Connect with us

Economie

Salariul minim pe economie va creşte cu siguranţă în 2024. Premierul Marcel Ciolacu: „Propunerea noastră este 3700 de lei”

Publicat

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi seara, la debutul şedinţei de guvern, că salariul minim pe economie va creşte cu siguranţă în 2024, relatează alba24.ro.

Ciolacu a precizat că propunerea Guvernului este de 3.700 de lei de la 1 iulie 2024.

”Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va crește cu siguranță. Propunerea noastră este 3700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri.

Facilitatea de 200 de lei scutire de taxe prelungită cu 6 luni
Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut. Acest buget, votat de Parlament înainte de Crăciun, ne va permite în 2024 să investim sume fără precedent pentru a construi viitorul României”, a anunțat Ciolacu.

În cazul în care această facilitate nu era prelungită salariul minim ar fi scăzut cu 83 de lei de la 1 ianuarie2024, după majorarea de la 1 octombrie.

De la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei, respectiv 2.097 de lei net. De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei beneficiază 1,8 milioane de salariaţi.

Publicitate

Ce salariu minim au propus patronatele pentru 2024
Creșterea salariului de bază minim brut pe țară a fost subiectul negocierilor dintre guvern, sindicate și patronate.

Guvernul a propus creșterea la nivelul 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024 inclusiv pentru salariații din agricultură și industria alimentară, și menținerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajații din sectorul construcțiilor.

De partea cealaltă, patronatele au sugerat o creștere la 3500 de lei în iulie 2024 și apoi la 3700 de lei în ianuarie 2025.

Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2024
„Adoptăm astăzi Bugetul de Stat pe 2024, unul axat pe investiții de circa 7% din PIB. Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului.(…) a declarat Ciolacu joi seara, înainte de ședința de guvern.

”Țintim o creștere economică de 3.4%, a doua cea mai mare din UE. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an.

Bugetul asigurărilor sociale, pe care îl aprobăm tot azi, probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației, de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie!

Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale. Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar – nu și la demnitari”, spune Marcel Ciolacu.

Cel mai mare buget din istorie la Educație
„Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 miliarde lei mai mult față de 2023.

La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulți bani pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor.

Există de asemenea suplimentări majore, între 30 și 50% în plus pentru Sănătate (inclusiv CNAS), Mediu și Dezvoltare. Aici vorbim despre Programul Anghel Saligny, unde alocăm cu 3,7 miliarde lei mai mult, dublu și ceva față de 2023!

Există un plus de 10% și la investițiile din PNDL. Finanțăm masiv toate prioritățile guvernării: capitalul uman din educație, noi unități moderne în sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului și modernizarea condițiilor de trai în comunitățile rurale.

Toate sunt nevoi reale ale țării și răspund așteptării românilor”, a adăugat premierul Ciolacu

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noi reguli pentru comercianții de tutun, impuse de ANPC. Vânzătorii pot cere cartea de identitate a cumpărătorului

Publicat

Publicitate

Reguli noi pentru vânzătorii de tutun: Obligații suplimentare impuse de ANPC începând de duminică

Începând de duminică, comercianții care vând produse din tutun sunt obligați să respecte o nouă regulă introdusă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Această măsură are ca scop întărirea protecției consumatorilor și alinierea la reglementările europene în domeniu, scrie alba24.ro.

ANPC subliniază că nerespectarea noilor prevederi poate atrage sancțiuni, inclusiv amenzi semnificative sau chiar suspendarea activității comerciale.

Ei au obligația să afișeze la loc vizibil un panou informativ prin care să reamintească interdicția vânzării acestor mărfuri către minori, potrivit Rador.

Afișul, care poate fi descărcat de pe site-ul ANPC.

Publicitate

De asemenea, ordinul prevede obligația operatorilor economici de a deține în mod obligatoriu și variante dedicate persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, fie audio, fie prin utilizarea oricăror mijloace fizice ori digitale specifice.

Noile reguli se adresează vânzătorilor de produse din tutun, țigări electronice, dispozitive pentru încălzirea tutunului, precum și alte mărfuri similare.

Citeste mai mult

Eveniment

12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali

Publicat

Publicitate

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali.

Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului ‘Saint Thomas’ din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane fără o pregătire profesională. Ca semn al recunoașterii meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roșie Regală. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.

Tema din 2025, stabilită de către Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN), este ‘Puterea economică a îngrijirii’ și se concentrează pe sănătatea și bunăstarea asistentelor medicale, subliniind rolul critic pe care îl joacă o forță de muncă sănătoasă în consolidarea economiilor, îmbunătățirea sistemelor de sănătate și asigurarea unor rezultate mai bune pentru comunitățile din întreaga lume, potrivit www.icn.ch.

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali este o federație de peste 130 de asociații naționale de asistenți medicali, reprezentând cele peste 28 de milioane de asistenți medicali din întreaga lume. Este prima și cea mai largă organizație internațională din lume pentru profesioniștii din domeniul sănătății și a fost fondată în 1899. Aceasta activează pentru a asigura îngrijiri medicale de calitate pentru toți, pentru politici solide de sănătate la nivel global, progresul cunoștințelor de asistență medicală, precum și pentru respectarea în lume a profesiei de asistent medical. ICN colaborează cu agențiile specializate din cadrul ONU, și în mod special cu Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Internațională a Muncii și Banca Mondială. Totodată lucrează îndeaproape cu o serie de organizații internaționale neguvernamentale și alți parteneri.

În fiecare an, ICN alcătuiește un raport ce cuprinde studii de caz, interviuri, bannere și logo-uri pentru rețelele sociale. ICN face apel la asistenții medicali să își împărtășească experiențele sub forma unui studiu de caz, informând astfel populația despre activitatea lor și servind în același timp și ca un schimb de experiență între asistenții medicali prin cunoașterea diverselor modalități de soluționare a problemelor din domeniul de activitate – proceduri ce pot fi accesate pe www.icnvoicetolead.com.

Evoluția profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaș în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, servicii bazate pe aparatură și echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării acestei profesii. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și sprijinirea în desfășurarea activității acestei categorii de profesioniști.

Publicitate

Celebrarea asistenților medicali are loc, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada, timp de o săptămână, fiind denumită ‘National Nurses Week’. Activitățile desfășurate pe parcursul acestei săptămâni – seminarii educaționale, dezbateri, concursuri, discuții și alte evenimente comunitare -, evidențiază rolul important al asistenților medicali (femei sau bărbați) în îngrijirea pacienților.

În România, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) susține în fiecare an tema aleasă de ICN pentru Ziua internațională a asistenților medicali, pentru că aceasta reflectă angajamentul față de contribuția esențială în domeniul de ”nursing” la nivelul comunității internaționale, se subliniază pe www.oamr.ro. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale2025: Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri

Publicat

Publicitate

Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își ‘reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale’.

‘Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de orice act de politică partinică și prin evitarea implicării în susținerea publică a vreunuia dintre candidații care participă la competiția electorală prezidențială. Respectăm votul fiecărei persoane, deoarece acesta reflectă credința, convingerile și opțiunea acesteia, fiind o manifestare a unui drept democratic consfințit prin lege. Așadar, îi îndemnăm pe toți cetățenii români să-și exercite în mod liber, pașnic și responsabil dreptul la vot, pentru binele poporului român’, se menționează în comunicatul transmis de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.

Presa a relatat, duminică, despre prezența arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, la sfințirea sediului AUR de la Constanța, unde a rostit și o cuvântare în care și-a exprimat speranța că în turul doi al alegerilor prezidențiale Dumnezeu va da ‘un rezultat bun și sănătos’. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Slujbă arhierească deosebită la Dorohoi. PS Nichifor Botoșăneanul a oficiat Taina Cununiei după Sfânta Liturghie

Publicat

Publicitate

În Duminica a IV-a după Paști, numită și Duminica vindecării slăbănogului, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Dorohoi, județul Botoșani. Această zi a fost cu atât mai specială cu cât, la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat Taina Cununiei pentru tinerii Viorel Drăgan și Miruna Precob.

Numeroși clerici și credincioși din Dorohoi s-au rugat în această duminică la slujba arhierească oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul, la biserica închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena din municipiul Dorohoi.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat faptul că oamenii sunt chemați să-l întâlnească pentru Dumnezeu, Tămăduitorul sufletelor și al trupurilor, ca să dobândească fericirea și viața veșnică:

Dumnezeu este aproape de noi, ne cunoaște gândul, dorul și suspinul inimii noastre. El însuși a venit tocmai ca să pună capăt stricăciunii și morții. Nu a vindecat Dumnezeu nici pe toți bolnavii care erau atunci, și nu a înviat pe toți cei morți, dar a arătat că are putere asupra bolii și asupra morții ca să știm să nu ne mai temem. Chiar și în boală și suferință să înțelegem că viața noastră este mult mai mult decât bucuria și durerea care se împletesc în viața noastră și în istoria acestei lumi. Suntem chemați să ne întâlnim cu Dumnezeul cel Viu și aceasta să ne aducă bucurie. Această putere pe care Domnul a vădit-o vindecând pe cel cu neputință de vindecat altfel, vedem că a lăsat-o Bisericii și a lăsat-o mărturie Biserici ca să înțelegem că ceea ce împlinim în Biserică, Tainele pe care le primim: Botezul, Spovedania, Împărtășania, toate ne pregătesc pentru această întâlnire cu Dumnezeu. Puterea tămăduitoare a lui Dumnezeu este dată omului ca sănătatea și înțelegerea lui să-l conducă spre cunoașterea adevăratului Dumnezeu, spre întâlnirea cu Dumnezeul cel Viu și spre mărturie adevărată.

Tot astăzi, tinerii Viorel Drăgan, referent în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și Miruna Precob, însoțiți de nașii lor, Teodor și Camelia Mocăniță, au primit binecuvântarea lui Dumnezeu prin Taina Sfintei Cununii, slujba fiind oficiată de Părintele Episcop-vicar, dimpreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi.

Sursa: Doxologia

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending