Preţul mediu al biletelor de avion a fost, în 2021, cu 19% mai mare decât în anul anterior. În topul celor mai populare destinaţii pentru români s-au aflat România, Marea Britanie şi Italia,informează alba24.ro. Sunt concluziile unei analize de piaţă întocmită de o agenţie de turism.
Majorările de preţ ale biletelor de avion s-au produs ca urmare a creşterilor de tarife pentru zborurile interne şi intercontinental, potrivit sursei citate.
Prețul mediu pentru un bilet de avion
Preţul mediu al unui bilet de avion dus a fost de 155 de euro, iar în funcţie de tipul de zbor, tarifele au fost următoarele: 70 de euro pentru un zbor intern, 90 de euro pentru zbor internaţional, respectiv 303 euro pentru zbor intercontinental.
„Interesant, în comparaţie cu 2019 şi 2020, preţurile biletelor pentru zborurile intercontinentale au crescut cel mai mult. În 2019 am plătit în medie 250 de euro pentru un singur bilet, în timp ce în 2020 era 290 de euro. Totodată, este de remarcat că preţurile biletelor pentru rutele internaţionale, de exemplu din România către ţările europene, în 2021 au scăzut cu 5% faţă de 2020 şi cu 11% faţă de 2019”, a declarat Marius Turbatu, Hub manager eSky România.
Top cele mai populare destinații
În cursul anului trecut, prima poziţie în topul celor mai populare destinaţii pentru români s-a aflat România, iar principalele rute interne au fost spre Bucureşti, Cluj şi Bacău.
Pe locul secund al ierarhiei se găseşte Regatul Unit al Marii Britanii, cu destinaţia cea mai frecventă Londra, în timp ce următoarea în clasament este Italia, cu zboruri către Milano, Roma şi Sardinia. Poziţia a patra este ocupată de Germania, în frunte cu Frankfurt şi Dortmund, iar locul 5 revine Spaniei, unde românii au zburat cel mai frecvent către Barcelona, Madrid, Alicante şi Insulele Canare (în special Tenerife şi Fuerteventura).
Topul destinaţiilor preferate de către români în anul 2021 este completat de Franţa, Belgia, Irlanda, Ţările de Jos şi Turcia.
Pe segmentul asigurărilor de călătorie, datele eSky arată că produsul All Risk, care permite anularea unei călătorii din diverse motive personale (de exemplu: îmbolnăvire, anularea unei cereri de concediu sau îmbolnăvirea unui animal de companie), a fost cel mai popular.
Prin comparaţie, în 2019, doar 20% dintre rezervări aveau o asigurare de călătorie, în 2020 o pondere de 26%, iar în 2021 aproape un client din trei.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Procurorii DNA îl acuză pe Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, că a primit de un om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județ, precizează DNA, într-un comunicat, în care anunță oficial că Buzatu a fost reținut pentru luare de mită.
BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor). În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Ministerul Educației face selecție pentru cadre didactice, în vederea elaborării subiectelor la examenele naționale. Apelul este lansat prin intermediul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).
Este vorba despre un apel de selecție pentru cadre didactice, cu statut de colaboratori externi, pentru a completa grupurile de lucru pentru evaluările, examenele și concursurile naționale din anul școlar 2023-2024. Înscrierile se fac din 2 octombrie.
Cadrele didactice selectate participă la activități de proiectare a itemilor/ testelor/ variantelor de subiecte/ biletelor de examen/ fișierelor de lucru și a caietelor cadrului didactic/baremelor de evaluare și de notare, se arată în anunțul CNPEE.
Pot aplica profesorii care își desfășoară activitatea atât în mediul urban, cât și în cel rural, în unitățile de învăţământ preșcolar, primar, gimnazial, respectiv liceal, cu filierele teoretică, vocațională și tehnologică, și în unitățile de învăţământ care școlarizează elevi aparținând minorităților naționale, potrivit documentului citat de edupedu.ro.
Realizarea subiectelor de examene
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) realizează procesul de completare a grupurilor de lucru pe discipline în vederea pregătirii:
Raportului anual de evaluare a dezvoltării fizice, socio emoționale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare de la finalul clasei pregătitoare (PREG)
Evaluării competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a (EN II)
Evaluării competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a (EN IV)
Evaluării elevilor la finalul clasei a VI-a (EN VI)
Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII)
Examenului național de definitivare în învăţământ (DEF)
Concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar (TIT).
Condiții de selecție
Selecția cadrelor didactice pentru completarea grupurilor de lucru pe discipline se face pe baza competenței și a experienței declarate, precum și pe baza disponibilități manifestate pentru implicarea în activitățile de pregătire a evaluărilor, a examenelor și a concursurilor naționale din anul școlar 2023-2024.
Condiții pentru cadrele didactice:
au desfășurat activități de predare-învățare-evaluare în învățământul preșcolar în ultimii trei ani școlari (pentru Definitivat, Titularizare), primar (pentru Evaluarea Națională pentru clasa a a II-a și a IV-a, Definitivat, Titularizare), în învăţământul gimnazial (pentru Evaluarea Națională clasa a VI-a, a VIII-a, Definitivat, Titularizare ), în învăţământul liceal (pentru BAC, Definitivat, Titularizare), respectiv desfășoară activități de predare-învățare-evaluare la clasa pregătitoare în anul școlar curent (Pregătitoare)
au abilități de operare pe calculator
au absolvit cursuri/ stagii/ programe de formare recunoscute prin credite profesionale transferabile, care vizează problematică specifică evaluării de proces/ prin examene, evaluării manualelor, curriculumului
au experiență în: activitatea de proiectare a itemilor; evaluarea proiectelor de manuale școlare; elaborarea de programe școlare prin participare în grupurile de lucru constituite în acest scop, la nivel național
au titlul științific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar în domeniul disciplinei sau în domenii conexe celui pentru care aplică sau au gradul didactic I, II sau definitiv.
Nu pot participa la procesul de selecție cadrele didactice care au rude sau afini până la gradul IV care urmează a susline respectivele evaluări, examene sau concursuri naționale.
Calendarul și procesul de selecție a candidaților
Etapa I: perioada 2 – 12 octombrie 2023
Înscrierea candidaților se face prin intermediul aplicației dedicate cu respectarea instrucțiunilor și a ghidului de utilizare, disponibile în respectiva aplicație. Candidații se pot înscrie pentru proiectare de itemi și/sau pentru activitățile de traducere a subiectelor în limbile minorităților naționale.
Documente necesare:
CV actualizat, copie după diploma de licenţă/absolvire a liceului/colegiului pedagogic
copie după diploma certificatul/adeverința de absolvire a cursului/stagiului/programului de formare, conform cerințelor
copie după adeverința care atestă experiență în activitățile precizate
Aceste documente, scanate (alb-negru, rezoluție 250-300 dpi) și incluse într-un singur document (care să nu depășească dimensiunea de 50 MB).
Propunerile candidaților
Un test original la disciplina pentru care s-a înregistrat candidatura, în care se specifică tipul evaluării/examenului/concursului, însoţit de baremul de evaluare și de notare/caietul cadrului didactic. Testul trebuie proiectat integral, respectând structura care se regăsește în secțiunea Modele de subiecte.
sau
Un test ce cuprinde doi itemi obiectivi, doi itemi semiobiectivi și un item subiectiv, însoțit de baremul de evaluare și de notare. Denumirea documentului salvat cuprinde: numele și prenumele candidatului, tipul evaluării examenului/concursului și numele disciplinei, urmat de „_Propunere_Test”
Cadrele didactice interesate îşi pot depune candidatura pentru una sau mai multe dintre evaluările, examenele şi concursurile naționale pentru care CNPEE realizează procesul de constituire/completare a grupurilor de lucru pe discipline, situație în care propun un singur test.
Candidații care se înscriu pentru elaborarea PREG propun un format de raport de evaluare a dezvoltării fizice, socio emotionale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare de la finalul clasei pregătitoare. Denumirea documentului salvat cuprinde: numele și prenumele candidatului, urmat de „_Propunere_Raport_PREG”.
Etapa a II-a: perioada 13 -18 octombrie 2023 – selecția candidaților.
Etapa a III-a: perioada 19 și 20 octombrie 2023 – anunțarea rezultatelor selecției. Sunt anunțați numai candidații selectați.
Activitatea grupurilor de lucru pe discipline este supusă monitorizării de către responsabilii coordonatorii de discipline. În situația în care profesorii selectați nu demonstrează competență și eficienta în activitatea desfășurată, aceștia pot fi înlocuiți pe parcursul anului școlar 2023-2024 cu alte cadre didactice care, în urma procedurii de selecție, au fost desemnate ca rezerve.
Sâmbătă, la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din municipiul Botoșani, zeci de credincioși au participat la comemorarea celor 40 de zile de când Alexandra Ivanov a trecut la Domnul, alături de familia nemângâiată, de prietenii care îi simt lipsa.
Parastasul de 40 zile se face pentru a cinsti Înălțarea Domnului la Cer. La fel ca și Iisus care s-a înălțat la cer în a patruzecea zi, sufletul Alexandrei a ajuns din nou în fața Judecătorului. Acest parastas este cel mai folositor pentru sufletul ajuns în viața de apoi. Acum se decide soarta credinciosului și locul în care va rămâne până la următoarea judecată. Acesta este momentul absolut de judecată particulară a sufletului celui ce își așteaptă rândul pentru eternitate către viața veșnică.
Familia și cei apropiați, dar și oameni care au venit din celalalt capăt al orașului pentru a cinsti memoria ALexandrei, au luat parte la slujba organizată în acest scop, pentru a îi oferi dragostea, căldura și aprecierea pentru drumul către Dumnezeu. Cu nădejde spre mila lui Dumnezeu pentru sufletul Alexandrei, cu toții au participat la slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, oficiată de un sobor de preoți. La final, slujba parastasului a făcut din nou să curgă râuri de lacrimi, chiar și din ochii preoților care au rostit rugăciunile.
Părintele Andrei Anușcă, care a văzut-o pe Alexandra crescând în duhul rugăciunii, al milosteniei și al dragostei față de aproapele, a fost pur și simplu răvășit în timpul predicii.
„Mai sunt încă multe de făcut, încă multe de spus…Familia ei și cei care au iubit-o și o iubesc încă așteaptă dreptate! Dreptate de la Dumnezeu, dreptate omenească, dreptate de orice fel. Dumnezeu va face dreptate pentru că nu așa cum au înțeles greșit unii, nu răzbunare se caută, ci dreptate și îndreptarea lucrurilor, căința celor care au greșit. Poate ar fi binevenite niște scuze din partea unor persoane care puteau să facă mai multe pentru ea. Niciodată nu este târziu. Acest caz al Alexandrei va schimba ceva și în această comunitate restrânsă a noastră, care suntem poate mai uniți sufletește, poate și în comunitatea Botoșaniului, poate și în întreaga țară cred că va schimba niște lucruri.Cred că moartea ei nu va rămâne zadarnică.
Nu ne dorim pedepsirea cuiva, nu ne dorim ca cineva să pățească ceva, nu cerem în mod deosebit asta,ci îndreptarea lucrurilor.
Toți cei care am iubit-o pe Alexandra, ne rugăm să așeze sufletul ei cu sfinții, cu drepții, casnicii și cu prietenii lui Dumnezeu, și suntem încredințați că așa și este. Noi ne rugăm aici pentru sufletul ei, dar avem nădejdea că și ea se roagă pentru noi și a ajuns într-o stare în care poate să mijlocească ea pentru noi, mai mult decât o facem noi pentru ea”, a spus celor prezenți părintele Andrei.
Amintim că Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, din Botoșani, a trecut la cele veșnice după o noapte de chin pe pat de spital, așteptând în zadar să vină un medic care să intervină pentru a-i curma suferința.
Tânăra de 25 de ani care a decedat, într-o vineri dimineaţă, în Maternitatea din Botoşani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.
Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu “sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de “sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”.
Inspectorii sanitari au stabilit că “de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă.
A lăsat în urmă trei copilași, Sofia 5 ani, Ioan 3 ani si Iosif 1 an, cărora le-a pus nume de sfinți și acum va fi mijlocitoare la Tronul Împărătesc pentru ei.
Pentru copilașii ei, dar și pentru Gabriel, tânărul ei soț, încremenit de durere! Pentru mama ei, care este asistentă-șefă pe Secția NPI a Spitalului de pediatrie din Botoșani, de la care Alexandra a moștenit empatia și spiritul de sacrificiu, evlavia și credința profundă în Dumnezeu.
Alexandra a fost o elevă eminentă și mai apoi a luat Crucea căsătoriei, întemeindu-și o familie invidiată de mulți. Era un model absolut de femeie creștină, mamă iubitoare cu viață curată trăită în rânduială riguroasă.
Dumnezeu s-o ierte! Veșnica ei pomenire din neam în neam! Colectivul redacțional al ziarului Botoșani24.ro este alături de familia greu încercată.
Zeci de persoane au fost alaturi de familia Alexandrei IVANOV, mămica care a murit la Maternitatea Botoșani în chinuri groaznice, la parastasul de 40 de zile.
La slujba de la crucea care îi veghează somnul de veci, părintele Andrei Anusca, cel care o cunoaște pe Alexandra de când era o copilita, a ținut un cuvânt de încurajare pentru familie cu fata scăldată în lacrimi.