Connect with us

Eveniment

România mai are de primit vaccinuri anti-COVID. Rafila: Noi nu mai vrem să luăm

Publicat

Publicitate

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 6 decembrie, că angajamentele contractuale asumate de România în 2021 sunt în vigoare, dar și-a exprimat speranța că se vor purta negocieri cu producătorii de vaccinuri anti-COVID, pentru că nu mai este nevoie de aceste doze comandate și plătite.

El a fost întrebat despre noua tranşă de vaccinuri anti-COVID de la Moderna, care a fost plătită din 2021, dacă este ultima şi dacă se ştie când va sosi. „Urmează în perioada imediat următoare să ajungă aceste doze, dar sigur că obligaţiile contractuale pe care şi le-a asumat România în prima jumătate anului 2021, ele decurg în continuare. Sper să ajungem la o soluţie negociată cu producătorii care revendică, până la urmă, îndeplinirea acelor contracte, dar lucrurile astea o să le vedem în timp”, a spus Rafila într-o conferință de presă, potrivit news.ro.

„Noi facem tot ceea ce este posibil, nu are rost să comandăm, chiar dacă a existat angajamentul acela guvernamental din anul 2021, să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite”, a adăugat el. Întrebat dacă se poate modifica acest contract, Alexandru Rafila a spus: „Nu se poate modifica decât cu acordul ambelor părţi. Noi nu mai vrem să luăm vaccinuri, dar după cum ştiţi există două părţi semnatare a unui contract şi până acum nu avem acordul decât în cazul unuia dintre cei patru producători”. România a primit dozele în baza contractului UE România a primit dozele de vaccin, potrivit contractului semnat de Ursula von der Leyen cu toată Uniunea Europeană. În ianuarie 2021, președinta Comisiei Europene a anunțat că cele 27 de țări membre ale UE, inclusiv România, nu pot negocia separat contractele de achiziție a vaccinurilor.

„Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”, a afirmat atunci von der Leyen.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

FOTO: Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 16 din municipiul Botoșani vor face orele de sport într-o sală nouă, complet echipată

Publicat

Publicitate

Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 16 „Sfânta Maria” vor începe noul an școlar într-o sală de sport nouă, complet echipată!

Primăria Municipiului Botoșani anunță finalizarea lucrărilor la noua sală de sport a Școlii Gimnaziale Nr. 16 „Sfânta Maria”. Începând din luna septembrie, elevii vor desfășura orele de educație fizică într-un spațiu modern, construit pe terenul din vecinătatea școlii, cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI).

Noua sală de sport este dotată complet, beneficiind de echipamente sportive, grupuri sanitare moderne și un ambient sigur și prietenos, adecvat desfășurării activităților fizice.

Proiectul a fost inițiat în urma unei vizite a primarului la unitatea de învățământ, în urmă cu câțiva ani. Atunci, edilul a fost impresionat de condițiile improprii în care se desfășurau orele de sport – în săli de clasă, fără spațiu adecvat și fără echipamente. Astfel, s-a decis demararea tuturor procedurilor necesare pentru construirea unei săli de sport, care astăzi este deja finalizată.

„Este o investiție în sănătatea și dezvoltarea copiilor noștri. Noua sală oferă condiții normale și firești pentru o școală modernă. Continuăm să investim în educație și în infrastructura care susține performanța și bunăstarea generațiilor tinere din Botoșani”, a declarat primarul municipiului, Cosmin Andrei.

Această realizare face parte dintr-un program mai amplu de modernizare a infrastructurii școlare, derulat de Primăria Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

MAE/Atenționare de călătorie: Risc crescut de incendii de vegetație în Macedonia de Nord

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Macedonia de Nord că riscul de incendii de vegetație este în creștere, afectând suprafețe extinse de pădure.

Potrivit MAE, riscurile sunt accentuate de temperaturile ridicate, lipsa precipitațiilor, umiditatea redusă și intensitatea vântului.

În contextul în care aceste incendii pot provoca perturbări ale traficului rutier și pietonal, MAE recomandă cetățenilor români să se informeze înainte de orice deplasare, accesând următoarele pagini de internet: https://vlada.mkhttps://amsm.mk și https://mvr.gov.mk/default.

De asemenea, pentru limitarea riscurilor și facilitarea intervenției echipajelor de stingere a incendiilor, este posibil ca anumite puncte de trecere a frontierelor să fie temporar închise, pentru perioade limitate de timp, oricând în perioada următoare. Avertizarea este valabilă pentru toate punctele de trecere a frontierelor ale Republicii Macedonia de Nord, inclusiv cu Kosovo (Stenkovec-Blace), Grecia (Bogorodica-Evzoni și Star Dojran), Serbia (Presevo-Tabanovce) și Bulgaria (Gyueshevo-Deve Bair).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Skopje: +38923228058, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României în Republica Macedonia de Nord: +38970239980.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro/ (Sfaturi, alerte de călătorie) și https://skopje.mae.ro/. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la lângă municipiul Botoșani. Un bărbat de 44 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Conduceți prudent: un bărbat a fost rănit în urma unui accident rutier produs în localitatea Mănăstirea Doamnei ❗️

 

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Mănăstirea Doamnei. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

 

Publicitate

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Șoferul autoturismului a avut nevoie de ajutor medical, fiind transportat la spital conștient, cooperant.

 

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel – 26 iulie

 

Acest Cuvios s-a născut din părinţi evlavioşi din ţinutul Muscelului. Din frageda tinereţe, ascultând chemarea lui Hristos s-a retras in Manastirea Cetăţuia, Negru-Voda, de pe valea Dâmboviţei, unde s-a călugărit si a deprins, de la părinţii îmbunătăţiţi viaţa ascetică. Minunatul Ioanichie, după ce a deprins modul de viata al călugărilor iscusiţi, luând binecuvântare, s-a retras intr-una din peşterile Muntelui Negru-Voda, unde s-a nevoit aproape 50 de ani. Suferinţele sale, lucrarea sa isihasta, lipsurile sau stările de har pe care le-a trăit Cuviosul, numai Dumnezeu le ştie. O dată pe săptămâna un ucenic al Cuviosului venea sa-i aducă pâine si apa. De asemenea, stareţul mănăstirii, duminica, după Sfânta Liturghie, ii aducea merinde pentru suflet, Sfintele Taine. Cunoscându-si dinainte sfârşitul, minunatul părinte Ioanichie si-a săpat singur mormântul in peştera sa, incrustându-si in dreptul capului anul trecerii la cele veşnice – 1638. Aşezându-se in mormânt, in ziua de 26 iulie, a adormit intru Domnul. Firea necuvântătoare i-a slujit, căci un păianjen i-a ţesut deasupra trupului o pânza, ca un epitaf. Aşa, osemintele Sfântului, au rămas mulţi ani. Moaştele lui s-au aflat după sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, in anul 1944. Cuviosul Paisie, stareţul Mănăstirii Cetăţuia, Negru-Voda, a coborât in peştera unde sihăstrise cu mulţi ani înainte Schimonahul Ioanichie. Şi, o minune, pânza păianjenului acoperea încă osemintele bine mirositoare ale Cuviosului! Le-a scos cu grija si cu multa evlavie si le-a aşezat in biserica mănăstirii, spre lauda monahilor si bucuria credincioşilor. Mulţi s-au folosit de minunatul odor descoperit in peştera din Valea Chiliilor. După terminarea războiului a venit o rânduire politico-sociala străina de duhul credinţei in Dumnezeu, comunismul. Reprezentanţii braţului secular au dat dispoziţie sa fie îngropate moaştele Sfântului in pământ. Cu mare mâhnire, monahii s-au despărţit de preţiosul odor şi au aşezat moaştele Sfântului intr-un sicriu, pe care l-au îngropat in cimitirul mănăstirii. Anii au trecut, insa amintirea Cuviosului s-a păstrat in ţinutul Muscelului. Dumnezeu a binevoit sa se risipească orânduirea atee din România, Biserica recăpătând libertatea de a-si manifesta misiunea in rândul credincioşilor. Stareţul Mănăstirii Cetăţuia, împreună cu tot soborul a descoperit moaştele Sf. Cuv. Ioanichie şi le-a reaşezat spre închinarea credincioşilor în biserica mare a mănăstirii.

A fost canonizat de Sf. Sinod în şedinţa din 18 – 19 iulie 2009

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending