Connect with us

Eveniment

Sâmbătă, MOȘII de TOAMNĂ: Cum se ține această rânduială și ce NU se împarte de pomană

Publicat

Publicitate

În calendarul ortodox, Moșii de toamnă se țin înainte de începerea Postului Crăciunului – de obicei în ultima sâmbătă din luna octombrie sau în prima sâmbătă din luna noiembrie, între 26 octombrie și 8 noiembrie. În anul 2020, „Moșii de toamnă” s-au sărbătorit în data de 31 octombrie, deoarece următoarea sâmbătă cădea forte târziu (7 noiembrie) și era Vecernia Sfinților Mihail și Gavriil.

Părintele Profesor Ene Branişte, în „Liturgica Generală”, afirma că „… sâmbăta Moşilor de toamnă este zi de cinstire a celor adormiţi. În Biserica Ortodoxă Română, regăsim la sfârşit de octombrie şi început de noiembrie această sâmbătă, în care facem pomenirea generală a celor adormiţi, sub numele de Moşii de toamnă. În această zi îi pomenim pe strămoşii, moşii, părinţii, fraţii, surorile, fiii, fiicele și toate rudele noastre, trecuţi la Domnul şi a tuturor sufletelor celor dintr-o rudenie şi seminţie cu noi, care mai înainte au adormit în nădejdea învierii şi a vieţii veşnice” (Ene Braniște – Liturgica generală, Institutul Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1985).
Sâmbăta Morților este o zi de amintire și de rugăciune pentru cei plecați dintre noi. În anul 2023, conform rânduielilor tipiconale, Moșii de toamnă cad pe data de 4 noiembrie.

Ce se face de Moșii de toamnă?

În biserici, oamenii scriu numele morților dragi pe pomelnice și le duc la altar, împreună cu o lumânare aprinsă și cu o prescură. Preoții oficiază Sfânta Liturghie și citesc pomelnicele, punând părți din prescura pentru morți pe Sfântul Disc, lângă Sfântul Agnet, simbol al Trupului lui Hristos. Oamenii se roagă pentru sufitele celor trecuți în lumea drepților. După Sfânta Liturghie, se oficiază slujba parastasului. Apoi, credincioșii se duc la morminte, unde se fac slujbe pentru pomenirea morților. Se curăță mormintele, se pun 􀀁ori și buchete funerare și lumânări aprinse și se dă de pomană pentru cei adormiți.

Ce se împarte de Moșii de toamnă?

Se duc la biserică într-un coș, pentru sfințire în cadrul slujbei de pomenire:
• o farfurie cu colivă și păhărele mici cu colivă, pentru împărțit;
• o sticlă cu vin;
• prescuri sau un colac împletit;
• lumânări (una de pus în gura sticlei cu vin, câte una pentru fiecare farfurie și păhărel cu colivă și câte una pentru fiecare prescură sau colac);
• pachete cu alimente (legume, fructe, dulciuri, mâncare gătită – în general se împart alimentele preferate ale persoanei decedate).
Pentru preot sunt necesare:
• tămâie;
• cărbune;
• prosop;
• două lumânări (una se dă odată cu pomelnicul, înainte de slujbă, iar cealaltă împreună cu prosopul, la citirea pomelnicelor).
După slujbă, păhărelele cu colivă și pachetele cu alimente se împart.

Publicitate

Ce nu se dă de pomană de Moșii de toamnă?

Nu este bine să împarți de Moșii de toamnă:
• țigări;
• alcool;
• obiecte care au aparținut răposatului.
Biserica şi-a manifestat întotdeauna grija faţă de cei care au plecat în veşnicie, consacrându-le ziua de sâmbătă pentru pomenirea generală a morţilor, rânduind cântări speciale în amintirea acestora.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre¬dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân¬¬dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi-noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure¬rea, întristarea și sus¬-pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat de 61 de ani, din județul Botoșani, reținut după ce ar fi omorât doi câini pe care îi crescuse în curtea sa

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 61 de ani, din județul Botoșani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție, fără drept.

 

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, în ziua de 14 aprilie a.c.,  ar fi legat cu o sârmă în jurul gâtului, două exemplare canine, de talie medie, pe care le creștea liber în gospodărie, apoi le-a agățat într-un copac, provocându-le decesul.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A plătit 4200 de euro pentru un autoturism, dar s-a ales cu un dosar penal

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la control asigurarea și ITP-ul autovehiculului condus false.

În data de 14 aprilie a.c., în jurul orei 19.45, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut-ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, la volanul unui autoturism înmatriculat în Polonia, un bărbat, cetățean moldovean, în vârstă de 23 de ani.

Bărbatul a prezentat la control certificatul de înmatriculare al autoturismului pe care era aplicat autocolantul ce atestă dovada inspecției tehnice periodice a acestuia și, de asemenea, asigurarea tip carte verde pentru autoturismul înmatriculat în Polonia.

Colegii noștri au avut suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor și au fost efectuate verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit faptul că atât asigurarea tip carte verde, cât inspecția tehnică periodică și nu îndeplinesc condițiile de formă și fond ale unora autentice, fiind false.

Bărbatul a declarat că a achiziționat autoturismul contra sumei de 4200 de euro de la un cetățean român, fără a avea cunoștință că documentele sunt false.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Asfalt pe o stradă intens circulată din municipiul Botoșani. Primarul: „Am luat decizia ca lucrările să se desfășoare pe parcursul nopții”

Publicat

Publicitate

Mâine, 16 aprilie 2025, de la ora 18:00, pe strada Bucovina – tronson cuprins între intersecția cu străzile Viilor, Nicolae Iorga și Maior Ignat și intrarea în Curtești, vor fi restricții de circulație în vederea turnării stratului de binder!

„Pentru a produce un minim disconfort, am luat decizia ca lucrările să se desfășoare pe parcursul nopții. Adresăm un apel cetățenilor care locuiesc în zonă, să fie înțelegători iar șoferii sunt sfătuiți să utilizeze rute alternative”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Drumul pe care vor fi executate lucrările de asfaltare va fi redeschis circulației, cel mai probabil, în dimineața zilei de 17 aprilie 2025.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 61 de ani, din Flămânzi, este de negăsit. Dacă l-ați văzut, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 61 de ani, din orașul Flămânzi, care, la data de 14 aprilie 2025, a părăsit în mod voluntar domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Pâslariu Adrian are următoarele semnalmente: 90 de kg, 1,75 m înălțime, păr grizonat.

Vestimentația la momentul plecării: geaca și pantaloni de culoare gri, papuci din cauciuc negri, pe cap purta un fes negru.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending