Connect with us

Actualitate

Românii ÎNȘELAȚI de infractori ar putea primi BANI de la stat. 5 salarii pentru cei păgubiți. Cum pot fi obținuți

Publicat

Publicitate

Românii înșelați de infractori ar putea primi bani de la stat sau cel puțin asta își dorește Ministerul Justiţiei. Acesta a iniţiat o consultare publică privind un proiect prin care se stabileşte metodologia în baza căreia românii înșelați de infractori vor primi un ajutor de urgenţă, scrie impact.ro.

Ajutorul va fi în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară.

Ministerul Justiţiei a pornit consultarea publică asupra unui proiect prin care se stabileşte metodologia pe baza căreia victimele infracţiunilor vor primi pot primi un ajutor de urgenţă, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară.

„Ministerul Justiţiei a iniţiat astăzi, 3 februarie 2023, procedura de consultare publică a Proiectului de H.G. privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare şi pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Proiectul operaţionalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI, prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care refolosește în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.

Potrivit proiectului, victimele infractorilor pot cere un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru își acoperi nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară. Voucherele se vor acorda într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.

Publicitate

„Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare etc. Prin acest proiect este stabilită metodologia necesară pentru emiterea, distribuirea şi decontarea acestor vouchere”, spun reprezentanţii MJ.

De la 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară este de 3.000 lei/lună, deci suma prevăzută în proiectul ministerului este de 15.000 de lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce prevede ordonanța „trenuleț” care va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Ministerul Finanţelor a publicat documentul care îngheață salariile

Publicat

Publicitate

Ministerul Finanțelor a publicat duminică ordonanța cunoscută sub numele de „ordinanța trenuleț”. Documentul, în forma sa oficială, a fost făcut public pentru transparență decizională, iar măsurile prevăzute în acesta urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie, relatează alba24.ro.

Ordonanțata publicată de Ministerul Finanțelor îngheață salariile la nivelul bugetar al lunii noiembrie 2024, blochează noile angajări şi încearcă reducerea cheltuielilor bugetare pentru a redresa situația finanțelor publice care au fost scăpate de sub control.

Ministerul Finanţelor a publicat ordonanța „trenuleț”, care va fi adoptată luni. Principalele măsuri:

  • pensiile nu cresc, rămân la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
  • înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024
  • înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024
  • alocațiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024
  • indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne la nivelul din noiembrie 2024
  • orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite
  • concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani
  • bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri
  • sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe
  • vouchere de vacanță: valoarea lor va fi redusă prin ”ordonanța trenuleț”. Salariații ar putea plăti o parte din valoare
  • nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor
  • sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții
  • indemnizația pentru concediul medical va fi REDUSĂ
  • eșalonarea pe 5 ani a drepturilor salariale. Nerespectarea de către judecători sau executori
  • judecătorești va fi considerată abatere disciplinară
  • limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor
  • subvenția pentru partide scade cu 25% față de 2024

DOCUMENT: Varianta oficială în forma finală poate fi accesată aici: Ordonanța de Urgență 28.12.2014.

Citeste mai mult

Eveniment

Codul galben de ceață și polei a fost prelungit până la ora 17:00 pentru 24 de commune din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 17:00, pentru o parte din județul Botoșani, a anunțat ISU Botoșani. 

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Cristinești, Avrămeni, George Enescu, Manoleasa, Păltiniș, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Cordăreni, Viișoara, Săveni, Concești, Mitoc și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, ISU Botoșani recomandă:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

Publicitate

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 100 de kilograme de articole pirotehnice confiscate de polițiști la Flămânzi și Copălău

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Flămânzi au efectuat șapte percheziții domiciliare în orașul Flămânzi și comuna Copălău, la persoane suspectate de desfășurarea ilegală de activități cu articole pirotehnice.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și confiscate peste 100 de kilograme de articole pirotehnice. Acestea erau deținute fără documente legale care să ateste proveniența și fără autorizație pentru utilizare sau comercializare.

În plus, la patru dintre locațiile percheziționate, polițiștii au găsit țigarete cu timbru Republica Moldova. Persoanele implicate au fost sancționate contravențional, fiecare primind o amendă de 20.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Codului Fiscal.

Acțiunile poliției fac parte dintr-un efort mai amplu de combatere a activităților ilegale și de asigurare a respectării legii.

Citeste mai mult

Eveniment

De veghe la hotarul Uniunii Europene: Peste 300 de autovehicule furate descoperite la frontieră în primele 11 luni ale anului 2024

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră au anunțat astăzi că în primele unsprezece luni din anul 2024, în urma misiunilor desfăşurate în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 311 autovehicule aflate în atenţia autorităţilor.

În total este vorba de 253 autoturisme, 21 camioane, 25 microbuze, 6 motociclete, 5 remorci și 1 autocar. Numărul mijloacelor de transport  semnalate ca suspecte a fi furate este în creștere cu 52,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (204 autovehicule).

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea – judeţul Satu Mare şi la Punctul de Trecere a Frontierei Borş – judeţul Bihor. Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în Punctele de Trecere a Frontierei Giurgiu şi Calafat, precum şi la graniţa cu R. Moldova, unde Punctul de Frontieră Albiţa – judeţul Vaslui are cele mai multe astfel de cazuri.

Principalele țări de unde provin persoanele implicate sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Germania, Grecia și Italia.

În urma analizei, s-a constatat că principalele ţări de unde proveneau autovehicule căutate de autorităţi sunt România, Germania, Italia, Marea Britanie, Franta, Belgia și Spania, iar cele mai multe maşini depistate sunt din categoria autoturismelor de lux şi din clasa de mijloc.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră, până la finalizarea cauzelor.

Publicitate

“Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontier”, a transmis Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Unul dintre cazurile semnificative a fost descoperit chiar zilele trecute, când un autoturism din clasa de lux, evaluat la aproximativ 200.000 euro, a fost descoperit de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița.

În data de 23.12.2024, s-a prezentat la controlul de frontieră, pe sensul de intrare în țară, un cetăţean francez în vârstă de 32 de ani, la volanul unui autoturism, înmatriculat în Italia. În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că vehiculul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Italia.

Cu privire la aspectele constatate, conducătorul auto a declarat faptul că a închiriat autoturismul din Italia, neavând cunoștință despre starea juridică a acestuia.

Autovehiculul au fost indisponibilizat la sediul instituției pentru continuarea cercetărilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending