Connect with us

Eveniment

Românii care depășesc consumul de 255 de kWh/lună plătesc mai mult decât firmele. Un singur kWh crește factura cu 130 de lei

Publicat

Publicitate

Românii care vor consuma energie electrică mai mult de 255 kWh, vor plăti la factura de curent mai mult decât firmele. Un singur kilowatt care depăşeşte acest prag de consum poate încărca factura la energie electrică cu 130 de lei în plus.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se va menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună.

Guvernul va menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi vor asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei.

Românii care consumă peste 255 de kWh vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ de 1,3 lei, cu specificaţia că diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kWh vor plăti primii 255 de kWh la valoarea de 0,80 lei.

După schimbarea Ordonanței de urgență, un singur kWh ne poate aduce 130 de lei în plus la factură scrie antena3.ro

Unii români vor plăti pe un kWh mai mult ca firmele. Este vorba despre cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWh/lună.

Publicitate

Cât plătim la factura de energie electrică în funcţie de consum

  • – consum până în 100 kWh lunar: 0,68 lei/kWh
  • – consum între 100-255 kWh lunar: 0,80 lei/kWh
  • – consum între 255-300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh pentru tot ce depășește 255 kWh
  • – 1 leu/kWh – pentru IMM-uri
  • – consum peste 300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh

Cât plătim la factura de energie electrică dacă depăşim 300 kWh

  • – consum 300 kWh – factură 262 lei
  • – consum 301 kWh – factură 391 lei
  • – preț fix de maxim 1,3 lei/kWh pentru un consum care depășeste 255KWh/lună
  • – preț fix de maxim 1,3/kWh pentru industria mare/marii consumatori

Soluție recomandată de ministrul Energiei pentru românii cu consum peste 255 kWh

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că românii care depăşesc un consum lunar de 300 de kilowaţi la energie electrică au posibilitatea să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei.

„Eu aş aştepta modificările în Parlament, dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119.

Ei au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei, mai puţin decât plâtesc cei care consumă până în 255 de kWh”, a recomandat ministrul Virgil Popescu.

În luna februarie 2023 se va face marea regularizare şi oamenii îşi vor lua înapoi banii plătiţi în plus.

Începând din luna martie 2023, românii vor plăti la factura de la energie electrică atât cât consumă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un garaj, în care era o mașină și un scuter, a ars ca o torță la Brăești! Pompierii au salvat casa

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Brăești. Un garaj a fost cuprins de flăcări. Puțin a lipsit ca focul să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brăești. Aceștia au constatat faptul că ardeau garajul, o mașină și un scuter, care erau în interiorul acestuia. O bucătărie de vară a fost afectată parțial de flăcări. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

A fost salvată casă.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind scurtcircuit produs la compartimentul motor al autoturismului.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

Casele a trei familii din Pădureni, Crasnaleuca și Săveni au fost în pericol, din cauza coșurilor de fum necurățate

Publicat

Publicitate

Casele a trei familii din localitățile Pădureni, Crasnaleuca și Săveni au fost în pericol, ieri, din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine.

Pompierii din Dorohoi, Coțușca și Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani vă reamintim:

▪️ curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

▪️îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Gater din Botoșani, călcat de polițiști. Peste 30 de metri cubi de material lemnos, confiscat

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Garda Forestieră Suceava au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul silvic.

Astfel, în cadrul activităților au fost efectuate verificări la sediul unei societăți comerciale, din județul Botoșani, cu privire la respectarea normelor legale în domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

În urma verificărilor s-a constatat că societatea respectivă deține, în fapt, un volum de peste 30 metri cubi de material lemnos, în plus, față de stocul scriptic.

Astfel, diferența dintre stocul fizic și cel înregistrat în sistemul informațional integrat pentru păduri a fost indisponibilizată, ridicată și predată în custodie Ocolului Silvic Darabani.

De asemenea, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „deținerea în depozite de către operatorul economic sau comerciant a unui volum total de materiale lemnoase pentru care diferența în plus sau în minus dintre volumul stocului fizic și volum stocului scriptic înregistrat în sistemul informațional integrat pentru păduri, depășește 20% raportat la stocul scriptic, dar nu mai puțin de 10 metri cubi la momentul constatării”, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsuri conform prevederilor legale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Livadă de aronia, salvată de pompieri din cale focului la Văculești

Publicat

Publicitate

Ieri, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

✔️ Văculești: au ars vegetația uscată și stuful de pe aproximativ două hectare. A fost salvată o livadă de aronia;
✔️ Carasa: au ars aproximativ trei hectare de vegetație uscată.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul în aer liber lăsat nesupravegheat.

Pentru a preveni astfel de incendii, este important ca cetățenii să evite utilizarea focului deschis în apropierea zonelor cu vegetație uscată și să nu arunce resturi de țigări sau alte obiecte care pot provoca aprinderea.

Atragem atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending