Connect with us

Eveniment

Rusaliile: Semnificațiile și misterul sărbătorii străvechi care datează de la începutul bisericilor creștine

Publicat

Publicitate

Rusaliile. Cuvântul provine din latina vulgară (în napolitană se folosește „Pasca rusata” – Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi”. Rusaliile mai sunt cunoscute și drept Pogorârea Sfântului Duh sau Coborârea Sfântului Spirit, sunt sărbătorite în a cincizecea zi de după Paști, relatează alba24.ro.

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus.

Potrivit Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret.

De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime.

Cuvântul românesc „rusalii” derivă din latinescul Rosalia.

În această zi, când Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos.

Publicitate

Despre venirea pe pământ a celei de a treia persoane a Preasfintei Treimi, a vorbit însuşi Mântuitorul Iisus Hristos în seara Cinei de Taină:

„Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”. (Ioan 16, 7)

Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli duminică dimineaţa, în ziua Cincizecimii, în chip de limbi de foc, nu în chip de porumbel ca la Botezul Domnului, spune arhimandritul Ilie Cleopa.

Rusalii: venirea Sfântului Duh peste apostoli

Venirea Sfântului Duh peste apostoli, care se găseau în foişorul Cinei de Taină, de pe muntele Sion, este descrisă astfel:

„Când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei.

Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi (…)

Şi toţi erau uimiţi şi nu se dumireau, zicând unul către altul: Ce va să fie aceasta?” (Fapte 2, 1-13).

În Ierusalim se aflau atunci iudei din toate părţile pământului, care trăiau între neamuri: Parţi, mezi şi elamiţi şi cei ce locuiesc în Mesopotamia, în Iudeea şi în Capadocia, în Pont şi în Asia, în Frigia şi în Pamfilia, în Egipt şi în părţile Libiei, romani, aflaţi în treacăt, iudei şi prozeliţi, cretani şi arabi.

Rusalii: apostolii au vorbit în limba fiecărui ascultător

Toţi aceşti oameni care vorbeau limba locului din care veneau îi auzeau şi îi înţelegeau pe Sfinţii Apostoli despre faptele minunate ale lui Dumnezeu în limba fiecărui asculător.

Chiar în acel ceas Sfântul Apostol Petru a rostit prima sa predică în faţa mulţimii, mărturisind că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Care a venit pe pământ pentru mântuirea oamenilor.

Auzind ei cuvântul lui, au întrebat ce să facă, iar Apostolul Petru le-a răspuns: „Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor şi veţi primi darul Duhului Sfânt” (Fapte 2, 37-38).

La cuvântul Apostolului Petru au crezut în Hristos şi s-au botezat în ziua aceea ca la trei mii de oameni.

Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi (dogma despre Treimea dumnezeirii este fundamentală şi are implicaţii asupra întregii învăţături creştine), care a fost dăruit comunităţii apostolice primare, a înzestrat Biserica cu tot ceea ce era necesar organismului creştin: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Tainele, harismele, diaconia.

Existenţa istorică şi orice acţiune sacramentală a Bisericii depind acum de invocarea Duhului Sfânt.

După ce Sfinţii Apostoli au primit Duhul Sfânt, trăgând sorţi, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim.

Iar prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos, prin Sfintele Taine ce se săvârşesc în Biserică de către preoţi şi episcopi.

Semnificaţia Cincizecimii constă în aceea că de acum Duhul Sfânt pătrunde definitiv în istorie neexistând timp şi spaţiu fără prezenţa personală, venirea reală şi lucrarea efectivă a lui Dumnezeu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, prezenți la sesiunea de informare „Economia socială – oportunități pentru comunitate”

Publicat

Publicitate

Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani au participat la o sesiune de informare organizată în cadrul campaniei cu tema „Economia socială – oportunități pentru comunitate” de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani în data de 05.05.2025.

 

În cadrul întâlnirii, tinerii au primit informații esențiale despre:
🔹 Rolul serviciului public de ocupare în alegerea unei cariere;
🔹 Etapele stabilirii unui traseu profesional sigur și sustenabil;
🔹 Importanța finalizării studiilor pentru reușita profesională și exploatarea fiecărei optunități care să le asigure competențe în domeniile de activitate în care doresc să se afirme;
🔹 Alegerea unei meserii căutate pe piața forței de muncă  ;
🔹 Motivele pentru care merită să își construiască o carieră aici, în România.

🔹Antreprenoriatul social o alternativă în creearea unei cariere  de succes

 

Activitatea a avut un caracter educativ și inspirațional, contribuind la dezvoltarea unei viziuni realiste și motivate asupra viitorului profesional al elevilor precum  și la dezvoltarea încrederii din partea acestor tineri  de a apela in viitor la serviciile oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani .

Publicitate

 

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești: Vizite la creatori și colecționari de Zilele Eminescu

Publicat

Publicitate

Cum arată un atelier de lucru al unui pictor sau sculptor, masa de scris a unui scriitor, camera destinată repetiției unui artist, un spațiu de înregistrare sau biblioteca personală a unui cititor sau colecționar?

Răspunzând acestei curiozități, care vine din partea unui public tânăr, la început de cale, care își gândește un spațiu al său, Memorialul Ipotești invită creatorii și colecționarii să deschidă ușile și să primească vizitatorii în cadrul Zilelor Eminescu, care se vor desfășura în perioada 11-15 iunie 2025 la Ipotești și Botoșani.

Artiștii și colecționarii sunt rugați să comunice disponibilitatea de a primi vizitatori, până pe 20 mai 2025, la adresa: m.ipotesti@gmail.com.

comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale 2025: AEP – Rezultate finale: George Simion – 40,96%; Nicușor Dan – 20,99%

Publicat

Publicitate

George Simion, candidatul AUR, a obținut 3.862.761 voturi (40,96%), la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, arată datele publicate luni pe site-ul Autorității Electorale Permanente, după centralizarea tuturor proceselor verbale.

Pe locul al doilea se află candidatul independent Nicușor Dan, cu 1.979.767 de voturi (20,99%), fiind urmat de Crin Antonescu (Alianța electorală ‘România, Înainte!’), cu 1.892.930 de voturi (20,07%), și de candidatul independent Victor Ponta cu 1.230.164 de voturi (13,04%).

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 22 de ani, din Suharău, prins beat la volan pe un drum din comună

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal DC 82, în comuna Suharău, un autoturism condus de un tânăr, de 22 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending