Connect with us

Eveniment

„Sâmbăta morţilor” – Moşii de vară. Semnificația acestei rânduieli bisericești

Publicat

Publicitate

Biserica Ortodoxă a rânduit sâmbăta ca zi de pomenire a morţilor. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate însă, în chip special, pomenirii generale a morţilor: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne – Moșii de iarnă, și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt – Moșii de vară.

Sâmbăta aceasta este înainte de Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Rusalii) şi este închinată celor adormiţi pentru ca să se împărtăşească şi ei de mângâierea Sfântului Duh Care S-a pogorât la Cincizecime peste Apostoli şi de atunci cârmuieşte lumea în chip nevăzut.

Această zi poartă numele de „Sâmbăta Moşilor”, iar în popor este cunoscută sub numele de „Moşii de vară”. Încă din vremea Sfinţilor Apostoli, după cum mărturiseşte Sfântul Ioan Gură de Aur, se ţineau zile de pomenire a strămoşilor adormiţi în speranţa fericirii veşnice. Sâmbăta dinaintea Praznicului Rusaliilor este închinată pomenirii tuturor moşilor de vară, adică a celor din veac adormiţi. Acum sunt pomeniţi „creştinii care au adormit în credinţă: părinţi, strămoşi, bunici şi străbuni, fraţi şi prieteni, bogaţi şi săraci, împăraţi şi domni, pe cei de laolaltă şi sihaştri”, pentru aceştia rugându-L pe Dumnezeu, astfel: „Odihneşte-i… unde sunt mulţimile tuturor drepţilor şi unde este sălaşul sfinţilor Tăi”.

Credincioşii trebuie să ştie că în această zi, a sâmbetei moşilor de vară, au datoria creştinească de a-i pomeni pe toţi strămoşii şi moşii lor după trup şi pe toţi cei din veac adormiţi, la Slujba Parastasului de obşte care se săvârşeşte în toate Bisericile Ortodoxe.

Pomenirea aceasta are rostul de a-i învrednici şi pe cei adormiţi în dreapta credinţă de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre o vom prăznui în ziua următoare, a Rusaliilor, aceasta întrucât lucrarea Duhului Sfânt nu-i cuprinde numai pe creştinii vii, ci se extinde şi asupra celor adormiţi, întrucât cei vii şi cei adormiţi sunt deopotrivă membri ai Bisericii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Autoturism cuprins de flăcări pe DN 29, lângă Mihai Viteazu, la Ungureni: Pasagerii s-au salvat la timp

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit în această după-amiază la un autoturism aflat în mers pe DN 29, în apropierea localității Mihai Viteazu.

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Stației de Pompieri Săveni, care s-au deplasat rapid cu o autospecială de stingere. La sosire, incendiul se manifesta violent la întregul autoturism.

Intervenția promptă a pompierilor a permis lichidarea focului în aproximativ 10 minute, prevenind extinderea flăcărilor în zonă. Din fericire, nu au existat victime – șoferul și cei doi pasageri au reușit să iasă la timp din mașină și s-au evacuat în siguranță.

Potrivit primelor cercetări, cel mai probabil incendiul a pornit de la un scurtcircuit produs la instalația electrică a autoturismului.

Pompierii recomandă șoferilor să verifice periodic starea instalației electrice și să se asigure că autoturismele sunt echipate cu stingător funcțional, pentru a preveni astfel de situații periculoase.

Pentru a preveni incendiile auto, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:
✔ verificaţi instalaţia electrică;
✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;
✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Viața unei tinere mămici din Botoșani atârnă de un fir de păr: Medicii au lansat un apel urgent pentru donare de sânge grupa B III negativ

Publicat

Publicitate

Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani și medicii Secției Anestezie Terapie Intensivă lansează un apel urgent către populație pentru donarea de sânge cu grupa B III negativ.

Potrivit personalului medical, în prezent există o lipsă acută de sânge B III negativ la nivelul județului, iar situația este critică: o lehuză internată la maternitate are nevoie urgentă de transfuzie. Starea pacientei este gravă, cu hemoglobina coborâtă la pragul critic de 6 g/dl, sub nivelul considerat de siguranță pentru supraviețuire și recuperare.

În urma verificărilor făcute la nivel regional, singura pungă disponibilă cu această grupă de sânge se află în județul Suceava, ceea ce îngreunează intervențiile imediate și crește riscul pentru pacientă.

Medicii fac apel la toți botoșănenii cu grupa B III negativ care sunt sănătoși și pot dona să se mobilizeze și să dea o șansă la viață acestei mame. Cei care doresc să ajute sunt așteptați luni dimineață la Centrul de Transfuzii Județean Botoșani.

„Avem nevoie de sprijinul comunității pentru a salva o viață. Oricine are grupa B III negativ și este eligibil pentru donare este rugat să vină. Orice pungă de sânge contează enorm în această situație”, au transmis medicii de la ATI.

Conducerea spitalului mulțumește anticipat tuturor celor care vor răspunde acestui apel umanitar. Donarea de sânge este un gest de solidaritate și altruism, vital pentru salvarea pacienților aflați în stare critică.

Publicitate

Spitalul reamintește că donatorii beneficiază de analize gratuite, bonuri valorice și, mai ales, de satisfacția de a contribui direct la salvarea unei vieți omenești.

Pentru mai multe detalii despre donare, program sau condiții, cetățenii sunt încurajați să contacteze Centrul de Transfuzii Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă îl vedeți, să știți că este Eco: Câinele jandarm care veghează la siguranța botoșănenilor

Publicat

Publicitate

Eco nu e un simplu câine. Este partener de încredere al plutonierului Daniel Iorga și un adevărat profesionist în slujba comunității. Împreună formează un cuplu chinologic foarte bine sudat, mereu pregătit să intervină pentru siguranța botoșănenilor.

Are 4 ani și 7 luni, dar deja a dovedit multă pricepere: a fost „școlit” la Centrul Chinologic Sibiu al Ministerului Afacerilor Interne, unde a absolvit cu nota 10 cursul de dresaj specializat în patrulare și intervenție.

Seara trecută, Eco a fost prezent alături de jandarmii botoșăneni la Festivalul Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu”, pe Pietonalul Unirii din Botoșani. Și-a făcut treaba impecabil, ascultându-și conductorul la fiecare comandă și contribuind la buna desfășurare a evenimentului.

Misiunea jandarmilor continuă și astăzi, între orele 16:00 și 21:00, pentru ca toți participanții să se bucure în siguranță de festival.

Forțele de ordine îi sfătuiesc pe oameni să respecte măsurile stabilite de organizatori, să aibă grijă de copii și de bunurile personale și să solicite sprijinul jandarmilor dacă observă vreo problemă.

Așa că dacă îl vedeți prin oraș, să știți: Eco nu e doar un câine frumos și cuminte. Este parte din echipa care are grijă ca Botoșaniul să fie un loc sigur!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

De la 1 septembrie Vorona trece la colectarea selectivă din poartă în poartă

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Vorona a anunțat că începând cu data de 1 septembrie 2025 va introduce sistemul de colectare a deșeurilor menajere din poartă în poartă pentru toate gospodăriile din comună.

Potrivit administrației locale, măsura este luată în colaborare cu operatorul de salubrizare autorizat și are scopul de a eficientiza ridicarea gunoiului și de a respecta normele de mediu în vigoare.

Noul sistem presupune ridicarea deșeurilor direct din fața gospodăriilor, conform unui grafic prestabilit, dar și selectarea corespunzătoare a deșeurilor reciclabile și biodegradabile, în saci diferiți.

Cetățenii sunt rugați să depoziteze deșeurile în sacii sau pubelele puse la dispoziție, în ziua de colectare, înainte de ora 07:00 dimineața, și să respecte tipurile de deșeuri indicate de operator.

Pubelele și sacii vor fi distribuiți gratuit de reprezentanții Primăriei Vorona, iar programul de colectare va fi afișat la sediul instituției și pe pagina oficială.

Autoritățile locale au anunțat și o campanie de informare pentru a ajuta populația să se familiarizeze cu noul sistem.

Publicitate

„Împreună păstrăm comuna curată și civilizată!”, este mesajul transmis de Primăria Vorona tuturor locuitorilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending