Connect with us

Actualitate

RCA: Modificări privind acordarea despăgubirilor. Cum se calculează

Publicat

Publicitate

Despăgubirile în baza asigurărilor RCA, la nivelul deciziilor instanțelor de judecată, se acordă diferit și durează foarte mult un lucru care este, în fond, nefiresc. Pentru reglementarea acestei anomalii, la Senat fost depusă o propunere de modificare a Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, cu modificările și completările ulterioare.

În expunerea de motive a modificării se spune că: ”Unele instanțe de judecată nu consideră a fi daune materiale cheltuielile viitoare pe care va trebuie să le suporte victima unui accident rutier cu recuperarea sau refacerea stării de sănătate, precum, dar fără a se limita, investigații medicale, tratamente medicamentoase, terapii de recuperare, achiziționarea de orteze, proteze, scaune rulante, etc.

De asemenea, nu sunt considerate daune materiale nici cheltuielile viitoare pe care rudele unei victime decedate a unui accident rutier vor trebuie să le suporte cu ritualurile religioase, precum și costurile necesare realizării monumentului funerar. În acest context, în care persoanele prejudiciate nu își pot permite achitarea costurilor operațiunilor anterior menționate, iar acestea nu sunt considerate daune materiale se ajunge în situația de inechitate în care fie nu mai sunt accesate, deși sunt imperios necesare, fie sunt accesate ulterior primirii despăgubirilor morale, care astfel sunt utilizate pentru acoperirea unor prejudicii materiale, daune morale fiind transformate în daune materiale.

Este evidență inechitatea creată prin aceea că, sumele de bani oferite persoanelor prejudiciate, care ar trebui să acopere suferințele morale suportate, ajung să acopere doar prejudicii materiale”.

Așadar, actul normativ definește accidentul auto ca fiind un eveniment în care a fost implicat cel puțin un vehicul în urma căruia au rezultat prejudicii materiale și/sau vătămarea sănătății și a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane și cererea de despăgubire, că fiind documentul prin care partea prejudiciată sau asiguratul formulează către asigurătorul RCA sau către BAAR pretențiile de despăgubire.

În expunerea de motive se mai spune că trebuie ținut cont și de perioada lungă de timp necesară obținerii de către persoana prejudiciată a unei hotărâri definitive din partea unei instanțe de judecată, perioada care, în unele cazuri, se poate întinde pe mai mulți ani, funcție de complexitatea litigiului.

Publicitate

Așadar, pentru corectarea acestei norme legale care, în mod evident, dezavantajează persoana prejudiciată, este necesară modificarea legii în așa fel încât să existe o separare clară între situația cererii de despăgubire soluționată pe cale amiabilă și cea pentru care este necesară intervenția instanțelor de judecată.

Vezi AICI propunerea de modificare a Legii 

Citește și:

Accident auto. Cum se calculează despăgubirile

ASF a publicat în urmă cu câteva zile un Ordin prin care se stabilește punctajul prin care se calculează despăgubirile în cazul unui accident auto.

Ordinul vizează persoanele care au suferit vătămări corporale în timpul unui accident auto. Este vorba despre Ordinul 1/2.293/2022 privind stabilirea despăgubirii persoanei prejudiciate în caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii în urma producerii accidentelor de vehicule pe baza punctajului traumatologic stabilit de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti.

În primul rând calculare punctajului trautamtologic se face contra cost la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau Fondului de Garantare a Asiguraţilor, denumit în continuare FGA, de către medici experţi evaluatori.

Pentru calculul punctajului traumatologic, persoanele prejudiciate sunt examinate clinic printr-o expertiză de evaluare în cadrul căreia sunt verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare şi se identifică aspectele clinice şi paraclinice, morfologice şi funcţionale care sunt în legătură directă de cauzalitate cu accidentul de vehicule, se spune în ordonul ASF.

Examinarea

În cadrul examinării se procedează la:

a) identificarea, notarea şi descrierea tuturor leziunilor traumatice şi a consecinţelor acestora asociate cu accidentul rutier în cauză, identificabile cu ocazia examenului clinic;

b) existenţa corelaţiei diagnostic – susţinerea diagnosticului;

c) examinarea documentelor medicale relevante;

d) diferenţierea leziunilor traumatice şi/sau consecinţelor acestora asociate cu accidentul rutier de patologii anterioare evenimentului rutier sau cele ulterioare ce nu sunt legate direct cauzal de acesta;

e) acordarea unui punctaj total care să ţină cont de situaţia faptică la momentul consultului sau la momentul parvenirii examenelor clinice sau paraclinice de specialitate solicitate pe baza baremului.

În cazul în care documentele medicale sunt insuficiente şi/sau incomplete în raport cu starea victimei, medicul expert evaluator poate solicita completarea documentaţiei sau efectuarea unor examinări suplimentare cu scopul de a verifica şi completa diagnosticul; solicitarea se face cu consimţământul explicit al pacientului. Citește mai mult AICI

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

Publicat

Publicitate

Personalitatea Sf. proroc Ilie s-a impus lumii creştine şi la tot poporul, ca nimeni altul, prin curajul şi înţelepciunea sa deosebite, arătate în lupta contra idolatriei, pentru apărarea credinţei în Dumnezeul cel adevărat. La aceste virtuţi se adaugă viaţa sa sfântă întocmai ca a monahilor creştini, apoi darul ceresc cu care l-a învrednicit Dumnezeu să facă minuni în mijlocul poporului israelit.

Acest mare profet a trăit cu peste 800 de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab. Regele Israelului care, împreună cu soţia sa Izabela, au impus prin teroare întregului popor, cultul idolatru al Zeului Baal, părăsind astfel credinţa în Dumnezeul cel adevărat. Din porunca Domnului, Sf. Ilie l-a mustrat pe rege şi i-a vestit că vor urma trei ani şi şase luni de secetă, drept pedeapsă pentru fapta sa.

După trecerea celor trei ani şi jumătate de secetă, proorocul s-a întors la rege şi l-a îndemnat din nou să părăsească închinarea la idoli pentru ca nenorocirile abătute asupra ţării să înceteze. Iar pentru adeverirea dreptei credinţe, Profetul i-a propus o confruntare între el şi preoţii lui Baal care erau în număr de 450; ei trebuiau să facă să se coboare foc din cer pentru a mistui jertfa de pe altare. În ziua hotărâtă, preoţii lui Baal au înconjurat altarul şi ore întregi şi-au implorat zeul să pogoare foc din cer, dar în zadar, căci jertfa lor nu a luat foc.

Când i-a venit rândul, Ilie era singur în faţa altarului şi într-o clipită, ca un fulger focul s-a coborât din cer şi a mistuit nu numai jertfa ci şi pietrele altarului. Văzând această minune, poporul a cunoscut de partea cui este adevărul şi, prinzând pe slujitorii cei mincinoşi ai lui Baal, i-au ucis ca să nu mai înşele pe nimeni.

Restaurându-se în ţară dreapta credinţă, seceta şi foametea au încetat printr-o ploaie binecuvântată, la rugăciunea arzătoare a Sfântului Ilie. Sf. Prooroc Ilie a săvârşit şi alte minuni: a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului; a văzut pe Dumnezeu la Muntele Horeb „în adiere de vânt subţire” pe cât îi este omului cu putinţă a-L vedea; a despărţit apele Iordanului. Marele Prooroc Ilie nu va cunoaşte moartea, el fiind ridicat la ceruri într-un car cu cai de foc.

Sfânta Scriptură şi tradiţia Bisericii ne spune că Sf. Ilie va veni iarăşi pe pământ la sfârşitul veacurilor ca Înainte – Mergător la cea de-a doua venire a lui Hristos, când va judeca vii şi morţii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

20 iulie – zi de sărbătoare: Peste 140.000 de români își celebrează onomastica de Sfântul Ilie

Publicat

Publicitate

Sfântul Ilie Tesviteanul, una dintre cele mai importante sărbători ale verii în calendarul ortodox, este prăznuit duminică, 20 iulie. Cu această ocazie, peste 140.000 de români își serbează onomastica, informează alba24.ro. Așadar, cui îi poți spune „La mulți ani”?

Potrivit celor mai recente date furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, majoritatea sărbătoriților sunt bărbați care poartă numele Sfântului Ilie sau derivate ale acestuia.

În tradiția populară, Sfântul Ilie este considerat un personaj puternic, stăpân al fulgerelor și ploilor. Astfel, nu este neobișnuit ca această zi de vară să fie însoțită de fenomene meteo spectaculoase, cum ar fi: tunete, fulgere și ploi torențiale, interpretate ca semne ale prezenței sale cerești.

Sfântul Ilie este o figură simbolică puternică în creștinism: singurul proroc căruia i s-a dat, potrivit tradiției, puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”.

Nume de bărbați sărbătorite pe 20 Iulie

  • Ilie,
  • Eliade,
  • Elias,
  • Elie,
  • Elis,
  • Ilia,
  • Iliev,
  • Ilieş,
  • Iliuş,
  • Iliuţă,
  • Lică.

Nume de femei sărbătorite pe 20 Iulie

  • Ilinca,
  • Eliana,
  • Elis,
  • Ilia,
  • Iliana,
  • Ilincuţa/Ilincuta,
  • Iliuţa,
  • Lia,
  • Lica.

Sfântul Ilie. Superstiții

De asemenea, de Sfântul Ilie se ține cont de următoarele superstiții:

  • nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină), îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană;
  • oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;
  • se duc berbecii la berbecar;
  • dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase;
  • dacă plouă, va ploua 20 de zile;
  • se spune că dacă porți ramuri de salcie, te ferești de trăznete;
  • vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;
  • oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu;
  • dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;
  • fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.

Citeste mai mult

Eveniment

MAE: Atenționare de călătorie în Bulgaria – oprirea temporară a circulației rutiere a autocamioanelor de peste 20 de tone în 9 regiuni

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că în perioada 21-25 iulie, între orele 13:00 și 21:00, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi oprită pe anumite secțiuni rutiere din regiunile Vidin, Pleven, Veliko Târnovo, Stara Zagora, Ruse, Razgrad, Șumen și Târgoviște.

Potrivit unui comunicat al MAE, aceste măsuri restrictive, care au fost luate pe fondul temperaturilor ridicate, nu se vor aplica autostrăzilor și drumurilor expres, ci doar pe secțiunile de drumuri de categoria I, II și III.

‘În cazul înregistrării de temperaturi de peste 38 de grade și de prognoză meteorologică de tip cod portocaliu, autocamioanele vor aștepta în afara carosabilului în locuri stabilite fără a împiedica circulația rutieră’, mai precizează sursa citată.

Conform MAE, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi întreruptă pe secțiuni de drum astfel:

– Drumul I-2 Ruse – Varna, pe segmentele rutiere situate în regiunile Ruse, Razgrad și Șumen – de la km 12 până la km 146;

 Drumul I-3 Byala – Botevgrad pe segmentul rutier Kozar Belene – Pleven – Radomirtsi, pe teritoriul regiunilor Veliko Târnovo și Pleven – de la km 7 până la km 135;

Publicitate

– Drumul I-5 Ruse – Veliko Târnovo – Debeleț pe segmentul rutier de la km 6 până la km 115 și pe traseul de la linia de demarcație cu regiunea Gabrovo, prin pasul Șipka, până la satul Byal Izvor – de la km 170 până la km 266, pe teritoriul regiunilor Ruse, Veliko Târnovo și Stara Zagora;

– Drumul I-6 pe segmentul Kalofer – Kazanlâk – Nikolaevo – de la km 276 până la km 352, pe teritoriul Stara Zagora;

– Drumul II-66 Stara Zagora – Chirpan pe secțiunea de la satul Bogomilovo până la intersecția rutieră către autrostrada Trakia în zona satului Svoboda – de la km 72 până la km 91, precum și drumul III-63 pe secțiunea Chirpan – Tselina – de la km 0 până la km 15;

– Drumul II-55 pe segmentul rutier Debeleț – Predela – Pasul Republica/Mishemorkov Han – Lagerite – Zlatirat – Gurkovo și Stara Zagora;

– Drumul I-4 pe segmentele rutiere Novo Selo – Veliko Târnovo și Moravița și între joncțiunea rutieră pentru Cherepcha și intersecția rutieră Velokopitovo în regiunile Veliko Târnovo, Șumen și Târgoviște;

– Drumul I-7 Silistra – Șumen pe teritoriul regiunii Șumen – între km 56 și km 189;

– Drumul I-1 Vidin – Montana, la intrarea în Bulgaria pe la Podul Dunării dinspre Calafat.

‘Măsurile descrise nu se aplică autocamioanelor care transportă mărfuri perisabile, încărcături cu regim de temperatură, animale vii, încărcături periculoase și autocamioanelor specializate pentru ecarisaj’, mai arată sursa citată.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758, mai transmite MAE. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Rovinieta se scumpește din 1 septembrie 2025: Tarife majorate și sancțiuni mai dure pentru șoferi

Publicat

Publicitate

Începând cu 1 septembrie 2025, șoferii care circulă pe drumurile naționale vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru rovinietă. Noile tarife vin la pachet și cu amenzi mai usturătoare pentru cei care nu achită taxa de drum.

Autoritățile au anunțat modificări semnificative în sistemul de tarifare, în conformitate cu noile reglementări europene. Scumpirile vor afecta atât autoturismele, cât și vehiculele de transport marfă sau pasageri.

Mai mult, șoferii care circulă fără rovinietă valabilă riscă amenzi considerabil mai mari, în încercarea de a descuraja încălcarea legii.

Rămâne de văzut cum vor reacționa conducătorii auto la aceste schimbări, însă un lucru e cert: drumurile devin mai costisitoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending