Connect with us

Actualitate

Românii lucrează exclusiv pentru stat până în data de 19 iunie, abia apoi pentru ei. Ce este Ziua Libertății Fiscale

Publicat

Publicitate

Românii au lucrat pentru a-şi plăti dările către stat până pe data de 19 iunie, iar abia după această dată au început să lucreze pentru ei înşişi, arată calculele realizate de Institutul Economic Molinari.

Calcului, citat de Economedia, arată că din 100 de lei, doar 53,7 lei le rămân în buzunar după plata taxelor.

Institutul Molinari calculează numărul de zile dintr-un an pe care trebuie să le muncească un angajat român cu un salariu mediu pentru a-şi plăti dările către stat, cu scopul de a calcula povara fiscală.

În ultimii cinci ani, Ziua Libertăţii Fiscale pentru un român a rămas constantă, la 19 iunie.

Această dată ne situează pe locul 21 în UE în clasamentul libertăţii fiscale, față de locul 19 în ultimii ani.

Cu mult timp înainte de români, reușesc să își plătească taxele locuitorii din Cipru, Malta, Marea Britanie, Bulgaria, Lituania, Danemarca, Croația și Estonia.

Publicitate

Cei mai împovărați sunt francezii, austriecii și belgienii.

Ce este Ziua Libertății Fiscale

Ziua Libertății Fiscale este o concept asociat cu încărcătura fiscală pe care omenirea o suportă într-un anumit an și reprezintă data simbolică la care cetățenii unei țări au câștigat suficiente resurse financiare pentru a-și acoperi obligațiile fiscale și pot începe să își câștige proprii bani în scop personal, în afara contribuțiilor către stat.

Această idee a fost introdusă în scopul de a ilustra cât timp sau resurse sunt necesare pentru ca indivizii să-și plătească impozitele și să contribuie la finanțarea cheltuielilor guvernamentale.

Deși nu este o dată exactă și variază în funcție de țară și de sistemul fiscal specific, Ziua Libertății Fiscale oferă o perspectivă asupra încărcăturii fiscale pe care oamenii o poartă în raport cu veniturile lor.

Calcularea Zilei Libertății Fiscale implică evaluarea veniturilor totale ale unui individ și apoi determinarea procentului acestor venituri care este necesar să fie plătit sub formă de taxe și impozite către guvern.

Aceasta include impozite pe venituri, contribuții la asigurări sociale, taxe pe proprietate și alte obligații fiscale. Data rezultată este exprimată în numărul de zile, luni sau procente ale anului calendaristic.

Ziua Libertății Fiscale este o idee controversată și este folosită de unii pentru a sublinia nivelul ridicat al impozitelor și al cheltuielilor guvernamentale, în timp ce alții o consideră un indicator al contribuției necesare pentru funcționarea serviciilor și infrastructurii publice.

Este important să menționăm că Ziua Libertății Fiscale este un concept calculat și utilizat în scopuri informative și nu reprezintă o dată oficială sau legală.

Este un instrument de analiză și de conștientizare a încărcăturii fiscale și a relației dintre cetățeni și guvern în ceea ce privește contribuțiile financiare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine sunt miniștrii propuși în NOUL Guvern Ciolacu. Care sunt propunerile de miniștri din partea PSD, PNL și UDMR

Publicat

Publicitate

Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.

Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.

Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.

Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.

Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele

PSD va avea opt ministere, după cum urmează:

  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Culturii – Natalia Intotero
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu

PNL va avea șase ministere, după cum urmează:

Publicitate
  • Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
  • Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
  • Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

UDMR va avea două ministere:

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce și-a bătut cu parul un cunoscut în Centrul Istoric din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 22 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 22 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 22 decembrie 2024:

Loto 6/49: 25, 46, 49, 35, 31, 19

Loto 5/40: 40, 16, 8, 3, 23, 6

Joker: 22, 24, 10, 15, 37 + 20

Noroc: 4 4 8 1 8 2 9

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 8 9 6 4

Super Noroc: 6 7 1 4 1 0

Citeste mai mult

Eveniment

Oficial: Valeriu Iftime izolat la Botoșani. A pierdut funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a pierdut funcția pe care o deținea în cadrul conducerii centrale a Partidului Național Liberal, locul său de prim-vicepreședinte al PNL fiind deja luat de Cătălin Predoiu.

Anunțul de nominalizare a lui Cătălin Predoiu pe această funcție a fost făcut de președintele PNL, Ilie Bolojan, care a precizat în cadrul unei conferințe de presă că Predoiu va fi unul dintre miniștrii propuși de acest partid în noul Guvern.

Cătălin Predoiu, actual ministrul de Interne, preia funcția de prim-vicepreședinte al PNL după ce Valeriu Iftime ar fi demisionat din această funcție.

Cu această ocazie, preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, duminică seară, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern.

Potrivit lui Bolojan, acestea vor fi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending