Connect with us
Publicitate

Eveniment

Rusaliile: Semnificațiile și misterul sărbătorii străvechi care datează de la începutul bisericilor creștine

Publicat

Publicitate

Rusaliile. Cuvântul provine din latina vulgară (în napolitană se folosește „Pasca rusata” – Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi”. Rusaliile mai sunt cunoscute și drept Pogorârea Sfântului Duh sau Coborârea Sfântului Spirit, sunt sărbătorite în a cincizecea zi de după Paști, relatează alba24.ro.

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus.

Potrivit Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret.

Publicitate

De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime.

Cuvântul românesc „rusalii” derivă din latinescul Rosalia.

În această zi, când Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos.

Publicitate

Despre venirea pe pământ a celei de a treia persoane a Preasfintei Treimi, a vorbit însuşi Mântuitorul Iisus Hristos în seara Cinei de Taină:

„Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”. (Ioan 16, 7)

Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli duminică dimineaţa, în ziua Cincizecimii, în chip de limbi de foc, nu în chip de porumbel ca la Botezul Domnului, spune arhimandritul Ilie Cleopa.

Publicitate

Rusalii: venirea Sfântului Duh peste apostoli

Venirea Sfântului Duh peste apostoli, care se găseau în foişorul Cinei de Taină, de pe muntele Sion, este descrisă astfel:

„Când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei.

Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi (…)

Publicitate

Şi toţi erau uimiţi şi nu se dumireau, zicând unul către altul: Ce va să fie aceasta?” (Fapte 2, 1-13).

În Ierusalim se aflau atunci iudei din toate părţile pământului, care trăiau între neamuri: Parţi, mezi şi elamiţi şi cei ce locuiesc în Mesopotamia, în Iudeea şi în Capadocia, în Pont şi în Asia, în Frigia şi în Pamfilia, în Egipt şi în părţile Libiei, romani, aflaţi în treacăt, iudei şi prozeliţi, cretani şi arabi.

Rusalii: apostolii au vorbit în limba fiecărui ascultător

Toţi aceşti oameni care vorbeau limba locului din care veneau îi auzeau şi îi înţelegeau pe Sfinţii Apostoli despre faptele minunate ale lui Dumnezeu în limba fiecărui asculător.

Chiar în acel ceas Sfântul Apostol Petru a rostit prima sa predică în faţa mulţimii, mărturisind că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Care a venit pe pământ pentru mântuirea oamenilor.

Auzind ei cuvântul lui, au întrebat ce să facă, iar Apostolul Petru le-a răspuns: „Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor şi veţi primi darul Duhului Sfânt” (Fapte 2, 37-38).

La cuvântul Apostolului Petru au crezut în Hristos şi s-au botezat în ziua aceea ca la trei mii de oameni.

Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi (dogma despre Treimea dumnezeirii este fundamentală şi are implicaţii asupra întregii învăţături creştine), care a fost dăruit comunităţii apostolice primare, a înzestrat Biserica cu tot ceea ce era necesar organismului creştin: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Tainele, harismele, diaconia.

Existenţa istorică şi orice acţiune sacramentală a Bisericii depind acum de invocarea Duhului Sfânt.

După ce Sfinţii Apostoli au primit Duhul Sfânt, trăgând sorţi, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim.

Iar prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos, prin Sfintele Taine ce se săvârşesc în Biserică de către preoţi şi episcopi.

Semnificaţia Cincizecimii constă în aceea că de acum Duhul Sfânt pătrunde definitiv în istorie neexistând timp şi spaţiu fără prezenţa personală, venirea reală şi lucrarea efectivă a lui Dumnezeu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter în zona Vrancea în această seară

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi seară în judeţul Buzău, relatează mediafax.ro.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 18.32 în judeţul Buzău.

Acesta a avut magnitudinea 4,1 şi s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Publicitate

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focşani (44 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (72 km), Braşov (80 km), Ploieşti (86 km).

Citeste mai mult

Eveniment

Scoși afară din casă de polițiști după ce și-au bătut iubitele de Paște. 11 botoșăneni, evacuați și ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ieri, 6 mai 2024, un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu Câmpului, pentru faptul că a avut un comportament agresiv față de concubina sa.

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul a fost evacuat din locuință, având totodată obligația de a păstra o distanță de minim 100 de metri față de victimă.

“În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcarea a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate”, a transmis IJP într-un comunicat.

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie-lovire sau alte violențe, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

De asemenea, tot în zilele acestea, polițiștii au emis nu mai puțin de 11 ordine de protecție provizorie, față de persoanele care au săvârșit infracțiunea de violență în familie, prilej cu care au fost evacuate din imobilele în care locuiau împreună cu victimele și au fost obligate să respecte mai multe măsuri impuse prin ordinul de protecție.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Iar ne-am apucat de cumpărat mașini second-hand: Ponderea autoturismelor second-hand din total înmatriculări a ajuns la 71%

Publicat

Publicitate

Românii s-au apucat din nou de cumpărat mașini second-hand, iar din datele Institutului Național de Statistică reiese că înmatriculările noi la această categorie a crescut cu 4,5% față de primul trimestru al anului trecut.

Ponderea autoturismelor second-hand importate din total înmatriculări a ajuns la 71%, relatează alba24.ro.

În trimestrul I 2024, comparativ cu trimestrul I al anului 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile

Publicitate
  • mopede ṣi motociclete, cu 16,1%
  • autoturisme cu 4,2%
  • autobuze și microbuze cu 2,8%.

Mai puține înmatriculări de autoturisme noi

Situația înmatriculărilor noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor arată că au fost înregistrate creṣteri la categoriile:

  • autobuze ṣi microbuze cu 41,2%
  • mopede ṣi motociclete cu 17,2%.

Au fost cumpărate mai puține autoturisme noi. Înmatriculările au scăzut cu cu 10,1%.

Comparativ cu trimestrul IV 2023, în trimestrul I 2024, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere la:

Publicitate
  • vehiculele pentru transportul pasagerilor, cu 2,7%
  • vehiculele pentru transportul mărfurilor, cu 11,3%

Înmatriculările de camioane

La înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creṣteri:

  • autotractoare cu 11,4%
  • remorci ṣi semiremorci cu 9,8%
  • autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 9,1%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣteri la categoriile:

  • autocamioane (inclusive vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 13,2%
  • remorci ṣi semiremorci cu 11,5%.

Au scăzut înmatriculările la categoria autotractoare, cu 5,6%.

Publicitate

Situația pe norme de poluare

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului I 2024.

  • vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 – 62,4%
  • vehicule cu norma de poluare Non-Euro – 10,6%.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,1%.

Pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 23,6% au fost clasificate în norma Euro 3.

Publicitate

Pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 25,7% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 28,2%. Cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 41,4%.

Pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 23,5% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending