Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sâmbătă, „Moşii de vară”, sărbătoare dedicată pomenirii morţilor

Publicat

Publicitate

Sâmbăta dinainte de Duminica Rusaliilor sunt „Moşii de vară”, sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. Cu această ocazie, in toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbăta, ca zi de pomenire a morţilor. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morţilor: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoşatei Judecaţi) și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).

Ambele zile poartă în popor şi denumirea de „Moşi” (cea dintâi: „Moşii de iarnă”, cealaltă „Moşii de vară”), pentru ca în ele facem pomenirea părinţilor, moşilor şi strămoşilor noştri cei adormiţi. În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne se face pomenirea morţilor, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se sărbătorească Înfricoşata Judecată, la care ne vom înfăţişa cu toţii în lumea de apoi.

Publicitate

De aceea, întrucât mulţi dintre drepţii Vechiului Testament au adormit fără să vadă pe Mântuitorul făgăduit şi aşteptat şi mulţi creştini au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea sau fără pocăinţa necesară, Biserica face mijlocire pentru ei.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor sau „Moşii de vară”), Biserica face din nou pomenirea generală a morţilor, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile şi cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

Biserica îi numeşte pe cei trecuţi în viaţa de dincolo „adormiţi”, termen care are înţelesul de stare din care te poţi trezi. Ea nu vorbeşte de trecere într-o stare de nefiinţă, ci de trecere dintr-un mod de existenţă în alt mod de existenţă.

Publicitate

Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înţelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme” (Luca 8,52).

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă, stări date de modul vieţuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărţit de El).

Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc şi când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferinţă. Noi ortodocşii ne rugăm pentru cei morţi, pentru că avem credinţă ca prin rugăciunile noastre, sufletul pentru care ne rugăm va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sucevean amendat la Păltiniș pentru că transporta lemne fără acte

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 68 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos fără a deține documente legale.

Publicitate

 

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat 69 de ani din Galați, fără permis, depistat la Avrămeni după ce s-a urcat beat la volan

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 69 de ani, din județul Galați, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta ar fi condus un autoturism pe drumul județean D.J. 294A, în comuna Avrămeni, fără a deține permis de conducere și fiind sub influența alcoolului, 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

 

Mai mult decât atât, conducătorul auto a provocat un accident soldat cu pagube materiale.

 

Publicitate

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind contnuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat, din Darabani, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din orașul Darabani, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe

Publicat

Publicitate

Păstrarea tradițiilor populare înseamnă păstrarea sufletului viu al unui popor.

 

În ultimii patru ani, județul nostru a fost o adevărată vatră a tradițiilor populare, în Botoșani fiind organizate cele mai importante manifestări din regiunea Moldovei. „În mandatul meu de președinte al Consiliului Județean, am revigorat activitatea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și a Orchestrei «Rapsozii Botoșanilor» – «Ioan Cobâlă», care au dezvoltat noi manifestări prin care am transmis lumii că identitatea noastră va dăinui mereu”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

 

Festivalul Național de Folclor „Ioan Cobâlă” a devenit un reper pentru muzica populară, iar activitățile organizate de Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” atrag tot mai mulți iubitori de cultură și artă.

 

Publicitate

În premieră, în ultimii patru ani, cinci meșteri populari de la noi din județ au fost recunoscuți ca  «Tezaure umane vii»”,  a mai spus liderul social-democraților botoșăneni, care a „cerut managerilor din instituțiile de cultură să vină în întâmpinarea publicului și să ofere servicii tot mai atractive”.

 

Totodată, am încercat să valorificăm toate oportunitățile de finanțare, să aplicăm pe programele naționale, europene sau ale ambasadei SUA, pentru a reduce presiunea de pe bugetul public și pentru a-și asigura bugetele necesare acțiunilor culturale”, a precizat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

 

Prin Memorialul Ipotești, s-a realizat parteneriatul cultural cu Ambasada României la Berlin și cel cu Ministerul Afacerilor Externe pentru promovarea operei lui Mihai Eminescu și sărbătorirea în comun a Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, zi în care s-a născut marele poet. „Împreună cu echipa performantă de la Memorial, am aderat la Platforma dedicată cooperării diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România, Ipoteștiul devenind astfel locul unde pulsează inima literaturii române”, a arătat Doina Federovici.

 

Pe 1 Decembrie, votați candidații PSD la alegerile parlamentare, poziția 3 pe buletinul de vot! Votați PSD, votați garanția păstrării identității noastre culturale!”, a conchis președintele PSD Botoșani.

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending