o nouă existență firii noastre. Un fapt care ne privește pe noi, ne este dată să o dobândim și s-o înțelegem.
Fie ca astfel să devenim mai curați și mai buni. Paşte fericit alături de cei dragi!”, a transmis primarul comunei Roma, Cosmin Cîșlariu.
În preajma Sărbătorilor Pascale, polițiștii botoșăneni au ales să fie mesageri ai speranței și ai generozității. O echipă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a desfășurat o acțiune caritabilă în orașul Flămânzi, unde a oferit alimente, dulciuri și jucării mai multor copii care provin din familii aflate în dificultate.
Prin acest demers, oamenii legii și-au propus să aducă un strop de bucurie și să ofere un sprijin concret celor care, în această perioadă, resimt cel mai acut lipsurile.
„Ne-am dorit ca, în apropierea Paștelui, să fim alături de acești copii și să aducem o rază de lumină în sufletele lor. Le mulțumim tuturor celor care au sprijinit această inițiativă și ne bucurăm că am putut face o mică diferență”, au transmis reprezentanții IPJ Botoșani.
Gestul polițiștilor a fost întâmpinat cu emoție și recunoștință, atât de copii, cât și de părinții acestora, care au apreciat sincer implicarea și sprijinul oferit într-un moment cu o puternică încărcătură spirituală.
Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative sociale derulate de Poliția botoșăneană, care continuă să demonstreze că, dincolo de uniformă, există oameni care aleg să fie aproape de comunitate, mai ales în momentele care contează.
Primarul comunei Dângeni, Claudiu Ilaș, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
„Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!
Lumina Divină a Sfintelor Paște să vă aducă tot ce poate fi mai bun, mai sincer, mai curat. Sărbători Fericite și pace în suflet!
Îngerii să vă protejeze, tristețea să vă uite, bunătatea să vă înconjoare și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Paște Fericit!”, a transmis primarul comunei Dângeni, Claudiu Ilaș.