Connect with us

Eveniment

Radarele neinscripționate ar putea fi INTERZISE. Ce alte modificări mai vor parlamentarii la Codul Rutier

Publicat

Publicitate

Parlamentarii români doresc interzicerea radarelor neinscripționate, iar propunerea se regăsește într-un nou proiect de modificare a Codului Rutier, inițiatori fiind parlamentarii UDMR, relatează alba24.ro.

Aceștia susțin că sunt necesare noi măsuri, pentru siguranță rutieră.

”Odată cu aglomerarea traficului, îndeosebi în mediul urban, se simte nevoia stabilirii de reguli noi, dar și de consolidarea unor relații civilizate între reprezentanții poliției rutiere și participanții la trafic”, arată parlamentarii.

Potrivit acestora, se impune dedicarea unui capitol distinct prevenției, atât privind atitudinea poliției rutiere față de participanții la trafic, cât și măsuri suplimentare de siguranță pentru pietoni și copii.

Mai notează că România continuă să fie pe primul loc în Uniunea Europeană, la rata deceselor cauzate de accidente rutiere (2021).

Pachetul de măsuri conține prevederi privind radarele, șoferii tineri, obligații pentru polițiști, școlile de șoferi și examinatori.

Publicitate

Inițiativa a fost depusă la Senat în 6 noiembrie, iar în 14 noiembrie a fost transmisă pentru punct de vedere la Guvern.

Propunerile parlamentarilor

Se propun măsuri de înăsprire a pregătirii candidaților la obținerea unui permis de conducere și de profesionalizare a examinării acestora.

”Practica de a avea exclusiv polițiști examinatori esteo reminiscență a statului centralizat comunist. Tendința firească este de a profesionaliza domeniul”, notează inițiatorii.

Examinatorii vor avea pregătire specială, vor fi atestați și reatestați periodic, vor avea abilități tehnice și psihologice temeinice.

O astfel de soluție ar degreva personalul de la Permise-Înmatriculări de atribuții pentru care, uneori, este insuficient pregătit, potrivit sursei citate.

Se propune creșterea numărului minim de ore de pregătire la școala de șoferi: de la 30 ore în prezent la cel puțin 45.

Alte noutăți:

  • interdicția șoferilor neexperimentați de a conduce vehicule ce pot dezvolta viteze mari
  • cod de conduită special adresat polițiștilor rutieri
  • misiuni obligatorii de informare a participanților la trafic pentru poliția rutieră
  • interdicție de a utiliza dispozitive ce pot distrage atenția pietonilor, bicicliștilor, conducătorilor de trotinete
  • administratorii drumurilor să revizuiască semnalizările rutiere (instalare de parapete în apropierea școlilor, amenajări de reducere a vitezei vehiculelor)

Modificări la Codul Rutier. Interzicerea radarelor neinscripționate

  • Autovehiculele poliţiei, staţionate sau în deplasare, cu care poliţiştii rutieri se află în misiune de supraveghere şi control utilizează semnale de avertizare luminoase şi/sau sonore.
  • Folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei se face doar de către poliţişti rutieri din autovehiculele poliţiei, inscripţionate, sau din afara acestora, la loc vizibil pentru participanţii la trafic.
  • Poliţia rutieră avertizează conducătorii de autovehicule în legătură cu prezenţa în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei, prin mass-media sau panouri de avertizare.
  • Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei.

Modificări la Codul Rutier. Alte obligații pentru polițiști

În vederea stabilirii unor relaţii civilizate, calme şi deschise, autoritatea competentă stabileşte reguli de comportament specifice poliţistului rutier în relaţia cu participanţii la trafic şi le supune Guvernului spre aprobare prin hotărâre.

  • Poliţiştii rutieri efectuează misiuni de îndrumare şi de informare a participanţilor la trafic cu privire la regulile de circulaţie.
  • Poliţiştii rutieri efectuează în autovehiculele poliţiei misiuni de prevenire şi de descurajare a încălcării regulilor de circulaţie de către participanţii la trafic.
  • Pe drumurile de interes naţional, poliţiştii rutieri efectuează misiunile de mai sus cu utilizarea semnalelor speciale de avertizare luminoasă.
  • În cazul în care apar blocaje în circulaţie, poliţiştii rutieri informează participanţii la trafic despre motiv şi iau măsurile necesare pentru fluidizarea traficului, indică de trasee alternative, după caz.
  • În caz de accidente de circulaţie, calamităţi naturale, condiţii meteorologice nefavorabile sau în alte cazuri de forţă majoră ce afectează fluenţa şi/sau siguranţa circulaţiei, poliţiştii rutieri sunt obligaţi să conducă coloana de vehicule.

Interdicții pentru șoferii tineri

Conducătorilor cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au o experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B

  • le este interzis să condueă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice

Pregătirea la școala de șoferi

  • Numărul minim de ore de pregătire teoretică este de 25, iar cel de pregătire practică este de 45.
  • Examinarea pentru obţinerea permisului de conducere se poate realiza şi de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă
  • Desemnarea examinatorului, angajat al autorităţii competente sau persoană fizică atestată, se realizează prin tragere la sorţi.

Obligații pentru administratorii de drumuri

Autorităţile locale competente sau administratorul drumului, după caz, iau măsuri pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice în localităţi.

Pe drumurile/străzile cu minimum 2 benzi de circulaţie pe sens, la trecerile de pietoni obligatoriu se vor monta semafoare şi se vor realiza refugii ori spaţii interzise circulaţiei vehiculelor.

În apropierea unităţilor de învăţământ, unităţilor sanitare sau de asistenţă socio-medicală, a pieţelor, târgurilor, precum şi în zonele cu risc sporit de accidente

  • prin grija autorităţilor locale sau a administratorul drumului, după caz
  • se vor monta parapete de protecţie şi se vor realiza amenajări rutiere pentru reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor.

Interdicții pentru pietoni, bicicliști, conducători de trotinete

La traversarea carosabilului sau a liniilor de cale ferată:

pietonilor, bicicliştilor şi conducătorilor de trotinete le este interzisă

  • utilizarea telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare/redare de texte, foto sau video care le pot distrage atenţia de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore şi luminoase sau indicaţii ale poliţiştilor, etc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se întrerupe apa în municipiul Botoșani. Care sunt zonele afectate

Publicat

Publicitate

Pentru efectuarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare apă cu diametrul de 375 mm, localizată în zona intersecției străzii Nicolae Iorga cu B-dul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani,  S.C. Nova Apaserv S.A. anunță că furnizarea apei ar putea fi  întreruptă temporar sau să se înregistreze o scădere a presiunii în anumite zone, mâine, 06 februarie 2025, în intervalul orar 08:00-17:00.

Sunt afectați consumatorii ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Nicolae Iorga, Bucovina (de la intersecția cu Nicolae Iorga, până la intersecția cu Maxim Gorki), Maxim Gorki (până la intersecția cu B-dul Mihai Eminescu), B-dul Mihai Eminescu (de la intersecția cu Maxim Gorki, până la intersecția cu Șoseaua Iașului), Nicolae Grigorescu (de la intersecția cu B-dul Mihai Eminescu, până la intersecția cu Calea Națională), precum și pe străzile interioare adiacente acestora.

Pentru a evita efectele negative, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor din zonă să-și creeze minime rezerve de apă.

Ne cerem scuze față de abonați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Comunicat de presă

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii botoșăneni, la ceas de bilanț:  Infracţionalitatea în domenii specifice la nivelul anului trecut

Publicat

Publicitate

În scopul menţinerii integrităţii fondului forestier naţional și pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale îndreptate împotriva pădurii şi a personalului silvic, au fost organizate 178 de controale, fiind verificate 561 de obiective, activități în care au fost implicaţi toţi partenerii instituţionali de la nivelul judeţului (Garda Forestieră, Direcţia Silvică, A.N.A.F. şi Garda de Madiu).

În cadrul activităţilor menţionate au fost constatate și aplicate 319 sancțiuni contravenţionale la legislaţia silvică, în valoare de 166,50 mii lei, fiind dispusă confiscarea a 456,87 m.c. material lemnos, în valoare de 89,38 mii lei, şi înregistrate 76 dosare penale.

Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, cu implicarea partenerilor instituţionali au fost organizate şi executate 49 controale pe cursurile de apă şi amenajări piscicole și verificate 140 obiective (pescării, amenajări piscicole și autovehicule ).

Urmare a activităților specifice desfășurate au fost înregistrate 17 dosare penale și au fost confiscate 415 de plase monofilament, 8 năvoade din fir textil și 26 alte unelte de pescuit, 16 ambarcațiuni gonflabile și 3 autoturisme, în creștere față de perioada de comparație când au fost confiscate un număr de 11 ambarcațiuni și 206 unelte de pescuit, din care 116 de plase monofilament.

 

*

Publicitate

 

În perioada de referință, la nivelul întregului județ, polițiștii criminaliști au  efectuat 1.327 deplasări în teren, prilej cu care au fost ridicate 6.204  de urme. Din numărul total de deplasări în teren, 1.327 au fost cercetări la faţa locului.

În perioada de referință, în laboratorul criminalistic propriu au fost efectuate 126  rapoarte de expertiză şi constatare criminalistică, iar în laboratorul poligraf,  au fost testate 198 persoane.

*

 

Pentru servirea comunității, polițiștii din cadrul  Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidență Operativă  și cei din cadrul formațiunilor de profil de la nivelul polițiilor municipale și orășenești au emis 37.242 certificate de cazier judiciar şi 5.325 de certificate de integritate

 

*

În cursul perioadei evaluate poliţiştii din cadrul Serviciul pentru Acţiuni Speciale au desfăşurat și participat la 32 de  razii și misiuni de patrulare, au participat la 167  de percheziții domiciliare și au efectuat 10 misiuni (specifice negociatorului ) de salvare a vieții în caz de amenințare cu tentativă de suicid;

 

În cursul perioadei evaluate au fost organizate 2 stagii de pregătire specifică a cadrelor SAS,  cu denumirea  “BLUE GUARDIANS”, stagii la care au participat peste 100 de operatori, dintre care instructori militari din cadrul Forțelor de Operațiuni Speciale/U.M 53 Comando,  luptători S.A.S din cadrul inspectoratelor de politie aflate la granița cu Ucraina si Republica Moldova, respectiv SAS Botoșani, SAS Suceava, SAS Maramureș, SAS Iași , SAS Vaslui, SAS Galați și SAS Tulcea, luptători din cadrul S.I.I.A.S. și luptători din cadrul B.P.D.S Fulger din Republica Moldova. Activitățile de pregătire s-au desfășurat în Baza de Agrement ” Codrii de Aramă” Agafton cât si în  Poligonul  Copălău.

De asemenea, în perioada de referință lucrătorii serviciului au participat la diverse competiții naționale și internaționale, respectiv la competiția organizată de către SAS Iași “7 Coline”, Cupa lunetiștilor și ”BERETA NEAGRĂ” competiții internaționale organizate de către Brigada de Poliție cu Destinație Specială “FULGER” a Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Cu ocazia participării la competițiile naționale și internaționale sus-menționate lucrătorii serviciului au obținut rezultate remarcabile care fac cinste României, Poliției Române și implicit  I.P.J. Botoșani, respectiv brevetul ”BERETA NEAGRĂ”, emis de Brigada de Poliție cu Destinație Specială “FULGER” a Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și ”FELICITĂRI SCRISE”.

 

*

În perioada analizată,  polițiștii din cadrul Biroului de Protecție a Animalelor au aplicat 244 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 539.350 lei.

De asemenea, au fost instrumentate 52 de dosare penale, au fost soluționate 180 de petiții și au fost efectuate 239 de controale, în cadrul a 33 de acțiuni.

 

 

„Anul 2024 ne-a adus provocări, dar și realizări semnificative, fiecare acțiune având un singur scop: siguranța cetățenilor, care este și va rămâne prioritatea noastră.

Vom continua să acționăm cu determinare, profesionalism și respect față de lege. Mulțumim cetățenilor și partenerilor noștri pentru sprijinul oferit!”, a precizat seful IPJ Botoșani, comisar-șef de poliție, Tudor  Costîn

Citeste mai mult

Economie

Sprijin de la stat pentru persoane cu dizabilități care vor să-și deschidă o afacere. Anunțul ministrului Marcel Boloș

Publicat

Publicitate

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat sprijin financiar pentru persoanele cu dizabilități. Acestea vor avea acces la bani de la stat pentru a-și deschide afaceri și a se specializa, informează alba24.ro.

Oportunitățile sunt disponibile prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Sprijin de la stat pentru persoane cu dizabilități. Până la 200.000 de euro pentru propria afacere

”Sprijinul pentru persoanele cu dizabilități nu trebuie să însemne doar asistență socială, ci și oportunitatea de a fi independente, de a munci și de a-și construi propriul drum.

Printr-un program de antreprenoriat, le oferim acces la cursuri, finanțare și un mediu în care să se dezvolte.

Avem alocate 13,1 milioane euro, din care 9,4 milioane euro sunt destinate direct finanțării afacerilor (se vor aloca până la 200.000 euro per business), iar 3,7 milioane euro acoperă formarea și suportul necesar pentru dezvoltarea antreprenorială”, a anunțat ministrul, pe Facebook.

Formare de asistenți personali

Acesta s-a referit și la o rețea națională a asistenților personali profesioniști

Publicitate

„Persoanele cu dizabilități grave au nevoie de sprijin permanent, iar familia, oricât de implicată ar fi, nu poate suplini lipsa unui sistem de îngrijire bine pus la punct.

Mă bucur că reușim să contruim o Rețea a Asistenților Personali Profesioniști (APP), prin care formăm și salarizăm 500 de specialiști, care vor putea oferi sprijin personalizat celor care nu se pot descurca singuri.

În același timp, susținem autoritățile locale în extinderea acestui sistem și venim cu îmbunătățiri legislative pentru ca accesul la aceste servicii să fie mai simplu și mai eficient.

Pentru acest program sunt alocate 9,2 milioane euro”, a precizat ministrul.

Autoritatea de Management pentru Programul Incluziune și Demnitate Socială din cadrul MIPE a lansat marți apelul de tip non-competitiv  „Rețeaua APP – Suport pentru o viață independentă în comunitate pentru persoanele cu dizabilități”. AICI, detalii.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii au confiscat, pe parcursul anului trecut, țigări, băuturi alcoolice și produse susceptibile de a fi contrafăcute în valoare de peste un milion de lei

Publicat

Publicitate

Pe baza conceptelor de acţiune iniţiate de Poliţia de Investigare a Criminalității Economice, a planurilor de acțiune inițiate de la nivel central și local pe domenii de activitate identificate cu risc ridicat, în urma analizei datelor şi informaţiilor existente, s-au organizat şi desfăşurat 34 de acţiuni, dintre care 15 pe linia prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse din tutun, 3 pe linia prevenirii ilegalităților în domeniul corupție/achizițiilor publice/ infracțiuni serviciu, 4 pe linia ilegalităților din domeniul drepturilor de autor și conexe acestora, 12 pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale.

„În anul 2024, cu prilejul activităţilor preventive şi a verificărilor directe efectuate, au fost puse în aplicare un număr de 66 mandate de percheziție domiciliară, fiind constatate 31 de infracțiuni și indisponiblizate în vederea confiscării speciale bunuri și numerar în valoare de 1.035.946 lei ( țigarete, băuturi alcoolice și produse susceptibile de a fi contrafăcute)”, a declarat șeful IPJ Botoșani, Tudor Costîn.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending