Connect with us

Eveniment

Registrul Auto Român emite online certificatul pentru istoricul mașinilor. Ce date conține și cât costă

Publicat

Publicitate

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că, din 1 decembrie, emite certificatul RAR Auto-Pass. Documentul digital poate fi solicitat exclusiv online.

”Certificatul RAR Auto-Pass este cea mai transparentă formă de informare a cumpărătorului care dorește să fie vigilent. Documentul vă spune detalii esențiale despre istoria vehiculului pe care urmează să-l achiziționați.

Documentul poate fi eliberat atât vânzătorului cât și cumpărătorului, după ce vor fi introduse în aplicația digitală numărul de identificare al autovehiculului (VIN) și câteva date despre solicitant, necesare pentru emiterea facturii și a certificatului.

În cazul în care despre un anumit VIN nu există nicio mențiune în bazele de date ale RAR, utilizatorul va primi gratuit un certificat de negație”, potrivit RAR.

Cum poate fi accesat

În momentul în care sunt găsite date despre vehiculul în cauză, solicitantul va fi redirecționat către pagina de plată și, după confirmarea acesteia, va primi pe email certificatul.

Publicitate

Totodată, documentul poate fi descărcat și direct din platforma digitală RAR Auto-Pass, imediat după efectuarea plății, dar și la orice moment ulterior, numai în perioada de valabilitate a certificatului (60 zile).

Certificatul poate fi emis accesând butonul de pe prima pagină a site-ului www.rarom.ro. Nu este nevoie de prezentarea autovehiculului la reprezentanța RAR.

Tariful pentru emiterea certificatului este de 42 de lei.

Garanția RAR. Ce date conține Auto-Pass

Documentul care reprezintă garanția RAR, organism tehnic al statului, conține date autorizate importante despre istoricul vehiculului, potrivit RAR. Conform legii, responsabilitatea încărcării datelor despre intervențiile și reparațiile efectuate asupra unui vehicul aparține atelierelor autorizate în care s-au desfășurat respectivele operațiuni.

RAR Auto-Pass conține:

  • succesiunea citirilor odometrului furnizate de stațiile ITP sau de reprezentanțele RAR la care s-a prezentat mașina
  • date privind intervențiile minore asupra vehiculului în atelierele autorizate (reparațiile ușoare)

date referitoare la reparațiile efectuate în atelierele autorizate, ca urmare a unor accidente grave care au afectat sistemele de direcție, frânare, structura de rezistență a vehiculului sau elementele de siguranță pasivădate legate de inspecțiile tehnice periodice și de campaniile de rechemare lansate de producătorul vehiculului.

Baza de date interogată pentru obținerea certificatului RAR Auto-Pass este într-o continuă dinamică și se populează cu informații, asta înseamnă că în timp vor fi disponibile din ce în ce mai multe detalii despre un vehicul, pe măsură ce acesta se prezintă la atelierele autorizate de reparații, la stațiile ITP sau la reprezentanțele RAR.

Într-o fază ulterioară de dezvoltare, RAR Auto-Pass va putea oferi informații și despre kilometrajul vehiculului înainte ca acesta să fi fost adus în România.

Suport pentru vânzarea de mașini
„Vânzătorul care nu are nimic de ascuns și vrea să dea dovadă de bună credință are tot interesul să solicite acest document de la RAR pentru a vinde autovehiculul în condiții de transparență totală.

Conceptul RAR Auto-Pass, document legiferat ulterior, a pornit de la cazurile de modificare a odometrului (valorii kilometrajului) care au luat amploare în ultimii ani, RAR încercând astfel să protejeze persoanele de bună credință care doresc să achiziționeze o mașină și să-i cunoască din start istoricul. În acest fel, manipularea odometrului va fi mult mai ușor de depistat.

RAR Auto-Pass este un instrument prin care putem diminua sau limita acest fenomen de manipulare a unor date esențiale care pot face diferența la comercializarea unui autovehicul”, a transmis ing. Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Român.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Botoșani: Expoziția de fotografie „Obiceiuri și tradiții de iarnă”, ediția întâi

Publicat

Publicitate

În perioada 20 ianuarie – 28 februarie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează prima ediție a expoziției de fotografie „Obiceiuri și tradiții de iarnă”.

Evenimentul are ca scop promovarea patrimoniului cultural românesc prin artă fotografică, punând în lumină tradițiile și obiceiurile de iarnă, precum colindatul, jocurile cu măști și obiceiurile de Anul Nou (căiuții, capra, ursul).

 

Înscrierile continua până pe data de 12 ianuarie 2025. Participanții pot trimite un maximum de 6 fotografii în format JPEG (alb-negru sau color) pe adresa de e-mail contact@centrulcreatieibt.ro, respectând tematica expoziției și cerințele tehnice. Lucrările selectate vor fi expuse în holul Casei Văsescu din Botoșani, oferind publicului ocazia de a redescoperi simbolistica și autenticitatea tradițiilor de iarnă.

 

Expozanții vor primi diplome de participare, iar lucrările vor rămâne în patrimoniul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, contribuind la promovarea și conservarea valorilor culturale locale.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Premierea câștigătorilor proiectului „Autobuzul lui Moș Crăciun”, la Primăria Municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, 8 ianuarie 2025, la sediul Primăriei Municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a premiat cei trei copii norocoși ale căror scrisori au fost selectate în cadrul proiectului „Autobuzul lui Moș Crăciun”, organizat de Primăria Municipiului Botoșani în parteneriat cu societatea de transport public Eltrans. Evenimentul a evidențiat atât bucuria copiilor, cât și importanța utilizării transportului public în viața comunității.

Proiectul, derulat în perioada sărbătorilor, a oferit copiilor o experiență magică. „Autobuzul lui Moș Crăciun”, decorat festiv, a circulat pe traseele 101 și 102, aducând spiritul sărbătorilor mai aproape de botoșăneni. Copiii au avut ocazia să depună scrisori în cutia specială, iar astăzi cei trei câștigători au fost răsplătiți cu cadouri speciale, într-un moment emoționant.

Cu această ocazie, primarul Cosmin Andrei a amintit faptul că elevii din municipiul Botoșani beneficiază de abonamente gratuite pentru transportul public, o facilitate menită să sprijine educația, să încurajeze utilizarea transportului public și să reducă aglomerația urbană. „Este important să promovăm mobilitatea sustenabilă și să oferim familiilor sprijin concret. Transportul public modern și accesibil este o prioritate pentru noi,” a declarat primarul.

Primăria Municipiului Botoșani și societatea Eltrans mulțumesc tuturor botoșănenilor care au fost parte din acest proiect și vă încurajează să folosiți mijloacele de transport public, contribuind astfel la un oraș mai curat și mai prietenos cu mediul.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Câți aditivi alimentari pot conține burgerii de vită de la fast food. Studiu InfoCons

Publicat

Publicitate

Câți aditivi alimentari pot conține burgerii de vită de la fast food. Un studiu recent, realizat de Asociația Națională de Protecția Consumatorilor – InfoCons, arată că burgerii de vită pot conține până la 15 aditivi alimentari, scrie alba24.ro.

În compoziția lor se ascund aditivi alimentari, zaharuri și alte elemente care merită atenția consumatorilor.

Analiza a fost realizată pe baza informațiilor nutriționale disponibile online, furnizate de cinci mari operatori de fast-food: Hesburger, McDonald’s, Burger King, Friday și Uncle John.

Aditivii alimentari, o prezență constantă

Toți burgerii de vită analizați conțin aditivi alimentari, iar numărul acestora variază între 3 și 15 E-uri per produs. Mai exact:

  • 20% dintre burgeri conțin 15 aditivi alimentari
  • 20% dintre burgeri conțin 11 aditivi
  • 20% dintre burgeri conțin 8 aditivi
  • 20% dintre burgeri conțin 4 aditivi
  • 20% dintre burgeri conțin 3 aditivi

Printre cei mai frecvenți aditivi regăsiți:

Publicitate
  • E472e (esteri mono- și diacetiltartici ai mono- și digliceridelor cu acizi grași) – 80% dintre produse
  • E300 (acid ascorbic) – 80% dintre produse
  • E509 (clorură de calciu) – 60% dintre produse
  • E202 (sorbat de potasiu) – 60% dintre produse

Conținutul de zaharuri din glucide, raportat la 100 g de produs, variază între 1,3 g și 6,4 g.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe comune din județ, dar și Cartierul Alfa Land, au rămas fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea  executării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de aducțiune Botoșani-Flămânzi, în zona Complexului Comercial LIDL, S.C. Nova Apaserv S.A., anunță întreruperea furnizării apei potabile, astăzi, 08 ianuarie 2025, în intervalul orar 09:0015:00, către utilizatorii din Cartierul Alfa Land, Lebăda, localitățile Zăicești, Bălușeni, Cristești, Coșula, Copălău, Frumușica, inclusiv orașul Flămânzi.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending