Connect with us

Eveniment

Salina Praid se redeschide după ce a fost afectată de inundații. De când vor putea turiștii să o viziteze

Publicat

Publicitate

Reprezentanții Salinei Praid au luat decizia, în luna iulie a acestui an, să oprească accesul publicului la interior, în urma unei infiltraţii cu apă şi nămol. Acum, după ce au fost efectuate mai multe lucrări miniere specifice de punere în siguranţă a căii de acces în subteran, directorul obiectivului turistic a anunțat că va fi redeschis spre vizitare. Iată de când.

Salina Praid se redeschide pentru turiști

Pe 23 iulie 2022, în galeria de coastă, prin care au acces autobuzele în subteran, a apărut o infiltraţie abundentă cu apă şi nămol, motiv conducerea salinei luând decizia de a opri accesul. Cei aproximativ 1.000 de turişti care se aflau în interior atunci au ieşit la suprafaţă cu ajutorul a patru jandarmi, fără a exista vreun incident.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pete o sută de angajatori din Botoșani verificați de inspectorii de muncă, în luna ianuarie. Amenzi usturătoare

Publicat

Publicitate

În cursul lunii ianuarie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 104 controale. În urma controalelor, au fost constatate 87 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenționale, din care 5  avertismente și 4 amenzi, în valoare de 70.000 lei.

 

În domeniul securității și sănătății în muncă, în cursul lunii ianuarie, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

– au fost efectuate controale la un număr de 56 agenţi economici, din care au fost sancționați 40, au fost constatate 80 neconformităţi şi au fost dispuse 90 de măsuri, fiind aplicate 12 amenzi în valoare de 88.500 lei și 71 avertismente;

– Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani i-au fost comunicate 8 evenimente de   către angajatori;

– 11 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial

Publicitate

de Muncă Botoșani;

– 3 evenimente au fost cercetate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani și

avizate de Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 8 persoane accidentate în accidente de muncă, 7 cu  incapacitate

temporară de muncă și una accidentată mortal.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

– necomunicarea evenimentelor;

– nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor pentru stabilirea aptitudinii în  Muncă,

– semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă;

– nepurtarea echipamentului individual de protecție.

 

 

De asemenea, în luna ianuarie, Compartimentul Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă a eliberat 198 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 43 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 21 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată, au fost preluate, la sediul inspectoratului de muncă, 383 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

                  Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoşani, în luna ianuarie, în domeniile de competență, este de 158.500 lei.                 

Citeste mai mult

Eveniment

Posibilitatea reluării turului doi al alegerilor prezidențiale este exclusă, spune președintele Curții Constituționale, (CCR) Marian Enache

Publicat

Publicitate

Președintele Curții Constituționale, (CCR) Marian Enache, a exclus posibilitatea reluării turului doi al alegerilor prezidențiale. Acesta a spus că cererile de revizuire a hotărârii din decembrie sunt în afara cadrului procesual, scrie alba24.ro.

Într-un interviu, acordat publicației Juridice.ro acesta a explicat că deciziile CCR sunt definitive și nu pot fi modificate prin erată.

Referitor la probele care au dus la anularea alegerilor, Enache a subliniat că CCR nu administrează probe în mod direct, ci verifică legalitatea procesului electoral pe baza informațiilor furnizate de instituțiile competente.

De asemenea, el a comentat declarațiile vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, despre anularea alegerilor din România, interpretându-le ca un mesaj general despre necesitatea consolidării democrației în Europa. Enache a reafirmat importanța corectitudinii și transparenței alegerilor și a subliniat necesitatea unui dialog deschis pentru prevenirea manipulării proceselor electorale.

Hotărârile CCR sunt definitive

‘Hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii și, astfel cum am arătat mai înainte, ‘cererile de revizuire’ a acestora sunt formulate în afara unui cadru procesual și, în consecință, în baza acestora, nu pot fi constituite dosare jurisdicționale. Regimul lor juridic este similar petițiilor și ele au fost soluționate în acest cadru juridic’, spune Enache.

Publicitate

În context, Marian Enache a fost întrebat dacă se poate da o erată pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale.

Exclus o erată. Ce vizează o erată

‘Exclus. Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri și nicidecum schimbarea sau modificarea soluției pronunțate de o autoritate jurisdicțională. A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor’, explică Enache.

În legătură cu subiectul probelor în baza cărora au fost anulate alegerile, Enache spune că CCR nu verifică dovezile depuse de autoritățile statului sau de cei care depun contestații, ci se asigură că procesul electoral s-a realizat în parametrii legali și constituționali.

‘Nu este vorba despre o activitate de administrare de probe în sensul dreptului comun în care Curtea Constituțională să audieze sau să asculte persoane, ci de o verificare a corectitudinii desfășurării diverselor segmente ale procedurii de alegere a Președintelui României de către autoritățile și instituțiile publice cu competențe în asigurarea corectitudinii desfășurării procesului electiv.

Ce verifică CCR

Ca atare, Curtea Constituțională valorifică rezultatele demersurilor realizate de instituțiile statului cu competențe în domeniul furnizării concluziilor cu privire la încălcările regulilor procesului electiv.

Cu alte cuvinte, Curtea nu verifică direct și nemijlocit dovezile depuse de contestator, ci dispune ca autoritățile statului să îi transmită informațiile necesare pentru a se asigura că procesul electoral s-a realizat în parametrii legali și constituționali. În funcție de înscrisurile existente la instituțiile statului, Curtea va proceda la evaluarea lor și, în consecință, va infirma sau va confirma rezultatele alegerilor’, precizează Enache.

Un alt subiect abordat în interviu se referă la declarațiile vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, potrivit cărora alegerile din România au fost anulate ‘pe baza suspiciunilor fragile ale unei agenții de informații și la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali’.

Ce spune despre J.D. Vance și discursul său

Marian Enache consideră că mesajul lui J.D. Vance este adresat întregii societăți europene.

‘Parafrazez din discursul vicepreședintelui SUA. Acesta spune, în esență, că anularea procesului electoral a fost consecința existenței unei societăți democratice slabe și nu spune că, în pronunțarea unei asemenea decizii, Curtea Constituțională a României și-ar fi încălcat competențele sale. Eu percep acest mesaj ca fiind unul transmis pentru întreaga societate europeană, în care se constată că democrația și statul de drept trebuie fortificate pentru apărarea cetățenilor și a valorilor fundamentale împărtășite la nivel internațional”, a arătat el.

În acest context, mai spune președintele CCR, ”corectitudinea și transparența alegerilor sunt valori centrale ale democrației votului, la care trebuie să concure statul, cetățenii alegători, precum și candidații”.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O lebădă de vară a căzut victimă uneltelor de pescuit abandonate pe Iazul Icuseni, din Botoșani. Medicii de la Trio.vet au încercat să o salveze

Publicat

Publicitate
O lebădă de vară care a ales să cuibărescă pe Iazul Icuseni, din județul Botoșani, a fost ulterior victima uneltelor de pescuit abandonate sau pierdute. A fost găsită de un paznic de vânătoare, care a anunțat Garda de Mediu Botoșani.
Exemplarul de lebadă a fost preluat de comisarii de mediu și încredințat în custodie provizorie cabinetului veterinar Trio.vet până la atingerea stării fiziologice normale.
Starea de sănătate a lebedei a fost evaluată: traumatism esofagian cu hemoragie masivă, slăbiciune a organismului legată de o denutriție importantă (casexie).
Prognosticul este rezervat.
Următoarele zile sunt decisive pentru acest exemplar de lebădă.Mulțumim personalului din cadrul cabinetului veterinar Trio.vet pentru profesionalismul și generozitatea de care dau dovadă, și totodată, salvatorului care ne-a anunțat.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Apel urgent pentru donare de sânge! Orice ajutor contează

Publicat

Publicitate
Anunțul a fost făcut de Parohia Sfântul Ioan Botezătorul pe pagina de socializare. O femeie de 78 de ani, internată pe Secția Cardiologie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, are nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență, iar rudele cer ajutorul oamenilor cu suflet bun. 
„Se caută donatori pentru Timofte Floarea, 78 de ani, Salonul 7, Secția Cardiologie a **Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Orice ajutor contează!
Vă rugăm să distribuiți acest mesaj.”, este textul apelului lanat pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending