Connect with us

Actualitate

Sânziene 2025: Farmecul verii românești. Tradiții, vise și ritualuri misterioase în noaptea magică a ursitului

Publicat

Publicitate

Pe 24 iunie, românii celebrează Sânzienele (Drăgaica), o sărbătoare populară cu rădăcini precreștine, legată de solstițiul de vară, și suprapusă peste Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, scrie alba24.ro.

În noaptea de 23 spre 24 iunie, tradiția spune că se deschid cerurile, iar forțele nevăzute ale naturii devin mai puternice ca oricând. Este momentul în care Sânzienele – zânele blânde ale verii – coboară pe pământ și dansează prin luminișuri, aducând fertilitate, noroc și vindecare.

Tot atunci, fetele își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul, iar plantele culese înainte de răsărit capătă puteri tămăduitoare. Oamenii aprind focuri, împletesc cununi din flori galbene și rostesc dorințe, în speranța că magia acestei nopți le va împlini.

Sânzienele aduc fertilitate, sănătate și iubire, dar și vijelii sau grindină

Legenda spune că Sânzienele — zâne frumoase și binevoitoare — aduc fertilitate, sănătate și iubire; însă cine nu le respectă poate atrage vijelii sau grindină.

Prin ritualul cu busuioc și vise de Ursit, Sânzienele devin o punte între dorințe și realitate. Este o noapte în care magia tradițiilor, credința în puterile plantelor sfințite și natura vie se împletesc în tradiția românească veche.

Pe 24 iunie, indiferent unde ești, poți păstra farmecul bătrânesc: adună flori, sfințește un fir de busuioc, spune o rugăciune și visează. Poate în acea noapte, Sânzienele îți vor arăta ce-ți place să visezi.

Publicitate

Cum sunt descrise Sânzienele în tradiție

  • Sunt văzute ca fete frumoase, îmbrăcate în alb, cu părul despletit, care dansează în cercuri pe câmpii și în păduri.
  • Au rol de zâne bune, aducătoare de noroc, sănătate, dragoste și belșug.
  • Dar dacă nu sunt respectate sau sunt invocate greșit, devin zâne răzbunătoare, asemenea Ielelor.

Ritualul cu busuioc sub pernă: vise care spun povești

În noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele nemăritate strâng flori de sânziene și busuioc sfințit, spun o rugăciune și fac nouă mătănii înainte de a pune aceste plante sub pernă. Scopul? Ca viitorul lor soț să le apară în vis, ghidat de puterea simbolică și sacră a busuiocului, care reprezintă puritate, protecție și dragoste.

Varianta clasică prevede:

  • Adunarea plantelor dimineața pe rouă, păstrate cu grijă până seara.
  • Busuioc sfințit de preot, pentru a amplifica harul.
  • Flori de sânziene și busuioc sub pernă, rugăciune și mătănii.
  • Rezultatul: vise premonitorii relevante pentru viitorul marital.

Semnificația viselor de Sânziene

În noaptea specială, se spune că granița dintre lumea spirituală și lumea reală se subțiază. Astfel:

  • Visul în care apare viitorul soț, după ritual, este considerat prevestitor.
  • Dorințele gazduite în acea noapte (scrise, plasate în foc sau sub pernă) au șanse mari să se împlinească.
  • Visele pot duce mesaje din viitor, sfaturi sau avertismente divine.

Sânzienele în credința populară

  • Activează puterea magică a plantelor – în noaptea de Sânziene, plantele medicinale sunt considerate mai puternice decât în orice altă zi.
  • Pot influența visele – fetele care pun busuioc sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie cred că își vor visa ursitul.
  • Apără sau pedepsesc – oamenii care le respectă pot fi binecuvântați; cei care ignoră tradițiile, pot suferi accidente, boli sau ghinion.

Tradiții populare: de la zâne la rouă

  • Dansul Sânzienelor: zânele dansează prin codri, dăruind putere plantelor și naturii.
  • Roua de dimineață: fetele culeg flori, apoi se spală în rouă în ziua de Sânziene pentru sănătate și farmec.
  • Coroane și protecție: coroane de flori de sânziene puse pe acoperiș sau porți alungă spiritele rele și aduc prosperitate.
  • Focuri ritualice: aprinderea focurilor simbolice alungă bolile, spiritele malefice și celebrează soarele.

Superstiții și interdicții în ziua de Sânziene

  • Nu se muncește; ziua este considerată sacră și vecină cu magie.
  • Nu se ies singuri; zânele pot fermeca sau rătăci pe cei neînțeleși.
  • Dacă o coroană aruncată rămâne pe acoperiș, grădina va fi binecuvântată cu nuntă.
  • Spălatul în rouă și mersul desculț prin iarbă ude aduce sănătate și spor tot anul.
  • Animalele “vorbesc” în această noapte; cine le ascultă poate descoperi secrete.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Spor de femeie” pentru bărbați, la o companie de stat din energie. Ce venituri incredibile a avut fostul șef SAPE, în 2024

Publicat

Publicitate

”Spor de femeie” pentru bărbați: Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunţat, joi, că a aflat întâmplător că la Societatea de Administrare a Participanţilor în Energie (SAPE), companie de stat, bărbaţii încasează ”spor de femeie”, dacă există cel puţin o femeie în consiliul de conducere. 

”Eram săptămâna trecută la birou, la final de program, pe la opt seara, şi semnam mapa şi am avut curiozitatea să văd care sunt acei indicatori de performanţă, pentru că nu sunt de acord să promovez acte care nu sunt foarte bine verificate înainte. (…)

Am văzut că îşi ating indicatorii de performanţă cei din Consiliul de Administraţie, dacă cei din companie fac cursuri de formare profesională în timpul anului şi pot să demonstreze asta, şi dacă e o femeie în boardul de conducere al companiei şi automat ei o să-şi încaseze sumele aferente, nu ştiu care e exact indemnizaţia, dar câteva mii bune de lei pe lună”, a declarat Bogdan Ivan, joi seară, la Antena 3.

Potrivit informaţiilor prezentate în timpul emisiunii, indemnizaţia este de 56.000 de lei pe lună.

Ministrul Energiei a precizat că, în același timp, modul de organizare al companiei lasă de dorit.

”E o companie pe care am descoperit-o şi eu când am ajuns la minister. Ideea companiei e una deşteaptă, dar modul în care a fost optimizată cred că mai lasă de dorit.

Publicitate

Concret, e un lucru foarte simplu: gestionează un fond de aproximativ 100 milioane euro pentru investiţii în energie care pot fi folosiţi mai departe pentru a-i investi punctual împreună cu băncile în proiecte mari de energie.

Acum sunt nemulţumit de cum arată şi am trimis Corpul de Control la compania SAPE pentru a primi un raport oficial referitor la activitatea de acolo şi la capacitatea managerială a celor care conduc această companie”, a spus Ivan.

”Spor de femeie” pentru bărbați: Ce venituri incredibile a avut fostul șef SAPE, în 2024

Fostul președinte al directoratului SAPE în 2024, Bogdan Codruț Stănescu este unul dintre cei mai bine plătiți bugetari din România. Acesta a condus instituția până în aprilie 2025.

În timp, a ocupat zeci de funcții la stat, dintre care unele concomitent și a strâns o avere uriașă, care cuprinde case, apartamente, terenuri, bijuterii și mașini.

Potrivit declarației rectificative depuse în 2025, acesta a câștigat în anul fiscal trecut sume enorme. În total, a obținut peste un milion de lei.

567.134 a încasat de la SAPE, 254.669 de la SNGN Romgaz SA FIGN Depogaz Ploiești, 168.000 de la Rompetrol Rafinare, 38.000 de lei de la Prefectura Argeș și 2.800 de lei de la Curtea de Arbitraj București.

Veniturile familiei au fost completate de soție, care și ea a adus acasă peste 300.000 de lei, din poziția de consilier juridic la Ministerul Justiției.

Vezi declarația de avere completă AICI.

Deși familia a încasat peste 1,3 milioane de lei, Stănescu nu a declarat nici un ban în conturile bancare.

Citeste mai mult

Eveniment

Wizz Air lansează o funcție prin care poți cere ușor compensații în cazul întârzierilor și anulărilor de zboruri

Publicat

Publicitate

Wizz Air, compania preferată de români în călătoriile cu avionul prin Europa, a lansat oficial funcția „My Journey” în aplicația sa mobilă. Noul serviciu este disponibil începând cu 9 iulie și se actualizează prin aplicație.

Funcția oferă pasagerilor un plus de control și transparență în momentele neplăcute cauzate de întârzieri sau anulări de zbor.

Pasagerii pot astfel să își gestioneze zborurile și să ceară compensații direct prin telefon în cazul întârzierilor sau anulărilor. Funcția oferă actualizări instantanee despre starea zborului, inclusiv check-in, ora îmbarcării și numărul porții.

Noua funcție „My Journey” – control total asupra călătoriei
Prin „My Journey”, clienții pot verifica în timp real statusul zborului, pot face check-in, afla ora exactă de îmbarcare și numărul porții.

În plus, pasagerii pot afla dacă au dreptul la vouchere pentru masă sau cazare la hotel și pot solicita în aplicație toate beneficiile la care sunt îndreptățiți, inclusiv mese, cazare și despăgubiri.

Clienții afectați de perturbări pot examina și selecta alternative de călătorie prin aplicație – de la rezervarea unui alt zbor până la rambursarea biletului sau acceptarea unei noi propuneri de zbor din partea Wizz Air, informează Mirror.

Publicitate

„Nu este vorba doar de zbor, ci de sentimentul de control în acele momente frustrante”, a declarat Boglarka Spak, șefa departamentului de experiență a clienților Wizz Air, potrivit Mediafax.

Ea a subliniat că lansarea vine în perioada de vârf a verii, când mai multe zboruri sunt afectate de perturbări legate de vreme și controlul traficului aerian.

Funcția „My Journey” este lansată ca actualizare a aplicației în etape, începând cu 9 iulie. Aplicația Wizz Air a fost descărcată de 35 de milioane de ori până în prezent.

Citeste mai mult

Educație

A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a pentru admiterea la liceu

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat vineri că a fost publicată ierarhia la nivel județean/a municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a, alături de listele cu specializările, liceele și școlile din județe pe siteul https://admitere.edu.ro/.

Ministerul Educației și Cercetării a informat joi că în urma reevaluării lucrărilor contestate la Evaluarea națională (clasa a VIII-a), ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 83,2%, în creștere cu 0,1% (122 de elevi) față de rezultatele inițiale.

JUDEȚUL BOTOȘANI: vizualizarea ierarhiei

În anul 2024, rata mediilor mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost 74,5%.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării, a crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 75 la 85 față de 74 în anul 2024.

Rata de participare a fost de 95,6%: 152.235 de absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți dintr-un total de 159.229 absolvenți înscriși. Dintre aceștia, 25.618 candidați (16,8%) au obținut medii sub 5. Trei elevi au fost eliminați (toți la proba de Limbă și literatură română), lucrările acestora fiind notate cu 1.

Publicitate

În prima etapă a admiterii în învățământul liceal de stat din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 14 – 21 iulie. Tot în acest interval sunt prevăzute și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea/ transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026 va avea loc în data de 23 iulie. Ulterior, între 24 și 29 iulie, dosarele de înscriere vor fi depuse în unitățile de învățământ liceal în care candidații au fost repartizați. Soluționarea situațiilor speciale post-repartizare, la nivelul comisiilor județene de admitere/comisia municipiului București, este programată în zilele de 30 iulie și 1 august.

A doua etapă a admiterii în învățământul liceal de stat, rezervată elevilor din seria curentă, precum și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor în anul școlar 2025 – 2026 se desfășoară în intervalul 1 – 19 august. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 26 de ani, din Hilișeu Horia, a condus cu o alcoolemie de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un bărbat, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendată, din anul 2020.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hilișeu Horia, care rula cu viteză peste limită legală.

Publicitate

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending