Connect with us

Eveniment

Salariul minim din România trebuie transformat în ”salariul european corect” și va crește din doi în doi ani. Cum va fi calculat

Publicat

Publicitate

România are termen până anul viitor să transpună în legislația națională o directivă europeană care va avea drept efect direct creșterea semnificativă a salariului minim, relatează alba24.ro

Sunt două variante în care vor crește salariile minime. Prima este una sugerată chiar de Parlamentul European.

„Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut”.

O a doua variantă este aceea de a lua în calcul coșul de consum pentru un trai decent.

Cât ar crește salariile angajaților
Concret, dacă venitul minim adecvat ar fi de 50% din salariul minim brut, salariile minime ar trebui să crească la 3.500 lei.

Dacă se ia în calcul coșul de consum pentru un trai decent, salariul minim net ar trebui să crească cu 800 lei.

Publicitate

Dar, în orice variantă, la sfârșitul anului viitor, salariul minim pe economie ar trebui să crească din nou cu o sumă considerabilă.

Salariile minime vor crește la fiecare 2-4 ani
Atenție însă, lucrurile nu se vor opri aici. Salariul minim adecvat va continua să crească.

Consiliul și Parlamentul European au căzut de acord ca actualizările la salariile minime adecvate vor avea loc cel puțin o dată la doi ani.

Sau, cel mult o dată la patru ani, pentru acele state care folosesc un mecanism automat de indexare, arată Consiliul Uniunii Europene.

Deciziile vor fi luate cu toți partenerii sociali, atât cu statele, cu asociațiile patronale și sindicale dar și cu ajutorul experților care se bazează pe date statistice concrete și pe indicatori economici.

Nu toate țările UE vor avea același venit minim adecvat
Nu toate țările UE vor avea același venit minim adecvat. Asta pentru că fiecare stat va stabili nivelul acestuia în funcție de condițiile sociale și economice, puterea de cumpărare, nivelul productivității și evoluțiile indicatorilor macroeconomici la nivel național.

Măsurile se vor ghida însă după prevederile directivei europene și principiile pe care aceasta le cuprinde.

Astfel, țările care deja au un salariu minim pe economie stabilit se angajează să modifice nivelul acestuia după o formulă care să asigure un trai decent, să fie în concordanță cu rata inflației și să poată acoperi coșul de cumpărături minim pentru diverse bunuri și servicii necesare.

Atenție, noțiunea de ”coș de cumpărături” nu se limitează doar la lista celor esențiale, ci trebuie să poată acoperi adițional chiar și anumite cheltuieli dedicate bunăstării și derulării unor activități recreaționale, culturale, educaționale sau sociale).

Este salariul minim ”decent” în România? Calcul: cu cât ar trebui să crească
În România  salariul minim garantat este cu mult mai mic decât ar fi venitul minim necesar unui trai decent.

Un raport al Avocatului Poporului fixează suma necesară pentru un trai decent la 2.708 lei pe lună.

Discrepanțele pot fi subliniate astfel:

făcând un exercițiu de imaginație, dacă astăzi s-ar determina în funcție de coșul de consum zilnic pentru un trai decent, atunci venitul (net) minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 lei net.
dacă venitul minim garantat în România s-ar calcula având ca reper echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie – una dintre alternativele de calcul propuse de Directivă – (i.e., 50% din 6.430 lei = 3.215 lei), sesizăm că decalajul ar crește cu încă aproximativ 500 lei net și deci venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei.
Astfel, putem considera că venitul minim încasat astăzi (i.e., 1.900 lei) de un român este cu 50% mai mic (1.000 lei, în medie, în valori absolute) decât pragul care se presupune că îi asigură traiul decent.

Ce înseamnă salariul european ”adecvat”
De pe această poziție din subsolul clasamentului salariilor minime la nivel european, România va avea multe complicații pentru implementarea unui venit minim european adecvat.

Trebuie să remarcăm și limbajul european care trece de la denumirea națională de salariu minim garantat la terminologia europeană care introduce termenul „adecvat”.

Ideea de „adecvat” aduce în calcularea salariului un element extrem de complicat și anume asigurarea unui trai decent, în sine un termen subiectiv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ceață și mai groasă: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00

Publicat

Publicitate

Nu scăpăm de ceață și polei, iar codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00, a transmis în această seară ISU Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, ISU Botoșani recomandă:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

Publicitate

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

“În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis ISU Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 23 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 23 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 ianuarie 2025:

Loto 6/49: 47, 45, 23, 21, 32, 28

Loto 5/40: 35, 15, 32, 27, 19, 5

Joker: 2, 31, 29, 33, 1 + 15

Noroc: 9 9 3 4 0 7 2

Publicitate

Noroc Plus: 6 6 3 3 8 7

Super Noroc: 2 2 0 3 1 5

Citeste mai mult

Eveniment

Doi jandarmi din Botoșani, decorați pentru merite deosebite și contribuții în slujba comunității

Publicat

Publicitate

Plutonierul adjutant șef Macovei Daniel-Constantin și plutonierul adjutant șef Parasca Ovidiu-Mihai, subofițeri în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, au fost distinși cu medalii naționale pentru conduita profesională exemplară și intervențiile în sprijinul cetățenilor.

Distincții naționale pentru fapte remarcabile

Prin Decretul nr. 1539 din 28 noiembrie 2023, semnat de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Constantin i-a fost acordată Medalia Națională „Serviciul Credincios” Clasa a III-a, cu însemn de pace, pentru militari. Această distincție recunoaște contribuțiile deosebite ale jandarmului în îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice Ministerului Afacerilor Interne. Printre acțiunile sale remarcabile se numără intervenția din 15 ianuarie 2023, când, în drum spre serviciu, a acordat primul ajutor unui pieton accidentat pe o trecere de pietoni din municipiul Botoșani, până la sosirea echipajului de urgență.

Prin Decretul nr. 1417 din 28 noiembrie 2024, Președintele României i-a conferit plutonierului adjutant șef Parasca Ovidiu-Mihai Medalia Națională „Pentru Merit” Clasa a III-a, cu însemn pentru militari. Distincția onorează meritele sale excepționale în activitatea profesională, printre care se numără intervențiile pentru protejarea cetățenilor din municipiul Botoșani. Subofițerul a acționat în mod repetat pentru îndepărtarea pericolului reprezentat de câinii agresivi, eliminarea roiurilor de albine sau a cuiburilor de viespi din apropierea locuințelor, asigurând astfel siguranța comunității.

O recunoaștere a implicării în slujba cetățenilor

Aceste recompense reprezintă o apreciere a dedicării și profesionalismului de care au dat dovadă cei doi subofițeri în misiunile lor, precum și în intervențiile din timpul liber, a transmis IJJ Botoșani.

Prin munca lor constantă, plutonierii adjutanți șefi Macovei și Parasca contribuie la asigurarea unui climat de siguranță pentru locuitorii județului Botoșani.

„Recompensarea angajaților Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani reprezintă o recunoaștere a muncii constante depuse în slujba cetățenilor și a comunității, disponibilitatea permanentă și responsabilitatea de care au dat dovadă, în vederea asigurării unui climat de siguranță în județul Botoșani”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Încă o “românească”: Certificate RAR Auto-Pass, vândute la suprapreț. Cât costă documentul emis exclusiv de Registrul Auto Român

Publicat

Publicitate

Registrul Auto Român (RAR) avertizează cu privire la practici înșelătoare din partea unor entități terțe care vând certificate RAR Auto-Pass la prețuri exagerate. Aceste entități se interpun între RAR și clienții de bună credință, utilizând metode alternative și înșelătoare pentru a profita financiar de cetățeni, transmite instituția, relatează alba24.ro.

Certificate RAR Auto-Pass, vândute la suprapreț

Potrivit reprezentanților instituției, aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial RAR, în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certificate RAR Auto-Pass la prețuri supraevaluate.

RAR recomandă cetățenilor să descarce RAR Auto-Pass doar de pe site-ul oficial al RAR, www.rarom.ro, pe a cărui primă pagină există un buton specific accesării acestui document.

Cât costă RAR Auto-Pass?

Certificatul RAR Auto-Pass este un document emis exclusiv de Registrul Auto Român, în baza legii nr.142/2003 și OMTI nr.210/2024 și conține informații autentice și verificabile privind istoricul mașinii, axate pe indicația kilometrajului.

RAR Auto-Pass este conceput pentru a oferi transparență maximă, protejând interesele cetățenilor de bună credință.

Prețul RAR Auto-Pass este de 42 de lei, tariful fiind stabilit de Consiliul de Administrație al RAR-RA.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending