Connect with us
Publicitate

Actualitate

Redeschiderea Vămii Racovăț a devenit atractivă pentru comerțul exterior al Ucrainei și României

Publicat

Publicitate

Un punct de trecere a frontierei din județul Botoșani către Ucraina, care a funcționat doar pentru puțin timp, și care a fost închis în urmă cu mai bine de 10 ani din cauza neîndeplinirii de către partea ucraineană a condițiilor impuse în spațiul Schengen, este pe punctul de a fi redeschis după ce armata lui Putin a invadat Ucraina, iar mărfurile ucrainenilor ajung tot mai greu în Europa. Punctul de trecere a frontierei de la Racovăț a devenit peste noapte atractiv pentru autoritățile ucrainene.

Autoritățile județene și locale din Botoşani și Suceava, autorități locale din regiunea ucraineană Cernăuți, reprezentanți ai guvernelor de la București și Kiev, ai diplomației și ai structurilor vamale din cele două state au participat, în această după amiază, la Siret, la o întâlnire menită să identifice soluțiile cele mai rapide pentru a  se redeschide birourile vamale de la Racovăț/Diakivți și Vicovu de Sus/Krasnoilsk.

După cum a anunțat Consiliul Județean Botoșani, discuțiile s-au concretizat într-o declarație comună semnată de reprezentanții structurilor vamale din cele două țări.

Publicitate

“Punctul Vamal Racovăț are o importanță strategică pentru județul Botoșani. Facem tot ce e omenește și legal posibil pentru ca acesta să se redeschidă cât mai repede. În actualul context geopolitic, Vama Racovăț poate contribui la conturarea unui coridor pan-european umanitar și economic, în special pentru comerțul exterior al Ucrainei și României. Atât din postura de președinte al Consiliului Județean, cât și din cea de senator, am cerut, în repetate rânduri, Ministerului Afacerilor Externe de la București redeschiderea acestui punct de frontieră. Acum, s-au făcut pași importanți și ne concentrăm eforturile pentru ca redeschiderea Punctului Vamal de la Racovăț să se producă în cel mai scurt timp”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Într-un comunicat, Consiliul Județean Botoșani a explicat că reprezentanții Misiunii UE pentru reforma sectorului de securitate civilă din Ucraina au anunțat că se vor asigura fonduri europene pentru ca autoritățile din țara vecină să poată moderniza punctele vamale.

Vama Racovăț a fost închisă în 2010, fiindcă nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a vămii a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, dar, din păcate, nu și cea ucraineană, motiv pentru care nu a putut fi redeschisă, a mai adăugat sursa citată.

Publicitate

“Consiliul Județean Botoșani a modernizat drumul județean Dorohoi – Racovăț, pe tronsonul Cristinești – Baranca – Fundu Herții – Racovăț, pe o lungime de aproximativ 10 kilometri, în cadrul unui proiect pe trilaterala România – Moldova – Ucraina. În acest an, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, a prins în planul de întreținere și refacerea asfaltului pe cei 2,5 kilometri care leagă punctul vamal de sectorul de drum care a fost deja modernizat”, a mai afirmat Doina Federovici.

Termenul avansat de partea ucraineană pentru aducerea celor două puncte vamale la standardele impuse de Schengen pentru a putea fi redeschise este de o lună de la alocarea banilor de către Uniunea Europeană și începerea lucrărilor de modernizare, mai menționează sursa citată.

Reprezentanții celor două țări și cei ai Misiunii UE au convenit ca după redeschiderea punctelor vamale să existe o faza a II-a, finanțată tot din fonduri europene, pentru modernizarea acestora și a infrastructurii rutiere adiacente pentru ca pe aceste coridoare să se poată desfășura și comerțul internațional de mărfuri, mai precizează Consiliul Județean Botoșani.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a ajuns la Botoșani. Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Vorona

Publicat

Publicitate

Președintele PNL și candidatul la președinția României din partea acestui partid politic, Nicolae Ciucă, a ajuns astăzi într-o vizită electorală la Botoșani.

Alături de președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, dar și de echipa de candidați PNL Botoșani la Parlamentul României, Nicolae Ciucă a ajuns la Mănăstirea Vorona, de la ora 11:00, pentru ca începând de a ora 13.30 să ajungă și la Stațiunea de Cercetare Popăuți.

La Vorona, fostul premier al României și cel mai important lider al PNL a fost întâmpinat de noul primar al comunei Sergiu Dascălu, care l-a însoțit pe tot parcursul vizitei sale în această comună alături de oficialii PNL.

Publicitate

Știre în curs de actualizare.

Iată și cteva imagini:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr ucrainean cu cetățenie americană, oprit de polițiști la frontiera Rădăuți Prut. Avea permis internațional eliberat… online pe bază de abonament

Publicat

Publicitate

Un tânăr ucrainean cu cetățenie americană s-a ales cu dosar penal din cauza unei oferte online.

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut au anunțat astăzi că efectuează cercetări cu privire la un cetățean cu dublă cetățenie Ucraina și SUA, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere american, fără a deține și un permis de conducere internațional.

În data de 09 noiembrie a.c.,  în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut– ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, pe sensul de ieșire din țară, un cetățean ucrainean, care avea și cetățenie americană, în vârstă de 34 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în Ucraina.

Publicitate

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere eliberat de autoritățile din Carolina de Sud – SUA și un permis de conducere internațional, eliberat de o asociație internațională a conducătorilor auto, având imprimate datele și fotografia sa.

“Colegii noștri au efectuat verificări specifice, în urma cărora s-a concluzionat că bărbatul nu este posesor al unui permis de conducere internațional, iar cel prezentat la control este un permis fantezist, care nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unui permis de conducere internațional și nu îi acordă dreptul să conducă pe teritoriul României. Tânărul a declarat că a ales să aplice online pentru un permis internațional, plătește anual un abonament de 35 de dolari și în schimbul acestuia a obținut tot online așa zisul permis internațional”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România. La finalizarea cercetărilor, se vor lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Polițiștiii de frontieră au reaminti tuturor participanților la trafic, pentru a evita situații similare:

Conform art. 83 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:

  1. Statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere;
  2. Statelor membre ale Uniunii Europene;
  3. Statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto.

“Prin urmare, pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto trebuie să posede şi permis de conducere internaţional”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Lapoviţă şi ninsoare în zona montană, ploi în sud şi est. Recomandările poliţiştilor

Publicat

Publicitate

Dacă plecați la drum, Poliţia avertizează şoferii să fie precauţi în condiţiile în care vremea se înrăutăţeşte în mai multe regiuni ale ţării. În judeţele din sudul şi estul ţării plouă, în timp ce în zonele montane din Braşov, Covasna şi Prahova cad lapoviţă şi ninsoare, relatează mediafax.ro.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă ca, pentru a avea o deplasare în siguranţă, în condiţiile în care la nivelul ţării sunt emise atenţionări meteorologice care vizează fenomene periculoase (vânt, ninsori viscolite), e important ca, înaintea de a porni în călătorie, să vă informaţi cu privire la starea drumului pe traseul pe care urmează să-l parcurgeţi.

La ora 9.30 sunt semnalate precipitaţii sub formă de ploaie pe raza judeţelor din sudul şi estul ţării, iar în zona montană a judeţelor Braşov, Covasna şi Prahova, acestea sunt sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Publicitate

Pentru siguranţa participanţilor la trafic, şoferii trebuie să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi a geamurilor laterale, să ruleze cu o viteză adaptată condiţiilor de trafic şi de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă, să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei dacă circulă pe un carosabil umed sau alunecos.

Pentru deplasarea pe suprafeţe carosabile acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă, legislaţia rutieră prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cornisa Aquapark & Sports Botoșani lansează proiectul „Luni înot și patinez”. Gratis pentru elevi la patinoar și piscină

Publicat

Publicitate

Începând cu luni, 11 noiembrie, Cornisa Aquapark & Sports Botoșani dă startul unui proiect special dedicat elevilor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, dar și celor mici, care se află la grădiniță.

Proiectul se intitulează „Luni înot și patinez” și este oferit cu titlu GRATUIT de Cornisa Aquapark & Sports Botoșani.

Acest program va avea loc în fiecare zi de luni, pe parcursul întregului an, cu excepția vacanțelor școlare, a zilelor libere sau a zilelor de punte acordate de Guvern. Activitățile vor fi disponibile între orele 10:00 și 21:00 la piscină și între 13:00 și 20:30 pe patinoar.

Publicitate

„Luni înot și patinez” reprezintă o oportunitate extraordinară pentru tineri și copii de a se distra în mod activ, prin înot sau patinaj, contribuind astfel la dezvoltarea abilităților fizice, coordonării și spiritului de echipă. Este momentul perfect pentru a combina mișcarea cu distracția, într-un cadru sigur și plăcut, oferind o experiență inedită în fiecare săptămână.

“Vă invităm să profitați de această ocazie și să veniți la Cornisa Aquapark & Sports pentru a vă bucura de activități recreative într-un mediu prietenos și sănătos!”, a transmis la Cornisa Aquapark & Sports.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment7 minute ago

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a ajuns la Botoșani. Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Vorona

Eveniment18 minute ago

Tânăr ucrainean cu cetățenie americană, oprit de polițiști la frontiera Rădăuți Prut. Avea permis internațional eliberat… online pe bază de abonament

Evenimento oră ago

Dacă plecați la drum: Lapoviţă şi ninsoare în zona montană, ploi în sud şi est. Recomandările poliţiştilor

Eveniment2 ore ago

Cornisa Aquapark & Sports Botoșani lansează proiectul „Luni înot și patinez”. Gratis pentru elevi la patinoar și piscină

Eveniment2 ore ago

Când începe Postul Crăciunului 2024. Ce trebuie să știi despre această perioadă a anului. Lăsata Secului, tradiții, obiceiuri

Eveniment2 ore ago

Marius Budăi: „Nu e întâmplător că PNL nu a scris nimic despre pensia medie în programul de guvernare. Au mai înghețat pensiile în 2021” (P)

Eveniment2 ore ago

Răspunsul ştiinţei: Cât de mult trebuie să doarmă o gravidă în timpul sarcinii pentru a evita să-i facă rău copilului

Eveniment3 ore ago

Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu își reafirmă angajamentul de a lucra împreună cu echipa AUR pentru a transforma România într-o țară mândră și prosperă (P)

Eveniment4 ore ago

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart; Sfântul Mucenic Orest

Eveniment16 ore ago

Somnul – secretul întineririi: descoperirile care pot schimba modul în care îmbătrânim

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending