Connect with us

Actualitate

Salariul mediu net a crescut în februarie. Iată domeniile cu cele mai mari câștiguri

Publicat

Publicitate

Salariul mediu net a ajuns la 5.351 lei în luna februarie 2025, înregistrând o creștere de 23 de lei (+0,4%) comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai mari creșteri salariale au fost consemnate în sectorul fabricării produselor din tutun (+33,9%) și în cel al activităților auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurări și fonduri de pensii (+30,2%), scrie alba24.ro.

Câștigul salarial mediu brut a fost 8.932 lei, cu 22 lei (+0,2%) mai mare decât în luna ianuarie 2025, scrie Agerpres.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activitățile de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (11.619 lei) și în fabricarea produselor din tutun (10.860 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (3.263 lei) și în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.345 lei).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 9,7%.

Indicele câștigului salarial real a fost 104,5% în luna februarie 2025 față de luna februarie 2024. Indicele câștigului salarial real a fost 99,5% în luna februarie 2025 față de luna ianuarie 2025. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 249,3%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna ianuarie 2025.

„În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației”, precizează INS.

Publicitate

În luna februarie 2025, comparativ cu luna precedentă, nivelul câștigului salarial mediu net a fost influențat, în aproape egală măsură, atât de creșteri, cât și de scăderi. Astfel, creșterile câștigului salarial mediu net din activitățile sectorului economic au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale, al 13-lea salariu sau prime pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum și de realizările de producție ori încasările mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

În ce domenii au fost înregistrate cele mai semnificative creșteri
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat astfel: cu 33,9% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 30,2% în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii.

Totodată, au fost creșteri între 6,5% și 12,5% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzacții imobiliare, activități profesionale, științifice și tehnice.

Alte creșteri, între 2,5% și 6%, au fost consemnate în alte activități extractive, cercetare-dezvoltare, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), construcții, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), transporturi pe apă.

Scăderi ale câștigului salarial
Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna ianuarie 2025 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat astfel: cu 12,7% în industria metalurgică, respectiv cu 11,5% în extracția minereurilor metalifere; între 4,5% și 8,5% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, extracția cărbunelui superior și inferior, transporturi aeriene, activități de servicii anexe extracției.

Totodată, au fost consemnate scăderi între 2% și 4% în activități de editare, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activități și servicii de decontaminare), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități de spectacole, culturale și recreative, fabricarea echipamentelor electrice, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, transporturi terestre și transporturi prin conducte.

În sectorul bugetar, câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+0,8%), în timp ce în sănătate și asistență socială (-1,8%), respectiv în învățământ (-1,1%) a înregistrat ușoare scăderi.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

TAROM vine, de Paști, cu o reducere de 20% la toate zborurile

Publicat

Publicitate

TAROM lansează o ofertă specială de Paște și reduce cu 20% tarifele la zborurile spre orice destinație, achiziționate în perioada 14 – 17 aprilie.

Potrivit unui comunicat al companiei, perioada de călătorie este de la 15 mai 2025, cu excepția intervalului 1 iulie – 31 august, în cazul zborurilor externe.

‘Cu ocazia sărbătorilor pascale, TAROM a pregătit o bucurie pentru pasageri: o ofertă specială valabilă în perioada 14 – 17 aprilie 2025. Astfel, toți cei care își doresc să transforme planurile de călătorie în realitate pot achiziționa bilete de avion cu 20% reducere din tariful de bază, pentru toate destinațiile interne și externe, alegând opțiunea cu bagaj de cală inclus. Oferta valabilă în perioada 14 – 17 aprilie 2025 se aplică pentru călătoriile dus-întors și include toate taxele, un bagaj de cală, bagaj de mână de 8 kg și check-in gratuit’, se arată în comunicat.

Locurile sunt limitate și disponibile doar pe zboruri TAROM, în conformitate cu termenii și condițiile ofertei, subliniază reprezentanții companiei aeriene.

‘TAROM te duce mai aproape de planurile tale și îți oferă momentul ideal pentru a-ți planifica o vacanță sau o escapadă de primăvară’, se mai spune în comunicat. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Sărbători Pascale în siguranță: Lăcașurile de cult din Botoșani, verificate de pompieri

Publicat

Publicitate

Inspectorii de prevenire și-au intensificat, în ultima perioadă, acțiunile de control și informare preventivă la lăcașurile de cult din județul Botoșani. Aceștia au în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție și starea acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

Inspectorii de prevenire verifică perioada de garanție a stingătoarelor, dacă acestea sunt poziţionate corect, dacă personalul este pregătit şi ştie să le folosească.

Totodată, aceștia au în vedere menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică, respectiv de acces a autospecialelor de stingere, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și posibilitatea utilizării hidranţilor exteriori, în cazul unui incendiu.

Preoții și personalul neclerical sunt instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

Pe timpul celor 38 de acțiuni de îndrumare și control desfășurate până astăzi, au fost constatate 44 de nereguli, fiind aplicate 44 de sancțiuni contravenționale (avertismente).

Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la :

Publicitate

– exploatarea instalațiilor electrice cu deficiențe sau improvizații;

– neverificarea stingătoarelor din dotare;

– reducerea dimensiunilor căilor de evacuare, încuierea ori blocarea uşilor sau a altor căi destinate evacuării ori nefuncţionarea iluminatului de siguranţă.

Măsuri preventive la lăcașurile de cult:

▪ accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;

▪ pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

▪ lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

▪ parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

În Noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și dislocate echipe de prevenire și echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Atelier de Paște – „Albinuțe vesele și lumânări naturale”, la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona

Publicat

Publicitate

În preajma Sărbătorilor Pascale, elevii clasei a III-a de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona au participat la un atelier deosebit, intitulat „Albinuțe vesele și lumânări naturale”, desfășurat într-o atmosferă caldă și primitoare.

Activitatea, coordonată cu grijă și dedicare de doamnele învățătoare, a adus primăvara în sufletele copiilor printr-un moment educativ și creativ, cu accent pe tradiție, natură și bucuria lucrului manual.

Micii școlari au intrat în rolul unor albinuțe harnice, purtând ținute tematice: fetițele au avut fustițe galbene și bluze albe, iar băieții au fost eleganți în papioane galbene, evocând spiritul jucăuș al primăverii.

Copiii au aflat despre importanța albinelor în ecosistem și despre produsele minunate pe care acestea ni le oferă, iar punctul culminant al atelierului a fost confecționarea unor lumânări naturale din ceară de albine.

Cu multă răbdare și îndrumare, micii artizani au modelat cu emoție propriile lumânări, dezvoltându-și creativitatea și simțul estetic.

La final, fiecare copil a plecat acasă cu lumânarea realizată chiar de el, dar mai ales cu zâmbetul larg și emoția unei experiențe autentice, trăite alături de colegi și de doamnele învățătoare care le ghidează pașii în fiecare zi.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Particule de praf saharian vor traversa România în perioada 14 – 18 aprilie

Publicat

Publicitate

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traverse România, în perioada 14 – 18 aprilie, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), într-un comunicat publicat luni.

‘În perioada 14 – 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua’, precizează meteorologii.

ANM a emis, luni, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până miercuri dimineața în zone din 10 județe. Astfel, în intervalul 14 aprilie, ora 10:00 – 16 aprilie, ora 10:00, în județele Bacău, Botoșani, Caraș-Severin, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vrancea și Vaslui, temporar, vântul va avea intensificări cu rafale de 50 – 60 km/h, care vor ajunge și la 75 – 90 km/h.

Local, se vor semnala intensificări ale vântului și în celelalte regiuni, cu viteze în general de 40 – 50 km/h. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending