Connect with us

Eveniment

România se umple de gunoaie! S-a dublat cantitatea de deşeuri descoperită de poliţiştii de frontieră la intrarea în ţară

Publicat

Publicitate

O creştere de aproximativ 2,2 ori a cantităţii de deşeuri descoperite de poliţiştii de frontieră la intrarea în ţară a fost înregistrată în primele 11 luni ale anului, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
Au fost găsite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 5.853 tone, care reprezentau: metale – 1.655.605 kg, textile/îmbrăcăminte – 1.057.277 kg, sticlă – 23.270 kg, plastic – 385.056 kg, carton şi hârtie – 165.490 kg, alte materiale precum deşeuri amestecate, mobilier, acumulatori, componente auto, hârtie – 2.566.561 kg.

În perioada similară a anului 2022 au fost descoperite 2.648 tone deşeuri, înregistrându-se astfel o creştere de 2,2 ori.

„Precizăm că, în conformitate cu H.G. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, autoritatea competentă pentru gestionarea deşeurilor la nivel naţional este Garda Naţională de Mediu, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor”, se precizează într-un comunicat de presă al IGPF.

În punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condiţiile de intrare în ţară, organele vamale efectuează operaţiunile vamale, respectiv de control al legalităţii importului, arată sursa citată.

Totodată, conform legislaţiei în vigoare, importul deşeurilor se face pe baza licenţei de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Sănătăţii. Astfel, intrarea în ţară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licenţa de import cu acordul scris al Ministerului Mediului şi Ministerului Sănătăţii.

Poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară.

Publicitate

„În situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare”, se mai arată în comunicat.

* Peste 51 tone deşeuri oprite la PTF Borş II şi Nădlac II

Poliţiştii de frontieră bihoreni şi arădeni au efectuat în perioada 30 iunie – 1 iulie, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a patru automarfare conduse de cetăţeni români. Aceştia transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, cauciucuri şi calculatoare second hand, materiale plastice, diverse bunuri de la societăţi comerciale din Ungaria şi Marea Britanie, pentru firme din România.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Bihor şi Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului Bihor şi Arad.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu 51.160 kilograme de deşeuri, pentru care şoferii nu au prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse. În consecinţă, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport, menţionează reprezentanţii IGPF.

Sursa: stiripesurse.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Carrefour retrage de la vânzare 12 tipuri de paste. Pericol pentru persoanele alergice la muștar

Publicat

Publicitate

Carrefour România a anunțat astăzi că a demarat o campanie urgentă de retragere și rechemare a 12 sortimente de paste marca Carrefour Classic, produse de compania italiană Ghigi 1870 S.p.A. Măsura vizează toate loturile și termenele de valabilitate ale acestor produse.

Motivul retragerii este lipsa menționării pe etichetă a unui alergen important: muștarul. Acesta poate provoca reacții severe persoanelor alergice, iar prezența sa neindicată constituie un risc major pentru sănătate.

Printre produsele retrase se regăsesc mai multe tipuri de paste, atât obișnuite, cât și integrale: Fusilli, Farfalle, Conchigliette, Penne Rigate, Spaghetti, Mezze Penne, Mezze Maniche și Tortiglioni.

Pastele au fost comercializate în peste 300 de magazine Carrefour din toată țara, inclusiv în marile orașe: București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Oradea și Galați.

Ce trebuie să faci dacă ai cumpărat aceste produse?

Carrefour le recomandă clienților care au achiziționat pastele retrase să nu le consume, mai ales dacă suferă de alergie la muștar. Produsele pot fi returnate în orice magazin Carrefour, iar banii vor fi restituiți integral, fără a fi nevoie de bonul fiscal.

Publicitate

Pentru mai multe informații, clienții sunt încurajați să contacteze serviciul de relații cu clienții al Carrefour.

Citeste mai mult

Eveniment

Reguli noi pentru numărul tău de telefon! Ce se schimbă dacă vrei să-ți schimbi operatorul

Publicat

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat schimbări importante pentru toți românii care folosesc telefonul mobil și ar putea dori, la un moment dat, să schimbe rețeaua, dar să-și păstreze numărul, relatează agerpres.ro. 

Potrivit noilor reguli, transferul numerelor între companiile de telefonie va fi mai simplu, mai clar reglementat și cu mai puține bătăi de cap pentru utilizatori. ANCOM spune că schimbările sunt necesare pentru că, în ultima perioadă, tot mai multe companii din domeniul telecomunicațiilor au trecut prin fuziuni, divizări sau alte reorganizări, ceea ce a dus la complicații legate de dreptul de a folosi anumite numere de telefon.

Ce înseamnă asta, concret? Dacă un operator este preluat de altul sau dacă două firme se unesc, noile reguli stabilesc exact cine și cum poate folosi numerele deja existente. Scopul este ca tu, ca utilizator, să nu simți nicio diferență: numărul tău rămâne activ și funcțional, chiar dacă în spate au loc schimbări între firme.

O altă noutate importantă este că ANCOM introduce o procedură nouă pentru transferul numerelor, care poate fi aplicată atunci când celelalte variante legale nu mai funcționează. Transferul se va face doar dacă ambele părți sunt de acord și trebuie anunțat cu cel puțin 30 de zile înainte, împreună cu un plan clar de implementare.

Totodată, ANCOM a clarificat și modul în care funcționează portabilitatea numerelor – adică acea posibilitate de a-ți păstra numărul de telefon atunci când schimbi operatorul. Noile prevederi garantează că, în cazurile de reorganizare a companiilor, numerele portate rămân active, iar utilizatorii nu trebuie să facă nimic suplimentar.

Toate aceste măsuri vor intra în vigoare în ziua în care decizia ANCOM va fi publicată în Monitorul Oficial.

Publicitate

ANCOM este instituția care se ocupă de reglementarea comunicațiilor în România, având ca obiectiv principal protejarea drepturilor utilizatorilor și asigurarea unor servicii moderne și eficiente, mai ales în contextul digitalizării.

Citeste mai mult

Administratie

România și Ucraina DISCUTĂ extinderea punctelor de frontieră. Botoșani propune un nou punct de trecere la Darabani-Teioasa

Publicat

Publicitate

Astăzi, 9 aprilie 2025, la Cernăuți, a avut loc o întâlnire bilaterală româno-ucraineană de nivel înalt, dedicată dezvoltării infrastructurii de frontieră dintre România și Ucraina. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților centrale și locale din ambele țări, cu scopul de a analiza situația actuală a punctelor de trecere a frontierei și de a discuta noi proiecte de cooperare transfrontalieră.

Din partea României au participat Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, Cristian Dacica, consulul de la Cernăuți, și Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Delegația Ucrainei a fost condusă de Serhii Derkach, vice-ministru pentru Dezvoltarea Comunităților și Teritoriilor. De asemenea, la discuții au fost prezenți reprezentanți ai Consiliilor Județene din Satu Mare, Maramureș, Suceava și Botoșani, precum și oficiali ai regiunilor Transcarpatia, Odessa și Cernăuți, ai Direcțiilor Vamale și Polițiilor de Frontieră din cele două state.

Județul Botoșani a fost reprezentat de vicepreședintele ConstantinBursuc și de directorul executiv al Direcției de Dezvoltare și Promovare, Otilia Moruz.

Un punct important al discuțiilor a fost situația punctului de frontieră Racovăț (RO) – Diakyvtsy (UA), care a înregistrat în 2024 o creștere de 53% a numărului de călători față de anul precedent. În acest context, s-a propus creșterea înălțimii construcției de la acest punct pentru a permite trecerea camioanelor goale și a autobuzelor, în vederea fluidizării traficului și îmbunătățirii infrastructurii.

Agenda întâlnirii a mai inclus subiecte precum:

-crearea condițiilor de infrastructură pentru trecerea vehiculelor cu încărcătură la PTF Krasnoilsk – Vicovu de Sus;

Publicitate

– stabilirea termenelor de finalizare a noilor puncte de frontieră Bila Țerkva și Sighetu Marmației;

– inițierea negocierilor pentru un acord interguvernamental privind verificarea comună la punctele de frontieră.

Un moment important al întâlnirii a fost propunerea formulată de vicepreședintele CJ Botoșani, Constantin Bursuc, privind înființarea unui nou punct de trecere a frontierei în zona Darabani–Teioasa. Propunerea a fost bine primită de autoritățile române și ucrainene și urmează să fie detaliată în perioada următoare.

„Această întâlnire bilaterală reprezintă o oportunitate importantă pentru consolidarea cooperării între România și Ucraina și pentru dezvoltarea infrastructurii de frontieră, care va sprijini comerțul și transportul din ambele țări, având un impact direct asupra economiei locale și a relațiilor transfrontaliere”, a explicat Constantin Bursuc pepagina sa de socializare.

Citeste mai mult

Administratie

Statul român va lansa o aplicație unică: Cetățenii vor putea interacționa digital cu TOATE instituțiile publice, non-stop

Publicat

Publicitate

România se pregătește să lanseze o aplicație digitală unică, prin care cetățenii vor putea interacționa direct cu statul, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la ghișee sau să acceseze site-uri diferite pentru fiecare instituție.

Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, care a precizat că primele servicii ar putea deveni funcționale până în luna septembrie 2025, chiar dacă termenul oficial de livrare este stabilit pentru aceeași lună.

Proiectul, lansat oficial în aprilie 2024, presupune integrarea într-o singură platformă a serviciilor publice esențiale, oferite de instituții precum Ministerul Muncii. Potrivit ministrului, aplicația va permite, de exemplu, depunerea cererilor de pensionare, consultarea informațiilor privind stagiul de cotizare și estimarea datei de ieșire la pensie, toate dintr-un singur loc digital.

„Nu-i putem trimite pe oameni… înainte îi trimiteam la cinci ghișee, acum să-i trimitem la cinci site-uri diferite. Toate aceste informații vor fi într-o singură poartă digitală”, a declarat Bogdan Ivan.

Accesul în aplicație va putea fi realizat prin ROeID, autentificare biometrică – similară cu deblocarea telefonului – sau prin user și parolă, setate de fiecare utilizator.

Prin această inițiativă, autoritățile își propun să elimine birocrația, să eficientizeze serviciile publice și să ofere cetățenilor acces rapid și transparent la informații și documente esențiale, disponibile 24 de ore din 24.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending