Connect with us
Publicitate

Eveniment

Riscurile masive de sănătate ale postului intermitent. Care este intervalul ideal recomandat de medici în care putem mânca

Publicat

Publicitate

Specialiștii spun că cei care țin post intermitent 16/8 au un risc uriaș de a dezvolta boli cardiovasculare. În plus, oamenii de știință au observat că acest tip de post nu reduce riscul de deces la nicio afecțiune. Pe scurt nu are beneficii dovedite din acest punct de vedere, scrie Adevărul.

Postul intermitent este foarte la modă, inclusiv în România. Mai ales metoda 16/8, adică 16 ore de post și un interval de opt ore în care se poate mânca. Unii o cunosc drept dieta la opt ore. Beneficiile acestui tip de post intermitent sunt descrise pe larg și cuprind pierderea în greutate, îmbunătățirea sensibilității la insulină, nivelul de energie crescut, scăderea colesterolului și alte beneficii pentru organismul uman care ar duce la evitarea riscului de deces cauzat de boli cardiovasculare în special.

Despre postul intermitent sau „fasting” se spune că ar ajuta inclusiv la evitarea de boli grave precum cancerul. Un grup de specialiști a prezentat la Sesiunea Științifică ”American Heart Association’s Epidemiology and Prevention│Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions”, susținută anul acesta în perioada 18-21 martie, la Chicago, au arătat pe baza studiilor că postul intermitent de tipul 16/8 poate predispune la probleme cardiovasculare serioase.

91% risc mai mare de deces cauzat de boli cardiovasculare

Pentru realizarea studiului s-a folosit un eșantion de peste 20.000 de adulți care urmau dieta de opt ore sau mai bine zis postul intermitent 16/8. Participanții la studiu sunt din Statele Unite și au vârsta medie de 49 de ani. Subiecții au fost urmăriți și testați pe o perioadă de minim opt ani și maxim 17 ani. Având în vedere beneficiile postului intermitent, cunoscute și popularizate mai ales în ultimul deceniu, rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare. Mai precis, medicii și oamenii de știință implicați au observat că cei care mănâncă doar opt ore din 24 și postesc restul de 16 ore sunt predispuși la deces cauzat de boli cardiovasculare. Iar procentul de risc este uriaș. Mai precis cei care urmează dieta de opt ore au risc cu 91% mai mare, față de cei care nu țin post intermitent să moară din cauza unei afecțiuni cardiovasculare.

Am fost surprinși să observăm că cei care resticționează alimentația la acel interval de opt ore, sunt mult mai predispuși la deces ca urmare a unei boli cadriovasculare”,  precizează Victor Wenze Zhong, medic și profesor, șef al departamentului de epidemiologie și biostatistică la Universitatea Shanghai Jiao Tong din Shanghai, China.

În plus, aceleași studii arată că de fapt postul intermitent 16/8 nu prelungește viața și nici nu reduce riscul de deces cauzat de diferite boli. „Chiar dacă acest tip de dietă este foarte populară, datorită beneficiilor pe termen scurt, cercetările noastre arată clar că, prin comparație cu dieta normală de 12-16 ore pe zi, dieta scurtată, la opt ore, nu este asociată cu o viață mai îndelungată”, arată Zhong.

Publicitate

Postul intermitent și pietrele la vezica biliară

Pe lângă problemele cardiovasculare, cei care țin dieta de opt ore riscă să facă și pietre la vezica biliară. Doctorul Valter Longo a precizat pentru Newsinhealth că postul intermitent poate fi responsabil pentru apariția pietrelor la vezica biliară, la anumiți indivizi. Studiile au demonstrat că cei care postesc mai mult de 16 sau 18 ore au un risc mult mai crescut de apariție a pietrelor. În special la vezica biliară. În cele mai multe cazuri a fost nevoie de îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.

12 ore cel mai sigur interval pentru o viață sănătoasă

În plus, studiile indică faptul că pe termen scurt, postul intermitent are beneficii. Pe termen lung în schimb pot apărea probleme serioase de sănătate. „La modul general acest studiu sugerează că alimentația restricționată în funcție de timp, poate avea beneficii pe termen scurt dar efecte adverse pe termen lung”, precizează și medicul  Christopher D. Gardner pentru newsroom.heart.org. Specialiștii au identificat faptul că echilibrul este cel mai important. Adică este bine să măncâm într-un interval de 12 ore, iar restul până la 24 de ore să „postim”. De altfel acel interval de odihnă alimentară coincide și cu perioada de somn. „Tiparul de 12 ore în care se consumă alimente este foarte obișnuit în rândul celor care bat recorduri de longevitate.”, precizează Longo.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cod GALBEN de ceață până la ora 10:00 în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

ISU Botoșani a anunțat că meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață până la ora 10:00, pentru județul Botoșani. 

Din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

“Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

Publicat

Publicitate

Acest cuvios a trăit în secolul al XIII-lea, pe vremea Imperiului româno-bulgar într-un sat de pe malul râului Lom, numit Basarabov. Încă de când era copil s-a făcut păstor de vite şi oi. Atunci paşii l-au dus către oamenii călugării, care vieţuiau în mănăstirile din apropierea satului. De la ei s-a deprins cu postul, înfrânarea, rugăciunea si cu viata retrasa de lume.

Nu după mult timp, lăsându-şi părinţii si fraţii si, „luându-şi crucea”, a intrat într-o mănăstire. Ajungând desăvârşit întru toate faptele bune, Dumnezeu a hotărât să-l mute către „cele de sus”. Cunoscând ziua mutării din viaţa aceasta, s-a aşezat între două lespezi de piatră, dându-şi sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Venind odată foarte mare apa Lomului, a dărâmat şi peştera unde odihneau sfintele sale moaşte. Acestea au ajuns sub apă, fiind acoperite de nisip şi prundiş, rămânând din multă vreme neştiute de nimeni.

Dar Dumnezeu a descoperit, prin îngerul Său, în vis unei copile bolnave, locul unde erau sfintele sale moaşte, spunându-i că, dacă părinţii ei îl vor scoate, ea va fi vindecată. Dimineaţa, trezindu-se copila, a povestit totul părinţilor şi, „adunându-se preoţi şi popor mult, s-au dus cu toţii la locul unde zăceau moaştele sfântului”, pe care găsindu-le întregi şi „strălucind ca aurul”, le-au scos cu mare evlavie din apă şi le-au dus în satul Basarabov. Aşezate în biserica satului, venind cu credinţă, atât fetiţa bolnavă, cât şi alţi mulţi oameni aflaţi în suferinţă, si atingându-se de trupul sfântului s-au făcut sănătoşi.

Fiind război între ruşi şi turci, între anii 1769-1774, de teamă ca nu cumva sfântul să cadă în mâinile păgânilor, generalul Petru Saltîkov a hotărât să-l trimită în Rusia. Când cortegiul a ajuns la Bucureşti, un dreptcredincios, anume Hagi Dimitrie, a stăruit pe lângă general rugându-l să nu înstrăineze sfintele moaşte, ci să le dăruiască ţării noastre, ca o mângâiere pentru toate suferinţele pricinuite de război. Înduplecat, generalul i-a făcut pe plac, dar a luat totuşi mâna dreaptă a sfântului şi a trimis-o la Kiev, unde se crede că se păstrează până în zilele noastre.

Primindu-le tot poporul cu mare cinste şi evlavie, au fost aşezate în Catedrala mitropolitană din Bucureşti, în luna iulie a anului 1774, în timpul păstoriri mitropolit Grigorie.

A fost canonizat de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 27 octombrie 1955.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Stimulentele fiscale în construcţii vor fi eliminate treptat. Reducerea acestora va începe de anul viitor

Publicat

Publicitate

Stimulentele fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcţiilor vor fi eliminate treptat printr-o nouă lege care va fi adoptată până în martie 2025, potrivit Planului bugetar-structural naţional pe termen mediu 2025 – 2031, publicat vineri seara de Ministerul Finanţelor, scrie alba24.ro.

„Reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcţiilor va începe în 2025 şi se va finaliza până la sfârşitul anului 2028”, se menţionează în documentul citat de Agerpres.

Totodată, până la finalul anului va deveni funcţional sistemul informatic care permite implementarea unui model automat de evaluare a proprietăţilor. În document se face referire la sistemul informatic dezvoltat şi operaţional pentru evaluarea proprietăţilor care fac obiectul impozitelor pe proprietate.

„Aceste valori se vor utiliza pentru a determina baza fiscală pentru impozitarea proprietăţilor în cazul în care această abordare va fi disponibilă (cum ar fi suficiente tranzacţii disponibile pentru modelul de evaluare automatizat)”, precizează documentul.

Planul bugetar-structural pe termen mediu are ca scop sprijinirea extinderii perioadei de ajustare a deficitului bugetar de la patru la şapte ani şi combină reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu reforme suplimentare.

Conform sursei citate, deficitul bugetar estimat pentru 2024, după metodologia ESA, va de 7,9% din PIB, nivel de la care se va proiecta traiectoria de ajustare a acestuia.

Publicitate

Planul Bugetar-Structural Naţional pe Termen Mediu a fost prezentat în dezbatere publică în data de 16 octombrie a.c. în Consiliul Naţional Tripartit. De asemenea, în data de 25 octombrie a avut loc consultarea cu reprezentanţii mediului de afaceri la sediul Ministerului Finanţelor, precum şi cu structurile asociative ale autoritaţilor publice locale în sistem videoconferinţă.

Acesta urmează să fie transmis săptămâna viitoare Comisiei Europene, care şi-a dat acordul de principiu pe el, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Săptămână FABULOASĂ pentru elevii din Știubieni și Negreni. Săptămâna Verde și Ziua Recoltei le-au adus bucuria în suflet

Publicat

Publicitate

Zeci de activități au implicat copiii școlilor din Știubieni și Negreni în această săptămână, spre bucuria lor, a profesorilor, dar și a părinților din această comună situată la marginea orașului Săveni din județul Botoșani.

A fost una dintre cele mai așteptate săptămâni din an, mai ales că “Săptămâna Verde” de la Școala Gimnazială nr. 1 din Știubieni a reunit zeci de elevi care s-au întrecut în diferite concursuri ale toamnei, de la recitatul poeziilor, mici competiții sportive și până la organizarea unei adevărate expoziții cu poamele toamnei.

Aproape că nu este nimic mai frumos pentru copiii și oamenii din cele două localități din comuna Știubieni decât sărbătoarea recoltelor după munca de peste an, iar profesorii nu s-au dat niciodată în lături atunci când a fost vorba să-i laude pe oamenii gospodari și munca lor din această zonă a județului Botoșani.

Dacă la Școala Gimnazială nr. 1 din Știubieni “vedetele” au fost, ca în fiecare an, prichindeii care abia deslușesc buchea cărții, elevii de la ciclul gimnazial de la Şcoala Gimnazială Nr.2 Negreni au petrecut cea mai mare parte din “Săptămâna Verde” în mijlocul naturii.

La începutul săptămânii, elevii clasei a VIII – a Știubieni au vizitat Muzeul de științe ale naturii de la Dorohoi, printre colecțiile de fluturi și insecte admirând frumoasele exemplare de păsări și animalele din această colecție. Totodată, au făcut o vizită și la Casa memoriala a marelui muzician George Enescu, unde s-au declarat impresionați de bibliografia acestuia și, totodată, încântați de pianul lui, loc unde au lăsat câte un mesaj în Cartea de onoare. Copii au fost însoțiți de cei doi diriginți, respectiv profesorul de istorie/geografie cu suflet mare Nicu Azamfire și doamna director, profesor de biologie Rusu Petronela Laura.

Joi a fost ziua în care elevii au făcut o drumeție la iazul Negreni, probabil unul dintre cele mai renumite zone de agrement din județul Botoșani, unde au admirat peisajul magnific al toamnei, ocazie au organizat și un picnic, unde nu s-au lăsat până nu s-au întrecut în concursuri cu ștafetă, dar și alte jocuri distractive. Evident, toate evenimentele s-au încheiat cu ecologizarea zonei.

Publicitate

Vineri, la ambele școli arondate Școlii Gimnaziale nr. 1 din Știubieni, școală condusă de directorul și profesorul Rusu Laura, a fost sărbătorită “Ziua Recoltei”, iar copiii şi cadrele didactice s-au întrecut cu patimă în cadrul expoziției, mai ales că a fost și ocazia unei premiere în comuna Știubieni.

Pentru prima dată de la înființare, în vara acestui an 2024, elevii componenți ai ansamblului de dansuri de la Căminul Cultural au încins câteva dansuri populare moldoveneşti demonstrând talentul şi dragostea lor pentru păstrarea tradiţiei dansului şi folclorului moldovenesc, îmbinând cu dragoste tradiția populară românească cu jocul și voia bună.

Și cum toată activitatea nu se putea încheia fără un festival al plăcintelor, elevele Şcolii Gimnaziale Nr.2 din Negreni nu s-au lăsat până nu au făcut cu mâna lor cele mai bune plăcinte din zonă, dar și alte bucate învățate de la mama, pe care le-au împărțit cu dărnicie cu toată lumea.

Publicitate

“Felicitări tuturor elevilor și profesorilor de la Școala Gimnazială nr. 1 din Știubieni. Felicitări și doamnelor diriginte de la Şcoala Gimnazială Nr.2 Negreni, prof. Häidăuțu Ecaterina (clasa a Villa), Pahon Andreea (clasa a Villa), Gâscă Elena (clasa a Vla), Răducanu Gabriela (clasa a Va) şi tuturor cadrelor didactice care s-au implicat în desfăşurarea activităților din această săptămână!”, a transmis directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Știubieni, profesor Rusu Laura.

Iată și câteva imagini surprinse în această săptămână la cele două școli din comuna Știubieni:

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending