Connect with us
Publicitate

Actualitate

Propuneri pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii sexuale în universităţi, transmise Ministerului Educației

Publicat

Publicitate

Propuneri pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii sexuale în universităţi. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis Ministerului Educaţiei o serie de propuneri de modificare a legislaţiei în sensul prevenirii şi combaterii hărţuirii sexuale în universităţi, scrie alba24.ro.

„Cadrul legislativ naţional trebuie să prevadă definiţii cuprinzătoare şi mecanisme specifice pentru a putea reduce posibilitatea ca alte cazuri de hărţuire şi violenţă psihologică să aibă loc la nivelul învăţământului superior. (…)

Publicitate

La nivelul Legii nr. 199/2023, ANOSR solicită modificarea definiţiei hărţuirii sexuale, în vederea eliminării necesităţii caracterului repetitiv al unei fapte pentru ca aceasta să fie considerată hărţuire sexuală şi pentru a exprima specificul faptelor de hărţuire sexuală din mediul academic, încadrate distinct faţă de infracţiunea de hărţuire sexuală prevăzută în Codul penal”, a precizat miercuri ANOSR, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

ANOSR a transmis următoarele propuneri privind Codul-cadru de etică şi deontologie universitară:

reglementarea necesităţii ca instituţiile de învăţământ superior să implementeze activ politici specifice, măsuri distincte şi mecanisme concrete de combatere şi prevenţie a hărţuirii, inclusiv sexuale;
introducerea definiţiilor hărţuirii, hărţuirii sexuale şi a discriminării de gen;
asigurarea posibilităţii tuturor membrilor comunităţii universitare de a înainta sesizări către Comisia de etică, în format online;
introducerea posibilităţii membrilor comunităţii universitare de a formula sesizări cu privire la abaterile de etică şi integritate academică săvârşite asupra altor persoane;
protejarea membrilor comunităţii universitare care sesizează abateri de etică, pentru a evita apariţia consecinţelor nefavorabile asupra acestora;
reglementarea admisibilităţii sesizărilor anonime cu privire la abaterile de etică şi deontologie universitară;
prioritizarea soluţionării sesizărilor care vizează siguranţa şi demnitatea membrilor comunităţii universitare, precum şi a celor care vizează reprezentanţi din conducerea instituţiei de învăţământ superior.
Potrivit ANOSR, ar trebui reglementată şi posibilitatea autosesizării Comisiei de etică de la nivelul instituţiei de învăţământ superior şi demarării de către aceasta a procedurilor de cercetare în consecinţă.

Publicitate

Comisia de etică ar putea suspenda cadrele universitare pe durata cercetării faptei
De asemenea, în opinia federaţiei, Comisia de etică ar trebui să poată suspenda un membru al comunităţii universitare de la susţinerea activităţilor didactice pe durata cercetării faptei, în cazul în care s-a înaintat o sesizare cu privire la săvârşirea unei fapte de hărţuire, violenţă sau agresiune.

ANOSR mai susţine reglementarea obligaţiei personalului didactic, auxiliar şi de cercetare de a sesiza Comisiei de etică toate abaterile de care au cunoştinţă şi care vizează discriminarea sau hărţuirea unui student, cu acordul persoanei vătămate, şi includerea unor prevederi specifice care să definească acţiunile de hărţuire şi abuzul de autoritate drept abateri de etică.

Printre propunerile ANOSR se numără şi reglementarea unor sancţiuni specifice abaterilor care constau în acte de hărţuire sexuală, reglementarea sancţionării membrilor comunităţii universitare care ajută făptuitorul în scopul ascunderii actelor de hărţuire sau a persoanelor care ocupă funcţii de conducere cu responsabilităţi în combaterea faptelor de hărţuire şi nu îşi îndeplinesc obligaţiile în acest sens, precum şi reglementarea obligaţiei instituţiilor de învăţământ superior de a asigura consiliere psihologică şi alte forme de sprijin pentru victimele abuzului sau hărţuirii.

Publicitate

Introducerea responsabilităţii instituţiilor de învăţământ superior de a implementa mecanisme distincte în ceea ce priveşte protecţia şi sprijinirea victimelor abuzului sau hărţuirii, inclusiv de natură sexuală, este o altă propunere a ANOSR.

„ANOSR solicită Ministerului Educaţiei, Guvernului României şi Parlamentului României integrarea propunerilor federaţiei în Legea învăţământului superior şi în Codul-cadru de etică, în vederea asigurării unui cadru legislativ naţional care prevede mecanisme concrete pentru prevenirea şi combaterea fenomenului de hărţuire sexuală din mediul universitar, susţinând o politică de zero toleranţă pentru orice faptă care poate pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a membrilor comunităţii academice”, se subliniază în comunicatul citat.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Deputatul Marius Budăi a explicat cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani Marius Budăi a explicat, într-un interviu la publicația centrală DC News, cum a reușit să elimine pragul asupra pensiilor de 9,4% din PIB, pe care l-au scris în PNRR cei de la PNL și USR care se aflau atunci la guvernare.

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșterea pensiilor din sistemul public. Mai mult, procentul de 9,4% din PIB scris în PNRR-ul României de către PNL și USR era cu mult sub media statelor membre ale Uniunii Europene (12,5%).

Mi-am luat această sarcină de a elimina acest prag și am apelat chiar și la sindicatele europene și la alți miniștri ai muncii din alte state. Am avut și sprijinul unui prieten al României care a fost comisar european pe muncă până acum, domnul Nicolas Schmit. În acel moment, între 12,5% și 13% era nivelul cu plata pensiilor din Uniunea Europeană. Și nu am înțeles de ce unii au considerat că seniorii noștri trebuie să fie mai săraci cu cel puțin 3% decât media Uniunii Europene. Și asta nu pentru un an, nu pentru doi, ci pentru 50 de ani. Pentru asta să-i întrebați pe colegii de la PNL și de la USR”, a relatat Marius Budăi.

Publicitate

 

https://www.facebook.com/share/v/18AcUFH6xv/?mibextid=WC7FNe

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Iohannis: Un moment important pentru România. Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen începând cu 1 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis salută agrearea de către ambasadorii UE a aderării complete a României la Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025.

„Un moment important azi pentru România! Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025”, a scris şeful statului, miercuri, pe platforma X.

Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult aşteptată, în mod legitim, de toţi cetăţenii români, a mai spus preşedintele Iohannis. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O avarie în zona Centrului Comercial Carrefour din municipiul Botoșani lasă mai multe străzi fără apă

Publicat

Publicitate

Echipele S.C. Nova Apaserv S.A Botoșani sistează furnizarea apei potabile, mâine-28 noiembrie 2024, în vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite la nivelul conductei de alimentare cu apă, cu diametrul de 315 mm, în zona Centrului Comercial Carrefour din municipiul Botoșani.

Astfel, în intervalul orar 09:00-15:00 vor fi afectați abonații ce locuiesc în imobilele situate pe Calea Națională (de la intersecția cu Aleea Sfântul Gheorghe, până la intersecția cu str. Sucevei), inclusiv instituțiile publice/agenții economici: Spitalul de Recuperare, Artsana, Carborom, Formens, Electroalfa, Carreman, sediul Consiliului Județean/I.S.U, Kaufland, Altex, Carrefour și Complexul Comercial Pars.

De asemenea,  utilizatorii ce locuiesc în imobilele situate pe strada Primăverii și străzile adiacente vor resimți treptat presiunea scăzută la etajele superioare.

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A Botoșani recomandă abonaților din zonele afectate să-și constituie rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere.

„Ne cerem scuze față de abonații noștri și îi asigurăm că intervenția se va desfășura operativ, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis reprezentanții Nova Apaserv.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Draxini. Proprietarul de 62 de ani a suferit arsuri la nivelul feței, în încercarea de a salva bunurile

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile. Proprietarul, în vârstă de 62 de ani, a suferit arsuri minore la nivelul feței, în timp ce a încercat să-și salveze o parte din bunuri.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o ambulanță SAJ. Bărbatul fost găsit în afara clădirii, fiind preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul unei camere și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întregul imobil.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de incendii, trebuie respectate următoarele măsuri:

▪️amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

▪️în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;

Publicitate

▪️nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

▪️nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

▪️nu așezați patul lângă sobă;

Publicitate

▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

▪️focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;

▪️nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

▪️depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending