Connect with us
Publicitate

Eveniment

Românii își vor putea lua rețeta de oriunde din Europa, dă asigurări șefa CNAS. Când va fi gata noul sistem informatic

Publicat

Publicitate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va avea, în aproximativ doi ani, un nou sistem informatic, cu o capacitate de lucru „net superioară” actualei platforme, care va permite debirocratizarea sistemului, a anunţat, vineri, dr. Valeria Herdea, preşedinta CNAS. Șefa CNAS: Românii își vor putea lua rețeta de oriunde din Europa. Instituția a semnat un contract pentru noul sistem informatic, care va avea și această funcțiune, relatează alba24.ro

Ea a precizat că a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate – PIAS”, care va permite acest lucru.

Șefa CNAS: Românii își vor putea lua rețeta de oriunde din Europa
„Noua platformă informatică va cuprinde absolut tot ce este la acest moment, precum şi foarte multe noutăţi.

Publicitate

Încercăm să facem în aşa fel încât un cetăţean român să-şi poată lua reţeta de oriunde din Europa, nu doar din România, să nu mai existe pe formă de hârtie.

În al doilea rând, se vor face demersuri în această nouă platformă încât fiecare cetăţean să-şi poată accesa propriul dosar electronic, dar şi de securizare a acestor date.

Vorbim despre redimensionarea acestei platforme pe care noi o avem acum şi reînnoirea ei.

Publicitate

Se rescrie practic această platformă şi încercăm nu doar să o redimensionăm, dar să o facem interoperabilă, aşa încât toţi furnizorii de servicii medicale să poată vedea dosarul unui pacient, în aşa fel încât să-l poată ajuta, să poată interveni şi să simplifice viaţa şi traseul pacientului.

Plus că va avea o interfaţă prietenoasă, care va permite inclusiv accesul persoanelor cu dizabilităţi la a prelua date şi la a accesa propriul dosar. (…)

Sunt foarte multe lucruri care vor facilita accesul pacientului la servicii medicale, inclusiv sistemul de programare, inclusiv sistemul de accesare a diverselor specialităţi.

Publicitate

Sunt paşi importanţi care se fac, dar care durează foarte mult”, a explicat Valeria Herdea, potrivit Agerpres.

Potrivit preşedintei CNAS, baza noii platforme informatice o constituie securizarea datelor.

„Baza, cel mai important deziderat al nostru, este securizarea datelor tuturor românilor, avem nevoie de securitate cibernetică mai mult ca oricând. (…)

Sistemul asigură confidenţialitatea datelor noastre şi nu intrarea în aceste sisteme. Mai mult ca oricând avem nevoie de asta”, a spus Herdea.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Profesoara de română Ana Ciubotaru, directorul liceului din Trușești, a trecut în veșnicie la 48 de ani

Publicat

Publicitate

Directoarea Liceului ,,Demostene Botez” din Trușești a pierdut lupta pentru viață, miercuri dimineață. Cu toate că medicii nu îi acordau prea multe șanse de supraviețuire, oamenii au sperat într-o minune. A trecut în veșnicie pe patul de spital, cu toate că i s-a acordat tot suportul medical. 

În urma sa rămâne o fiică în clasa a opta, dar și urmele pașilor săi care au lăsat doar lumină pe unde a trecut. Profesoară de română, Ana Ciubotaru a insuflat elevilor săi dragostea pentru țară și pentru tradițiile strămoșești, iar colegilor să-i le-a alungat de multe ori umbra de tristețe care venea din oboseală, neputință sau boală.

„Am sperat într-o minune. LA început chiar nici nu am vrut să cred că e adevărat! A rămas fetița ei care este în clasa a opta. Vorbea așa de frumos cu noi și era așa de optimistă…O mare pierdere”, a spus o profesoară din cadrul Liceului Trușești.

Publicitate

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, profesoara Ana Ciubotaru a căzut ca secerată în mijlocul mai multor persoane care participau la o pomenire.

Ana Ciubotaru avea 48 de ani.

Dumnezeu s-o ierte!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 57 de ani, din Răchiți, s-a urcat beat criță la volan. Pe o stradă din municipiul Botoșani a dat peste ghinion

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au identificat în trafic, pe strada Săvenilor, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din comuna Răchiți.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcooluluie

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Autoturism furat, descoperit şi indisponibilizat la frontieră

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor un autoturism care figura în bazele de date ca fiind furat din România.

În data de 26 noiembrie 2024, în jurul orei 09.20, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 30 de ani, care conducea un autoturism, înmatriculat în R. Moldova.
Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de către autoritățile din România.
Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că i s-a defectat autoturismul și a împrumutat mașina unui prieten, fără a avea cunoștință că este declarată furată sau implicată în vreun litigiu.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar autovehiculul, în valoare de 7.500 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

,,România votează”, campanie de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, derulată de polițiști

Publicat

Publicitate

În perioada 4 noiembrie – 8 decembrie a.c., Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității desfășoară, la nivel național, campania de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, privind legislația în contextul electoral ,,România votează”!

Campania vizează creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului cu privire la importanța respectării cadrului legal în perioada premergătoare alegerilor, precum și pe tot parcursul zilelor de desfășurare a procesului electoral.

Inspectoratul de Poliție Județean Botoşani, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, dar și prin polițiștii celorlalte structuri, s-au alăturat demersului, în vederea asigurării cadrului legal de organizare și desfășurare a alegerilor.

Publicitate

Reamintim pe această cale cetățenilor, următoarele prevederi legale, în context electoral:                  

-Cetățenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv!

-Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților!

Publicitate

-Fiecare alegător își exprimă votul personal! Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă!

-Votul exercitat în cadrul alegerilor este secret!

-Nu au drept de vot persoanele cărora li s-a interzis dreptul de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă!

Publicitate

-Constituie infracțiunea de fraudă la vot:

–        fapta de a vota fără a avea acest drept;

–        fapta de a vota de două sau mai multe ori;

–        introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, decât are dreptul un alegător;

–        folosirea unui act de identitate fals, sau a unui buletin fals.

–        constituie infracțiunea de corupere a alegătorilor fapta de a oferi sau a da bani, bunuri sau alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați, ori un anumit candidat.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending