Connect with us
Publicitate

Actualitate

Rabla Local 2023: TOATE informațiile despre programul pentru casarea mașinilor vechi. Ce bani se dau și condiții de participare

Publicat

Publicitate

Programul Rabla Local 2023 debutează în data de 21 aprilie. Mai exact, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă deschiderea sesiunii de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, relatează alba24.ro.

Solicitanții în program sunt UAT-urile, (unitățile administrativ teritoriale).

Bugetul menționat va fi susținut din bugetul local.

Publicitate

Proprietarii le vor putea casa în schimbul sumei de 3000 de lei. Proprietarii nu sunt obligați să folosească acest stimulent pentru cumpărarea unei mașini noi.

Din totalul stimulentului pentru casare, 2.400 de lei va fi suportat din bugetul AFM, iar restul de 600 de lei din bugetul local.

Potrivit proiectului, în cadrul unei sesiuni de înscriere, unui solicitant i se pot vira sume reprezentând stimulent de casare pentru cel mult 1000 de autoevihicule uzate, pentru UAT cu populație între 50.0001 și 200.000 locuitori. Astfel, Primăria trebuie să asigure contribuție proprie de 600.000 lei.

Publicitate

Unităţile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanţare şi documentaţia aferentă prin intermediul aplicaţiei informatice, puse la dispoziţie de AFM, în perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora: 23:59, a transmis într-un comunicat AFM.

Conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

După încheierea contractelor de delegare încheiate de Administraţia Fondului pentru Mediu cu unităţile administrativ-teritoriale şi publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunţul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanţii persoane fizice şi a sumelor alocate, se precizează în comunicat.

Publicitate

Schimbări în programul Rabla Local

Ministerul Mediului a modificat regulile programului Rabla Local.

Una dintre noile reguli stabilește că cei care vor primi 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi nu vor putea să-și cumpere, timp de trei ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5. Înainte, restricția viza mașinile cu normă de poluare de până la Euro 4.

De asemenea, pentru a face programul mai atractiv pentru primării, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel:

80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) – 2.400 de lei;
20% de la primărie – 600 de lei.
Înainte, stimulentul pentru casarea unei mașini vechi trebuia acoperit în mod egal de AFM și de primărie.

Ministerul Mediului a modificat și pragurile de finanțare. Astfel, în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie va putea obţine finanţare pentru cel mult:

50 de autovehicule uzate – pentru localitățile cu o populaţie sub 5.000 de locuitori;
100 de autovehicule uzate – pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;
500 de autovehicule uzate -pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;
1.000 de autovehicule uzate -pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;
5.000 de autovehicule uzate – pentru localitățile cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.

Ce presupune Rabla Local

Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei.

Condiții de înscriere a mașinilor în program

Este considerat eligibil autovehicului care:

  • este înregistrat în evidențele fiscale ale delegatului (primăria)
  • la data solicitării acordării stimulentului pentru casare, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricației, se consideră an de fabricație anul înmatriculării
  • are norma de poluare Euro 3 sau inferioară
  • conține componentele esențiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor eutovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

Condiții pentru proprietari

  • domiciliul sau reședința pe raza primăriei la care face solicitarea
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer din Hilișeu Horia dus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge după ce a fost prins beat la volan

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Hilișeu Horia, un autoturism condus de un bărbat de 56 de ani, din aceeași localitate.

Având în vedere că emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o alcoolemie de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei exacte.

Publicitate

“Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO. Valeriu Iftime: Cum putem noi să vorbim de un loc pe lista județelor dezvoltate, când ne ia 2 ani să facem o toaletă? (P)

Publicat

Publicitate

Să fii președinte al Consiliului Județean doar ca să primești osanale, să auzi cât ești de grozav când stai la birou sau tai trei panglici înseamnă că habar nu ai ce înseamnă acest rol.

Alții se lăudau că semnau stive de hârtii, când de fapt îi uita Dumnezeu lipiți de scaun. Eu nu am de gând să mă lipesc de scaun și să îmi fac apariția doar pe câte o scenă sau când trebuie să tai panglica la un podeț. EU VOI FI PE TEREN! Acolo vezi și înțelegi problemele și știi ce ai de făcut când te întorci la birou.

Sunt primul președinte de Consiliu Județean din Botoșani care citește ce scrieți, oameni buni. Analizez unde sunt probleme și vin la fața locului să le văd și să verific. Așa mi se pare normal.

Publicitate

Așa s-a întâmplat și cu această școală. Mi-a scris o doamnă despre cum fetița dânsei nu vrea să mai vină la școală, acum, pe frig, când știe ce e la toaletă…

Oameni buni, oare cei care au administrat până acum județul au fost vreodată să vadă și zona asta neagră a județului? Oare parlamentarii care stăteau bine mersi la București știau cum merg copiii la toaletă în Botoșani?

Sunt extrem de revoltat de tot ceea ce înseamnă incompetență. Chiar am ajuns să râdă toată România de noi? În așa hal a ajuns județul nostru?! Cum putem noi să vorbim de un loc pe lista județelor dezvoltate, când ne ia 2 ani să facem o toaletă?

Publicitate

Oameni buni, ipocrizia unora nu are limite!

Această toaletă se va face URGENT! Voi urmări această situație îndeaproape. Gata cu lucrările de mântuială, pentru că președintele stătea la birou și habar nu avea ce se întâmplă în județ!

Voi fi cel mai bun prieten al celor care fac TOTUL pentru comunitate și cel mai mare dușman al celor care își bat joc de ea.

Publicitate

#continuamschimbarea #ValeriuIftime

CMF 11240002

Citeste mai mult

Eveniment

Dorohoian cu alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Un bărbat din Dorohoi, depistat cu alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost oprit în trafic de polițiști.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani l-au identificat pe DN 29 B, în comuna Mihai Eminescu, în timp ce conducea un autoturism.

Deoarece emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a indicat o alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei precise.

„Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dat jos de la volan și internat direct la PSIHIATRIE. Un botoșănean conducea deși era declarat inapt cu acte în regula

Publicat

Publicitate

Un botoșănean conducea deși era declarat inapt cu acte în regula a fost prin de polițiști conducând prin municipiul Botoșani deși nu avea acest drept.

Acest lucru după ce polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are permisul de conducere retras de către autorități, din cauza unor afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto.

Publicitate

Ulterior, bărbatul a fost internat pe secția de psihiatrie.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment4 ore ago

Șofer din Hilișeu Horia dus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge după ce a fost prins beat la volan

Eveniment5 ore ago

VIDEO. Valeriu Iftime: Cum putem noi să vorbim de un loc pe lista județelor dezvoltate, când ne ia 2 ani să facem o toaletă? (P)

Eveniment5 ore ago

Dorohoian cu alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat scos din trafic de polițiști

Eveniment5 ore ago

Dat jos de la volan și internat direct la PSIHIATRIE. Un botoșănean conducea deși era declarat inapt cu acte în regula

Educație5 ore ago

“Confluența interculturală de la Hlipiceni”. Cerc Pedagogic cu profesorii de științe socio-umane de la nivel gimnazial de Ziua Mondială pentru Toleranță

Eveniment6 ore ago

Doina Federovici: Autostrada Moldovei e cu 30 de km mai aproape de judetul Botoșani. Aceasta e soluția PSD pentru dezvoltarea Moldovei și pentru ca tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate!

Eveniment7 ore ago

Netflix, tarife mai MARI la pentru clienții din România. Noile prețuri

Economie8 ore ago

Sistemul de Garanție-Returnare tot mai ACCESIBIL și micilor comercianți. Noi îmbunătățiri anunțate de RetuRO

Eveniment8 ore ago

Marius Budăi a prezentat soluțiile PSD pentru a opri plecarea tinerilor din țară și a criticat PNL că doar îi atacă pe alții fără să spună ce pot face ei pentru cetățeni (P)

Eveniment9 ore ago

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending