Connect with us

Actualitate

Românii ar putea avea o nouă minivacanță de 5 zile. Hotărârea se află pe masa Guvernului

Publicat

Publicitate

Ziua de 2 decembrie va fi liberă, potrivit unui proiect de hotărâre aflat miercuri pe masa Guvernului. Astfel, românii vor avea o nouă mini-vacanță, în condițiile în care miercuri, 30 noiembrie, este Sfântul Andrei, iar joi, 1 decembrie, este Ziua Națională. 

Astfel s-ar crea o minivacanță de 5 zile: miercuri, joi, vineri, sâmbătă și duminică.

Ce prevede Hotărârea de Guvern

„Ziua de 2 decembrie 2022 fiind stabilită ca zi liberă, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru, potrivit planificărilor stabilite. Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător.

În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022: TOATE sărbătorile religioase importante din noul an, trecute în Calendarul Bisericesc

Publicitate

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 şi nici participanţilor în aceste procese”, se arată în nota de fundamentare la proiectul de Hotărâre de Guvern.

Zile libere 2022. Lista sărbătorilor legale

În 2022, salariații din România vor avea dreptul la 15 zile libere, conform Codului Muncii. Din cele 15 zile de sărbătoare legală din România, 9 vor pica în timpul săptămânii.

Aici alte detalii despre Zile libere 2022.

Primele, 1 și 2 ianuarie, au fost în weekend. Ca în fiecare an, Paștele și Rusaliile au câte două zile libere, dintre care prima este duminica.

Prima minivacanță pe care o vor avea românii după cele doua zile de la începutul anului 2022 va fi tot în luna ianuarie. Este vorba de 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române, care va fi sărbătorită în acest an într-o zi de luni.

Zilele libere legale în anul 2022 vor pica astfel:

Anul Nou: 1 și 2 ianuarie 2022 – sâmbătă și duminică (au trecut)

Ziua Unirii Principatelor Române: 24 ianuarie – luni ( minivacanță de trei zile)

Vinerea Mare: 22 aprilie – vineri

Paștele: 24 și 25 aprilie- duminică și luni

Ziua Muncii: 1 mai – duminică

Ziua Copilului: 1 iunie – miercuri

Rusaliile: 12 și 13 iunie – duminică și luni (Minivacanță de trei zile)

Adormirea Maicii Domnului: 15 august – luni ( Minivacanță de trei zile)

Sfântul Andrei: 30 noiembrie – miercuri

Ziua Națională: 1 decembrie – joi

Crăciunul: 25 și 26 decembrie – duminică și luni.

Vezi și Când pică Paștele în 2022. Zile libere și minivacanțele din noul an. În ce zile ale săptămânii sunt sărbătorile legale

Zile libere speciale

Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

  • căsătoria salariatului – 5 zile;
  • căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
  • nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura;
  • decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
  • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
  • donatorii de sânge – 1 zi;
  • schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
  • 30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

*În unele companii se acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 Martie sau se acordă zi libera plătită pentru ziua de naștere, așa că merită să le adaugi în calendar dacă sunt prevăzute în contractul de muncă.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Moarta din dormitor! Un bărbat de 50 de ani din Darabani, cercetat pentru omor și tentativă la omor. Firul întâmplării

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie, de 92 de ani, din Darabani, ar fi fost agresată de către un vecin, prezentându-se la o unitate medicală cu leziuni la nivelul capului.

Ulterior, au fost demarate cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor, iar în urma verificărilor efectuate la domiciliul persoanei bănuite de comiterea faptei, un bărbat, de 50 de ani, din aceeași localitate, în locuința acestuia a fost identificată o femeie decedată.

Aceasta prezenta leziuni la nivelul feței și abdomenului.

În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de omor, tentativă de omor și violare de domiciliu.

Față de bărbatul bănuit de comiterea faptelor a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Elevii din clasele a VIII-a vor participa la prima simulare județeană a examenului de Evaluare Națională 2025

Publicat

Publicitate

Prima simulare județeană a examenului de Evaluare Națională pentru elevii claselor a VIII-a din județul Botoșani se va desfășura în zilele de 11 și 12 decembrie 2024

 Săptămâna viitoare, în zilele de 11 și 12 decembrie 2024, elevii din clasele a VIII-a vor participa la prima simulare județeană a examenului de Evaluare Națională 2025.

La nivelul județului Botoșani, simularea se va organiza în 104 unități de învățământ și va implica participarea a 2781 de elevi din învățământul de masă.

Simulările județene au fost stabilite încă de la începutul anului școlar 2024-2025, conform Planului managerial al inspectorului școlar general și au ca obiectiv principal familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, dar și optimizarea rezultatelor obținute de către elevii din Botoșani la finalul studiilor gimnaziale.

Simulările județene ale examenului de Evaluare Națională se desfășoară în baza unei proceduri elaborate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și transmisă tuturor unităților de învățământ.

Probele scrise încep la ora 9,00, pentru elevii care învață de dimineață, și la ora 14,00, pentru elevii din schimbul al II-lea. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare.

Publicitate

„Subiectele sunt elaborate în cadrul unor comisii de specialitate, constituite la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, pe baza conținuturilor/ competențelor asociate acestora, studiate până în momentul desfășurării simulării, conform programelor de examen aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Evaluarea lucrărilor se va realiza de către profesorii din unitățile de învățământ, iar rezultatele vor fi comunicate individual până în data de 10 ianuarie 2025. Notele nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a părintelui.

Rezultatele obținute se vor analiza, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri de intervenție pentru îmbunătățirea rezultatelor la examenul din vară.

Citeste mai mult

Cultura

„De sărbători, mai aproape de tradiție”: Ateliere creative de încondeiat globuri, la Secția de Artă Plastică – Etnografie

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii desfăşoară, în data de 10 decembrie 2024, începând cu orele 13.00, atelierele creative intitulate „De sărbători, mai aproape de tradiţie”, la sediul Muzeului de Etnografie din Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 50.

Aflate la a cincea ediție și derulate în spiritul sărbătorilor de iarnă, atelierele continuă incursiunea în lumea artei populare a încondeierii, pe care participanții o vor descoperi ajutați de doamna profesor Maria Ursulean, coordonator al  secţiunii de pictură tradiţională de la Şcoala Populară de Arte „George Enescu” Botoşani, și de micii meșteri ce o însoțesc, elevi ai Liceului Tehnologic Bucecea.

Taxa de participare este de 8 lei/persoană.

Citeste mai mult

Eveniment

A montat plăcuțe de înmatriculare false la mașină și a dat o raită prin sat. Isprava unui bărbat din Corni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 208 H, în localitaea Corni, un autovehicul care nu avea montate plăcuțe cu număr de înmatriculare.

 

În urma verificărilor efectuate a fost stabilită identitatea conducătorului auto, în persoana unui bărbat de 37 de ani, din aceeași localitate.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație sau conducerea unui autovehiucl neînmatriculat.

FOTO: arhivă

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending