Connect with us

Actualitate

Ratele românilor la bănci ar putea fi amânate. Guvernul ia în discuție emiterea unei ordonanțe

Publicat

Publicitate

Românii cu rate la bănci ar putea să beneficieze de amânarea plății ratelor la credite, după ce Guvernul ia o decizie, după avalanșa de scumpiri generate de explozia prețului la energie electrică și gaze, relatează alba24.ro. Guvernul ia în discuție emiterea unei ordonanțe.

În contextul dificil din punct de vedere economic, ministrul Finanțelor Adrian Câciu consideră că ratele românilor ar putea fi amânate. Soluția este un aflată în acest moment pe masa politicienilor, în cazul în care plata ratelor devine de nesuportat. Oricum ratele au crescut cu o medie de 300 de lei în ultimii doi ani.

ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani și tot mai mulți romani încep sa își facă calcule dacă în scurt timp vor mai putea sa își plătească ratele si să susțină toate costurile vieții curente. De exemplu, la un credit de 225.000 de lei, o rata a crescut cu 300 de lei, in doi ani.

Evoluția ratei în funcție de indicele ROBOR
Credit 250.000 lei pentru o perioadă de 30 ani

rata lunară – 1.363 lei – 18 februarie 2019
rata lunară – 1.128 – 18 februarie 2021
rata lunară – 1.427 lei – prezent
rata lunară – 1.834 lei – estimare
Guvernul se gândește la o soluție pentru cei care nu își mai pot plăti ratele. Într-un interviu, Adrian Câciu menţionează că Guvernul ia în calcul toate variantele, inclusiv amânarea ratelor.

Potrivit antena3.ro ministrul Finanțelor precizează faptul că situaţia nu era una necunoscută și că statul trebuia să fie pregătit pentru un astfel de scenariu. Jurnalistul l-a întrebat pe ministru dacă este îngrijorat de faptul că ROBOR-ul a atins cel mai mare nivel din ultimii 8 ani și că de acest lucru depinde şi ratele românilor:

Publicitate

”Spre deosebire de alții, am spus anul trecut ce se va întâmpla. Dacă dobânzile vor crește și inflația va creşte. Nu aș spune că sunt îngrijorat pentru că se confirmă o realitate pentru care trebuia să fiu pregătit. Nu eu, statul trebuie să fie pregătit.

Riscurile default, adică riscurile ca unele credite să devină neperformante, având în vedere o prognoză de dobânzi care începe să fie crescătoare, acest risc este încă jos, marginal.

Dacă lași lucrurile să se desfășoare nepredictibil, dobânzile vor creşte. Haideți să stopăm acest fenomen inflaționist și lucrurile vor reveni la normalitate.

Dacă nu, vor crește dobânzile și vă trebuie să intervii ca stat, la fel ca în 2020, cu amânarea ratelor. Dar atunci nu era pentru că erau dobânzile sus ci pentru că erau restricții și oamenii nu aveau capital cu care să plătească raţele” a explicat ministrul de Finanțe potrivit antena3.ro.

BNR a majorat rata dobânzii
În ianuarie, pentru a ţine sub control rata inflației care ar putea trece de 10%, BNR a anunţat faptul că a majorat rata dobânzii. Efectele economice nu sunt cele mai fericite în acest sens şi, cu toate că inflația ar putea fi ținută sub control, românii vor fi afectați de dobânzile mai mari la raţe:

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de pe, 10 ianuarie 2022, a hotărât următoarele:

majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022;
extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la 1,00 punct procentual, de la 0,75 puncte procentuale;
Ratele românilor amânate, la începutul pandemiei
În timpul stării de urgență din 2020, guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care peste 500.000 de români au beneficiat de amânarea plății ratelor la creditele din bănci.

Măsura a durat 8 luni, iar în contextul prelungirii restricțiilor a reprezentat o ”gură de oxigen” pentru angajații care au fost în șomaj tehnic sau au rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei Covid – 19.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pensii speciale: De la 1 ianuarie 2026 magistrații vor ieși la pensie doar la împlinirea vârstei de 65 de ani

Publicat

Publicitate

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma inițiatorilor, relatează agerpres.ro.

Comisia a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta de pensionare a magistraților, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare.

A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraților și a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, se arată în acest amendament.

Potrivit președintelui Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, în urma acestor modificări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 magistrații vor ieși la pensie la împlinirea vârstei de 65 de ani.

‘Există și dezbaterea decizională în Senat, acolo unde colegii noștri mai înțelepți ca noi vor reuși să rezolve problema și să facă o eșalonare potrivită’, a precizat Solomon.

Publicitate

Proiectul de lege intră miercuri în dezbaterea și votul plenului Camerei Deputaților.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani, județul din țară cu cele mai mari alocații medii pentru copii în luna martie 2025

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani s-a aflat în luna martie 2025 în fruntea clasamentului național privind valoarea medie a alocațiilor de stat pentru copii, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Cu o sumă medie de 343,30 lei per beneficiar, Botoșaniul a depășit județe precum Caraș-Severin (342,68 lei) și Sălaj (339,55 lei), situându-se pe primul loc la nivel național, relatează agerpres.ro.

În total, la nivelul întregii țări, au beneficiat de alocație 3.609.898 copii, iar suma totală achitată de stat s-a ridicat la 1,21 miliarde de lei. Media națională a alocației a fost de 335,42 lei per copil, ceea ce evidențiază faptul că județul Botoșani se situează peste acest prag.

Alocația de stat are caracter universal și este acordată tuturor copiilor din România cu vârste de până la 18 ani. De asemenea, beneficiază de acest drept și tinerii majori care continuă studiile liceale sau profesionale, până la finalizarea acestora.

Deși județul Botoșani nu se regăsește printre cele cu cei mai mulți beneficiari — precum București, Iași sau Suceava — valoarea medie mai ridicată a alocației poate fi explicată printr-un procent semnificativ de copii care se încadrează în categoria celor cu drepturi suplimentare, cum ar fi copiii cu dizabilități sau din familii monoparentale.

Alocația pentru copii este acordată lunar și reprezintă una dintre formele de sprijin social direct oferit de stat pentru susținerea familiei și încurajarea continuării studiilor în rândul tinerilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

12 șoferi prinși băuți la volan în zilele de Paște la Botoșani. Poliția a dat amenzi de peste 50.000 de lei

Publicat

Publicitate

În perioada sărbătorilor pascale, 18 – 21 aprilie 2025, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani au desfășurat o amplă acțiune pentru creșterea siguranței în trafic, vizând în special șoferii care conduc cu viteză excesivă sau sub influența alcoolului.

În cadrul acțiunii au fost angrenați aproximativ 100 de polițiști, care au acționat pe drumurile naționale, județene și comunale. În cele patru zile de controale, au fost verificate aproximativ 300 de autovehicule.

În urma testărilor, 12 șoferi au fost depistați cu alcoolemii peste limita legală și au fost imediat scoși din trafic. În unele cazuri, s-au întocmit dosare penale, iar în altele s-au aplicat sancțiuni contravenționale, în funcție de valoarea alcoolemiei.

Pe lângă aceste cazuri, polițiștii au aplicat 179 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 50.000 de lei. Cele mai multe amenzi au fost date pentru depășirea vitezei legale și nerespectarea normelor de circulație.

Polițiștii anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, în special în contextul apropierii minivacanței de 1 Mai.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Nici femeile nu mai sunt ce au fost: Tânără de 22 de ani, surprinsă la volan fără permis în comuna Călărași

Publicat

Publicitate

O tânără de 22 de ani, din comuna Călărași, a fost prinsă de polițiști conducând un autoturism pe DJ 282H fără a deține permis de conducere.

Incidentul s-a produs pe 21 aprilie 2025, în cadrul unui control de rutină desfășurat de polițiștii din cadrul Secției Rurale nr. 3 Hlipiceni.

În urma verificărilor efectuate în baza de date, s-a stabilit că tânăra nu a obținut niciodată permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule. Autoturismul i-ar fi aparținut unui membru al familiei, care urmează să fie audiat pentru a se stabili dacă i-a încredințat sau nu autoturismul în mod conștient.

Pe numele tinerei a fost întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis. În funcție de rezultatul anchetei, aceasta ar putea fi trimisă în judecată, riscând o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani sau amendă, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Polițiștii fac apel la populație să nu urce la volan fără drept legal, subliniind riscurile și consecințele penale ale unei astfel de decizii.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending