Connect with us

Eveniment

Protestele continuă: Discuţiile transportatorilor şi fermierilor de la Ministerul Finanţelor s-au încheiat fără rezultate

Publicat

Publicitate

Protestul transportatorilor şi fermierilor va continua după ce discuţiile purtate duminică, timp de peste trei ore, la Ministerul Finanţelor, s-au încheiat fără rezultat, relatează agerpres.ro.

„Nu s-a ajuns la niciun acord, nu s-au găsit soluţii. Protestul va continua până când autorităţile vor înţelege că neputinţa lor de a gestiona o ţară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR”, a declarat reprezentantul fermierilor, Dănuţ Andruş, la ieşirea de la discuţii.

Până acum singurele idei noi care au apărut au venit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară care susține că pregătește măsuri pentru reducerea RCA.

Anunțul a fost făcut de Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, după discuţii cu reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor.

„Lucrăm la un document de măsuri, unele vor fi parte din norme interne, deci vor avea un termen de implementare scurt, alte măsuri ţin de schimbări de legislaţie. Lucrăm la bonus malus.

Vom elabora o serie de subdiviziuni şi circumstanţe care să permită mai multe gradări de preţ. Discutăm şi despre întreruperea RCA acolo unde există activităţi sezoniere. Sunt în discuţii cu asigurătorii să avem la nivel generalizat, fiindcă în excepţii există, şi plata în rate pentru RCA.

Publicitate

Toate temele sunt pe masă şi am încredere că vom găsi o soluţie în cele din urmă. Toate aceste măsuri sunt gândite ca să aibă ca rezultat final reducerea RCA”, a declarat Petrescu, potrivit Digi24, notează Agerpres.

Pe de altă parte, reprezentantul fermierilor Dănuţ Andruş a subliniat că solicitările protestatarilor nu sunt luate în calcul, iar neputinţa este „la ea acasă”.

„Cerinţele pe care le-am făcut noi nu pot fi luate în calcul. Din punctul meu de vedere neputinţa e la ea acasă. Adică nu se poate face absolut nimic”, a precizat Andruş.

A cincea zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor

Reprezentanţii transportatorilor şi ai fermierilor au intrat duminică în a cincea zi de proteste, nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor purtate cu autorităţile.

Sâmbătă au discutat cu oficiali din Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar duminică, cu Ministerul Finanţelor.

Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie.

Ei au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele inclusiv pe Şoseaua de centură a Capitalei.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 2 februarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 2 februarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 2 februarie 2025:

Loto 6/49: 28, 22, 21, 31, 9, 25

Loto 5/40: 32, 31, 23, 30, 6, 2

Joker: 15, 22, 44, 27, 3 + 17

Noroc: 2 1 2 1 1 4 7

Publicitate

Noroc Plus: 5 5 1 0 7 8

Super Noroc: 8 7 0 2 0 3

Citeste mai mult

Educație

Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani a lansat Centrul de performanță MATE+: Școala EXCELENȚEI pentru micii matematicieni

Publicat

Publicitate

Elevii capabili de performanță din clasele III-IV din județul Botoșani au început antrenamentele pentru excelență în cadrul Centrului de performanță MATE+, un program educațional dedicat celor pasionați de matematică.

Organizat de Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, proiectul își propune să sprijine dezvoltarea abilităților matematice ale elevilor talentați și să îi pregătească pentru competițiile viitoare. 

Cine sunt elevii selectați?

În program sunt incluși elevi din mai multe unități de învățământ din județ: Școala Gimnazială „Grigore Antipa”, Școala Gimnazială Nr. 7, Școala Gimnazială Nr. 10, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială Nr. 11, Școala Gimnazială Nr. 12, Școala Gimnazială Nr. 17, Liceul cu Program Sportiv, Liceul de Artă „Ștefan Luchian”, dar și Școala Gimnazială Nr. 1 Leorda, Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni 

Cine sunt profesorii care îi pregătesc?

Elevii sunt ghidați de un colectiv de profesori pasionați, dornici să descopere și să șlefuiască viitoarele minți strălucite ale județului.

Publicitate

Pentru clasa a III-a: prof. Mirela Brehuescu, prof. Doina Răduțac, prof. Marina Pînzariu, prof. Geanina Burlacu, prof. Zvetlana Gîndu.
Pentru clasa a IV-a: prof. Corina Palade, prof. Greta Cojocariu, prof. Lenuța Musteață. 

Un proiect pentru viitorii campioni ai matematicii

Centrul de performanță MATE+ este parte a programului județean „Educația este șansa ta!”, coordonat de prof. Olguța Șchiopu, inspector școlar pentru învățământul primar, alături de prof. Corina Palade și prof. Mirela Brehuescu.

Unde are loc pregătirea?

Cursurile se desfășoară săptămânal în localul B al Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani, situat pe strada Ștefan Luchian nr. 17.

Cu determinare, muncă și sprijin din partea profesorilor dedicați, acești elevi au toate șansele să devină viitorii olimpici ai județului și ai țării, spun organizatorii, iar MATE+ se pare că nu este doar un centru de pregătire, ci va deveni un loc în care pasiunea pentru matematică va prinde contur și se va transforma în performanță.

Citeste mai mult

Eveniment

Ghid complet pentru asigurații CNAS în 2025: Drepturi, obligații și acces la servicii medicale

Publicat

Publicitate

Accesul la servicii medicale de calitate presupune atât drepturi, cât și obligații pentru persoanele asigurate în sistemul de sănătate din România, iar românii știu fosrte puține despre aceste lucruri, relatează alba24.ro. Așa că haideți că ne uităm puțin pe ghidul asiguratului de sănătate în 2025, mai ales la drepturi și obligații.

Acest ghid explică cine beneficiază de asigurare fără plată, ce drepturi au asigurații și ce responsabilități trebuie respectate pentru a beneficia de servicii medicale.

Cine beneficiază de asigurare fără plata contribuției

Nu toate persoanele trebuie să plătească contribuția de sănătate pentru a fi asigurate. Anumite categorii beneficiază de acest drept automat, fie datorită vârstei, fie datorită statutului lor social sau profesional, potrivit potrivit CNAS.

Persoanele care sunt asigurate fără plată:

  • Copiii până la 18 ani;
  • Tinerii între 18 și 26 de ani, dacă sunt: elevi (inclusiv absolvenți de liceu, până la 3 luni de la finalizarea studiilor), ucenici sau studenți,  absolvenți ai facultăților de medicină, farmacie sau stomatologie (până la 6 luni după absolvire), doctoranzi sau tineri care urmează instruirea pentru a deveni soldați/gradați profesioniști;
  • Soțul, soția și părinții fără venituri proprii, dacă sunt în întreținerea unei persoane asigurate;
  • Femeile gravide și lăuzele;
  • Persoanele cu handicap;
  • Bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate;
  • Beneficiarii legilor speciale;
  • Pensionarii;
  • Persoanele aflate în concediu medical pentru accidente de muncă sau boli profesionale;
  • Persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului până la 2 sau 3 ani, după caz;
  • Persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Drepturile asiguraților

Persoanele asigurate beneficiază de o serie de drepturi care le permit accesul la servicii medicale esențiale.

Asigurații au următoarele drepturi:

Publicitate
  • Să își aleagă furnizorii de servicii medicale și casa de asigurări de sănătate;
  • Să fie înscriși pe lista unui medic de familie ales;
  • Să își schimbe medicul de familie, o dată la 6 luni;
  • Să beneficieze de consultații preventive, tratamente și servicii medicale în spitale și ambulatorii aflate în contract cu CNAS;
  • Să primească servicii medicale de urgență și anumite tratamente stomatologice;
  • Să le fie respectată confidențialitatea privind diagnosticul și tratamentul;
  • Să beneficieze de concedii și indemnizații medicale, conform legii.

Obligațiile asiguraților

Pentru a avea acces la servicii medicale, asigurații trebuie să îndeplinească anumite obligații:

  • Să se înscrie la un medic de familie;
  • Să anunțe medicul de familie dacă apar modificări în starea lor de sănătate;
  • Să se prezinte la controale medicale regulate;
  • Să anunțe în termen de 15 zile orice modificare a datelor de identitate sau a statutului de asigurat;
  • Să respecte tratamentul și indicațiile medicului;
  • Să achite contribuția de sănătate și eventualele coplăți, unde este cazul.

Statutul de asigurat poate fi verificat online, pe site-ul CNAS.

Citeste mai mult

Eveniment

Cine este George Telișcă, candidatul PSD la Primăria Avrămeni din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

În cadrul conferinței extraordinare de astăzi, duminică, președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, a anunțat oficial candidații partidului pentru funcția de primar la alegerile locale ce vor avea loc în luna mai în două comune din județul Botoșani. Pentru comuna Avrămeni, candidatul desemnat este George Telișcă, actual viceprimar cu atribuții de primar.

Cine este George Telișcă?

George Telișcă s-a născut pe 16 ianuarie 1988 în comuna Avrămeni, unde locuiește și în prezent, alături de familia sa. Este căsătorit și tată a doi copii. A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Spiru Haret și, pe lângă activitatea sa administrativă, se ocupă și de agricultură.

În noiembrie 2020, a fost ales viceprimar al comunei Avrămeni, iar în prezent exercită atribuțiile de primar.

Realizările din administrația locală

În calitate de viceprimar, George Telișcă a fost direct implicat în derularea și implementarea unor proiecte de infrastructură și dezvoltare locală, alături de regretatul primar Ioan Bucatariu, printre care:

Publicitate
  • Înființarea sistemului de alimentare cu apă;
  • Asfaltarea a 10,7 km de drumuri;
  • Implementarea unui sistem de supraveghere video în întreaga comună;
  • Modernizarea iluminatului public în trei etape;
  • Reabilitarea și modernizarea sediului Primăriei Avrămeni;
  • Construirea unui centru de zi pentru copiii cu risc de separare;
  • Dotarea școlilor din comună cu mobilier și echipamente electronice;
  • Inițierea unor proiecte aflate în curs de obținere a finanțării. 

Ce obiective și-a propus George Telișcă pentru viitor

Dacă va fi ales primar, George Telișcă a explicat că și-a propus să continue procesul de modernizare a comunei Avrămeni, și să urmeze mai multe obiective care au fost stabilite după consultarea locuitorilor comunei:

  1. Extinderea rețelei de alimentare cu apă în toate satele comunei;
  2. Asfaltarea tuturor drumurilor sătești pentru o infrastructură modernizată;
  3. Construirea a două blocuri de locuințe pentru persoanele cu situații materiale precare;
  4. Realizarea unui centru pentru vârstnici, destinat îngrijirii persoanelor în dificultate;
  5. Amenajarea și modernizarea locurilor de joacă pentru copii în toate satele comunei;
  6. Construirea unei baze sportive moderne, inclusiv o sală de sport;
  7. Modernizarea unităților de învățământ pentru creșterea eficienței energetice;
  8. Pietruirea drumurilor de exploatație pentru acces facil în zonele agricole;
  9. Amenajarea de trotuare în toate satele comunei pentru siguranța pietonilor;
  10. Atragerea de investitori în comună pentru crearea de noi locuri de muncă;
  11. Montarea de adăpători pentru animale în toate satele comunei. 

O viziune pentru dezvoltarea comunei Avrămeni

George Telișcă a explicat că își propune să transforme Avrămeni într-o comună modernă, cu infrastructură dezvoltată și condiții de trai îmbunătățite pentru toți locuitorii. Prin experiența sa administrativă și implicarea activă în proiectele comunei, George Telișcă susține că va reusși să asigure un viitor prosper pentru comunitatea sa.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending