Connect with us

Actualitate

Realizarea sistemului antigrindină care să deservească județul Botoșani intră în linie dreaptă

Publicat

Publicitate

Realizarea sistemului antigrindină care să deservească județul Botoșani intră în linie dreaptă. Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a finalizat licitația pentru realizarea punctelor de lansare a rachetelor antigrindină.

Mai mult, firma care a câștigat licitația a realizat proiectele tehnice, iar în prezent a depus solicitările necesare pentru autorizarea construirii acestora, care se va face în următoarele luni.
Fenomenele meteo extreme afectează grav agricultorii din județul Botoșani, iar combaterea căderii grindinei poate diminua substanțial pierderile fermierilor. În urma demersurilor făcute echipa PSD Botoșani, Guvernul României a aprobat înființarea a 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină care să apere întreaga zonă arabilă a județului nostru, adică peste 250 de mii de hectare. În perioada imediat următoare, va începe construirea acestor puncte de lansare.

„La licitație s-au depus oferte pentru 8 din cele 12 puncte ce vor fi realizate. Aceste prime 8 puncte de lansare vor fi construite în comunele Roma, Havârna, Corlăteni, Ungureni, Gorbănești, Hănești, Durnești și Avrămeni. Pentru celelalte 4 puncte de lansare de la Albești, Copălău, Curtești și Văculești, licitația va fi reluată.
Pe lângă protejarea culturilor, prin realizarea acestor puncte de lansare a rachetelor antigrindină se vor crea și noi locuri de muncă în județ, câte 9 pe fiecare punct. Vorbim, deci, de 108 locuri de muncă noi. Așa înțelegem noi dezvoltarea județului!”, scrie pe pagina de socializare președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

În paralel cu construirea punctelor de lansare a rachetelor antigrindină, reprezentanții Unității de combatere a căderilor de grindină – Moldova 1 – Iași, vor realiza recrutarea, instruirea și angajarea personalului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Au început înscrierile pentru instituțiile militare de învățământ liceal pentru anul de învățământ 2025-2026. Detalii

Publicat

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani, prin Biroul Informare-Recrutare , structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea profesiei militare și recrutarea (înscrierea) candidaților – băieți și fete – pentru cariera militară, aduce la cunoștință celor interesați că au început înscrierile pentru instituțiile militare de învățământ liceal pentru anul de învățământ 2025-2026, după cum urmează:

ÎNVĂȚĂMÂNT LICEAL  MILITAR – COLEGII NAȚIONALE MILITARE, astfel  :

Există 5 colegii naționale militare – 816 de locuri:

–        Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza – 168 de locuri;

–        Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia – 168 de locuri;

–        Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc – 168 de locuri;

Publicitate

–        Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova – 168 de locuri;

–        Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” , Constanța – 144 de locuri.

Criterii specifice de recrutare (înscriere):

–        vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2025 (anul desfășurării concursului de admitere);

–        absolvenți ai învățământului secundar inferior sau gimnazial sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data clasificării finale – ultima etapă a concursului de admitere.

Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional, nu se pot înscrie în vederea participării la procesul de recrutare, selecție și admitere în clasa a IX-a la învățământul liceal militar.

Termenul limită de înscriere este de 21martie 2025 orele 16.00.

Ordinea etapelor pe care le veți parcurge este următoarea:

  1. 1. Înscriere – seexecută pe platforma destinată înscrierilor online a candidaților în rețeaua INTERNET – recrutaremapn.ro(prin crearea conturilor de utilizator, introducerea datelor personale, încărcarea documentelor personale în format JPG sau PDF și transmiterea lor către biroul informare – recrutare) sau la sediul biroului informare – recrutare până la data de 21 martie 2025;
  2. Selecție– în cadrul Centrului zonal de selecție și orientare Câmpulung Moldovenesc – în perioada 20 ianuarie – 11 aprilie 2025;

Selecția constă în probe psihologice și fizice ( acestea sunt prezentate detaliat pe pagina de facebook a Centrului militar județean Botoșani )

Candidații declarați ”Admis” în urma susținerii probelor de selecție vor efectua examinarea medicală.

  1. Vizita medicală– Spitalul Militar Clinic de Urgență Iași – în perioada 03 februarie -17 aprilie 2025;
  2. Finalizarea dosarului de candidat– numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare – la sediul biroului informare-recrutare – până la data de 30 aprilie 2025;
  3. Prezentareala Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” – Câmpulung Moldovenesc – în data de 22 mai 2025;
  4. Susținerea testului de verificarea cunoștințelor la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” – Câmpulung Moldovenesc – în data de 23 mai 2025;

Chiar dacă foarte mulți tineri consideră că mai este suficient timp până la admiterea din anul 2025, recomand celor interesați să ne viziteze cât mai curând la sediul biroului informare recrutare al Centrului Militar Județean Botoșani, situat în strada Sucevei, nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi, vineri între 08.00-16.00, și marți între orele 10.00-18.00 iar informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele 0231-518 086, 0231-512495, 0231-512850, int. 104, 106, pentru a se informa din timp privind criteriile ce trebuie îndeplinite dar și etapele ce trebuie urmate până la examenul propriu-zis.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro , www.recrutare.mapn.ro sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 51 de ani, din municipiul Botoșani, reținut pentru că ar fi furat o bicicletă din curtea unei femei

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 51 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în data de 18 decembrie 2024, ar fi pătruns fără drept, în curtea persoanei vătămate, o femeie de 42 de ani, din același municipiu, de unde ar fi sustras o bicicletă.

 

Bărbatul,  a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Poeți în dialog, la Memorialul Ipotești: Nichita Danilov – Adrian Alui Gheorghe

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, miercuri, 14 ianuarie 2025, în cadrul Zilelor Eminescu, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații lunii ianuarie sunt Adrian Alui Gheorghe și Nichita Danilov. Dialogul va fi moderat de Lucia Țurcanu.

Evenimentul va avea loc, începând cu ora 13.00, la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani; profesor coordonator – Ana Gabriela Tănasă.

 

NICHITA DANILOV (n. 7 aprilie 1952, Climăuți, Suceava) a absolvit Facultatea de Științe Economice din Iași și Școala Postliceală de arhitectură. A fost stagiar la Studioul cinematografic Buftea, corector şi redactor la revista „Convorbiri literare” (1982-1988), muzeograf la Casa Memorială „G. Topârceanu” (1988-1990), director al Teatrului „Luceafărul” (1991-1992), secretar general de redacție la „Dacia literară” (1992-1993), secretar literar la Teatrul Național „V. Alecsandri” din Iaşi, redactor-şef la Editura Nord-Est, şef departament cultură la ziarul „Monitorul” (1997-2000), consilier diplomatic pe probleme de cultură la Ambasada României din Republica Moldova (1998-2000), director al Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași, director-adjunct la ICR Chișinău (2013-2017).

A debutat în 1979 pe paginile revistei „Dialog”. Este autorul volumelor de poezie: „Fântâni carteziene” (Junimea, 1980 – Premiul Uniunii Scriitorilor din România), „Câmp negru” (Cartea Românească,1982), „Arlechini la marginea câmpului” (Cartea Românească, 1985 – Premiul Asociației Scriitorilor din Iași), „Poezii” (Junimea, 1987), „Deasupra lucrurilor, neantul” (Cartea Românească,1990 – Premiul Asociației Scriitorilor din Iași), „Mirele orb” (Junimea, 1995 – Premiul Asociației Scriitorilor din Iași), „Nouă variațiuni pentru orgă” (Polirom, 1999 – Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), „Suflete la second-hand” (Vinea, 2000), „Centura de castitate” (Cartea Românească, 2007), „Imagini de pe strada Kanta” (Tracus Arte 2011), „Portrete fără ramă” (Tracus Arte, 2012), „Recviem pentru țara pierdută” (Cartea Românească, 2016),  „Și Dumnezeu a fost țărână (Cartier, 2022), „Peisaj cu îngeri la fereastră” (Junimea, 2022).

Este autorul volumelor de proză: „Nevasta lui Hans” (Moldova, 1996), „Tălpi” (Polirom, 2004 – Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași), „Maşa şi Extraterestrul” (Polirom, 2005), „Locomotiva Noimann” (Polirom, 2008), „Ambasadorul invizibil” (Polirom, 2010), „Omul din eprubetă” (Polirom, 2021), „Simfonia Mută” (proză scurtă; Polirom, 2022). A mai publicat volumul de pamflete „Urechea de cârpă” (Boema, 1992) și cărțile de eseuri: „Apocalipsa de carton” (Institutul European,1995), „Capete de rând” (Paralela 45), „Celălalt Nichita” (Tracus Arte, 2013), „De la Caragiale la Urmuz sau realitatea în formă de conservă” (Tracus Arte, 2021), „Atelierele de pe Armeană” (Junimea, 2024).

Publicitate

Nichita Danilov este cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi. În anul 2004 a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Cavaler al Artelor Clasa A.

 

ADRIAN ALUI GHEORGHE (n. 6 iulie 1958, Grumăzești, Neamț) a absolvit Facultatea de Filologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași; din 2004, este doctor în filologie, cu teza „Tinerețe fără bătrânețe și sentimentul tragic al timpului“. A fost director al Complexului Județean Neamț (1992-1993), director al Direcției pentru Cultură a județului Neamț (1995-2000; 2004-2013), director al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț (2013-2018), cofondator și director al revistei de cultură „Antiteze” (1996-2007), director al revistei de cultură, arte, atitudini „Conta” (din 2010), profesor asociat la Facultatea de Muzică din Piatra Neamț, filială a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (din 2005).

A debutat în 1974 pe paginile revistei „Cronica”. În 1985 a publicat primul volum de poezie, „Ceremonii insidioase” (Junimea), după care au urmat: „Poeme în alb-negru” (Junimea, 1987), „Intimitatea absenței” (Junimea, 1992), „Cântece de îngropat pe cei vii” (Panteon, 1993), „Fratele meu, străinul” (Iași, 1995), „Supraviețuitorul și alte poeme” (Axa, 1997), „Complicitate” (Libra, 1998), „Îngerul căzut” (Timpul, 2001 – Premiul Uniunii Scriitorilor din România), „Gloria milei” (Cartea Românească, 2003), „Paznicul ploii” (Limes, 2010), „Comunitatea artistică” (Junimea, 2020), „Nu-i mai așteptăm pe barbari” (Tracus Arte, 2024).

Este și autorul cărților de proză: „Titanic șvaițer” (momente și schițe; Timpul, 1995), „Goliath” (proză scurtă; Libra, 1999), „Bătrânul și Marta” (roman; Cronica, 2002), „România pe înțelesul tuturor” (momente și schițe; Conta, 2003), „Frig” (roman epistolar, în colaborare cu Aurel Dumitrașcu; Conta, 2008), „Urma” (roman; Cartea Românească, 2013), „Laika” (roman; Cartea Românească, 2014 – Premiul Uniunii Scriitorilor din România), „Luna Zadar” (roman; Cartea Românească, 2016 – Marele Premiu „Liviu Rebreanu“, Bistrița, 2017), „Zugzwant sau Strada cu o singură ieșire” (proză scurtă; Polirom, 2018). A publicat volumele de eseuri: „Ce rost are să trăiești în România tranziției?” (Compania, 2004), „Tinerețe fără bătrânețe și sentimentul tragic al timpului” (Conta, 2004), „Iadul etic, iadul estetic” (Timpul, 2008), „Contribuții la estetica umbrei” (Tracus Arte, 2012), „Dicțiuni etice, ficțiuni estetice” (Junimea, 2022); este autorul cărților de interviuri: „Câtă viață, atâta literatură” (Junimea, 2016), „Supraviețuiri în Post-Moralia. Dialog cu Magda Ursache” (Eikon, 2018), „Mușcătura de măr. Dialog cu Vlad Alui Gheorghe” (Școala Ardeleană, 2023).

Adrian Alui Gheorghe este cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț; a fost decorat cu medaliile Meritul Cultural în grad de Cavaler, grad A (2000) și Meritul Cultural în grad de Ofițer, grad A (2010), conferite de Președinția României.

 

 

 

Citeste mai mult

Economie

Majorarea TVA și modificări la impozitarea muncii. Anunțul ministrului Finanțelor despre planurile la Guvern

Publicat

Publicitate

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, susține că nu se majorează TVA și nu vor fi modificări la impozitarea muncii. Acesta a făcut precizări, luni, în contextul bugetului de stat pentru 2025, scrie alba24.ro.

Construcția bugetului pentru acest an nu ia în calcul nici modificarea TVA nici a impozitării muncii, a transmis, luni, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

”În construcția pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă”, a spus ministrul la Digi 24, potrivit Agerpres.

El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.

”Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcție de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de față altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.

Totodată, el a precizat că nu se discută modificarea impozitării muncii, iar în construcția bugetului nu este luată în calcul nicio modificare a structurii actuale.

Publicitate

Ministrul a mai semnalat că ”obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile și salariile la nivelul anului 2024.

”Acesta a fost obiectivul și în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii și salarii în 2025, pentru a pune în siguranță plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending