Connect with us
Publicitate

Actualitate

Recurs la istorie. Mihai Eminescu într-un articol din 1878: Un stat român înconjurat de state slave este o nenorocire

Publicat

Publicitate

Istoricul Liviu Zgârciu, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, readuce în atenție un text publicat de Mihai Eminescu în iunie 1878, la puţină vreme după ce România rupsese legăturile cu Rusia, din cauza anexării celor 3 judeţe din sudul Basarabiei, scrie alba24.

Articolul lui Mihai Eminescu se numește ”România în luptă cu panslavismul” și redevine actual în contextul războiului din Ucraina.

”Un stat român înconjurat de state slave poate să fie pentru vrăjmaşii poporului român o iluziune plăcută; pentru români însă el este o nenorocire, care ne prevesteşte un nou şir de lupte, o nenorocire, pentru care nu ne mângâie decât conştiinţa trăiniciei poporului român şi nădejdea de izbândă.

Sute de ani, românii au fost cel puţin indirect stăpâniţi de turci: niciodată însă în curgerea veacurilor, turcii nu au pus în discuţie limba şi naţionalitatea română” precizează articolul.

”Poate citesc și bagă la cap și ăia care nu mai pot de dragul lui Putin, ceea ce scria poetul acum 144 de ani” a scris Liviu Zgârciu pe contul său de Facebook.

Iată și textul marelui nostru Mihai Eminescu:

Publicitate

România în luptă cu panslavismul, de Mihai Eminescu

„Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pamântului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român.

Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-şi asigure graniţele, ci pentru ca să înainteze cu ele, şi nu voieşte să înainteze decât spre a putea stăpâni mai multe suflete.

Publicitate

Tocmai puşi faţă în faţă cu viaţa rusească, românii au început a fi cu atât mai vârtos pătrunşi de farmecul vieţii lor proprii, de bogăţia şi superioritatea individualităţii lor naţionale; tocmai fiind puşi în contact cu ruşii, românii erau mândri de românitatea lor.

E nobil răsadul din care s-a prăsit acest mic popor românesc, şi, deşi planta nu e mare, rodul e frumos şi îmbelşugat; cele două milioane de români au adunat în curgerea veacurilor mai multe şi mai frumoase comori decât nouăzeci de milioane de ruşi vor putea să adune cândva.

Nu! Înrâurirea firească a Rusiei ne este stricăcioasă, dar ea nu ne poate nimici. Pentru ca să ne ia individualitatea, Rusia ar trebui să ne dea alta în schimb, şi, cel puţin deocamdată, nu suntem copţi pentru o asemenea degenerare.

De câte ori ruşii se vor pune în atingere cu noi, vor trebui să simtă superioritatea individualităţii noastre, să fie supăraţi de acest simţământ şi să ne urască mai mult şi tot mai mult.

Fără îndoială această ură a fost întemeiată pe timpul când între Moldova şi aşa-numita Basarabia comunicaţia era liberă.

Ruşii s-au încredinţat că această libertate este primejdioasă numai pentru dânşii şi pentru aceasta au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului român.

De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare. Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a cânta în ziua de Paşti „Hristos a inviat” în româneşte.

Nimic în limba românească nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba românească, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni; ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită.

Sute de ani, românii au fost cel puţin indirect stăpâniţi de turci: niciodată însă în curgerea veacurilor, turcii nu au pus în discuţie limba şi naţionalitatea română.

Oriunde însă românii au căzut sub stăpânirea directă ori indirectă a slavilor, dezvoltarea lor firească s-a curmat prin mijloace silnice.

Un stat român înconjurat de state slave poate să fie pentru vrăjmaşii poporului român o iluziune plăcută; pentru români însă el este o nenorocire, care ne prevesteşte un nou şir de lupte, o nenorocire, pentru care nu ne mângâie decât conştiinţa trăiniciei poporului român şi nădejdea de izbândă.”

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Razie de amploare în Municipiul Botoșani. Peste 600 de persoane legitimate de polițiști noaptea trecută

Publicat

Publicitate

O razie de amploare a avut loc noaptea trecută în Municipiul Botoșani, peste 600 de persoane fiind legitimate de polițiști și peste 230 de autovehicule verificate.

În noaptea de 29 spre 30 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul celorlalte subunități de poliție, precum și a polițiștilor de Investigare a criminalității economice, a celor de combatere a criminalitătii organizate, polițiști rutieri, celor de la transporturi și acțiuni speciale au acționat, împreună cu jandarmii, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale comise în segmentul stradal.

Astfel, activitățile au fost concentrate în zona localurilor publice și a celor în care se formează aglomerări de persoane, precum și pe arterele rutiere de acces către aceste zone, fiind desfășurate în intervalul orar 18:00- 04:00.

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 600 de persoane, 45 dintre acestea fiind supuse controlului corporal, iar șapte persoane au fost conduse la sediul poliției.

De asemenea, au fost verificate 230 de autovehicule, peste 100 dintre acestea fiind supuse testărilor cu aparatul etilotest sau drugtest.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 162 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 127.000 de lei, dintre acestea, 120 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier, 31 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, iar trei sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind utilizarea aparatelor de marcat electronice.(45.000 de lei)

Publicitate

“Totodată, au fost depistați în trafic doi conducători auto care se aflau sub influența alcoolului și două persoane care nu dețineau permis de conducere, fiind întocmite dosare penale în care se continuă cercetările pentru infracțiunile respective”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Iată și câteva imagini de la acțiunea poliției de la Botoșani:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de CANICULĂ, astăzi și mâine, la Botoșani. Temperaturile vor ajunge la 36 de grade

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculă, valabil astăzi și mâine, în județul Botoșani. În intervalul menționat, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 35 și 36 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități, a anunțat ISU Botoșani.

Local, noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

✔️️efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

✔️evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

✔️purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

Publicitate

✔️evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

✔️consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;

✔️mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

Publicitate

✔️păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

✔️nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

✔️creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

✔️limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;

✔️menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;

✔️scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;

✔️reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔️respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;

✔️nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;

✔️nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

✔️pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;

✔️nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

✔️nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Citeste mai mult

Economie

De mâine, 1 IULIE, crește SALARIUL de bază minim brut pe țară. De la 3.300 lei a fost majorat la 3.700 lei lunar

Publicat

Publicitate

De mâine, 1 iulie, crește salariul de bază minim brut pe țară după ce Guvernul a aprobat majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, faţă de 3.300 lei cât este în prezent.

Măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă şi reducerea muncii la negru şi la nivel economic, prin creşterea consumului, cu influenţă şi asupra importului bunurilor de consum şi sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor.

“Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaţilor din România şi să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată presupune o apropiere a remuneraţiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experienţa anilor trecuţi, creşterea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime”, preciza Ministerul Muncii.

Astfel, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.

Totodată, valoare netă majorată a salariului minim brut pe ţară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi.

Publicitate

De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Cinci botoșăneni s-au ales cu amenzi după ce au provocat scandal la Zilele comunei Tudora

Publicat

Publicitate

Jandarmii de la Botoșani au anunțat astăzi că în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice, executată sâmbătă la manifestările cultural-artistice prilejuite de sărbătorirea Zilei comuna Tudora, jandarmii botoșăneni au acționat preponderent preventiv, în vederea bunei desfășurări a evenimentului și preîntâmpinării unor incidente nedorite.

Cu toate acestea, au existat câteva cazuri izolate de nerespectare a prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, respectiv adresare de injurii, provocare și participare la scandal sau refuz de legitimare, sens în care au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2000 de lei.

În această după-amiază, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu polițiștii botoșăneni, vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională și fluidizarea traficului rutier și pietonal, comform competențelor instituționale, la Ziua comunei Corni, unde vor lua măsurile legale în cazul producerii unor astfel de fapte, fără a fi tolerate încălcările legislației în vigoare.

“Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să supravegheze minorii care îi însoțesc, să acorde atenția cuvenită bunurilor personale de valoare aflate asupra lor și să solicite sprijinul jandarmilor botoșăneni în mod direct, atunci când situația o impune”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending