Connect with us

Actualitate

Rablele nu se mai repară! Mașinile vechi merg direct la casat

Publicat

Publicitate

Românii nu vor mai avea dreptul să-și repare mașinile mai vechi de 15 ani. Propunerea controversată vine din partea Uniunii Europene, scrie realitatea.net

Astfel că, vehiculele reziduale, adică mașinile mai vechi de 15 ani, cu motor cu ardere internă, nu vor mai putea fi reparate, ci trimise direct la casat dacă se vor defecta.

Reprezentanții UE urmăresc în acest fel tranziția verde și reducerea poluării. Propunerile sunt încă analizate în grupurile de lucru din cadrul Consiliului Uniunii Europene, iar decizia nu a fost însă luată.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD GALBEN și PORTOCALIU de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia

Publicat

Publicitate

Cod GALBEN și PORTOCALIU de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe Jijia și afluenții acestuia și au instruit COD GALBEN, valabil de astăzi, de la ora 12:00 până mâine, la aceeași oră și un COD PORTOCALIU valabil pentru astăzi, între orele 14:00 – 24:00

Fenomenele prognozate vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Informare preventivă:

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:
– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);
– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;
– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:
– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;
– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:
– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;
– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;
– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;
– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;
– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:
– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;
– nu atingeți firele electrice;
– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;
– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;
– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;
– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;
– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

• curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;
• drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;
• regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;
• crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;
• deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;
• curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;
• achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;
• executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;
• întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;
• achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi dublate pentru lipsa rovinietei din septembrie 2025, la toate tipurile de autoturisme. Care sunt noile valori

Publicat

Publicitate

Amenzi dublate pentru lipsa rovinietei din septembrie 2025, la toate tipurile de autoturisme. Sancțiunile pentru lipsa roviniei urmează să crească pentru posesorii de mașini începând cu luna septembrie 2025.

Potrivit unui proiect de lege publicat propus de Ministerul Finanţelor, cuantumul amenzilor contravenționale pentru neplata taxei de utilizare a drumurilor naționale se va situa între 500 și 1.000 de lei.

Reamintim faptul că tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Aceaste măsuri fac parte dintr-un pachet de austeritate menit să crească încasările la buget și să descurajeze evitarea plății taxei rutiere obligatorii.

Amenzi dublate pentru lipsa rovinietei din septembrie 2025

Publicitate

Potrivit proiectului, cuantumul amenzilor contravenţionale propuse pentru lipsa rovinietei valabile va fi:

Autoturisme (A): între 500 și 1.000 lei (în prezent între 275 și 550 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone (B): între 950 și 1.900 lei (în prezent între 950 și 1.900 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone (C): între 1.550 și 3.100 lei (în prezent între 1.550 și 3.100 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone (D): între 2.750 și 5.500 lei (în prezent între 2.750 și 5.500 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) (E): între 3.550 și 7.100 lei (în prezent între 3.550 și 7.100 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) (F): între 5.950 și 11.900 lei (în prezent între 5.950 și 11.900 lei)

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) (G): între 1.550 și 3.100 lei (în prezent între 1.550 și 3.100 lei)

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) (H): între 2.750 și 5.500 lei (în prezent între 2.750 și 5.500 lei)

Amenzile se aplică o singură dată în perioada dintre constatarea contravenției (prin camerele CNAIR) și comunicarea procesului verbal către proprietar. Astfel, nu pot fi cumulate mai multe sancțiuni pentru aceeași abatere, chiar dacă mașina este surprinsă de mai multe ori circulând fără rovinietă, până la primirea oficială a amenzii.

Citeste mai mult

Eveniment

Nouă incendii de vegetație uscată în județul Botoșani, în ultimele ore

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, pompierii militari, împreună cu membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județ, au intervenit pentru stingerea a nouă incendii de vegetație uscată, produse în următoarele localități: Broșteni (Durnești), Bobulești, Frumușica, Păltiniș, Cucuteni, Darabani, Nicșeni, Dragalina și Santa Mare.

 

Cauza probabilă a izbucnirii acestor incendii a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise, fără respectarea normelor de prevenire a incendiilor.

 

Intervenția rapidă a salvatorilor a condus la limitarea extinderii flăcărilor către locuințele aflate în apropiere și către lizierele de pădure, prevenind astfel producerea unor pagube majore.

 

Publicitate

ISU Botoșani atrage atenția cetățenilor asupra pericolelor generate de arderea necontrolată a vegetației uscate, a resturilor menajere sau a altor materiale combustibile. Aceste practici, deseori considerate inofensive, pot conduce la incendii de proporții, mai ales în contextul temperaturilor ridicate, al secetei și al vântului.

Focul se poate propaga cu rapiditate pe suprafețe întinse, mai ales dacă se manifestă în apropierea locuințelor, a culturilor agricole, a depozitelor de furaje, a instalațiilor electrice sau a spațiilor cu potențial exploziv.

 

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Atenție, Cod portocaliu de instabilitate atmosferică!

 

Meteorologii au emis o avertizare tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani valabilă astăzi, între orele 12:00-22:00.

 

În intervalul menționat vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii puternice (viteze ale vântului de 70…90 km/h) și grindină de medii și mari dimensiuni (2-5 cm). În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 60 l/mp.

 

Publicitate

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

 

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

– nu atingeți firele căzute la pământ;

 

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

 

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending