Connect with us
Publicitate

Eveniment

S-au răzgândit: Certificatul Covid NU va fi obligatoriu la serviciu

Publicat

Miercuri seară, liderii coaliției PSD PNL UDMR s-au înțeles să elimine din proiectul legii obligativitatea Certificatului Electronic Covid pentru accesul la locul de muncă, relatează alba24.ro. Liderii coaliției au ajuns cumva la concluzia că nu este momentul pentru a lua astfel de măsuri, cel mai probabil ținând cont și de protestele care au avut loc la Palatul Parlamentului.

Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu liderii coaliției de guvernare, iar decizia a fost luată în urma acestei întâlniri.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu ar fi de acord cu această măsură, în condițiile în care există riscul semnificativ al unui val 5 al pandemiei, în România.

Inițial, liderii coaliției au decis ca proiectul să fie trecut săptămâna următoare prin Guvern și ulterior să fie transmis spre dezbatere și adoptare către Parlament.

Proiectul de lege pregătit de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prevedea că angajatorii – privați sau de stat – erau obligați să suspende contractul de muncă pentru angajații fără Certificatul Electronic Covid, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

Ce prevedea inițial proiectul de lege al certificatului Covid, puteți afla de AICI.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Fără țigări electronice vândute minorilor. Senatul discută azi proiectul de lege

Publicat

Plenul Senatului va dezbate luni proiectul de lege prin care minorii nu vor mai putea cumpăra țigări electronice. Noua lege se va aplica și produselor cu flacoane de reumplere pentru țigarete, dar și dispozitivelor electronice pentru incalzirea tutunului, scrie Adevarul.

Noile modificări ale legii nr. 201/2016 vizează stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produseior conexe. De asemenea, grupul de inițiativă mai propune modificarea legii 349/2002, privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

„În vederea reducerii expunerii copiilor și tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate și interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru: țigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru țigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului”, potrivit cadrului normativ care va fi dezbătut mâine în Senat. La legea nr.201.2016 vor fi introduse următoarele modificări:

1. La articolul 2 dupa litera „p)” se introduce o noua litera, litera „p^)”, cu urmatorul cuprins: „p^) dispozitiv electronic pentru incalzirea tutunului – dispozitiv utilizat in cazul produselor din tutun incalzit care nu implica combustie;”

2. La articolul 2, dupa litera „ss)” se intoduce o nouă literă, litera „tt)”, cu următorul cuprins:„tt) țigareta electronică – înseamnă un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conțin sau nu conțin nicotină, prin intermediul unui muștiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuș, un rezervor și dispozitivul fără cartuș sau rezervor. Țigaretele electronice pot fi de unică folosință sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartușe de unică folosință;”

Schimbările preconizate
Principalele modificări din legea nr.349/2002 vor fi:

1. La articolul 2, noul cadru introdus va fi următorul: „Prin dispozitive de tip easybox/locker se înțelege o cutie/spațiu securizat destinat depozitării coletelor poștale pentru a fi ridicate de către destinatari în baza unui cod/parole furnizate prin mijioace de comunicare electronice sau în momentul efectuării plății ramburs la dispozitivul respectiv.”

2. La articolul 3, noile modificări sunt: „Se interzice comercializarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului prin automate.”

3. Tot articolul 3 va cuprinde și: „se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului tinerilor cu vârsta sub 18 ani.”

Prin inițiativa legislativă se urmărește implicarea școlilor în procesul de prevenire și control. Instituțiile de învățământ vor trebui să introducă regulamente și măsuri aplicate elevilor care nu vor respecta prevederile privind vânzarea, deținerea și utilizarea tuturor produselor care conțin tutun.

Citeste mai mult

Eveniment

Câți șomeri mai are județul Botoșani. Ultima statistică întocmită de AJOFM

Publicat

La sfârșitul lunii octombrie 2023, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 3.314 șomeri (din care 1625 femei), rata șomajului fiind de 2,97%.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 2,99% , în această lună acest indicator a înregistrat o scădere de  0,02 pp.

Din totalul de 3.314 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 602 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.712 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 2.255 șomeri provin din mediul rural și 1.059 sunt din mediul urban.

 

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 3.314
< 25 ani 507
între 25-29 124
între 30-39 347
între 40-49 710
între 50-55 748
peste 55 ani 878

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 40,22 %. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 21,24% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 18,07%,  cei cu învățământ profesional 15,42%,cei cu studii superioare sunt 3,32% iar cei cu învățământ postliceal  1,72% .

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 869 persoane foarte greu ocupabile,1.593 greu ocupabile,834 mediu ocupabile, iar 18 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM  Botoșani la adresa www.anofm.ro.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Consiliul Național al Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii a hotărât suspendarea grevei pe perioada negocierilor

Publicat

Consiliul Național al Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii reunit astăzi în ședință extraordinară a hotărât pe baza consultării organizațiilor membre suspendarea grevei începând cu data de 4 decembrie 2023,  în urma negocierilor de  la nivelul Guvernului României, pe perioada desfășurării acestora.

Următoarea întâlnire va avea loc luni, ora 11.00, la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale unde va fi stabilit calendarul în vederea soluționării revendicărilor formulate de organizația noastră, în calitate de organizație reprezentativă.

Suspendarea grevei reflectă dorința noastră de a prioritiza soluțiile constructive și de a evita orice impact negativ asupra serviciilor prestate pentru beneficiari.

Mulțumim opiniei publice pentru înțelegere și reprezentanților       mass-mediei pentru profesionalism, pentru preocuparea în vederea relatării acțiunilor noastre, cât și pentru prezența în mijlocul colegilor noștri din toată țara. Toate acestea au făcut posibil ca mesajele noastre să fie accesibile publicului larg.

Apreciem înțelegerea manifestată de toate părțile, considerăm că societatea trebuie informată corect, în acord cu valorile și principiile care ne definesc ca organizație.

Aceste dificultăți prezentate opiniei publice sunt aspecte pe care organizația noastră le cere a fi rezolvate pentru activitatea profesională,  soluțiile identificate și aplicate conduc, în mod implicit, la îmbunătățirea timpului de răspuns la nevoile beneficiarilor noștri.

Vom menține transparența pe parcursul procesului de negociere.

Citeste mai mult

Eveniment

Modificare la călătoria în străinătate pentru o anumită categorie de minori. Nu va mai fi necesară declarația notarială. Proiect

Publicat

Modificare la călătoria în străinătate: Părintele care deține ordin de protecție va putea călători în străinătate însoțit de copilul minor, fără a fi nevoit să obțină de la părintele agresor declarația notarială, scrie alba24.ro.

Parlamentarii USR Radu Mihail, Iulian Lorincz și Oana Țoiu au depus o inițiativă legislativă în acest sens.

În prezent, părintele în grija căruia se află minorul trebuie să contacteze partenerul agresor pentru a stabili cu acesta o întâlnire la notarul public pentru semnarea declarației.

Situația este nefirească, cred inițiatorii legii.

Deputata USR Oana Țoiu atrage atenția că o treime din ordinele de protecție sunt încălcate de agresori astfel că victima și copilul aleg refugiul la soră, frate, mamă, prieteni.

Pentru multe familii, acest lucru înseamnă și rude sau prieteni în afara granițelor țării.

„În plus copiii adolescenți efectuează vizite de studiu, participă la competiții sportive sau concursuri educaționale unde excelează, dar au nevoie fix de semnătura părintelui agresor să poată părăsi țara, și refuzul devine motiv de șantaj sau răzbunare.

Schimbăm asta dând mai multă libertate de deplasare exceptând de la cerințe semnătura ambilor părinți dacă există un ordin de protecție emis de instanță”, preciează Oana Țoiu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending